Jump to content

Svi na pod!


VoivodBG

Recommended Posts

SVI NA POD! je trenutno jedinstven projekat u Srbiji. SVI NA POD! nije i jeste bend. Ignorišući definiciju "benda" i neminovno određivanje pravca, te identifikovanje sa istim, grupa ljudi se okupila oko jedne ideje i jedne namere - stvaranje dobre muzike. Muzika bez pravila - ili sa pravilima, kako god da im se dopadne i kuda god da ih odvede. Inicijator - Petar Rudić - je nakon rada sa svojom grupom Mravi preneo zamisao nekolicini muzičara. Znajući da je biti sam, i sam stvarati, manje zanimljivo i sa manje boja, želeo je da tu svoju ideju i svoju strast podeli. Neverbalna komunikacija na probama i koncertima i interakcija sa muzičarima su ga začarale za ceo život i sada je u stalnoj potrazi za takvim iskustvima. Autori muzike koju Petar snima i producira su razni muzičari koji su svi pod okriljem ovog jedinstvenog dešavanja: Nebojša Anđelković - Shobaja (ex Mravi), Aleksandar Dervišević - Derwah (ex Mravi, Smoke`n`Soul), Milos Delić (ex Mravi), WoO (Belgrade Noise Society), Miloš Pajagić (Belgrade Noise Society), Jamal Al Kiswani (Belgrade Yard Sound System), Goran Milošević (Playboy, Naked), Zoja Borovčanin (Lira Vega, Tussilago), Zoe Kidah (Mistakemistake), Constructa (Mistakemistake), MC Milovan (Mistakemistake), Saša Ivanović - Matori (ex Mravi) i mnogi drugi su samo deo ekipe muzičara koji su uključeni u celu priču.

 

Myspace

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ponajvise mi se dopada muzicka sarenolikost ovog benda, ima tu downtempo-a, trip-hop-a (jedna pesma podseca na Massive Attack, ali na srpskom!), reggae, electronike itd.

 

Nadam se da ce uskoro imati neki nastup, a i album da im konacno izadje. :D

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 2 months later...

Izdrži Ribice i Svi na pod! u Akademiji

 

Beogradski bendovi Izdrži Ribice i Svi na pod! nastupiće u novoj epizodi serijala koncerata Pravo sa Diskomera koje organizuje muzička redakcija radija Studio B.

 

Koncert će se održati 13. novembra u beogradskom klubu Akademija.

 

"Bez obzira na uslove opšte recesije i krize koja je mnogima savršen alibi da se “zavrne slavina” ili “stegne kaiš”, ova godina ponudila je nekoliko novih imena, zanimljivih albuma pa čak i eksperimenata koji su redom pronašli svoje mesto na Diskomeru Studija B. Kao i mnogo puta do sada, nasuprot svemu što nas okružuje, domaći izvođači ofanzivnije istupaju. Naviknuti na nemaštinu, krizno vreme koriste za svoje hiperaktivno stvaralaštvo. Moramo priznati da se i medijska slika umnogočemu promenila. Uz radijske muzičke emisije Studija B, B92 i Popboks.com stao je i MTV promenivši nekadašnje principe, ustupajući dobar deo programa afirmisanim i manje poznatim domaćim izvođačima. Pored toga, sa emitovanjem je počela i televizijska top lista Jelen Top 10 nezavisne produkcijske kuće Letter & Sun. Sve to mogu biti dobri pokazatelji da se neke stvari u ponudi i potražnji domaćeg rokenrola menjaju", navodi organizator u saopštenju.

 

"U susret proslavi 40. godina postojanja Studija B, emisija Diskomer (autora Slobodana Konjovića) koja takođe slavi približno toliko, nastavlja sa istraživačkim poduhvatima pronalazeći potpuno nepoznate, zanimljive muzičare koje ovih dana intezivno promoviše. H Club, The Branka… samo su neka od imena na koje ubuduće treba računati. Bendovi koji su još uvek bez zvaničnog izdanja, a do ovog trenutka su osvojili neskrivene simpatije muzičke redakcije i slušalaca radija Studio B (između ostalog promovisani kroz emisiju “Kreni” autora Uroša Milovanovića), predstaviće se u nastavku serijala Pravo sa Diskomera, navodi se dalje.

 

Koncert počinje u 23h, cena ulaznice je 250 dinara.

 

http://www.myspace.com/izdrziribice

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 months later...

Prednovogodišnja muzička euforija u Gradu

Od sutra pa do srede, 30. decembra, u Kulturnom centru Grad (Braće Krsmanović 4) biće održan niz koncerata u okviru Prednovogodišnje muzičke euforije.

Koncerte će održati: Apparatchik i Klopka za Pionira (24. decembar, u ponoć), Svi na pod! (25. decembar, 22h), Mathias Schaffhauser iz Nemačke (26. decembar, 23h), dok će 30. decembra biti održan Jazz Future Session with Sopček Quartet (20h).

