Jump to content

Mongoli (Džingis Kan)


Маузер

Recommended Posts

Kao sto je istina da je na svom dvoru imao kako ljude sa istoka tako i sa zapada i da se zivo interesovao za kulturna stremljenja celog tadasnjeg poznatog sveta

BTW imao je i nekoliko inzenjera sa zapada koji su mu napravili opsadne sprave :)

Veliki Kan je bio daleko od bezobzirnog varvara,cak stavise bio je mozda i covek van svog vremena i nije ni cudo sto je bio tako veliki vladar-a sto se tice razaranja,ono nije bilo neobicno za ceo stari i srednji vek-treba se samo setiti Cezarovog ratovanja u Galiji npr ;)

A sto se tice brojki antickih i srednjovekovnih istoricara oni znaju cesto da preteruju-Herodot recimo kaze da je na pohodu Persijanaca na Grcku ucestvovalo ni manje ni vise nego nekoliko miliona ljudi-medjutim naucnici su izracunali da kada bi se takva kolona postrojila u red od po dva pesaka naporedo da bi se njeno zacelje naslo u Vavilonu dok bi prednji delovi te kolone bili na Helespontu tj danasnji Dardanele-tako da to su bajke za malu decu ;)

Neke procene su da Persijanaca nije bilo vise od 100k(i to ne samo ratnika,vec pomocnih trupa,posluge,robova,komore i celog onog mnostva koje prati takvu vojsku) ali s obzirom da su to za grcke prilike bile ogromne brojke(vojske njihovih polisa su brojale u proseku 5-6k ljudi)nije ni cudo sto su bili skloni da preteruju u brojkama

To je jedan primer a ima ih jos koliko hoces u nauci koja zove istorija :)

Edited by Full_Metal_Yakuza

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzingis Kan je imao jednostavno pravilo. Ako se grad preda nece mu biti nista.

 

Tako je radio i Aleksandar Veliki. Samo gradovi koji su pruzali otpor su bili razoreni, kao primer drugima. A ako bi ko prihvatio njegovu vlast dobrovoljno, dobio bi mnogo toga.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije imao baš lepo detinjstvo.Kada su njegovog oca ubili Tatari,Temudžin(kasnije Džingis Kan) je sa svojom majkom i tri brata izbačen iz plemena Vukova.Živeli su kao nomadi i povremeno su pljačkali druge stočare.Ujedinjivanjem nekoliko nomadskih porodica stvoreno novo pleme na čijem je čelu bio Temudžinov stariji brat(ostala dvojica su bili mladji od njega).E sad,ima fora da je taj brat poginuo u nekoj borbi,ali je verovatnije i logičnije da ga je Temudžin ubio zbog vlasti.....

Edited by M-16

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bio je zarobljen od strane Merkita duze vreme. Isto mu je i prva "prava" zena bila dugo u ropstvu kod njih, tako da se sumnja da prvi sin uopste nije njegov. Njegov konacan uspon je dosao posle bitke sa Jamukom, njgovim pobratimom koji ga je zajebao nesto, ne mogu da se setim sta. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imate i dosta dobrih knjiga. Ja sam citao 2 odlicne. Ne mogu da se setim tacno kako se zovu ali trebalo bi da ih bude svuda. :da:

 

Kon Igulden:"Džingis Kan-Vuk iz ravnica"

Ako nisi ovo pročitao,savetujem ti da to uradiš što pre

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala na preporuci. :pivopije:

 

 

Nema na čemu.Ova knjiga obuhvata onaj deo Džingis-Kanovog života o kome se veoma malo zna,tačnije njegovo detinjstvo i period pre nego što je postao Kan.

Edited by M-16

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...