Jump to content

LHC (Large Hadron Collider)


Ајлин

Recommended Posts

Како ме је добро насмејао Dead Mn Walking xD

 

Размисли сада овако, 2011-2012. година, крај Ере, прелазак из ере Хришћанске

 

Hrišćanstva (Ribe), koje je nastalo pojavom Isusa Hrista (ichtys, grč. riba, čija slova, I – Ch – T – Y – S, impliciraju Iesus Christos Theu Yios Soter, u prevodu Isus Hrist Sin Božji Spasitelj)!
у Еру Водолије - Технологије (а већ се осећа пораст још од 1999. године и им да расте све више и више). Девица а.к.а Швајцарска није позната по својој Религији (Као што је, рецимо, Италија) већ по банкарству, најпрецизнијим сатовима, уздржаношћу у ратовањима, црвеном крсту итд...

 

Апсолутно није чудо то што се један такав процес дешава баш у Швајцарској.

 

Лично не знам колико ће успети у својим намерама, али ја се увек надам само најбољем. :]

Share this post


Link to post
Share on other sites

....ili....otvaraju se vrata neke druge dimenzije...dolaze vanzemaljci i osvajaju zemlju za manje od jednog dana....i onda sledi borba chovechanstva protiv porobljivacha iz dimenzije x :)

...do sledece ere.. :razz:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ти си ово ладно писао у 5 часова, хајде ја ок имам ноћни посао... али ти... xD

 

:) Одговорио си у пола 9 :)

 

Само се ти настави чудити, мој пост је на месту ;] . Ништа горе у методици научне области него ли ослањање на теорије, варијације и сл. То оставља додатни утисак неповерења, а моја лична замерка јесте та што се нису потрудили да на свом офишл сајту понуде далеко рационалније ставке оправдања.

 

У физици се већ вековима врше експерименти који служе за проверу теоријских прорачуна, задњих 100 година сигурно више него што се до теорија долази после експеримената. Ето на пример теорија релативности, прво је теоријски претпостављено шта се дешава при брзинама блиским брзини светлости, а касније је то и експериментално потврђено. Није могуће увек ићи у супотном смеру.

А то рационално обчашњење је доступно општој јавности, наравно, ако за оне који су упознати са Јанг-Милсовом теоријом, суперсиметријом, Хигсовим механизмом, теоријом стрингова,... само што је тај сајт предвиђен за ширу јавност, да их обавештава о будућим активностима и сличним стварима.

 

Дакле, по твојој логици хајде да сударимо два протона како би створили услове за коришћење NMR које већ постоје.

 

Из истог разлога из ког је колор тв заменио црно-бели, електрична пегла заменила ону са комадима угља... НМР је млада техика у којој има још много места за унапређење.

 

ЈЕДАН, само ЈЕДАН одличан разлог због ког је ЛХЦ пројекат ЦЕРН-овог ''бизниса'', заправо, повољан за човечанство...!?

Такође ћеш ми објаснити како ЦЕРН намерава да било како задржи било какав више-димензионални фактор под контролом пошто си већ успео да кажеш како би то ''било исто као да занемариш гравитацију док падаш с зграде'', а можеш, за крај, објаснити због чега толико чуђења око написаних ствари као и шта ти то није јасно. Изволи, питај. За то форум и служи.

 

Теоријска физика се бави стварима које не доносе сутрадан огроман напредак, али зато резултати овог експеримента могу да доведу до револуционарног напретка у великом броју области. Електроника, информационе технологије, медицина, енергетика, хемија, па и код друштвених наука, нпр. постоји тзв квантна психологија... За такве ствари је потребно времена, годину дана, две године, можда и за сто година, али тај експеримент ће бити од огромног значаја.

 

А за ово што си навео као најинтересантије ствари о експерименту:

The dimensions that we commonly use, three spatial and one time, are all mixed up when the early Universe is concerned and our normal concepts of space and time are not valid.

 

Овде прича о три просторне димензије и једној временској које ми као нормалан народ користимо, већ каже да су за теоријске прорачуне који се користе за овај експеримент употребљени математички модели који предвиђају постојање 11 просторних димензија и 2 временске. Тај део ,,we commonly use'' се односи на обичан народ, а не на теоретичаре који раде на овом експерименту.

 

 

The theoretical analysis of the Big Bang has had various successes in predicting properties of the resulting universe.

