Jump to content

Žice za gitaru


-Abraxas-

Recommended Posts

@ Marty F

 

Apsolutno si u pravu za to da jako zavisi od džitre, mada ja tu mislim prvenstveno na debljinu.

 

Meni je najbitnije da su žice dobro izbalansirane, da imaju približno jednaku tenziju. E sad 'Рни Бол i Дадаријо imaju običaj da stave deblju tanku, a najdeblju stavi neku pussy-string. I to me stravično nervira. G sategnuta kao bećarska kita, a E kao puding...

Po mojoj nekoj logici bi u kompletu za bass uz G 0.45 trebalo da ide E 110, ali Ernie ball stavlja 0.95 ili šta već, slično i D'Addario. Apsurd.

 

Verovatno ne rade te gluposti kod gitarskih kompleta, pa ih zato gitaroši i vole. Po pitanju balansa je meni za bass Good Ol' Rotosound bio uvek korektan manje-više.

 

Digresija opet:

Sećam se kad me na nekoj promociji Marshalla (svirao sam na mislim dve takve manifestacije) Steve Yielding (iz pomenute firme) pitao (onako uzgred, a ne u smislu da sam neka faca pa mu je bitno moje mišljenje) šta mislim o njihovim pojačalima za bass, pa mi se nakon što sam rekao da po mom mišljenju puno zaostaju za ostalima iz te neke klase, pravdao kako ih ne konstruišu basisti, već gitaroši...

Možda i žice za bas motaju neki pekari.

 

Imam jednog skrnavog Squier-a (redovnu džitru, ne bass) kod kuće sebi za demo snimke. Nemam pojma šta imam na njoj. Kanda neki Ernie Ball, verovatno prvi na kog sam naišao, ali 0.13!!! (Jebiga, ipak sam bassista, a i često je raštimavam na koješta)

 

A to za nickel vas zaista ne kontam. Pogotovo ovo:

 

To je meni (podvalčim: meni!!!) kao da sam rekao "Tek kad mi se jednom nije digao sasvim, sam skontao šta je prava _ebachina."

 

Ja imam totalno suprotna iskustva.

Okej, ukusi su različiti još više nego bass i gitara, tako da mi ne uzimajte za zlo ove komentare. Jebemliga, meni čelik radi bolje...

 

Cheerz! :pivopije::pivopije::pivopije:

 

Ove S.I.T zice koje koristim imaju najjacu tenziju od svih niklovanih zica koje sam probao...to sam izvalio kada sam ih montirao na JS1000 na kome su pre toga stajale Ernie Ball...morao sam jos dodatno da zategnem federe...a kada sam posle njih stavio GHS morao sam malo da opustim federe...a zice su bile iste debljine...

 

Sto se tice celicnih zica nekako ne leze na mojim djitrama...to je vise za neke gitare u "heavy" fazonu...tako barem ja mislim...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja nikad nisam ni stavio niklovane zice, koristim celik od pacetka, a nesto ni ne nameravam da probam nikal posle ovog sto sam procitao, jedino sto se gonim mislju da sledeci put umesto Rotosound uzmem Earnie Ball...

 

E da, postoje neke dve vrste celika, stainless steel i neki drugi steel, kakva je razlika?

Share this post


Link to post
Share on other sites

pussy-string.

 

G sategnuta kao bećarska kita, a E kao puding...

 

"Tek kad mi se jednom nije digao sasvim, sam skontao šta je prava _ebachina."

jesi li ti razmisljao da pocnes da se bavis nekim humoristickim programom?

ne, ozbiljno, retko se vidja ovakav humor, a meni je to bas carski! :) :)

 

pozdrav! :pivopije:

 

p.s. i dalje se secam onog tvog objasnjenja kako bi zvucalo kad bi u sred nekih trozvuka neko poceo da svira "komplikovane akorde" cetvorozvuke, i obratno. :rockdevil::)

 

 

 

edit: ispravio greske u kucanju

Edited by imaginos

Share this post


Link to post
Share on other sites

nista, kupuj flatwound ili mazi zice maslacem kao sto neki basisti rade :)

 

govoriti nasiroko o zicama meni se cini ima smisla samo u slucaju basa

 

u slucaju gitare to je naprosto stvar osjecaja pod prstima i nesto skroz individualno, uticaj razlicitih zica na zvuk mi se cini zanemariv, iskreno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pazi 'vamo.

