Jump to content

Gitare i oprema


Dushan S

Recommended Posts

Da se nadovezem na pricu o pojachalu... hvala puno svima jos jednom! :pivopije:

Da budem iskren nemam pojma sta je bias... :redface: naravno da sam chuo za isto ali mi nikako nije jasno o chemu se zapravo radi... ako neko zna slobodno neka podeli sa nama.. ;) moze i neki koristan linak na tu temu! :D btw. u pitanju je 6505+

 

LM, pitanje za ovu nedlju glasi... :) u chemu je ralika izmedju aktivnog i pasivnog... ekvilajzera?! :D Vrljao sam nesto po netu ali mi se nije bash sasvim razbistrilo... ako sam dobro skontao, kao i kod gay-eva, aktivni gura dok pasivni pruza rupu?! :D shalu na stranu, aktivni bustuje a pasivni katuje odredjenu frekvenciju?! Right?! Kao sto jednom davno reche premudra emisija, tada RTB-a, Kuca za mashtalje:"za mastora da ne kvari, dobar saFet stedi stvari!" :D

 

btw. @Dersu Uzala: pitanje vezano za pomenute klase, A, AB i to... na osnovu chega se XYZ pojachalu svrstava u IJ klasu...?! Postoji li neka jasna klasifitacija ili je struchnjaci prave choovenom inzenjerskom "shac" metodom?! :D PLUS: ako te dobro skontah, na glasnoci i necu puno da izgubim vadjenjem lampi?!? Sta tachno znachi saturnacija?!?

 

sto se tiche ovih gitara... prvo, i nisu bre toliko ruzne! Drugo, ne znam za ove konkretno ali Godin bi trebalo da pravi solidne gitare... probao sam jednu bash davno i nije bila losha... sto rekoshe ovi gore:"nadam se da sam pomogao!" :D

 

:pivopije:

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uroše, iz količine, a i sadržaja tvojih pitanja, se vidi da ti je elektronika dalje no što bi bila potrebna da ti iko onako ukratko odgovori, a da ti bude odmah jasno. Probaću metodom krajnje banalizacije i debilnih poređenja da ti približim materiju.

 

Da budem iskren nemam pojma sta je bias...

To je tu neko podešavanje oko neke struje kod lampi. :mrgreen:

... u chemu je ralika izmedju aktivnog i pasivnog...

Pojednostavljeno:

Aktivnog kad staviš na sredinu, on ništa ne radi. Pasivnog kad napanjiš, on ništa ne radi. To što piše pored potenciometara "+5" i "-5", veoma često nema nikakvog realnog smisla, što se tiče samog funkcionisanja. Pogotovo ono kad piše od nule do deset. Realno bi bilo na tim matorim pojačalima sa pasivnom ekvilizacijom da piše od minus nešto do nule. Sad bih ti ja rekao "-6 dB" ili "-12dB", no verovatno ti ni pojam decibela nije blizak. Opet pojednostavljeno "3 decibela" = "malkice", "6 decibela" = "prilično", a "12 decibela" = "do jaja". A sad da se vratim na ekvilajzer.

Pasivan ekvilajzer dakle ne može da pojača ništa, samo da smanji/oslabi, ili da ništa ne radi. U elektronici često pojam "aktivnog" znači da to nešto ima neko pojačanje. Dakle pasivan ekvilajzer ne može da pojača. Ne možeš "otpanjiti visoke" na pasivnom, možeš samo da mu zavrneš basove i srednje, a manje zavrneš visoke, pritom misleći da si ih otpanjio. Aktivan ekvilajzer već može i da pojača neki opseg, pa na njemu možeš i da zaista otpanjiš nešto. Sa stanovišta slušaoca nema neke bitne razlike. Namestiš zvuk koji ti je dobar i zabole te na koju "elektronsku foru" je to dobijeno. Matora pojačala (matori fenderi, matori maršali, i još gomila koječega, gotovo sve baš matore sprave) su urađene tako da imaju pasivne filtre (potenciometre za određeni opseg), koji kad ih staviš na nulu (smanjiš skroz) skinu 6 dB sa tog opsega, a na panju (uglavnom tu piše "10") su zapravo na nuli. Ponegde to nije -6dB, već i više, zavisi od modela. Kasnije su tek uveli aktivne ekvilajzere gde je realna nula ono na sredini. Oni već mogu i da pojačaju a ne samo da oslabe dati opseg (dakle imaju pojačavač u svom elektronskom kolu, dakle aktivni su) Bilo bi logično zaključiti da ako na ekvilajzeru stoji od minus nešto do plus nešto da je aktivan, a ako stoji samo neka bezvezna skala tipa od nule do deset da je pasivan, no to na žalost u praksi ništa ne znači. Sretao sam se sa pasivnim a da je napisano od "-5" do"+5".

