Jump to content


Religija Starih Slovena


 • This topic is locked This topic is locked
506 replies to this topic

#1 Novaliis

Novaliis

  Nolifer of Metal

 • iskreni članovi
 • 16078 posts

Posted 21 maj 2006 - 01:35

Mislim da je potrebna jedna odvojena tema u kojoj cemo diskutovati o verovanju starih slovena, nasih predaka.O kome cemo drugom?
Ja cu kasnije postavljati neke kratke tekstove o bozanstvima, legendama itd. a vi se pridruzite i podelite svoje znanje.
Da najzad otkrijemo sve tajne i cinjenice, teorije i pretpostavke vezane za ovu temu.
pivopije.gif  

#2 Face Of Melinda

Face Of Melinda

  Priestess of Metal

 • Kerberos
 • 6338 posts

Posted 21 maj 2006 - 10:05

Da dam neki svoj prilog temi  icon_biggrin.gif
Porevit: slovensko petoglavo bozanstvo, Varze ako moze neka njegova funkcija o tome nemam podatak...

Svantovit: bog groma, neba

Svlak: cin oznacava promenu iz loseg u bolje stanje, simbol obnove, presvalacenje zmije, mladj zeni biva odsecena glavai odrana koza, a zatim se koza obavija oko mlade devojke sto predstavlja boginju koja se radja.

Hors: slovenosko boznastvo, cija je funkcija nepoznata

Carna bog slovensko bozanstvo zla ekvivalent Ahrimanu.

Bijelbog: bog dobr, dobar duh

Dazbog-funkcija nepoznata

Kors:godpodar nad izlecenjem

Lada:boginja ljubavi

Rinvit, boanstvo nepoznate funkcije...
Toliko iz neke moje kolekcije
deep in the woods where the lost souls hide
last.fm

#3 Novaliis

Novaliis

  Nolifer of Metal

 • iskreni članovi
 • 16078 posts

Posted 21 maj 2006 - 10:16

QUOTE
Porevit: slovensko petoglavo bozanstvo, Varze ako moze neka njegova funkcija o tome nemam podatak...


Porevit je Bog leta, sume..uglavnom se spominje kod zapadnih slovena.
E sad, ne znam za ovih pet glava, ja imam neke podatke da Porevit nema svojih slika i idola koji bi ga predstavljali u fizickom obliku vec se navodno smatralo da je suma njegov manifest.
Njegov sveti dan je utorak i smatran je jednim od visih bogova.

A sad, evo jednog kraceg teksta:

" Mi odosmo u onostranu Slaviju, i uđosmo u jednu šumu. Tu između vlo starog drveća vidjesmo hrastove posvećene Provenu, bogu ove zemlje. Ograđeni su bili šumskom ogradom, kroz koju se ulazilo na dvoja vrata. U svim selima ove zemlje ima mnoštvo kućnih bogova (penates) i idola; ali ovo mjesto je glavno svetište za cijeli ovaj kraj. Narod, kralj, svećenici, svi tu dolaze radi suđenja sporova. Pristup u svetište dopušten je samo svećenicima i onima koji hoće da prinesu žrtvu, ili onima kojima prijeti opasnost od smrti, a nijim otkazano pravo azila. Jer Slaveni toliko poštuju ove svoje svetinje, da ne dopuštaju, da se neprijateljskom krvlju okalja ni hodnik njihovog hrama."
  Helmold, Chronica Slavorum#4 Cuauhtémoc Tonaltzintli

Cuauhtémoc Tonaltzintli

  Anonimus of Metal

 • članovi
 • 96 posts

Posted 21 maj 2006 - 10:48

Не занм из које тачно године датира словенски хороскоп, али то је мање битно!
Ево га овде!