 

Ne znam kojom laboratorijsko/empirijskom metodom se pojedinci sluze ovde ali opste je poznata stvar da sve 3 vrste zica (steel/stainless steel, nickel wound i pure nickel) imaju jezgro od chelika! Temperovanog, u vecini slucajeva. Ernie Ball ih izvlaci u taj njihov hex-shape od davnina sto mi prija.

 

Ernie Ball a i vecina drugih proizvodjaca cenim, prvo provuku (plating) chelicnu zicu kroz kalaj (iliti 'tin', zbog rastegljivosti).

 

E sad:

 

i) kad sve to obmotas (wounding) jopet chelikom dobijes najdugotrajnije zice ali imaju bright and brittle sound, previse izrazene srednje i zvone(krajnja percepcija zvuka zavisi i od drveta od kog je djitra, i bass pretpostavljam, spravljena). Ovo koristim na akustarama.

 

ii) kad sve to obmotas nickel plated chelichnom zicom dobijes najbolji allround sound, balansiran (radi na vecini gitara)

 

iii) kad sve to obmotas pure nickel plated chelichnom zicom dobijes warmest sound ali zice traju najkrace (pure nickel oxidira kao motherfucker, znoj i prljavstina k' tome ne pomazu). Da se to ne bi desavalo svojevremeno su secam se postojale zice na kraju obavijene slojem plastike (keep it clean). Medjutim to malo sjebe zvuk jel'da.

 

Meni su ove pod ii) uvek radile posao (jebi ga imao sam raznorazne djitre) a ove pod iii) mi rade posao kad ih stavim na mahagoni/javor gitare. Sound jebe kevu, lako za sviranje, jes malo manja tenzija, ja nesto i ne bendujem preterano, flamenco skola. Bendovanje su anyway 'izmislili' lenji crnci iz Ameriku da popune frazu da ne kazem beat :) . Ako slusas kora 'gitariste' iz Malija, Senegala i Gane, nema bendovanja po Africi (tj. talking drum is doing all the bending :rockdevil:).

 

Anyway, posto sam ja covek tehnicar, treba mi brz response instrumenta, nemam nesto vremena ni volje da se 'rvem sa istim. Uzgred, Yngwie je recimo godinama koristio .08 Super Slinky Ernie Ball (pink) na kojima sam i sam poceo. Dosle uz nekog Les Paul-a. Imam nezne, negovane prste, jebiga. Devojcicama se svidjaju :evotigana: . Opste je poznata stvar da ti cure prvo snime osmeh (tj zube), prste i nokte :ph34r: . Tek potom, budjelar.

 

Elem, finalnu korekciju zvuka radim sa EQ (da l' na pojacalu, da l' externo) i religiozno koristim scooped middle setup (znaci, ako imas klizace a ne potishe, to ti dodje onaj 'V' shape) tako da ja u principu srednje i ne jebem. To je za vokale. Me lajks it tojt, hevi botom, krimi top, shejdi in d midl.

 

Case closed :pivopije: .

Edited by Dersu Uzala

Share this post


Link to post
Share on other sites

svirao razne zice... sada ugvanom samo nikl...a poslednjih par meseci cepam Ernie Ball Super Slinky - Skinny Top Heavy Bottom 10-13-17-30-42-52.

 

OK su mi... sviram od C do E stima, kako kad, i ove zice su mi super je basovi su za krljanje ko rodjeni, a vis zice se mogu mekano bendovati itd... OK zadovoljan sam...

 

Zanimljivo da nikad nisam cepao Blue Steel, iako znam N ljudi koji ih koriste.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sto se tice celicnih zica nekako ne leze na mojim djitrama...to je vise za neke gitare u "heavy" fazonu...tako barem ja mislim...

 

Upravo tako. Ja jesam u heavy fazonu i te kako, možda mi se zbog toga i sviđa čelik. Čak i dok sam svirao blues sam svirao sa veoma heavy soundom. Ne jebem ja živu silu... Metal zakon!

