Recimo, Neal Morse je po meni jedan od najboljih prog rock kompozitora danas (i uopste). Kakve je sve epove uradio za Spock's Beard, Transatlantic i solo albume, sasvim sigurno zaluzuje respekt svakog fana progresiv muzike.
Krenimo od ''The Light'' i ''The Water'' sa prvog SP albuma pa do ''At The End of The Day'' i ''The Great Nothing'', pa do ''Stranger In Your Soul'', ''Duel With the Devil'', ''All of the Above i 77 minutna ''The Whirlwind'' sa Transatlantic albuma. Tu su takodje i radovi sa solo albuma poput ''The Door', ''So Many Roads'' i ''The Seperated Man'', da spomenem samo neke.. dakle, mnostvo epskih numera koje, po meni, sadrze neke od najlepsih momenata ikad odsviranih uopste, nevezano za zanr.
Ovakva forma dozvoljava kompozitoru da se razmahne, iskoristi pun potencijal i pokaze svoje umece u potpunosti. Meni je to ultimativno iskustvo, nesto najlepse sto se desilo u rock muzici.
Ovde mozemo diskutovati o omiljenim epskim prog rock pesmama, da li ste ljubitelj ovakvih numera itd itd.