Januar 01 - Januar 11 - Jelka
Jan 12 - Jan 24 - Brest
Jan 25 - Feb 03 - Platan
Feb 04 - Feb 08 - Topola
Feb 09 - Feb 18 - Smreka
Feb 19 - Feb 28 - Bor
Mar 01 - Mar 10 - Žalosna vrba
Mar 11 - Mar 20 - Limun
Mar 21 - Hrast
Mar 22 - Mar 31 - Lešnik
Apr 01 - Apr 10 - Mušmula
Apr 11 - Apr 20 - Javor
Apr 21 - Apr 30 - Orah
Maj 01 - Maj 14 - Topola
Maj 15 - Maj 24 - Kesten
Maj 25 - Jun 03 - Jasen
Jun 04 - Jun 13 - Žbun
Jun 14 - Jun 23 - Smokva
Jun 24 - Breza
Jun 25 - Jul 04 - Jabuka
Jul 05 - Jul 14 - Jelka
Jul 15 - Jul 25 - Brest
Jul 26 - Avg 04 - Platan
Avg 05 - Avg 13 - Topola
Avg 14 - Avg 23 - Smreka
Avg 24 - Sep 02 - Bor
Sep 03 - Sep 12 - Žalosna vrba
Sep 13 - Sep 22 - Limun
Sep 23 - Maslina
Sep 24 - Okt 03 - Lešnik
Okt 04 - Okt 13 - Mušmula
Okt 14 - Okt 23 - Javor
Okt 24 - Nov 11 - Orah
Nov 12 - Nov 21 - Kesten
Nov 22 - Dec 01 - Jasen
Dec 02 - Dec 11 - Žbun
Dec 12 - Dec 21 - Smokva
Dec 22 - Bukva
Dec 23 - Dec 31 - JabukaJabuka (Ljubav) – obicno vitki, karizmaticni, dopadljivi i atraktivni, prijatne spoljasnosti, rado flertuju, avanturisti, culni, uvek zaljubljeni, hoce da vole i da budu voljeni, verni, nezni, veoma sirokogrudi, talenti za nauku, zive za danas, heute, bezbrizni filozofi sa snagom dobrog izlaganja.

Jasen (Ambicija) – neobicno atraktivni, raduju se zivotu, impulsivni, pozeljni, ne mare za kritiku, ambiciozni, inteligentni, talentovani, vole da se igraju sa sudbinom, mogu biti egoisti, samopouzdani, verni ljubavnici, ponekad im mozak vlada nad srcem, ali veze shvataju vrlo ozbiljno.

Bukva (Kreativnost) – imaju izrazeno dobar ukus, zabrinuti oko svog izgleda, materijalisti, dobro organizuju zivot i karijeru, ekonomicni, dobre vodje, ne preduzimaju nepotrebne rizike, vispreni, velicanstveni zivotni partneri, veoma vode racuna da ostanu fit (dijete, sport, itd.)

Breza (Inspiracija) – raduju se zivotu, atratktivni, elegantni, ljubazni, zadovoljni, ne vole nista sto je preterano, ne podnose vulgarnost, vole zivot u prirodi i miru, nisu preterano strastveni, prilicno uobrazeni, nedovoljno ambiciozni, umeju da naprave mirnu, zadovoljnu atmosferu.

Smreka (Sigurnost) – obicno jako lepi, umeju da se udese, vole luksuz, dobrog zdravlja, absolutno nisu stidljivi, pokazuju tendenciju da gledaju na druge sa visine, samouvereni , odlucni, nestrpljivi, vole da uticu na druge, mnogo talenata, zdravo optimisticni, cekaju pravu ljubav, sposobni da donose brze odluke.

Kesten (Iskrenost) – izrazito lepi, ne vole pritisak, pravicni, raduju se zivotu, zainteresovani, rodjeni diplomati, ali u drustvu osetljivi, cesto nesigurni u sebe, ponekad uobrazeni, osecaju se neshvacenim, vole samo jednom, imaju problema u pronalazenju partnera.

Platan (Vernost) – jaki, misicavi, odgovorni, uzimaju sve sto im zivot pruza, zadovoljni, optimisticni ,lakomi za novcem i priznanjima, mrze usamljenost, strastveni ljubavnici kojima nikada nije dosta, verni, uvredljiv, nestalni, pedantni i bezbrizni.

Brest (Plemenitnost) – prijatne figure, odeveni sa ukusom, kazu glasno sta im ne odgovara, naginju tome da ne oprastaju tudje greske, veseli, vole da vode, ali ne i da nekome pripadaju, verni i iskreni partneri, vole da donose odluke za druge, plemeniti, sirokogrudi, veliki smisao za humor, prakticni.

Smokva (Osecajnost) – veoma jaki, samovoljni, nezavisni , ne dozvoljavaju protivljenje ili svadju, vole zivot, familiju, decu i zivotinje, pravi drustveni leptirici, puni humora,vole besposlicarenje i dokolicu, talentovani za prakticno, inteligentni.

Jelka (Misterioznost) – puni ukusa, posteni, obrazovani, vole sve sto je lepo, puni osecaja, tvrdoglavi, egoisticni ali se brinu za svoje bliznje, prilicno zadovoljni, talentovani, mnogo prijatelja ali i neprijatelja, veoma pouzdani.