 

Moja lična praktična primena svega toga:

Budući da sam basista ti ovo možda neće ništa značiti, ali ajde...

Ja ne volim da se drkam sa ekvilajzerom, težim tome da je ravan manje više, i uvek krećem od neke nule. To znači da ako me turiš pored nekog Trace Elliota (aktivan EQ) da ću prvo podesiti sve na nulu, pa ću videti šta mi fali, šta mi je višak, i korigovati. A ako me turiš pored matorog Fender Bassmana, onda ću da otpanjim sve potove (i time sam praktično na nuli) i onda samo smanjim što mi ne treba.

 

Kod gitarskih pojačala sa pasivnom ekvilizacijom, u zavisnosti od njihove izvedbe može se dobiti više gaina, ako otpanjiš EQ. Mesa/Boogie je imao (ili još uvek ima, davno ih nisam sretao) tu foru da ima pasivan EQ koji je pre-gain, i aktivan, grafički, koji je post-gain, neka me Dersu ispravi ako grešim. U takvoj situaciji ti otpanjivanje tog pasivnog može dati više drajva (logično, jer si taj ekvilajzer postavivši ga na panj zapravo nulirao pa on sad više ne oslabljuje, a oslabljivanje signala u pre-gain sekciji je kao zavrtanje pota na gitari).

Takođe kod matorih Maršala gde je potrebno i izlazne lampe dovesti u zasićenje, tojest naterati ih da izobličavaju (daju distorziju) da bi dobio željeni zvuk (AC/DC samo za primer), je to najlakše uraditi sa otpanjenim potovima, tojest ekvilajzerom na realnoj nuli, koji ništa ne slabi. O pojmu "zasićenje" koji sam ti sad (nadam se) malko razjasnio će biti još malko reči niže pod "saturacija".

 

... na osnovu chega se XYZ pojachalu svrstava u IJ klasu...

?! Postoji li neka jasna klasifitacija ili je struchnjaci prave choovenom inzenjerskom "shac" metodom?!

Te klase A, AB, B, itd... nisu kao kategorije hotela, ili bilo šta što označava kvalitet proizvoda, to se striktno odnosi opet na neke "električne fore".

Da bi ti ove klase bile jasne prvo mora da ti bude jasno recimo šta je "prenosna karakeristika", a pošto ti verovatno nije jasno, ne bih sad puno tupio. Pokušaću opet da banalizujem, te klase označavaju režim rada pojačavačkih komponenti, gde A označava onaj idealan, školski, sa najlinearnijim prenosom, B je već manje linearan (ali sa više pojačanja), što tebi kao slušaocu ne mora apsolutno ništa da znači. Linearno ne mora da znači i "lepše". Da je ta linearna prenosna karakteristika nešto najlepše na svetu, svi bi se mi štekali u muzičke stubove. To je daleko linearnije pojačanje od bilo kog gitarskog lampaša u bilo kojoj klasi. "A" klasa je generalno skuplja izvedba, jer recimo ista komponenta u "A" klasi ima manje pojačanje nego kad radi u "B" klasi, pa je pojačalo iste snage onda razumljivo i skuplje, itd... Dakle sve su to neke elektroničarske palamurdije, ne treba da se obazireš na to toliko, već da slušaš kako ti zvuči.

 

Sta tachno znachi saturnacija?!?