 

There are problems, however, with the theory. One of these is that the very isotropic nature of the micro-wave background indicates that the early stages of the universe were completely uniform.

 

Па не може баш свака теорија бити у старту 100% тачна. Наравно да ће бити коригована временом при доласку до нових експерименталних резултата.

 

Izvini a kakve veze ima ko kad piše postove? Tebi je oprošteno jer radiš noćni posao, a njemu nije? Pa isto tako ja mogu reći "izvini a što ti zabušavaš, visiš na forumu a poslodavac te plaća, pa dok je takvih... bla bla bla". Na šta bi to ličilo?

 

Dajte više prestanite sa tom ličnom "vidi koliko imaš godina", "vidi koliko si postova nabio", "idi jebi nešto", "vidi u koliko sati pišeš postove", "get a life" komunikacijom! Svi smo OVDE ne vidim kako bilo šta nekoga više "opravdava" i zašto pojedinci misle da imaju pravo da sude o drugima na forumu. Ako ti se neko ne sviđa nemoj da komentarišeš sa njim i to je to. Ako nemaš bolji argument onda ne treba ni to da pišeš. Grehota je da bojiš svoje postove ličnim zameranjem jer se vidi da imaš stav i da želiš da ga deliš, što je ok.

 

 

Ah da, inače čova koji je IZMISLIO www radi zaista u CERN-u.

 

 

I LHC nije prvi akcelerator ovako veliki postoji još nekoliko u svetu, može se reći da je LHC samo tehnološki napredniji u odnosu na ostale. Pogledaj, stotine mozgova i desetine država se skupilo oko tog projekta, da li misliš da o stvarima koje si nabrojao niko nije razmišljao? Sve vreme mi se čini kao da tvoj post kaže da mi u stvari ne treba ništa da istražujemo niti pokušavamo jer je nemoguće doći do odgovora za kojima tragamo iz ovih ili onih razloga.

 

Све је тачно. И овај први део, и то да се интернет развио од мреже коју је пре тога користио ЦЕРН, а и овај задњи део.

 

Извини, али алергичан сам на људе који цитирају и постављају смајлиће притом постављајући сопствене ''дијагнозе'' на конту свега давајући себи за право омаловажавања, тако да мене аутоматски увуку у дискусију у којој се ј осећам дужним да пишем пост у ком ћу да објашњавам шта и како, а онда се губи превише кохезивне енергије...

 

Такође, онолико колико има везе цитирати и правити некога будалом толико има везе и говорити некоме да губи време пишући у пет часова ујутру само да би се показао/ла паметним/ом.

 

Искрено сматрам да не могу да симулирају сам настанак универзум. Могу да симулирају оно шта сматрају да је настанак универзума.

 

Мој пост се базира на томе да је читав пројекат чист експеримент где се неће познавати последице уколико се испостави да су на коректан начин симулирали настанак универзума.

 

Изнад осталог ваљда имам право на своје мишљење исо онолико колико они имају право да потроше на милионе док деца у Африци немају ни најосновнију воду за пиће.

 

Не трудим се да покажем да сам паметан него једноставно коментаришем ствари којие ме лично интересују, а и о којима студирам, а и убијам време измењу 5 часова када сам дошао са бир феста и 7 часова када треба да сачекам пакет на аутобуској станици, ако те баш интересује шта радим у ово време на форуму, јер је то изгледа веома релеванто за ову тему.

 

А као што кажеш, они не кажу да са апсолутном сигурношћу тврде да је тако универзум настао, већ проверавају своју теорију о настанку универзума. Ако су сигурни како је он настао онда би и њих болео курац да то све раде.

 

Студије о безбедности експеримента се врше већ велики број година, јер ово није млад пројекат, а и све досадашње теорије о смаку света и сличним стварима су одбачене после детаљне анализе. Може човек рећи да теорија није комплетна и да су погрешили, али направити толику грешку да дође до стварања црних рупа би значило да ни квантна механика није тачна, ни теорија релативноти,... Грешке које су могли да направе нису више од 2-3%. Није то гомила дебила које су тукли док су били мали, па сад лече комплексе тако што желе бар једном да се осећају моћно у животу. Већа је шанса да и мене и тебе у истом тренутку погоди по један метеор у главу, него да нас прогута црна рупа из ЦЕРНа.