Lesnik (Izuzetnost) – sarmantni, skromni, puni razumevanja, znaju da ostave utisak, aktivni borci za socijanu pravdu, omiljeni, osecajni, komplikovani ljubavnici, iskreni, tolerantni partneri, poseduju pravu predstavu o pravicnosti.

Zbun (dobar ukus) – hladna lepota, brinu se o svom izgledu i kondiciji, dobar ukus, nisu egoisti, cine sebi zivot sto moguce prijatnijim, vode disciplinovan zivot, od partnera traze priznanje i prijateljstvo, sanjaju o neobicnim ljubavnicima, retko su zadovoljni svojim osecajima, ne veruju skoro nikome, uvek su nesigurni u svoje sopstvene odluke, veoma savesni.

Limun (Sumnja) – ono sto zivot donosi prihvataju sa mukom, mrze svadju, stres i posao, ne vole dosadu i udobnost, blagi su i popustljivi, zrtvuju se za prijatelje, poseduju mnogo talenta, ali nisu dovoljno ambiciozni da ih poboljsaju, stalno jadikuju i kritikuju, veoma ljubomorni ali verni.

Javor (Nezavisnost) – neobicne osobe, izrazena moc izrazavanja i originalnost, bojazljivi i rezervisani, slavoljubivi, ponosni, sigurni u sebe, zeljni uvek novih iskustva, ponekad nervozni, dobro pamcenje, lako uce, obicno imaju komplikovani ljubavni zivot, vole da uticu na druge.

Hrast (Hrabrost) – robusne prirode, jaki, nezavisni, nepopustljivi, osecajni, ne vole nikakve promene, nogama uvek na zemlji, drze se cinjenica, jednostavno ne razmisljaju vec deluju.

Masllina (Mudrost) – vole sunce, toplotu u lepa osecanja, razumni, puni razumevanja, izbegavaju agresivnost i nasilje, tolerantni, veseli, mirni, izrazen osecaj za pravdu, osetljivi, uobrazeni, nisu ljubomorni, vole da citaju, i da su u drustvu obrazovanih ljudi.

Bor (Izuzetnost) – vole prijatno drustvo, veoma izdrzljivi, znaju kako da ucine zivot prijatnim, veoma aktivni, prirodni, dobri pratioci, brzo se zaljubljuju, ali isto tako brzo gube interesovanje, brzo odustaju, mnogo menjaju dok ne nadju idealnog partnera kome veruju, pouzdani i prakticni.

Topola (Nesigurnost) – deluju veoma dekorativno, nisu dovoljno sigurni u sebe, razumni samo kada je neophodno, potrebna im je podrska i prijatno okruzenje da bi se opustili i otvorili, vrlo probirljivi, cesto sami, jako nesigurni, umetnicke prirode, dobri organizatori, naginju filozofiranju, pouzdani u svakoj situaciji, veze shvataju ozbiljno.

Musmula (Culnost) – sarmantni, veseli, daju sve od sebe a pri tome nisu egoisti, vole da budu zapazeni, vole zivot, kretanje, nemir, cak i krize, istovremeno zavisni i nezavisni, dobrog ukusa, umetnici, strastveni, naglasenih osecanja, dobri pratioci, ne predaju se.

Orah (Strast) – nezavisni, cudni i puni kontradiktornosti, ceto egoisticni, agresivni, velikodusni, obrazovani, neocekivano reaguju, spontani, neograniceno slavoljublje i ambicija, nisu fleksibilni, teski i cudni partneri, drugi ih retko vole, ali im se cesto cude, dobri stratezi, veoma ljubomorni i strastveni, ne prave nikakve kompromise.

Zalosna vrba (Melanholicnost) – divni, ali puni melanholije, atraktivni, veoma duhovni, vole sve sto je lepo i ukusno, vole da putuju, sanjari, neumorni, komplikovani, iskreni, moze da se utice na njih, ali je sa njima tesko ziveti, pozeljni, dobra intuicija, pate zbog ljubavi, ali ponekad pronadju partnera koji im daje oslonac

Слава!
SUPPORT SCIENCE, SUPPORT ART
2009 International Year of ASTRONOMY

#5 Novaliis

Novaliis

  Nolifer of Metal

 • iskreni članovi
 • 16078 posts

Posted 21 maj 2006 - 10:57

Osnova svih verovanja i verskih koncepcija Starih Slovena je Dualizam.Suprotnost Svetla-Dobra i Tame-Zla.
Sloveni su verovali da sve sto je dobro, potice od dobrog boga a zlo od zlog.
Nosioci oba principa podjednako su mocni i njihova svetilista se nalaze u neposrednoj blizini.
Istrazivac slovenskog dualizma, profesor Peisker utvrdio je da su to vecinom ili humovi, od kojih je jedan posvecen bogu svetlosti i dobra i nalazi se na levoj strani vode, dok je drugi posvecen bogu tame i zla, na desnoj strani.