 

:rockdevil::):D:mrgreen::pivopije::pivopije:

 

 

( . . . )

 

 

i) kad sve to obmotas (wounding) jopet chelikom dobijes najdugotrajnije zice ali imaju bright and brittle sound, previse izrazene srednje i zvone

 

( . . . )

 

 

Neverovatno, ali je bih sve ovo naveo kao prednost čelika. Ja te žice volim upravo iz razloga koje si naveo. Prolaze kroz sliku (što je za bass bitno u metalu) bolje od ostalih, konkretnije su, itd...

 

Tako da je sa mog stanovišta ono "ali" suvišno. Sve što si naveo posle te reči su super stvari, pozitivne.

 

Evo, da imaginosa malo zabavljam reći ću još par rečenica, koje meni zvuče isto kao kad neko kaže da je problem kod čeličnih što imaju oštar ton, previše izrazene srednje i zvone.

 

"Gitara mi daje prejak signal"

"Zvuk mi ima previše karaktera, i upečatljiv je"

"Suviše su mi dobre ocene u školi"

"Premalo radim, a prevelika mi je plata"

"Riba mi je suviše lepa, i suviše pametna"

"Kita mi je pretvrda kad se digne"

"Super je taj lokal samo im je jeftino pivo"

"Auto mi troši premalo"

...

 

 

Eto, meni za bass treba sve to što tebi ne treba na gitari. Tako je valjda i lakše da se oba instrumenta čuju.

 

 

De gustibus non est disputandum.

 

 

Cheerz! :pivopije::pivopije::pivopije:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eto, meni za bass treba sve to što tebi ne treba na gitari. Tako je valjda i lakše da se oba instrumenta čuju.

 

Razumem ja tebe kume, razumi i ti mene. Ne volim taj 'twangy' zvuk. To mi je kao kad sviras neku djitru gde postave neki metalni plate ili pickguard i zveci mi previse. Rekoh, tojt botom i kriiiimi top. Sve ostalo odradim na EQ. A i Boogie bre sam zna sta mu je raditi. Posto ja striktno prolazim kroz lampase, bogatstvom harmonika nadoknadjujem srednje. Nije da to ne zvoni, samo ne previse. Fakat je da ti na basu treba malo vise da se pomucis da 'cut through' sa nekim brundavim ali definisanim tonom (oxymoron).

 

P.S. Cenim i da odvalis 'presence' 'di god ga nadjes :) . Ja zatvorim svoj kol'ko god je moguce.

Edited by Dersu Uzala

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne volim taj 'twangy' zvuk. To mi je kao kad sviras neku djitru gde postave neki metalni plate ili pickguard i zveci mi previse.

 

Apsolutno te razumem, kume. :) Tebi to odgovara, i to je rezultat mnogo godina sviranja. Definisao si svoj zvuk, prema svom stilu i prohtevima, itd... Naravno da ne želim da perem mozak ikome, niti smatram da sa je tu iko "u pravu" ili da "greši". Zaista je sve stvar ukusa, stila, itd...

 

Eto, vidiš ja IMAM metalni pickguard, i čak i metalni češljić na svom '62 Precision-u, i prezadovoljan sam. Još samo kad bih negde našao čelične žice, jer ta gitara već godinu dana nije videla čelik... :cry:

 

:D

 

Nadam se da i ti mene razumeš. :muzicar:

 

Cenim i da odvalis 'presence' 'di god ga nadjes :) . Ja zatvorim svoj kol'ko god je moguce.

 

Auuuuuuuu, vidim da stičeš pogrešno viđenje mog sonic trip-a. Ali okej, znam da imam totalno nesvakidašnji zvuk, no znam da se ljudima uglavnom i sviđa. Bude često ono "Ne seri? Kako to sad? ...ali zvuči do jaja!"

Lično mislim da nisam izmislio toplu vodu, samo ovamo svi slušaju taj DIbox-aški funky zvuk, a ja sam odrastao na Sheehanu i Burtonu. A Burton je odrastao na Lemmyju, pa to nekako sve vuče koren od Lemmyja, ili još boljhe od Jack Bruce-a... Osamdesetih i devedesetih je Sheehan bio skoro jedini sa tim tripom, a danas to počinje da bude sve modernije u metalu, majke im ga...