 

Наравно да имаш правио на своје мишљење, али када већ причаш о деци која гладују а Африци, паре употребљене за овај експеримент не чине ни 0,00001% онога што се улаже у музичку индустрију, филмсу индустрију, информационе технологије, електронку забаву, рекламе, ... па што би онда узимали паре он нечега овако битног, а не од нечег другог?

Edited by Tano Cariddi

Share this post


Link to post
Share on other sites

А то рационално обчашњење је доступно општој јавности, наравно, ако за оне који су упознати са Јанг-Милсовом теоријом, суперсиметријом, Хигсовим механизмом, теоријом стрингова,... само што је тај сајт предвиђен за ширу јавност, да их обавештава о будућим активностима и сличним стварима.

 

И даље је све засновано на функционалности теоријских фактора. Мада, у супротном, не би ни био експеримент да нема своју чар.

 

 

НМР је млада техика у којој има још много места за унапређење.

 

Замисли још јачу нуклеарну бомбу... :] Само пример.

 

 

 

Теоријска физика се бави стварима које не доносе сутрадан огроман напредак, али зато резултати овог експеримента могу да доведу до револуционарног напретка у великом броју области.

 

Зашто имам одбојност према начину ''убеђивања'' који је прослеђен, чисто да се разумемо.

 

''Би могле'', ''теоретска физика''. То оставља велику дозу несигурности, штавише убеђен сам да не би могли ништа корисно да направе од читаве приче већ само да уђу у странице историје као први који су то икад радили да би потврдили свој углед и своје име.

 

Електроника, информационе технологије, медицина, енергетика, хемија, па и код друштвених наука, нпр. постоји тзв квантна психологија... За такве ствари је потребно времена, годину дана, две године, можда и за сто година, али тај експеримент ће бити од огромног значаја.

 

Постоји теоретисање, заправо читава манифестација квантне психологије се базира на неким од метафизичких теоретисања, колико знам. С друге стране другачије су то области.

 

 

Овде прича о три просторне димензије и једној временској које ми као нормалан народ користимо, већ каже да су за теоријске прорачуне који се користе за овај експеримент употребљени математички модели који предвиђају постојање 11 просторних димензија и 2 временске. Тај део ,,we commonly use'' се односи на обичан народ, а не на теоретичаре који раде на овом експерименту.

 

И даље је теорија. Но, напредна физика је океј и када читам неке од текстова физичара, односно људи који се баве метафизиком, заиста ми смета што себе толико уздижу изнад осталих људи, но то је друга прича...

 

 

Не трудим се да покажем да сам паметан него једноставно коментаришем ствари којие ме лично интересују, а и о којима студирам, а и убијам време измењу 5 часова када сам дошао са бир феста и 7 часова када треба да сачекам пакет на аутобуској станици, ако те баш интересује шта радим у ово време на форуму, јер је то изгледа веома релеванто за ову тему.

 

Могло је то далеко суптилније да се прокоментарише. :pivopije:

 

А као што кажеш, они не кажу да са апсолутном сигурношћу тврде да је тако универзум настао, већ проверавају своју теорију о настанку универзума. Ако су сигурни како је он настао онда би и њих болео курац да то све раде.

 

Али не знају какве би последице то могло имати. Не знају чак ни да ли је та њихова теорија тачна, али ће је свеједно доказивати иако не могу ни приближно да постигну прави настанак универзума. Чиниоци експеримента су исувише вештачки да би било шта природно могло да се манифестује на коректан начин.

 

Студије о безбедности експеримента се врше већ велики број година, јер ово није млад пројекат, а и све досадашње теорије о смаку света и сличним стварима су одбачене после детаљне анализе. Може човек рећи да теорија није комплетна и да су погрешили, али направити толику грешку да дође до стварања црних рупа би значило да ни квантна механика није тачна, ни теорија релативноти,... Грешке које су могли да направе нису више од 2-3%.

 

И 2-3% је много, по мом скромном мишљењу... Како ли су онда дозволили ''мање техничке кварове'' иако на читавом пројекту ради ненормалан број научника, односно студената... Поново доказује и показује дозу несигурности...

 

Већа је шанса да и мене и тебе у истом тренутку погоди по један метеор у главу, него да нас прогута црна рупа из ЦЕРНа.

 

Што ме подсети на једног лика, погодио га је xD :]

 

Наравно да имаш правио на своје мишљење, али када већ причаш о деци која гладују а Африци, паре употребљене за овај експеримент не чине ни 0,00001% онога што се улаже у музичку индустрију, филмсу индустрију, информационе технологије, електронку забаву, рекламе, ... па што би онда узимали паре он нечега овако битног, а не од нечег другог?