Periodizacija slavenske mitologije prema V.V.Ivanovu i B.N.Toporovu (V.Ilić "Mitologija i kultura"):
Prvom stupnju slavenske mitologije pripadaju dva praslavenska božanstva- Perun i Veles čija su imena vjerno rekonstruirana, kao i pripadajuća im ženska božanstva. Oni su međusobno povezani kao učesnici olujnog mita: bog nepogode Perun, koji živi na nebu, na najvišem vrhu planine, progoni svog zmajolikog neprijatelja Velesa, koji živi na zemlji. U praslavenski panteon mogla bi ući i božanstva različitih slavenskih tradicija: staroruski bog Svarog i njegov sin Svarožić- Znarasis kod Baltičkih Slavena. Isto tako drevnoruski Dažbog i južnoslavenski Dabog. U praslavenski panteon može s uvrstiti i Majka zemlja i druga božanstva.
Nižem stupnju pripadaju božanstva povezana s proizvodnim ciklusima i sezonskim poljoprivrednim obredima. To su bogovi Rod i Čur kod Istočnih Slavena, kao i brojna ženska božanstva kakva je Mokoš.
Stupnju apstraktne personifikacije božanskih funkcija pripadaju božanstva Pravda i Krivda, Dobra Kob i Zla Kob. Značenja riječi sudbina, uspjeh, sreća, vjerojatno su bila povezana sa staroslavenskom riječi bog. Prema L. Legeru u naše doba riječ bog je u svim slavenskim jezicima ista. Nju nije moglo donijeti kršćanstvo. Riječ bog nalazi se u imenima najvećeg broja drevnoslavenskih božanstava (Dažbog, Staribog, Dabog, Bjelobog, Crnobog). Prema Legeru riječ bog je istovjetna sa sanskrtskim bhaga (blagostanje, sreća). To je jedan od epiteta bogu i ime jednog božanstva iz "Vede". Božanstva stupnja apstraktne personifikacije susreću se u bajkovitim pričama koje su podudarne s vremenom nastanka bajki, a također i s konkretnim životnim situacijama

#6 Cuauhtémoc Tonaltzintli

Cuauhtémoc Tonaltzintli

  Anonimus of Metal

 • članovi
 • 96 posts

Posted 21 maj 2006 - 10:58

Последњих месеци је у Украјини актуелно питање вере. Наравно, већински број становништва је православне вере, као и католичке, међутим, у, као што рекох, последњих неколико месеци, људи масовно прелазе у религију звану РУНвира.

О чему је реч? Па, ова религија се базира на старословенској религији, тј. гаји култ Старих Словена, чија је религија уствари оригинална на просторима Украјине. Поклоници ове вере, којих је, на моју велику и вашу радост, изузетно пуно, са придоласком јосх људи, тј. верника, се клањају Дажбогу. Покретач овога је био Лев Сyленко, који је покушао да упозна Украјински народ са старословенском религијом, још после Другог светског рата. Он је сматрао да је хришћанство страна религија, не само у Украјини, већ код свих народа који потичу од Словена. Сва Сyленкова уверења су обједињена у књизи, под називом "Мага-вира". Цхак и у САД има центара ове религије, где иду људи, који су потекли са простора Балкана, а који тренутно зхиве у Америци. У Украјини постоји више од тридесет заједница, које су посвецјене ширењу ове религије, а главни координатор је Б. Островсий, пастор Украјинске заједнице “Дажбог". У Запорижии, где је лоцирана и највећа заједница ове религије, издаје се журнал, под називом “Свитло Орииани” (Светло Оријани).

Ето, доčхеках ја, као и мноšтво других људи, повратак коренима, тј. религији која је  изгубила примат због присиљавања људи, од стране хришћана, да промене своју вековну религију.

СЛАВА СЛОВЕНИ!

Edited by Shadowdream, 21 maj 2006 - 11:00.

