Jump to content

Marvel Cinematic Universe


Night Prowler

Recommended Posts

backgrounds_logan_outer.jpg

 

Posle dugih 17 godina Hugh Jackman se odlučio da pošalje Wolverine u večna lovišta, u pomoć mu je pritekao James Mangold sa kojim je napravio The Wolverine.

 

Prethodni filmovi koji su se bavili samo Wolverine-om su bili u najboljem slučaju katastrofalni (X-Men Wolverine Origins, mada ako ga posmatrate kao visokobudžetni trash film, može se izvući nekakav vid zabave) i polu film (gorepomenuti The Wolverine, koji je pokušao da koristi formu Nolanovog Batman-a i fasovao do kraja) i stoga sam spustio očekivanja i ispalo je to dobra stvar. I naravno razočarao sam se, ali me je manje bolelo. :)

 

Super herojski filmovi prete da udave gledaoce i tržište jer godinama već ne daju nešto novo tom žanru, na kraju će se desiti i njima ono što je i usledilo 90-tih kada su vladali veliki blokbasteri katastrofe, pašće na dno margine i povremeno vratiti sa kakvom dobrom idejom, ali lošom izvedbom.

 

No da ne pravim digresiju, evo kratkoga sinopsisa:

 

Logan/Wolverine/James Howlett u ne tako dalekoj budućnosti gubi bitku sa adamantijumom (metal koji mu je u kostima) i usput se brine o dementnom Xavier-u (po običaju Patrick Stewart briljira, čak i kada mu daju idiotske citate) uz pomoć Calibana (Steven Merchant, koji menja onog baticu što se pojavio X-Men Apocalypse) albino mutanta sa tragačkim moćima.

 

Dosta toga se izmenilo, X-Men kao tim više ne postoji, navodno su i mutantni pred izumiranjem, a ni svet ne izgleda da je na boljem mestu nego što je danas.

 

Sve se menja kada tajna organizacija juri malu devojčicu koja je na neki način povezana sa Loganom i tu kreće raslojavanje...

 

Ako ste ljubitelji lika Wolverina i ako ste čekali sve ove godine da ga vidite kako pada u njegov "berserker mod" i secka sve živo pred sobom, dobićete to i u prevelikim količinama. Film se namerno ne vezuje ni za jedan X-Men film što i nije neki problem pošto su im vremenske linije toliko zamršene da bi trebalo nekoliko britkih umova da se dovedu na mesto.

 

Ima čak i zajedljiv/ciničan meta momenat u kojem se pojavljuju stripovi bazirani na X-Men-ima, na koje Logan dobaci opasku da ni trećina toga nije bilo stvarno. Toliko o tome koliko žele da budu bliski sa materijalom koji je i popularizovao samog lika.

 

Film je predugačak za svoje dobro, dogurao je do dva i po sata. Dosta toga je moglo da bude rešeno efektivnom montažom, skraćivanjem sporijih momenata.

 

Ni scenario nije bolje prošao, prva polovina filma je solidna, ali kada krene priča oko zle korporacije i devojčice, ponovo ima dosta nelogičnost kako se dolazi do određenih informacija bitnih za priču, ubacivanje dva zlikovca u film koji ponovo samo žderu vreme, a nijedan nema dovoljno prostora da zasija ili zasluži tu minutažu sa motivacijama koje ih pokreću. Šteta. I sam kraj je traljav, očekujemo kako će Logan da završi, ali nam nije potrebno XY puta ponoviti ovo je kraj, vidite ovo je kraj, nema više, gotovo.

 

Zaintrigan sam bio i koliko sličnosti glavni odnos junaka u filmu preuzima iz jedne popularne video igre, naime The Last Of Us. Sa tim što je možda iščašen odnos dvoje glavnih likova naspram one iz igre, ko je igrao znaće zašto.

 

Logan je jeftin film, nema puno lokacija, i većina je snimljena na putu ili unutar vozila , osim kada se prebaci na akciju i tada zasija u punom sjaju. Brutalna je i nemilosrdna i to će i biti glavna motivacija da drži nekome pažnju do kraja.