Cene karata su: 150 dinara u pretprodaji i 250 dinara na ulazu za Apparatchik i Klopku za Pionira; 250 dinara u pretprodaji i 400 dinara na ulazu za Svi na pod; 300 dinara u pretprodaji i 450 na ulazu za Mathiasa Schaffhausera.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 months later...

Proleni+koncert+Svi+na+pod+svi+na+pod+poster.jpg

 

U utorak, 6. aprila, u sali Amerikana beogradskog Doma omladine bend Svi na pod! će održati svoj prolećni koncert.

 

Kao predgrupa nastupiće beogradski elektropop sastav Inje.

 

Svi na pod! će izvesti nove pesme koje će se naći na njihovom prvom albumu, najavljenom za jesen ove godine.

 

Koncert će početi u 21h.

 

Na albumu će se, između ostalih, naći pesme Afrikanac iz Beograda, Zlato, Ušće i Boogie Woogie.

 

Novi spot trenutno je u montaži i sadrži snimke sa nastupa u Beogradskoj areni gde su Svi na pod! nastupili kao predgrupa Airu.

 

Ulaznice za ovaj koncert prodaju se na blagajni Doma omladine po ceni od 400 dinara.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 3 weeks later...

SPONTANOST - Šta spremate za Dom omladine? 
- Koncert će imati plesniju formu u odnosu na naše prethodne nastupe. Produžili smo pesme i spremili ih za đuskanje. Pored poznatih stvari, izvešćemo i dve potpuno nove pesme, za koje još nemamo naslove. Na video-bimu ići će animacije Igora Oršolića, koje su usklađene s našim pesmama. 
Hoćemo li premijerno videti i novi spot? 
- Spot za numeru „Boogie Woogie” trebalo je da izađe kao najava za koncert, ali još nije gotov. Trenutno je u montaži i sadrži snimke sa nastupa u Areni, kada smo nastupili kao predgrupa sastavu Air. Takođe, radimo i spot za pesmu „Ušće” i to će biti pravi pravcati spot. 
Postoji li neko sa svetske scene uz koga biste posebno voleli da nastupite? 
- Mi smo prilično šareni, neke pesme idu uz Massive Atack, neke uz Moloko... Kombinujemo dosta različitih pravaca, tako da bismo mogli da se uklopimo uz mnoge izvođače. Ali, recimo da bismo voleli da budemo predgrupa za Massive Atack, pošto imamo dosta trip-hopičnih pesama. 
Kakvoj publici se obraćate u takvoj fuziji žanrova? 
- Na našim koncertima mi zaista spajamo generacije. Slušaju nas i srednjoškolci i njihovi roditelji. Klinci nas vole zato što ozbiljnim temama pristupamo s vedrije strane, dok smo starijima zanimljivi jer ih podsećamo na pop zvuk osamdesetih, koji je dugo nedostajao našoj sceni. 
Koji su dalji planovi? 
- Izlazak debi albuma odložili smo za jesen, zbog koncertnih aktivnosti. Pošto smo se mnogo dopali Bosancima i Crnogorcima, pokušaćemo da ih obiđemo. Planiramo da samo sednemo u kombi i krenemo po gradovima, taman da se Beograd malo odmori od nas.

 

link

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 10 months later...
  • 2 months later...
  • 6 months later...
  • 1 month later...
  • 1 year later...
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...

Beogradska grupa Svi na pod objavila je spot za novi singl "Put", drugi po redu kojim najavljuju naredni album, bend će u narednom periodu nastupiti 14. februara u beogradskom klubu Krug i 8. marta u novosadskom klubu Quarter, nakon čega ih ovog proleća očekuju nastupi u Srbiji i regionu - o svemu tome po malo ispričali su nam Bojana Vunturišević i Petar Rudić.

 

Razgovarala: Danijela Jakobi

Foto: Stanislav Milojković

Svi na pod su pažnju najšire javnosti privukli kao dvostruki prvoplasirani bend na Jelen Top 10 listi sa pesmama „Bugi vugi“ i „Bez plana“, a ujedno su i domaći bend sa najviše nedelja provedenih na ovoj listi. Punokrvni svirački bend sastavljen od šest potvrđenih muzičara na sceni predvodi pevačica Bojana Vunturišević, koju prate bubnjar Goran Milošević, basista Ivan Mihajlović i gitarista Ivan Mirković. Prepoznatijivi zvuk saksofona i flaute donosi Jamal Al Kiswani, dok Petar Rudić, osnivač i producent benda, uživo nastupa iza svoje studijske opreme.