SUPPORT SCIENCE, SUPPORT ART
2009 International Year of ASTRONOMY

#7 Novaliis

Novaliis

  Nolifer of Metal

 • iskreni članovi
 • 16078 posts

Posted 21 maj 2006 - 11:23

DRVO SVIJETA
Neki slavenski narodi su vjerovali da je Zemlja otok koji pluta u vodi u koju sunce tone svaku večer. U centru tog otoka nalazilo se je drvo svijeta. Korijenje ovog drveta je sezalo daleko u podzemni svijet Nav, a grane visoko u područje nebeskih bogova, Irij.


Jel primecujete jos jednu slicnost sa nordijskm mitom o svetskom drvetu?

Dalje, zelim da napomenem jednu stvar, mada verujem nije potrebno ali ajde..

Neka ovo bude tema bez svadja izmedju pripadnika razlicitih religijskih ubedjenja.Prepiranje i slicno nam stvarno nije potrebno jer smo mi jedan narod,  slovenski narod, i price o promeni vere itd. su vec prezvakane, uglavnom dobro poznate i nema potrebe za negativnoscu. icon_biggrin.gif
Mislio sam da na ovoj temi diskutujemo iskljucivo o religiji Slovena, koliko je mi poznajemo ( a verujem da ovde ima ljudi dobro upoznatih u njene tajne ) i da naucimo nesto novo, nadam se.
Moje misljenje je da hriscanstvo ne mozemo osuditi za bilo sta jer je ono cesto bilo zloupotrebljeno od strane ljudi.Tek upoznavanjem stvarne ideje hriscanstva, njegove srzi, mozemo uociti njegovo dobro.Hriscanstvo u svojoj primarnoj formi moze biti samo dobro..dobro, da ne lupam dalje, ne znam ni ja sta sam hteo sad da kazem.Shvatili ste me? biggrin.gif  

#8 Ol' Scratch

Ol' Scratch

  Lord of Metal

 • članovi
 • 5978 posts

Posted 21 maj 2006 - 11:35

QUOTE (Face Of Melinda @ 20. 5. 2006, 23:05)
Carna bog slovensko bozanstvo zla ekvivalent Ahrimanu.

Bijelbog: bog dobr, dobar duh

Dazbog-funkcija nepoznata

Belobog & Chernobog izmishljotinje zarad priblizhavanju dualizmu koji nema nikakve veze sa "paganizmima" bilo koje vrste...

Dazhbog - Bog kishe...

"Hosa gar ho Zeus prodianoeitai, taut' oneiropolein ton Kronon" ...

#9 Inuria Malkava

Inuria Malkava

  Master of Metal

 • članovi
 • 1264 posts

Posted 21 maj 2006 - 12:05

QUOTE (Shadowdream @ 21. 5. 2006, 10:48)
Не занм из које тачно године датира словенски хороскоп, али то је мање битно!

Izneo si  keltski horoskop. On, doduse, ima slicnosti sa staroslovenskim, ali posluzi se nekim orijentirima. Stari Sloveni nisu znali za limun.
I'm freezingly walking back
To the shadows from which I came
And the silence screamingly speaking to me
Uncovered, unwise, unspoken
One freezing mind of me
I fade away - suffocating

#10 Face Of Melinda

Face Of Melinda

  Priestess of Metal

 • Kerberos
 • 6338 posts

Posted 21 maj 2006 - 12:42

Aj ovako koliko sam ja shvatila tema je tu da kao sto rece Varg da se diskutuje o religiji starih slovena.

A sve licne nesuglasice resite preko pp-a. ja cu pobrisati postove vezane za vasu diskusiju, ostavicu postove sa textom o temi i to je to.
Jos necu da zatvaram temu, mozda se preokrene situacija.

Pa da sve lepo krene iz pocetka i svi srecni i zadovoljni.
deep in the woods where the lost souls hide
last.fm

#11 Novaliis

Novaliis

  Nolifer of Metal

 • iskreni članovi
 • 16078 posts

Posted 21 maj 2006 - 12:47

Ok, ajmo redom.

Teme nema, koliko ja vidim.Da je ima, ne bi je moderatori odobrili.

QUOTE
Belobog & Chernobog izmishljotinje zarad priblizhavanju dualizmu koji nema nikakve veze sa "paganizmima" bilo koje vrste...

Dazhbog - Bog kishe...