Dobro, počeo ja o distorziji, a krenuo sam o čeliku...

 

Evo ti nekoliko ključnih momenata kod zvuka koji ja volim:

Ja bih pre svega petnaestoinčni zvučnik i hornu zabranio ženevskom konvencijom. Ko god da je to smislio, je gluv, glup, ili mrzi bassiste, ili je gitarista, koji nikad nije svirao bass, ili još gore neko ko se bavi razglasima, i nikad NIŠTA nije svirao. Ja najviše volim 12'', ali i 10'' je sasvim okej ako ih ima dovoljan broj. Ampeg 810 npr, je zakon (ako mu ukineš hornu, ili još lepše ako nađeš vintage varijantu bez horne). Dakle gledam da kako kod je to moguće izbegnem 15'', a druga stvar koju izbegavam je horna. Horna je isto varka, bullshitting of the ears. Na žalost gro današnjih bass pojačela ima hornu, pa je prva stvar koju ja tražim PREKIDAČ za hornu, da je isključim, a pošto je to retko, onda može i "Horn attenuator", mada on nikada ne ukine totalno taj fakin tweeter.

 

Dakle, ja volim vintage kutije. Fender Bassman sa 4x12, bez puno filozofije. Nemo' ti tu meni horna, petnaja, mamine mame...

 

Imam pristup a la Sharkey: NEMA FILOZOFIJE !

Ne verujem u šminku. Verujem da je najveći deo zvuka u samom sviranju, i gledam da opremu podesim tako da što manje sputava svirku, tojest da sve izađe. Zbog toga ja recimo EQ (koji je dosta čest na bass pojačalima) uglavnom isključim. Presence je kod bassa retkost, a i kad ga ima ga ne volim. Opet šminka. Šta kog đavola ima da zalazim u kontračinelu i u drajv od gitare.

Presence mi je bitan jedino ako sviram na nekom matorom Marshallu, jer je presence duša Marshall-a po meni. Oduzmeš mu to, oduzeo si mu poentu. Kad sviraš Marshalla, računaj na to da moraš biti презенсаст, jer inače bude bezlično. My opinion. Jedno vreme sam koristio (pazi sad, pričamo o BASSu) Marshall JCM 800 Lead series. Iliti 2203, ako ti tako lakše, sa 1960B kutijom, i zvuk je bio sasvim okej. It needed some tweaking, though, ali je bio okej. Imao sam drajva taman onoliko kako sam okidao, dakle sve mi je bilo u ruci. Od clean do Motörhead zvuka...

 

Ajde, postaviću neki sempl ovih dana pa da čuješ, da sad ne tupim ovde u nedogled.

 

Cheerz! :pivopije:

 

hoces da kazes, posto se ja slazem sa tobom, da ja ustvari hocu da napravim bass od svoje gitare? :)

 

Naravno da ne. Očigledno da preferiraš agresivniji i prodorniji zvuk gitare, kakav i ja volim na bassu. Stvar ukusa. Ja mislim da bass u metalu mora da ima prodornost i agresiju ako namerava da prođe kroz gust sloj napanjenih gitara koje zauzimaju gotovo ceo zvučni spektar. Naravno da i gitara može da ima taj pristup. Meni se generalno to sviđa. Evo Zakk Wylde je dobar primer. Ne verujem da njemu nešto smetaju srednji na njegovim čeličnim GHS, niti da smatra da je uništio Les Paula stavivši mu EMG. On je napravio totalno Heavy zvuk, i možeš da kažeš da je ugrobario svoj zvuk samo ako očekuješ da zvuči onako vintage rockerski, i smeta ti metal pristup.

 

Znaš, zahvalno je svirati džitru u metalu, jer je to instrument koji je realno najglasniji tu, pa kakav god zvuk da imaš, bićeš u prvom planu, jer tako mora. Ostali po tome moraju da se ravnaju. E to ostavlja ogromnu slobodu za eksperimentisanje i traženje nekog svog tripa. Bass u metalu je totalna suprotnost. Jedine slobodne frekvencije gde ti niko neće smetati su tamo neki sabovi i neki srednji, pa se vi izvol'te uglaviti nekako, jel?...