Album "Prvi!" objavljen je u oktobru 2011. godine za Mikser Music, a na njemu se nalazi 12 pesama od kojih je čak 11 bilo na radijskim top listama u protekle dve godine. Novi album najavljen je sa, za sada, dva singla i spota. Poput prethodnog za pesmu "Do kraja sveta", i novi spot za pesmu "Put" je snimao Sagor Mešković, koji se ovom prilikom opredelio za stilizovanu ekranizaciju antičkog teatra. U pesmi gostuje i umetnička grupa „Kružok“, a radi se o donekle drugačijoj numeri od onoga što su do sada predstavljali publici.

slika_843723.jpg

Bend je dobio ime po fanzinu koji je objavljivan početkom devedesetih u Beogradu - šta je značilo tada a šta danas znači to Svi na pod, postoji neka paralela?

Petar: Moj burazer Rudi je radio taj fanzin iako je tad još i bilo dobrih muzičkih magazina, kojih danas uopšte nema, žive srećom u arhivama Popboksa. „Svi na pod“ tada je značilo, onako cinično, „padnimo na pod od smeha“, kritikujući tadašnje stanje u kulturi i u državi uopšte. Danas volimo da kažemo da je to poziv na podijum za ples. Mada, "Svi na pod" može da ima i neko dublje značenje, kao podsetnik da budemo uvek nogama čvrsto na zemlji, tj. podu. U svakom slučaju, poruka je pozitivna.

Vaš zvuk je poprilično žanrovski raznolik i jedinstven na ovim prostorima - odakle dolazi ta raznovrsnost, kako je uklapate u zajedničkom radu i kako bi ste vi sami opisali svoj zvuk?

Petar: Svi na pod čine vrlo jaki individualci i svako od nas je priča za sebe kao muzičar. Svaka priča je podjednako interesantna, ali kad se sastavimo, dobije se jedna muzička kutija iz koje svašta može da se čuje. Želim sve da ih navedem: Goran Milošević - bubanj, Jamal Al Kiswani - saksofon, Ivan Mihajlović - bas, Ivan Mirković - gitara i Bojana Vunturišević - vokal i sint.

Bojana: Ono što je karakteristično za naš zvuk je, na prvom mestu, tretiranje tradicionalnih instrumenata na netradicionalan način, kao i kombinovanje elektronike sa živim instrumentima. Nove pesme, ali i one stare, obogaćene su prisustvom sintisajzera, kao i brojnih procesora uz čiju primenu se svima čini da flauta nije flauta, da je bas gitara sint.... Goran dopunjuje bubnjarske deonice na Roland Octopadu, tj. digitalnim perkusijama, dok ja ponekad „provučem“ glas kroz vokoder. Ta pomerenost u zvučnosti nas inspiriše.

Obično muzičare pitaju da li se (pogotovo ovde) može živeti od muzike, ali hajde da obrnemo to - da li se može živeti bez muzike kad se jednom "zaraziš" time?

Petar: Lako pitanje. Odgovor je - ne. Bez muzike se ne može živeti. Utkana je u sve segmente ljudske svakodnevnice. Kao i hrana, konzumiramo je svaki dan. Potreba bez koje čovek ne bi bio kompletan.

Bojana: Mi živimo muziku, najviše volim tako da kažem. Ona je naše dobro jutro, naša ljubav, mržnja, naš posao, naš hobi, naše slobodno vreme... Svaki segment našeg života protkan je muzikom. Svako od nas ima tu sreću da kaže da živi muziku 24 sata dnevno. Mislim da je to neka privilegija.

slika_618545.jpg

Uvek imate dobar stajling - ko je zadužen za to?

Bojana: Za naš stajling se brine Milica Kolarić, devojka koja se krije iza pseudonima Pull My Daisy i sa puno entuzijazma i ljubavi pristupa svom poslu, a uvek u koraku sa vremenom, nekada čak ispred vremena. Pored mode, Milica se bavi i fotografijom, i to fenomanlno radi, čak smo se i mi nekoliko puta našli ispred njenog objektiva.

Još se nije slegla prašina od objavljivanja singla i spota "Do kraja sveta", a vi ste već objavili novi. Kažite nam prvo kako ste zadovoljni uspehom tog prethodnog singla, po top listama i emitovanju pesme reklo bi se da je pravi bum?

Bojana: Prezadovoljni smo reakcijama ljudi. Ponovo smo uzbuđeni kao na samom početku. Snimanje spotova, probe, praćenje regionalnih top listi... Reakcije publike daju nam ponovo onu istu pokretačku snagu koja nam je, priznajem, nedostajala u jednom trenutku. Posebno smo zadovoljni spotom za pesmu „Put“. Samo snimanje porteklo je divno i kao rezultat dobili smo jedan pravi video, pun ljubavi, a to se nadam se i oseti na prvo gledanje i slušanje.

Odakle inspiracija za pesmu "Put" i za taj neobičan video i kako je proteklo snimanje spota, deluje da je bilo zanimljivo sa svim tim kostimima, šminkom, frizurama i brojnim saradnicima...?