Izneo si svoju teoriju.Dakle tvrdis da nisu verovali u bogove koji donose zlo i one koji donose dobro?Sa naglaskom da ne govorimo o zlu kao danasnjem pojmu jer se slazem da u paganizmu pojam takvog zla ne postoji?
To pre svega nema veze sa logikom.U svakoj, ali svakoj mitologiji imas dve strane.Loki i Odin, eto ti najprostiji primer.Dualizam je neophodan.
Objasni onda razlog zbog cega bi to izmisljali?Zbog cega bi danas izmisljali dualizam ako nije postojao?

QUOTE
Ovde prichamo, raspravljamo, diskutujemo kako god zhelish o Religiji Starih slovena (gle chuda, bash se tako zove tema) a ne o meni i mojim manjkavostima il' bilo kome drugom...

A mozhda ti koristish ovu temu kao pagan-propovedaonicu... Chisto milo za drago...

A ti mi lepo kazhi, dragi moj, gde sam ja pogreshio u mom mishljenju, zakljuchivanju, predpostavljanju, chemu vecj...


Ok, diskutujemo.Evo.
Objasni mi razlog izmisljanja dualizma i dokazi njegovu neprisutnost u svim ostalim mitologijama.

#12 gavrosaurus

gavrosaurus

  Lord of Metal

 • članovi
 • 7000 posts

Posted 21 maj 2006 - 12:54

Dažbog

u slovenskoj mitologiji Svarogov sin, bog Sunca, koji daruje blagostanje i sreću. Drevni idol ovog božanstva stajao je na brdu u Kijevu, zajedno sa idolima Peruna, Horsa, Striboga, Semorgla i Mokoši. Verovalo se da je Dažbog rodonačelnik ruskog naroda. U srpskom predanju pominje se pod imenom Dabog ili Dajbog, kao gospodar zemlje, kao protivnik božji, kao "car na zemlji", bog zlata i srebra i zaštitnik kovačke veštine. Pod uticajem hrišćanstva, Dažbog je poistovećen sa satanom, odnosno Dabog postaje đavo i naziva se Daba, Dabo ili Hromi Daba.


#13 Axeanosilas

Axeanosilas

  Master of Metal

 • iskreni članovi
 • 9400 posts

Posted 21 maj 2006 - 13:04

Сварог је словенски бог Васељене и Сунца које даје животну топлоту као и кућног огњишта(које је замена за Сунце).Сматра се да је он био творац света и богова,а има научника који у божићним обичајима код нас виде остатак обреда у част Сварога.

-----------------------------------------------------------------------------------
Платан, 30 година, тражи Мушмулу ради озбиљније везе или брака...
Педери стоп.


#14 Novaliis

Novaliis

  Nolifer of Metal

 • iskreni članovi
 • 16078 posts

Posted 21 maj 2006 - 13:33

Ja sam brest. biggrin.gif

-------------

SVETOVID,SUVID,SVANTEVID,SVANTOVIT,SVENTOVIT,ZVANTEVITH
Svetovid, Swiatowit, Sutvid, Vid je povezivan je sa ratovima i proricanjem. Opisivan je kao četveroglavi bog čije su dvije glave gledale naprijed, a dvije natrag. Ovako udruženih glava, on može obuhvatiti pogledom sve strane svijeta (Svevid). Njegov konj bijele boje čuvan je u njegovom hramu i o njemu su se brinuli svećenici. Vjerovalo se je da Svantovid ratuje protiv neprijatelja jašući na ovom konju. Isti konj služio je i za gatanje. O Svantevidu su ovisili uspjesi ratnih pohoda, trgovačkih putovanja, bogatstvo žetve. U isto vrijeme on je držao jedan luk ili mač, kao simbol rata, i rog za piće. Svantevidu su prinošene životinjske žrtve. Baltički Slaveni su ga prihvaćali kao prvog ili najvišeg boga. Vjeruje se da je dolaskom kršćanstva Svantevid i dalje ostao u slavenskom narodu kroz lik svetog Vida.


U rijeci Zbrucz (pritoka Dnjepra) kod Husiatina na međi prema Podolji, 1848. god. pronađen je 2.70 metara visok kameni stup sa izrađenim reljefnim ukrasima (slike sa strane). Poljski arheolozi iz Krakova pretpostavljaju da je to kip staroslavenskog boga Swiatowita. Taj četverouglasti stup prikazuje:
1. na vrhu lik četveroglavog boga Swiatowita sa šeširom na glavi i rogom obilja u ruci, obučen je u dugu haljinu, a o pojasu mu visi dugi mač, uz njega je konj,
2. u sredini se nalazi lik žene, najvjerojatnije božansvo povezano sa plodnošću
3. u podnožju je lik boga koji podignutim rukama podupire svijet.
Ovaj kameni idol poznat je pod imenom Zbruczski idol, a likovi isklesani na njemu najvjerojatnije simboliziraju:
1. gornji (duhovni) svijet prikazan kroz lik četveroglavog božanstva (najvjerojatnije Svantevida)
2. zemaljski (ljudski) svijet kojeg simbolizira lik žene
3. donji svijet (pakao) prikazan kroz lik božanstva koje rukama podupire gornje svijetove

