Jump to content

2014.09.21. *KC Grad, Beograd* Hammerhead, Mnjenje


badass

Recommended Posts

Nedelja, 21. septembar @ KC Grad | 21:00

 

hammerhead_zpsa3798650.jpg

 

Amphetamine Reptile Records jedan je od važnijih nezavisnih izdavača 90-tih. Grupe koje su se našle u katalogu njihovih izdanja danas su legende: Cosmic Psychos, Killdozer, Melvins, Jesus Lizard, Mudhoney, Helios Creed... Dobar broj ostalih bili su tada talentovani klinci koji su svirali glasno i činili prvu ligu američke i šire guitar noise scene blago oslonjenu na hardcore i grunge, ali i garage punk: God Bullies, The Cows, Vertigo, Boss Hog, Helmet, Surgery, Tar... Hammerhead su pripadali ovoj drugoj grupi.

 

hammerhead_ek_zpsf21ae2ae.jpg

 

Bend je nastao u mestu Fargo (Severna Dakota). Činili su ga Paul Sanders (gitara, vokali), Paul Ercikson (bas, vokali) i Jeff Mooridian Jr (bubnjevi) ali su se brzo preselili u Mineapolis (Minesota) gde je i sedište Amphetamine Reptile Records. U periodu od 1991. do 1996. objavili su tri singla, mini album i tri lp-ja, a prvom longplejkom „Ethereal Killer“ iz 1993. bili viđeni za nove „zvezde“ AmRep zvuka. Iste godine izlazi sjajni mini album „Evil Twin“ razarajući guitar noise, da bi ih dva naredna albuma „Into The Vortex“ (1994.) i „Duh, The Big City“ (1996.) potvrdili u prvom timu izdavača. Nažalost, nije bilo vremena da se Hammerhead potvrde i među širom publikom jer se grupa uskoro po izlasku poslednjeg albuma raspala.

 

r-833344-1163537978_zpsaac2781c.jpeg

 

2010. Hammerhead odlučuju da se reaktiviraju i najpre sviraju 25-togodišnjicu Amphetamine Reptile Records. Iste godine snimaju EP „Memory Hole“ koji izlazi 2011. na AmRep-u, naravno. Deceniju i po kasnije Hammerhead i dalje zvuče opasno i glasno. Njihova verzija guitar- noise žanra solidno začinjenog math-rock zvukom idealna je podloga za čitanje Klajva Barkera i uznemiravanje ukućana i komšiluka. Uspešno sačuvana prepoznatljivost već posle prvih taktova bilo koje pesme za svaku je pohvalu. Takođe, jasno govori da se bend nije ponovo okupio da bi zaradio novac koji ih je volšebno zaobišao pre 15+ godina.

 

HH_BW_zps44bdf2d0.jpg

 

Ove godine očekuje se i povratnički album, a do tada bend kali materijal na evropskoj turneji u okviru koje sviraju koncert i u Beogradu, u nedelju 21. septembra, a mesto održavanja biće KC Grad (Braće Krsmanović 4). Kao gosti, a zapravo domaća podrška nastupiće beogradski sastav Mnjenje. Karte su u pretprodaji od 21. avgusta na šanku KC Grad-a i u Pinball Wizard Records prodavnici (TC EUROCENTAR, Makedonska 30, lokal broj 15) po ceni od 500 dinara. Na ulazu u KC Grad neposredno pred koncert biće 700 dinara.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Hammerhead_(band)

http://en.wikipedia.org/wiki/Amphetamine_Reptile_Records

http://www.amphetaminereptile.com/

https://www.facebook.com/pages/Hammerhead/143802002303155

http://hammerhead.bandcamp.com/

http://hpr1.com/music/article/almost_15_years_later_hammerhead_returns

http://www.brooklynvegan.com/archives/2010/06/hammerhead_reun.html

http://mnjenje.bandcamp.com/album/zubima-po-ljudima

http://www.badmusicforbadpeople.com/2014/08/hammerhead-minneapolis-mn-u-s-a/

 

Video:

 

Poster:

hammerheadposter1_zps6dcdb7a1.jpg

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Mnjenje - super svirka, verno su preneli kvalitet zvuka sa diska uzivo, odlicno su se konceptualno uklopili kao predgrupa.

