Jump to content

Православље


Guest 10 dinara

Recommended Posts

 

 

aj ovo malo obazlosi sire malo molim te

 

Pa nisam ni trazio da mi detaljises

 

Ok :P

 

 

I ne, nisam ga pogledao detaljnije, mozda pre par godina nesto kad ste kacili, ne secam se sad sta je tacno pricao, ali se secam da su bile neke gluposti :D

 

Pa ja više cenim religiju koja propagira nihilizam nego mizogoniju (iako nisam fan religija uopšte) :haha:

 

Ja volim i jedno i drugo!

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...

nesto o cemu razmisljam u zadnje vreme i naisao sam na te moje misli koje su zapisane vec

 

Појави се предосећај да би одређена идеја могла да буде оно право. Осетимо као неку благу радост у срцу, то је реакција на истину и слична је реакцији на лепоту. Онда ми предузмемо акције у циљу провере те идеје, да се случајно ђаво не поиграва с нама. Па кад је добро испроверавамо онда тек такву идеју прихватамо за нашу истину. Углавном за сваку идеју за коју наш интелект каже да је то глупост и да не то не треба обраћати пажњу треба пропустити кроз предосећај и видети шта разум каже о томе, можда ту има и нешто занимљиво.

 

Мудар човек користи интелект као слугу, а неразуман је слуга свом интелекту.

Edited by PajatheTrut
  • Upvote 1
  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije problem da se veruje u ono što je nauka dokazala, već da se ne veruje u ono što nauka nije dokazala.

 

Ako je nešto definicija sofizma - ovo je.

 

Nisam malouman pa da detaljisem oko gluposti, sta ima da razmatram coveka koji sedi u mantiji i prica o yogi i budizmu, neka gleda svoja posla. Ako pokusava da dokazuje kako je njegova religija ona prava a druge ne valjaju, automatski je budala, nema vremena za njegove klipove.

 

Potpuno korektno.

Ja bih još dodao da je od jednih glavnih nosioca (ili bi trebalo da bude) hrišćanske reliugije: "ne osuđujte".

Opet, nemam utisak da je on nešto osuđivao, samo upozoravao.

A opet, Nihilizam je mnogo cool ideja... meni je to carska ideja.

Ali meni i tebi je carska ideja, i još po nekome, i mi ostanemo na tome da je to carska ideja, ali ne predajemo se tome.

A mnogi se predaju... previše... o tome priča ovaj pop.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa dobro, da bi upozorio na nešto, znači da ima negativno mišljenje o tome, što samo po sebi predstavlja osudu u neku ruku, a stvarno nisam gledao taj klip, jebiga, gledao sam neki prethodni gde pominje yogu kao đavolju rabotu :haha:

 

 

Nemam neko ni negativno ni pozitivno mišljenje o prevelikom predavanju nihilizmu, nihilizam ima dovoljno oblika, aspekata i validnih tačaka da može da posluži kao dobro polazište (jer postavlja oštre kriterijume), a ako mu se neko preda na tu stranu da počne da ugrožava sopstveno postojanje, to je skroz ok, kao prirodna selekcija, implodira ti svest ako ne možeš dalje. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moja pretpostavka je da je mislio na to da je to ne treba tek tako odbacivati sve što nauka nije dokazala i da je to klasična mantra ateista koji zapravo nemaju neke širine, a žele da se pokažu kao mudri.

 

...zanemarujući usput da je i filozofija sa svim svojim poddisciplinama i metodama dokazivanja takođe nauka, to jest, jezgro nauke.

 

 

Htedoh da navučem Elfa da se javi ali ne mere (

), pa da mi ne visi ova druga polovina posta u glavi, nervira me :haha:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Konstrukcija je vrlo jasna, ali prevešću svejedno.

 

Ne zahteva nikakvu posebnu hrabrost ili intelektualnu trezvenost da bi se priznalo da nešto što je nauka dokazala zaista i jeste tako. To je činjenica nezavisno od nečijeg stava. Problem je onda kada je čovek ne razume ili ne može da dokuči neki fenomen (ili pak može, ali odbija da se pomiri sa njim), pa pribegava metafizičkim i drugim bajkovitim objašnjenjima.

 

Potrebna je hrabrost da čovek prizna sebi da je beskrajno mala i nebitna čestica u kosmosu, da je smrt konačna i da njegov život u velikom poretku stvari ne pravi ama baš nikakvu razliku. Malo ljudi ima tu vrstu hrabrosti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...