#15 Ol' Scratch

Ol' Scratch

  Lord of Metal

 • članovi
 • 5978 posts

Posted 21 maj 2006 - 13:36

QUOTE (Varg @ 21. 5. 2006, 01:47)
Ok, ajmo redom.

Teme nema, koliko ja vidim.Da je ima, ne bi je moderatori odobrili.Izneo si svoju teoriju.Dakle tvrdis da nisu verovali u bogove koji donose zlo i one koji donose dobro?Sa naglaskom da ne govorimo o zlu kao danasnjem pojmu jer se slazem da u paganizmu pojam takvog zla ne postoji?
To pre svega nema veze sa logikom.U svakoj, ali svakoj mitologiji imas dve strane.Loki i Odin, eto ti najprostiji primer.Dualizam je neophodan.
Objasni onda razlog zbog cega bi to izmisljali?Zbog cega bi danas izmisljali dualizam ako nije postojao?Ok, diskutujemo.Evo.
Objasni mi razlog izmisljanja dualizma i dokazi njegovu neprisutnost u svim ostalim mitologijama.

'Ajmo...

Postoji tema o paganizmu uopshteno... Ne vidim zashto bi (staro)slovenski pagani bili povlashcjeniji na forumu od pravoslavaca, katolika, mormona il' bilo koje hrishcjanske konfesije...
Takodje ne vidim svrhu teme izuzev postavljanja na forum polu-istina uglavnom skinutih sa neta...
Razumem ja to neko voli da mantra a neko da copy/paste-uje...

Ta dva "boga" nemaju vlastita imena, za pochetak, vecj samo prideve kao prefikse... Meni neshto tu smrdi...
Dualizam nije neophodan, gde je dualizam kod starih Grka? Al' oni s n rachunaju kao pagani jer su bili pederi verovatno (?) ...  

Da bi se proturile "monoteistichke" ideje...

"Hosa gar ho Zeus prodianoeitai, taut' oneiropolein ton Kronon" ...

#16 Novaliis

Novaliis

  Nolifer of Metal

 • iskreni članovi
 • 16078 posts

Posted 21 maj 2006 - 13:46

Postoji Asatru tema, o nordijskoj mitologiji.

Mislim da je ova tema potrebna jer je religija starih slovena, nasih predaka, uvek nekako zapostavljena od strane grcke, nordisjke itd.
Ne moze da skodi ovakva diskusija.
Malo copy/paste-a takodje ne skodi a i time se samo moze podstaci dalja diskusija, utemeljena na tim tekstovima.

Pa kod svih bogova imas tu igru reci.
Stvar je jasna.Tama, crnilo..uvek su izazivali osecaj zla kod ljudi.Logicno da ce Carnabog( Crnobog) biti simbol " zla ".
Nema potrebe smisljati bilo kakve teorije zavere od strane monoteistickih religija.

Grci su posebna prica.Kod njih postoje simboli zla oput titana, prve i druge generacije bogova itd.

#17 Ol' Scratch

Ol' Scratch

  Lord of Metal

 • članovi
 • 5978 posts

Posted 21 maj 2006 - 13:54

QUOTE (Varg @ 21. 5. 2006, 02:46)
Postoji Asatru tema, o nordijskoj mitologiji.

Mislim da je ova tema potrebna jer je religija starih slovena, nasih predaka, uvek nekako zapostavljena od strane grcke, nordisjke itd.
Ne moze da skodi ovakva diskusija.
Malo copy/paste-a takodje ne skodi a i time se samo moze podstaci dalja diskusija, utemeljena na tim tekstovima.

Pa kod svih bogova imas tu igru reci.
Stvar je jasna.Tama, crnilo..uvek su izazivali osecaj zla kod ljudi.Logicno da ce Carnabog( Crnobog) biti simbol " zla ".
Nema potrebe smisljati bilo kakve teorije zavere od strane monoteistickih religija.

Grci su posebna prica.Kod njih postoje simboli zla oput titana, prve i druge generacije bogova itd.