 

Hammerhead - otkinuli matorci, sa 40 i kusur godina da prze sa onakvom energijom pritom bubnjar ubija one bubnjeve, covek bukvalno bije koliko jako udara po dobosu i koliko ima jake naglasene prelaze, zivotinja covek a tako sitan, ko bi rekao. Gitarista i basista skroz mokri i znojavi zavrsili svirku, odlicno je bilo, za 500 kinti svirka iz snova.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Konačno doživeh i Amrep band uzivo! :pivopije:

Hammerhead-u godine nista ne mogu-uzivo zvuce kao na gornjim snimcima od pre 20 godina-bucno,agresivno, besno, bas kako treba. Sva trojica opako sviraju,ali je bubnjar najupecatljiviji- nestvaran lik!! Ne verujem da sam gledao, niti cu gledati coveka koji onako mlati bubnjeve. U nekih sat vremena svirke prosetali nas kroz sve albume+par pesama sa ovog novog ( inace odlicnog) ep-"Global depression". Nadam se da ce nas uskoro pocastiti i pravim albumom. Obicno ta reinkarnacija davno mrtvih bandova ne lici ni na sta; Hammerhead em razbijaju uzivo, em bih po snimljenom, novom materijalu rekao da itekako imaju sta da kazu i objasne...

Poseta-(ocekivano)kurton :udri: Sto je najtuznije- vecina publike je dosla kao support Mnjenju, pa se ionako mali broj ljudi jos vise osuo do kraja svirke. Tugica od grada . Svaka cast organizatoru-za smehotresnih 500 kinti smo odgledali verovatno najbolji koncert ove godine u Bgd...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da su zakasnili, odmah bih išao na internete da se žalim.

 

Puna kapa svirke za 500 kinti, matorci prže, predgrupa je nikad adekvatnije odabrana. Možda im nove stvari nisu toliko zanimljive, ali uživo je to rasturanje i to bez previše buke, sa sasvim dobro nameštenim zvukom. Šteta što ne nose ništa od starih albuma sa sobom, ovako sam zaobišao kupovinu.

 

Srećan rođendan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Svaka cast Ninu koji je uspeo da izvuce najbolji moguci zvuk od rupe zvane KC Grad.

 

Mnjenje, samo cu napisati: bravo! Ubedili su me da mogu da zvuce bolje od tih par puta kada sam ih gledao, i to posve glasno, jasno i uvezbano. Taman 5 pesama od nesto preko 20 minuta da upotpune dogadjaj.

 

Hammerhead, cice to rade korektno, uvezbani su opasno. Bubnjar je stihija koja samo ceka da pukne i pobije pola sale. I neverovatan bubnjar.

 

Uzeo disk Memory Hole EP i Global Depression EP vinil. Vredelo je svake pare.

 

I dalje se smejem na opasku jednog tipa iz publike kako je ovo bio najglasniji koncert u Srbiji. nigga pliz. :mhihi:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aj samo da ubacim jos jednu vest pa da se razilazimo sa teme...

VAZ-band koji cine 2/3 Hammerhead ( bubnjar+basista) imaju euro turneju odmah po okoncanju Hammerhead turneje. Ko je zainteresovan- Segedin je najbliza lokacija, petak-10.10.

Inace, ko nije slusao nek poslusa-odlican band!

 

Mjuza:

http://vazmusic.bandcamp.com/

 

 

Datumi:

EURO TOUR DATES!!!

(A couple of holes here so get a hold of us if you have ins or ideas!)

4/10 CZ, Praha @ 007 (w/ Hammerhead, Qui)

————————————————————-

7/10 AU, Vienna @ Fluc

8/10 CZ, Brno @ Vegalite

9/10 SK, Bratislava @ Fuga

10/10 HU, Szeged @ Jazz Koczma

11/10 SL, Beltinci @ Ambasada

12/10 — sl, cr, it – OPEN FOR BOOKING

13/10 IT, Torino @ tba

14/10 IT, Milano @ tba

15/10 IT, Bologna @ Freakout Club

16/10 CH, Geneve @ L’Usine

17/10 — fr – OPEN FOR BOOKING

18/10 BA, Azkoitia @ Matadeixe

19/10 BA, Gorliz @ Xurrut

20/10 – fr – OPEN FOR BOOKING

21/10 FR, Paris @ Instant Chavirez (w/ Child Abuse)

22/10 FR, Rennes @ Bar’Hic

23/10 FR, Paul @ Localypso

24/10 – fr – OPEN FOR BOOKING

25/10 – fr – OPEN FOR BOOKING

26/10 BL, Brussels @ Magasin 4

27/10 NL, Amesterdam @ tba

28/10 DE, Dusseldorf @ Slowboy

29/10 DE, Hamburg @ Komet

30/10 DK, Aalborg @ 1000 Fryd

31/10 DE, Halle @ tba

1/11 DE, Leipzig @ Liwi

Edited by VoivodBG
removing format

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...