 

Поента је била да се форсира овакав пројекат и да заузима толико медијске пажње, а баш брига друге за праве проблеме у свету. Онда када заборавимо проблеме других и проблеме наше свакодневнице, заборавићемо и да смо људи. А, реално, МОГУ да се НАЧИНЕ ПРОМЕНЕ! Потребно је само мало снаге и воље!

 

ПозЗ!!! :pivopije::pivopije:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li se vas dvojica znate?

 

Onime, izvini ali ja baš mislim da ovaj projekat odvlači minimalno medijske pažnje u odnosu na to koliko bi trebalo to čovečanstvo da zanima. Samo pogledaj dinamiku postovanja evo na ovoj temi i sve će ti biti jasno. U našim novinama ako jednom u 2 meseca izađe neki mali bedni članak, to je to.

 

 

Više medijske pažnje zauzimaju sise Jelene Karleuše na plaži i izgradnja bednih 10km koridora X nego ovaj veliki projekat koji realno može da promeni način na koji živimo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Слажем се.

 

Не знам да ли познајем Тано Каридија :D

 

Драго ми је да је упућен у воде физике, изм осталог зна доста тако да могу нешто и корисно научити :]

Такође и од тебе (да л' да персирам xD), али сте кратки на текстовима... :[

 

Мене занима ваше виђење ствари, обзиром да нисам баш помно пратио претходну тему. Дакле, једно је за шт се то види и како, али ме интересује субјективан поглед. :] Шта мислите, које су бенефиције, које одмазде...и сл :]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da persiraš? :) Ne znam, a zašto? A što su mi kratki postovi, pa više volim da postavim link ,neka ljudi čitaju izvorni tekst, bolje nego da ja kopiram ne daj Bože. Osim toga, verujem da post veće veličine nije garant da će ga ljudi pročitati, naprotiv.

 

Pravo da ti kažem ja se u fiziku ne razumem kao vas dvojica, ali me veoma interesuje ovaj projekat jer mislim da je retkost videti da neko nešto konstruktivno pokušava da napravi u ovom svetu otimanja, ludila i poremećenih vrednosti. LHC i ona Čehinja doktorka što je sa svojim timom smislila metod kako da proizvede lek protiv raka, su mi veoma interesantne teme i pokušavam da upijem sve što o tome ima javno dostupno a da mi za to ne treba PhD iz fizike da bih uklavirila šta to zapravo znači.

 

 

 

 

Edit: Aaa, da pa ti znaš moj datum rođenja, ccc kako si nevaljao. Misliš zbog godišta da mi persiraš. Jel' to lepo :)

Edited by Ајлин

Share this post


Link to post
Share on other sites

То је моја култура, шта да радим. :]

 

Ју, ја неваљао xD

 

Не разумем се ни ј у физику веома одлично, али умем да препознм одређене нелогичности и пропусте...Но, интересују ме мишљења, то је све. No harm done, i hope.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 4 months later...

http://www.telegraph.co.uk/science/science-news/6873094/Large-Hadron-Collider-failure-will-leave-science-back-in-the-wilderness.html

 

Nonsense. Trebalo bi da prouce Heim-ovu teoriju umesto sto su tako samozadovoljni.

Naravno da ce standardni model propasti, ionako vec odavno puca po savovima.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Više medijske pažnje zauzimaju sise Jelene Karleuše na plaži i izgradnja bednih 10km koridora X nego ovaj veliki projekat koji realno može da promeni način na koji živimo.

pa kad Karleuša ima bolje sise od prof. Joce Puzivića :haha::haha::haha:

 

Но, напредна физика је океј и када читам неке од текстова физичара, односно људи који се баве метафизиком, заиста ми смета што себе толико уздижу изнад осталих људи, но то је друга прича...

jbg, kad jesmo iznad običnih ljudi :haha:

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

gle stvarno... bio sam siguran da sam na pocetku teme izneo svoje misljenje, izgleda da je to bilo na nekom drugom forumu, verovatno na hardcore poredku...

Chilavrt (ne mogu da provaloim ko je, tj. koji mu je stari nick) je objasnio stvari bolje nego sto bih ja umeo, tako da meni preostaje da spamujem kad dodjem pijan iz grada, kao u prethodnom postu :haha:

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 months later...