Pa shta i ako postoji (?) ...

Zaopstavljeni su sloveni (?) ... Pitam se ko je za to kriv (?) ... Sigurno nisu chlanovi...

Kod kojih bogova npr. (?) ...
Tama izaziva osecjaj straha a ne "zla"...
Dobro i gde su onda Beli i Crni u panteonu (?) ... 'Ajde pochni makar sa rodbinskim vezama...

Koji su mrtvi/zatocheni/onemocjali dakle van cele igre...

"Hosa gar ho Zeus prodianoeitai, taut' oneiropolein ton Kronon" ...

#18 Novaliis

Novaliis

  Nolifer of Metal

 • iskreni članovi
 • 16078 posts

Posted 21 maj 2006 - 14:06

Perun-kod Rusa i poljaka rec per znaci grom.A koren per takodje znaci i silan udarac.

Svetovid-Sve-Vid.Svevideci sa 4 glave.

Rod je stvorio svet.Jasno je znacenje njegovog imena onda.Njegova zena je Rozanica, "ona koja daje život".

Triglav- Troglavi bog.Jasno je.

Svarog-Koren svar- indoevropski Sunce+ nastavak og (čert-og=dvorana, brl-og, vrtl-og). Prema tome Svarog znači mesto Sunca, nebo, personifikovano znači i samog boga neba, boga Sunca.

Dakle jasne su igre recima.

Slazem se, tama izaziva osecaj straha..jos zamisli da zivis pre 1000 i vise godine i svasta ce ti pasti na pamet.I ne verujem da bi bilo ista "dobro".

Crnoboga i Beloboga zamisli kao izvore zla i dobra, a ne kao ostale standardne bogove koji imaju lik i odredjene osobine.Uveren sam da su verovali u takve manifeste.

I da, kod grka oni jesu zatoceni ali njihovu mitologiju gledam veoma razlicito od srednje/severno evropskih.

#19 Axeanosilas

Axeanosilas

  Master of Metal

 • iskreni članovi
 • 9400 posts

Posted 21 maj 2006 - 14:07

Последња усмена опомена, обојици...
Ко жели да учествује у теми, нека постује, ко не жели нека је избегава...
Хвала.

@Ol' Scratch
Промени потпис, забрањено је бавити се политиком форума у потписима.  


#20 Novaliis

Novaliis

  Nolifer of Metal

 • iskreni članovi
 • 16078 posts

Posted 21 maj 2006 - 14:11

@Axeanosilas, nemas brige druze, lepo diskutujemo o temi.

MORANA, MORENA, MARŽANA, MARANA, MORA
Ime Morane je u vezi praindijske riječi "mara" što znači silom umrijeti. Naziv "morena" označuje strahotne sniježne lavine i ledenjake. Morana je boginja smrti i zime, pojavljuje se u raznim obličjima. Najčešći je lik lijepe djevojke crne kose i izuzetno bijele puti sa vučjim očnjacima i kandžama na rukama. Mnogi tumače da je njen drugi lik onaj Babe Ruge (Baba Jaga, Baba Zima), ružne stare vještice. Stari Slaveni su vjerovali da sve zimske nepogode, studen, snijeg, led i smrt dolaze od Morane, te su je prozvali boginjom smrti ljudskog, životinjskog i biljnog svijeta. U nekim slavenskim narodima postojao je običaj spaljivanja Morane ili Babe Ruge u znak da je zimska opasnost prošla. U Dalmaciji i Sloveniji taj se običaj i danas održava u obliku povorke maškara s lutkom Morane na čelu, koju se spaljuje u prisustvu mnoštva naroda. Moranina lutka je korištena u ritualima vezanim za umiranje i uskrsnuće u prirodi ili u dozivanju kiše.
Kod Istočnih Slavena, Morana je boginja plodnosti, zaštitnica žena i ženskih poslova posebno predenja. Njen drveni idol postavio je knez Vladimir na brdu u Kijevu pored idola Peruna i ostalih bogova. Na sjeveru Rusije nazivaju ju i Mokuša i u legendama ju prikazuju kao ženu velike glave i dugih noktiju. Njen kult je, sudeći prema toponimima, bio raširen i kod Zapadnih Slavena.
0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

BoHeGeHa Dark Blue 2.1.1 © Thomas Yugar (Chemical Chaos)
Official upgrade for IPB 2.3.x © Michael ( Dev Fuse )
3.X © Upgrade by Dumbledore ( Tppskinning )