Bez "N", dakle nije "saturNacija", već "saturacija". To znači zasićenje. Opet elektronika. Zasićenje je pojednostavljeno rečeno ono stanje neposredno pred prdenje. Kad namestiš pojačalo na kranč, a želiš da se foliraš, ti reci "Pojačalo mi radi u blagoj saturaciji". Izraz je primenjiv na širok dijapazon pojmova, čak i van elektronike. Verovatno si naišao na izraz opet čitajući o nekim lampama, i njihovim strujama, režimima rada...

 

Mnogih obimnih stvari si se dotakao svojim pitanjima, ja sam ti samo dao što jednostavnije odgovore, no realno bi o svakom tvom pitanju mogla posebna tema da se otvori.

 

Cheerz! :pivopije:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prodajem retku pedalu Ibanez Session Man II SS20 za 4000 dinara.

 

pedala se odavno vise ne proizvodi, a mislim da je napravljena oko 1989.

 

radi kao overdrive i delay zajedno, odlicna za boost, ali i za neke efekte/kerefeke.

 

evo slike:

ibanez_sessionman_ii_ss20_5909.jpg

 

evo kraceg opisa (preuzet sa noiseguide.com):

 

This pedal is based off the similar idea of the original Session Man, combine distortion and another effect to create an all-in-one pedal. This one combines distortion and delay!

This pedal has quickly become one of my most used pedals. I'll put this in a feedback loop from a stereo chorus, flanger, or a phaser into this pedal into a bass eq then into another distortion pedal back into the source pedal. The ensuing chirps and buzzes are ridiculous! Like the Session Man, this pedal has a seri(series) or para.(parallel) mode. In the series it goes delay, then distortion. You have knobs for distortion lvl, distortion tone, and amount of distortion. Plus a knob for delay lvl. under the footswitch(where the battery goes)is also a hole, with trimmers that can be adjusted, with a philips head screwdriver! these affect the rate of delay and the repeats of delay. When i have this in the loop, if i turn the delay level knob up the feedback loop feels like it's sucking you up into the sky, but if you turn it back down some unholy creature from a place lower then hell, pulls you right back down, and at the same time i have my faders on my eq all the way down and i'll begin to randomly pick faders to fade up and down quickly giving the sound a a motion all it's own! Also like the original session man, this thing has some massive gain, if you put this pedal at the end of your chain, it'll boost your signal significantly.

 

Lokacija: Beograd.

Telefon: 063 318 995 Danilo

Share this post


Link to post
Share on other sites

otici cu tamo sutra. svidja mi se i ova futrola za flying v, kontam da bi RR tu stao:

 

http://control-sound.com/shop/product_info...products_id=403

 

sad pitanje je da li imaju u radnji ili se samo prave vazni na sajtu...

 

 

E da to nisam video. Bolje zovi da proveris. A i btw ako jaako cesto vucaras gitaru a nemas kola, onda bolje gig bag, u suprotnom kofer naravno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest MMnik

Jedno pitanjce. Imam pacifica 120 a potrebno mi je da okrenem zice za levoruke. E sad .. NUT (ili kako se vec zove ona plastikica sto drzi zice) ima proreze za svaku zicu i sad kad bi okrenuo kontra zice , najdeblja zica ne bi usla u prorez. Mislim da me kapirate u cemu je problem. Jel moze to nekako da se sredi , mozda nabavi nut sa kontra prorezima? Cheerz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Secracon dodjem ti pivce kad se sretnemo!! :pivopije:

 

LM,

i dalje mi nije jasno sta je bias... ;) chemu sloozi, koliko je opasno da o tome ne znam ama bas nista?! :D

 

hehe jedino sto sam ja pogreshno skontao u vezi aktivnog je da on nema CUT... dakle aktivni je neutrala ako je na 12 sati... ispod te vrednosti on radi CUT... hm... zanimljivo... ako sam dobro skontao isti set up bass: 8, mid: 4, high: 8, na aktivnom i pasivnom bi izgledali odprilike ovako: Aktivni.jpg

i pasivni: Pasivni.jpg

sve pod pretpostavkom da je signal koji ulazi u EQ sekciju potpuno flat! :D

 