Ovo uopste nije naivno. Igraju se sa stvarima o kojima nista ne znaju. Ako ce se stvoriti uslovi identicni onima neposredno nakon Big Bang-a, za ocekivati je da ce se formirati i odredjene kolicine "tamne" materije, o kojoj se nista ne zna osim da gravitaciono interreaguje. A oni se nadaju da ce se upravo to i desiti. Takodje se ocekuje i formiranje mini crnih rupa, koje ce navodno biti nestabilne i ispariti putem hawking-ove radijacije. Problem je sto je to jos uvek hipoteza, ali su voljni da rizikuju. Cak postoje i zvanicne izjave da bi formiranje stabilnih mikro crnih rupa bio "izvanredan dogadjaj"...

 

Definition of mad scientist

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 1 month later...
  • 4 weeks later...
  • 6 months later...

Evo novih vesti!

 

"

 

CERN announces LHC to run in 2012

Geneva, 31 January 2011. CERN1 today announced that the LHC will run through to the end of 2012 with a short technical stop at the end of 2011. The beam energy for 2011 will be 3.5 TeV. This decision, taken by CERN management following the annual planning workshop held in Chamonix last week and a report delivered today by the laboratory’s machine advisory committee, gives the LHC’s experiments a good chance of finding new physics in the next two years, before the LHC goes into a long shutdown to prepare for higher energy running starting 2014.

 

“If LHC continues to improve in 2011 as it did in 2010, we’ve got a very exciting year ahead of us,” said CERN’s Director for Accelerators and Technology, Steve Myers. “The signs are that we should be able to increase the data collection rate by at least a factor of three over the course of this year.”

 

The LHC was previously scheduled to run to the end 2011 before going into a long technical stop necessary to prepare it for running at its full design energy of 7 TeV per beam. However, the machine’s excellent performance in its first full year of operation forced a rethink. Expected performance improvements in 2011 should increase the rate that the experiments can collect data by at least a factor of three compared to 2010. That would lead to enough data being collected this year to bring tantalising hints of new physics, if there is new physics currently within reach of the LHC operating at its current energy. However, to turn those hints into a discovery would require more data than can be delivered in one year, hence the decision to postpone the long shutdown. If there is no new physics in the energy range currently being explored by the LHC, running through 2012 will give the LHC experiments the data needed to fully explore this energy range before moving up to higher energy.

 

“With the LHC running so well in 2010, and further improvements in performance expected, there’s a real chance that exciting new physics may be within our sights by the end of the year,” Said CERN’s Research Director, Sergio Bertolucci. “For example, if nature is kind to us and the lightest supersymmetric particle, or the Higgs boson, is within reach of the LHC’s current energy, the data we expect to collect by the end of 2012 will put them within our grasp.”

 

The schedule announced today foresees beams back in the LHC next month, and running through to mid December. There will then be a short technical stop over the year before resuming in early 2012.

 

 

 

 

Contact

CERN Press Office, [email protected]

+41 22 767 34 32

+41 22 767 21 41

 

 

 

1. CERN, the European Organization for Nuclear Research, is the world's leading laboratory for particle physics. It has its headquarters in Geneva. At present, its Member States are Austria, Belgium, Bulgaria, the Czech Republic, Denmark, Finland, France, Germany, Greece, Hungary, Italy, the Netherlands, Norway, Poland, Portugal, Slovakia, Spain, Sweden, Switzerland and the United Kingdom. India, Israel, Japan, the Russian Federation, the United States of America, Turkey, the European Commission and UNESCO have Observer status.

 

 

"

 

large-hadron-collider.jpg

Edited by Ајлин
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jesi li siguran? Milim, znam da se leptoni i kvarkovi ne pominju, ali da li si siguran da pise da su elektroni najmanje cestice, ili samo pise da se atom sastoji od protona, elektrona i neutrona. Nije da ja znam, zato te i pitam?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jbg nisam ni ja siguran :D Ali mi glupo što npr. mi na hemiji ne učimo ništa manje od elektrona, što je idiotski. Srećom tu je internet pa čovek nauči ponešto sa strane pivopije.gif Je l' ima osnovaca ili srednjoškolaca po forumu? icon_biggrin.gif Knjigu iz fizike u ruke neradnici, okrenite na nuklearnu fiziku i javite rezultate.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...