 

Ja sviram nikl zice iskljucivo - poslednjih 7-8 godina. Pre toga mi nije bilo bitno. Nikl mi ima meksi i topliji zvuk nekako, bez te mid-high zvonjave celika. A, koliko sam skapirao, celik brze jede pragove.

 

al, opet, ko sta voli...

 

Ta naklapanja o tome kako čelik brzo jede pragove su tačna koliko i to da ćeš od biomeda smršati 30 kila za mesec dana.

Verovatno ima u tome istine, ali nije to tako drastično.

 

Znaš, kažu da ne treba piti kafu, jer je nezdravo, da ne treba piti alkohol, ali da valja čašica vina dnevno, pa pivo je dobro za kosu, pa nije za jetru, pa treba se kretati redovno, pa sportisti su izloženi većim naporima, pa im se habaju zglobovi... Brale moj, jebo, ne jebo k_cu vreme ide. Gitara je potrošni materijal. Budeš li koristio čelične, moraćeš da menjaš pragove na vremenske intervale koji su zanemarljivo kraći od onih na koje bi ih menjao u slučaju niklovanih žica. Tupio sam o tome u nekom ranijem postu.

EVO LINKA KA POSTU Ako budeš čitao, skoči odmah na onaj deo pri kraju, posle zelenih slova.

 

Cheerz! :pivopije:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bez uvrede, ovo tupljenje oko zica je pocelo da mi ide na jetru. Ne toliko diskusija, koliko generalizovanje stvari. Ideologija iza proizvodnje zica za gitaru vuce korene (bar u Evropi a sad i US) iz ideologije o pravljenju zica za violinu. Btw, za violinu se uglavnom koriste samo tri debljine iliti gauge-a, mada neke novije firme furaju svoju foru da bi naravno ugodile musterijama i preotele ih konkurenciji.

 

Ako izuzmemo zice od zivotinjskih creva i dlake, sledece je vrlo dobro experimentalno utvrdjeno:

 

Generalno, sto je deblja zica, imace vecu tenziju kad se dovede u stim.

Ovaj porast tenzije ce cesto prouzrokovati veci tonski volume i ponekad puniji zvuk, ali sporiji response. Tanja zica, obrnuto; zahteva manju tenziju da bi bila u stimu, brzi joj je response ali sa manje voluma (ne nuzno dinamike nego samo glasnoce).

 

Koju debljinu zice cete izabrati zavisi od kakvoce bas tog vaseg instrumenta koji drzite u rukama. Neke gitare ce zahtevati deblje zice da bi dobile vise snage i punch-a, ili 'puniji' zvuk (ako je to ono sto zelite). Ne lezi vraze, na nekim drugim gitarama te iste debele zice ce ugusiti zvuk, instrument ce biti unresponsive i zvuk ce biti tup i dosadan, bez karaktera.

 

S druge strane, tanje zice mogu pomoci kod instrumenta koji ima tup i nefokusiran zvuk, pomalo fuzzy ali isto tako mogu da zvuce piskavo i tanko, slabasno, na drugim djitrama.

 

Svaki fuckin' instrument (i bukvalno, cak i isti model iz iste serije ako cemo da cepidlacimo) ce odreagovati drukcije sa razlicitim zicama. Jedini pouzdan nacin da se odredi optimalna zica za dati instrument je da se proba sto vise zica na datom instrumentu.

 

Ovo nije iz nekog prirucnika da ne kazem manuala, kako biti cool u drustvu. Vecina papana, koji i nisu neki virtuozi na gitari ili bilo kom zicanom recimo instrumentu, vole da dave oko svoje tehnike i generalno prenose 'bilbijske' savete. Tipa tako i nikako drugacije.

