Jump to content

johnnyzzz

Iskreni članovi
  • Posts

    1739
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    24

johnnyzzz last won the day on October 6 2019

johnnyzzz had the most liked content!

5 Followers

johnnyzzz's Achievements

Master of Metal

Master of Metal (2/6)

2.9k

Reputation

  1. Eto, svaki dan nauči čovek nešto novo. Do juče sam mislio da sam samo kriminalac al' možda ispadnem i terorista 😄
  2. A vidiš, ja sam baš na onim protestima pretprošle zime sretao dosta ajtijevca koje znam. Mislim da oni jednostavno imaju taj luksuz da može da ih ne bude briga ali takođe imaju i luksuz da mogu slobodno da iskažu nezadovoljstvo bez da im egzistencija bude ikako ugrožena. Sad, do pojedinca je šta će da izabere od ta dva.
  3. Ne znaš ih mnogo ni da glasaju uopšte... pa možda ih više izađe na sledeće izbore, nadam se da su malo motivisani sada.
  4. Nisam čuo da igde u zakonu postoji ograničenje o količini novca koje smeš da primiš kao fizičko lice, druga je priča što nije isplativo. Taj lik je samo dokaz da je išao u poresku da se interesuje i sve što mu je rečeno da može da plati je porez na dohodak, još su se i sprdali sa tim što se sam prijavio, kao, ti mora da mnogo voliš precednika, državu, šta li. A ne pričam o nepoznavanju prava nego o neprimeni prava od strane institucija. Ne znam što ti je čudno to što smo verovali informacijama iz poreske, oni rade naplatu poreza i po nekoj logici oni su vrhovni autoritet po tom pitanju. Slušao sam pre neki dan video neke advokatske kancelarije, omašiše ljudi sve procente, dal pa njima treba da verujem? Poenta nije da su advokati neznalice već da među advokatima, kao i među računovođama i radnicima PU, svuda podjednako ima neznalica koje rade samo ono što su ih naučili ali ima i onih koji poznaju materiju i u moru različitih informacija i dezinformacija teško da neko može da nađe "ispravan put". A čak i ti koji poznaju materiju, često različito tumače isti zakon. Činjenica je da je zakon pisan kada frilensing nije postojao i da očigledno nije namenjen tome. Može da se primeni na nas ali nije primenjivan osim u sporadičnim slučajevima. Sada je prazna kasa pa se traže svi načini ceđenja para. Nego, gde mogu da nađem zakon o penzionom osiguranju koji je prethodio zadnjoj verziji iz dec.2019? Nikako ne uspevam da nađem odgovor na pitanje da li imaju pravo da naplaćuju penziono za period pre te izmene.
  5. Ako ti treba dokaz imaš na fb grupi udruženja radnika na internetu post sa sve rešenjima lika koji je 2017. platio porez na dohodak a rečeno mu je da ne treba da plaća ostale poreze, a decembra sada mu je stiglo rešenje na 6 miliona. Kako je on mogao da plati porez na dohodak drugačije ako ne tako što je išao u PU? To je jedini konkretan dokaz da se išlo, ostalo jesu samo priče, ali ne od juče nego godinama unazad nalazim samo takve informacije (ne treba da platiš, radi i ne sekiraj se) na grupama koje okupljaju frilensere. A što se tiče toga da je trebalo sami da podnosimo prijave - ako je neko trebalo da se razume u zakon onda su to radnici PU, ako oni nisu znali da mi treba da se oporezujemo kako možeš da očekuješ da neki tičer ili artist to zna? Pa ne plaćamo mi to na trafici. Poreska je tu opasno zakazala. Uostalom, zvaničan podatak poreske uprave da je naplata od fizičkih lica 3% govori sama za sebe. Kakvi god da smo, taj procenat je dokaz da su institucije zakazale. Ako ti 97% vozača prođe na crveno ili ne veže pojas onda tu postoji neki ozbiljan problem u zakonu ili primeni.
  6. Ti pričaš o porezu a ja o doprinosu i o vrlo konkretnom zakonu po kome nismo bili obavezni osiguranici do 2020. dok nas nisu prvi put ubacili u zakon. A što se tiče udruživanja/sindikata - postoji udruženje URI https://uri.rs/ https://www.facebook.com/groups/774887630018904 I postoji jedan protest sada u subotu 16. od 15h https://www.facebook.com/events/1038844269947919/ https://fb.watch/30z7vmxG_M/ Pa dođite
  7. Evo ja se pridružujem, neka bude grupna tužba... ili nas treba više za grupnjak? 😄 možda nije u potpunosti, ovo kao nepravnik i dalje ne uspevam da dokučim kada su u pitanju doprinosu - ako nas je zakon o penzionom prvi put spomenuo sa izmenom iz decembra 2019. (fizička lica koja rade za inostrane klijente) a primenjuje se od 2020. kako onda mogu da naplaćuju doprinose za period 2015.-2019?
  8. Ne otvara ga više, šta je u pitanju, jel postoji još neki link?
  9. Baciću pogled kada budem prolazio, nisam obratio pažnju u skorije vreme. Daleko mi je da tamo uzimam.
  10. Pa da, ovde bi se po difoltu burek smatralo burekom sa sirom i to bi onda bati bilo kulturno i civilizacijski prihvatljivo verovatno 😄
×
×
  • Create New...