Petar: Režiju spota potpisuje Sagor Mešković. U pitanju je ekranizacija antičke tragedije i kao skoro sve pesme grupe Svi na pod, inspiraciju tražimo u ljubavi i u nama samima. Nesebičnu pomoć smo dobili od umetničke skupine i hora „Kružok“ koju čine Iva Radulović, Andrijana Belović, Ana Janković, Milica Tegeltija i Tamara Novaković. Za kostim je bila zadužena domaća modna etiketa „Greška“ Ivane Kovačević koja se takođe pojavljuje u spotu. Neobičnu šminku radila je Nastasija Franklin, frizure Miško Ninić i studio „Unlimited“. Posebnu ulogu u celoj strukturi spota imala je balerina Anja Nikolić. Spot smo snimili u Domu omladine Beograda i ovom prilikom im se zahvaljujem što su nam izašli u susret.

slika_367861.jpg

Reklo bi se da je "Put" mnogo mirnija pesma u odnosu na ono što smo navikli da čujemo od vas?

Petar: „Put" donosi nešto malo drugačiji zvuk i možda smo iznenadili poznavaoce naše muzike, ali nikako nismo iznenadili sebe. Već smo dugo u našem studiju „Destilerija“ gde radimo na drugom albumu koji će delom biti iznenađenje za sve.

Bojana: Možda je pesma drugačija u odnosu na ono što su ljudi očekivali, ali ja se ne bih složila sa tim. Volim da kažem, a to zaista i mislim, da je pesma na tragu našeg aranžmana za pesmu „Zlato“, ali je i na tragu pesme s početka naše karijere „Iza nas“. Doživljavam je više kao instrumental, jer smo i glas tretirali upravo tako. Mom senzibilitetu je ova pesma bliska i možda ćemo u budućnosti imati još takve muzike. Pročitala sam jedan komentar našeg fana kako ga pesma podseća na Kate Bush iz najboljih dana. To mi se strašno dopalo!

Obe pesme su stigle kao najava novog albuma - kako napreduje rad na tome, kada ga možemo očekivati?

Bojana: Na nama je da završimo album do kraja proleća, pa se on kao celina verovatno ne može očekivati pre jeseni. Većina pesama je snimljena, dok su neke zabeležene kao ideje u našem studiju „Destilerija“. Baš kao i na prethodnom albumu „Prvi!“, novi materijal karakteriše „žanrovska šizofrenija“ ili rezultat različitih muzičkih uticaja koje svako od nas donosi u bend. Džemal, Goša, Bambi, Macan, Petar i ja imamo različite muzičke idole, ali zajednički osećaj za muziku, posebno onu koju stvaramo zajedno. Dok ne izađe naš novi album, svi mogu da skinu prva dva singla na sajtu regionalnog MTV-a, a mi ćemo im ovog proleća ponuditi i treći, četvrti...

Da li će biti, muzički i tematski, nekih promena u odnosu na Prvi album?

Petar: Prvi album je bio dosta šarenolik u muzičkom smislu i pevali smo o svakodnevim temama. Sada smo se nekako više okrenuli ka sebi. Pokušavamo da izmetabolišemo to što smo naučili za sve ove godine muziciranja i sažmemo u tih 10-15 pesama. Nije lak zadatak ali teme su uvek iste: život, ljubav, poraz, trijumf, bol, sreća, tuga... i sazrevanje.

slika_268439.jpg

Da li ćete na novom albumu imati neke goste - muzičare i/ili bendove?

Petar: Uvek smo raspoloženi za saradnju sa raznim muzičarima. Za sada neka ostane tajna ko će nam gostovati na albumu.

Bojana: Do sada su gošće u našem studiju uglavnom bile opasne ženske počev od naše drage prijateljice Ide Prester iz vokalno-instrumentalog sastava Lollobrigida, zatim naša dugogodišnja saradnica Andrijana Belović, kao i umetnička skupina „Kružok“, sastavljena od devojaka iz prestižnog akademskog hora „Collegium Musicum“. Inicijalna Petrova ideja da bend Svi na pod bude otvoren za sve muzičare beogradske scene, otvorila se još više, za jedan ceo region. To je najbitnija stvar, biti otvoren, jer samo tako možeš da ideš napred i da ostaneš na pravom putu.

Prvo svirate u Beogradu, onda je na redu Novi Sad, a najavljene su i neke svirke van Srbije - šta sve imate u planu?

Petar: Da, vraćamo se koncertima. Dodaćemo još nekoliko novih datuma u kalendar do proleća, a za sada znam da ćemo svirati u Sloveniji nekoliko koncerata, ali i širom Srbije i regiona. Bitno je da se svira i putuje!

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 3 weeks later...
  • 7 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...