 

Isto mi se nije dojmila i ideja da film mora da podari i komentar na današnje društveno/političko stanje Amerike, da je u bilo kojem drugom akcijašu ovog tipa, ne bih imao problema, ali ovde mi to izgleda kao jeftina propaganda da se privole i ljudi koji vole likove i stripove....

 

Ne verujem da je ovo zadnji put da vidimo Wolverine na velikom platnu, ili će se Hugh Jackman vratiti u nekoj cameo ulozi u nadolazećim Deadpool filmovima, taman da studiju omogući da pronađu novog i mlađeg glumca, pa da počnu sa likom od početka, nadam se da će barem učiti iz silnih grešaka koje su do sada napravili.

  • Upvote 2
  • Downvote 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

bo88gdan, i treba, opustili su se.

 

ostali, eh, davno bejaše kada je Spajdermen bio zabavan i rasterećen bez preteranog angsta i emo ispada. Ako to ne vidite i ne možete da se veselite u budućem filmu šta da vam radim. Raimi je uspeo da uhvati to u prva dva filma, treći ne bih pominjao jer se nije puno pitao, studio ga sjebao. i bio bi bolji film da nema Iron Men u njemu. Može spajdermen da solira.

  • Upvote 1
  • Downvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

ne smeta mi veselost spajdijeva. sviđa mi se i cast, samo nekako eto, ne deluje mi dovoljno bombastično atmosfera iz trailera. scope filma me podseća na antmana, a antmanu je nekako i bio cilj da bude mali, dok mi je spajdi bitniji lik, bitniji i od capa i od tonija, a ovde je nekako prikazan kao običan pulen... čak i onaj deo kada drži rascopani brod je maznut kao koncept od scene sa vozom u raimijevoj dvojci...

 

svakako će se gledati :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

To je očigledan omaž. Spajdermen je Isus. :bigblue:

 

Po meni i treba da bude manji film, kao i Ant-Man, Spajdermen je običan tip, tu leži i najveća privlačnost lika, jer svako može da se poveže sa tim. I treba da bude lagan i veseo, postalo mi je dosadno da gledam tu mukotrpnu preozbiljnost i probleme superheroja. Držim fige da Vulture bude prvi dobar negativac, deluje dosta zlokobno, a Keaton ga baš hajpuje da ima više boja u liku, ali to ostaje da vidimo dok izađe film. Jedina mi zamerka što trejler previše pokazuje, pa se nadam da će biti kakvih iznenađenja.

 

Edit: To sa pulenstvom, eto, to rade na silu jer Marvel žarko želi da im sve bude povezano, a i da osigura gledaoce jer je tu Downey Jr. Jbg, marketinške forice.

 

 

Samo je šteta što će izgleda biti samo dva filma koja su povezana sa Marvelom, posle toga ga više neće ubacivati sa ostalim herojima jer ističe dil između Disney-a i Sony-a, mogli bi da ga produže i nastave saradnju...

Edited by VoivodBG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo par stvari u vezi trejlera koje mi se dopadaju, boja u filmu, Marvel inače ima najdosadnije boje u skoro svim filmovima, ovo i Guardians i Dr. Strange su pomak ka lepšem vizuelnom identitetu. Scene Asgarda, borba u Nifelheim-u/Hel-u? izgledaju fantastično, Taika Waititi je u prethodnom filmu doktorirao sa neverovatnim kadrovima prirode, a ovde se očigledno razmaho sa art deparmentom i vaistinski oživeo pomenuta mesta.

 

Susret drugova i replika, biće znači dobrog humora. :da:

 

Iako oklopi deluju niskobudžetno, mislim da to nekako ide na tematiku filma, vuku na petparački sci fi (Barbarella ili Xena Raimieva) što je i dobro, no ostaje da vidimo kako će sve to izgledati u novembru. Nadam se da će valjati.

 

Najveći minus ide na Led Zeppelin, jbg, ta ne ide nikako uz sve...

  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...