 

Da uprostim, na primeru, moj ol' buddy Sale iz Artista recimo i ja smo imali slicne momente. Kaze Glava, devetke su voće. On kao uzme desetke ili jedanaestice svojevremeno. Mahagoni djitra, sa Washburn Wonderbar vibrato ruchkom (masivna pizdarija, surface mount though, no drilling). Moja djitra isto mahagoni ali staticni Shaller-ov most. On Duncane (omiljeni mu Invader) ja DiMarzio (Super Dist).

 

On 190 i kusur cm, ja 185. Imo je jedno 20 kila vise od mene. I sad on meni prica o feeling-u i to. Na stranu sto ne mozemo da poredimo zvuk jer nit su nam gitare iste nit oprema, o kom crnom filingu ti pricas covece sa onolikim rucerdama. Ono sto je njemu super filing za njegove rucerde, gitaretinu (masivnu) i to, meni je gorostasnih razmera (a nisam nesto malechak). Ja pokusavam da mu objasnim da ja imam, onako kako sam sazdan, verovatno upravo taj isti filing. Direktno proporcionalan znaci; manji sam, manje mi ruke, laksa mi gitara, drukciji vrat (flat, classical).

 

Sad, objasni ti Srbinu. Te kako mozes, te to je voće. Onda kad zasviramo, ne secam se da mi je ikad kenjao oko zvuka. Cista demagogija, trovanje ovih gorostasa, frajera sa prstima ko kraba (uzgred, rekoh, Yngwie mrcina kakva jeste, dan danas pici .08 gauge).

 

Znaci, ako uzmemo kao pretpostavku da proizvodjac zica zna da izvuce i temperuje iste, nebitno je sta i koje. Bitno je da ti pashu, i da komplementiraju instrument onako kako se tebi svidja. Promenom zica menja se i fizicki i tonski ugodjaj na gitari, ali it's up to every individual to say 'This works for me'. Nema tu nikakvih aksioma.

 

Ja tol'ko na ovu temu.

Edited by Dersu Uzala

Share this post


Link to post
Share on other sites

Au, brate, što se ljutiš?

 

Priznajem da sam danas imao viška slobodnog vremena i volje da kucam, i inspiracije za kenjanje, i možda i jesam preterao, ali nemoj odmah uzimati k srcu, pogotovoi nemoj ostale da kriviš za moje govnarije.

:D

 

Inače sam ja već hteo da tupim o tome kako se svaki instrument različito ponaša, i da će zahtevati drugu debljinu za isti osećaj, samo sam uvek otišao u neku digresiju.

Ja imam nekoliko basseva, i imam različite debljine žica na njima. Fender Precision mi recimo ima za kategoriju deblje žice od ostalih, baš iz razloga koje si naveo. Jednom sam probao da stavim iste žice i na Kramera, i gitara se ugušila jednostavno.

 

Tako da ukratko da ti odgovorim: Amen to that!

 

:pivopije:

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Secracon

 

Kume bre, iskuliraj, nisam te nidje ni spominjao. Vidim, neki momci se gube i generalizuju stvari, imam utisak "zato sto su culi da tako treba". Za razliku od tebe kume, nigde nekih argumenata nego vise neki stav "pa normalno da sviram 11-tice, ja sam cool lik, kazu ljudi" :D .

 

Sto s' tebe tice kume, postujem tvoje stavove, svasta si probao i brate dokumentujes svoje misljenje u varijanti pamfleta every single time :) . Keep it up.

 

P.S. Nakanio sam se da bas probam cisto celicne zice (Ernie Ball naravno) posle toliko vremena. Sad sam reko ortaku koji se igrom slucaja nalazi u Guitar Center-u da uzme par pakovanja, pa nek ide zivot :pivopije: .

 

Uostalom, morao bih i sam da zgutam tu medicinu koju propovedam okolo. Dakle, experiment.

 

P.P.S. Svirao sam i na .10 i .11 i .12 i .13. Kriogenicke, picke, matericke, srebrne pa i zlatne zice. Probo jedno 25-30 firmi po 3-4 modela. Pa sha? Big fuckin' deal. Dobro, idealno bih trebao za svaku gitaru da probam ponovo sve to. Anyway, one zlatne i nisu tako lose. Dapache, do jaja.

Edited by Dersu Uzala

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...