pazi... i ja sam nesto (na teoretskom nivou) skontao to za dodavanje gain-a kod pasivnog... pa sam reshio da aktuelni set up B:6, M:4, H:8, samo bustujem na 8,6,10... bash je razlika... zice su mi stare pa je atak nikakav... :D vidim da je to poznata stvar ali meni je bash bilo otkrice... :redface: pritom, kad vec spomenu mesu... na nekoj staroj sam video da pishe EQ pull... ima potove a pored toga ima, kao na bass pojachalu graficki EQ sa -12Db - +12Db... to je kontam ta fora o kojoj si prichao... uvek sam se pitao za sta ce mu dva EQ-a... :D btw. kontam sta je delibel i koliko je (odprilike)... chak sam i ja nekako preuzeo te tachke 3,6,12 iako na EQ-u koji ja koristim mozes da chachkash kako zelish...

 

e sada, praxa... ako su mi slicice-primeri tachni, kontam da je za mJetal aktivni daleko korisniji jer mozhe konkretno da naglasi neku frekvenciju... to je kontam, dosta pogodnija varijanta kada se mix-uje?! ili se o5 ja neshto 3poojem? :D I ja sam ranije polazio od sve na 12h i uglavnom bio blizu toga... ako su nove zive haha 6,4,6... i sam sam dosao na ideju da pochnem od sve na panju... Hvala za savet u svakom sloochaju!! Ima neke moodrosty u svemu tome! :D

 

ovo za klase... ako sam dobro skontao linearnost se odnosi na ideju da je od 2 do 3 ista razlika kao od npr 7 - 8...?! Primetio sam da kod nekih pojacala to bash vazi a kod nekih to bash i ne vazi... jel' to ima veze sa tim ili o5 brkam pojmove?!

 

za saturNation sam nashao u rechniku... :D :D :D zezam se, mislim da sam generalnu ideju skontao (iz posta gde sam to komentarisao) a da se u muzickom svetu taj izraz koristi bash za svashta je ziva istina! ;)

 

sada se setih da sam hteo jos nesto da pitam... :D

da li je moguce ustanoviti koje frekvencije gadja koji pot bass,mid,high...?! koja je shirina i koliko uzima/dodaje u pominjami Db-ovima...?! npr. za 6505+ ili za XXX?!? ja pitao na Peavey forumu... iskulirali me na finjaka iako su na ostala pitanja vrlo ljubazno i detaljno odgovorili! :confused:

 

da li neko zna "standarde" za pomenute vrednosti za regularna gitarska pojachala tipa Marshall, Mesa...?!

 

:pivopije:

 

Edited by Uros

Share this post


Link to post
Share on other sites

ovako, chuo sam od ortaka da na aktivni emg mogu da se redno zbudze dve baterije i da kao tad zvuk leshi koliko je opak. da li je neko probao, i koliko je to realno tachno?(oprostite na neznanju ^^)

Share this post


Link to post
Share on other sites

nemo' se sikirash! :D i ja sam sleechno neznanje pokazeo na nekoj od prethodnih stranica... mislim da je bash ova tema pa ako te ne mrzi procheshnjaj malo trebalo bi da nadjesh... Inache, moguce je, nisam ni ja nikada probao ali kazu da OK radi...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest MMnik
Jedno pitanjce. Imam pacifica 120 a potrebno mi je da okrenem zice za levoruke. E sad .. NUT (ili kako se vec zove ona plastikica sto drzi zice) ima proreze za svaku zicu i sad kad bi okrenuo kontra zice , najdeblja zica ne bi usla u prorez. Mislim da me kapirate u cemu je problem. Jel moze to nekako da se sredi , mozda nabavi nut sa kontra prorezima? Cheerz

 

Plz hitno mi je. Valjda ima neki levak? Z

Share this post


Link to post
Share on other sites

ovako, chuo sam od ortaka da na aktivni emg mogu da se redno zbudze dve baterije i da kao tad zvuk leshi koliko je opak. da li je neko probao, i koliko je to realno tachno?(oprostite na neznanju ^^)

 

to je bull shit...nema potrebe...emg preamp u magentu vuche jaaaako malo struje...jedna baterija je sasvim dovoljno...traje preko 500 sati...chini mi se...

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...