Jump to content

Buldožer


Preacher

Recommended Posts

Ajmo jedan ozbiljan odgovor s moje strane. Imam samo live ali kad god ga slusam padam na dupe od smeha. Ono je toliko opusteno i zajebantski nastrojeno da to nije zdravo. Kazu da su uzivo negovali freakovski pristup Frank Zappe i dovodili razne zivotinje i striptizete.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Nazalost, nisam imao prilike da ih vidim uzivo, mada imam sve albume. Ako je sudeći po izveštajima sa njihovih koncerata, oni su definitivno najluđa i koncertno najjača EX-YU grupa. Pljuni istini u oči je bio daleko ispred svog vremena, i po svirci i po omotu, koji je do dan danas neprevaziđen. Brecelj je prao kosu na sceni, jeo novine, pojavljivao se na u bokserskoj opremi. Čuveni koncert (ako je verovati Džuboksu) bio je na dodeli nagrade Zlatni M u Ljubljani sredinom sedamdesetih. Slavodobitnici su bili sastav Pepel In Kri koji su (neuspešno predstavljali Jugu II na pesmi evrovizije, sa pesmom Dan Ljubezni). Na njihovu nesreću, srebrni M su dobili Buldožerji, koji su za tu priliku skladali pjesmu Dan bolezni(he ,he!) koja je bila, u dlaku, kopija pesme grupe Pepel in kri. Štaviše, prateća vokalna grupa, sastavljena od bogalja, slepaca i paralitičara, zvala se Pepel in leukemija. Sve je bilo ok, do refrena. Nakon katastrofalnog falša, Bele nabavlja pištolj(sa ćorcima) i puca u članove hora, za koje smatra da falširaju. Krv pršti na sve strane, u sali-šok! Posle sledećeg refrena-ista slika, upucavanje!. Treći refren hor nije ni sačekao, nastaje opšta bežanija, Bele puca nasumice i pogađa jednog od gledalaca. Na sceni ostane samo slepac koji se vrti oko svoje ose. Bele ga samilosno odgurne i -upuca! Na kraju, Buldožer odsvira jednu veselu polku.

Naravno, suvišno je napomenuti da Pepel in kri nisu te večeri izvodili pobedničku kompoziciju.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 10 months later...

user posted image

 

Ovako, koga zanima - skenirano iz Džuboksa o Buldožeru:

Br. 72 - o maksi singlu Živi bili pa vidjeli (1 strana)

Br. 105 - istorijat benda + intervju + neke pizdarije o njima iz pera darka glavana (ukupno 13 strana, sa još dva postera i naslovnom)

Br. 114 - prikaz sa koncerta (2 strane)

(Ukupno 19 komada, zajedno 3.8 MB)

 

Skenirano je tako da bude čitljivo, dokumenti su otprilike dimenzija 800 x 1050, veličine 150~250 kb.

Ukoliko nekoga zanima, neka se javi pa da to zipujem i pošaljem na mejl.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 1 year later...

dok sam kiselio noge u lavoru

gledao sam slike golih cura dok se kupaju u moru

tad pozeleh strasno

-a sta ti to pozele strasno???

tad pozeleh strasno da sam ajkula

pa da mogu da zagrizem barem jednu belu nogu!!!

 

ja sam prvo cuo sa caletovih kaseta(tj 2 kasete) live zivi bili pa vidjeli.pricali mi matorci o njihovim koncertima kako su bili otkaceni.pljuni istinu u oci je nesto najpsihodelicnije sto sam slusao, a slusao sam svasta.

 

tekstovi kao doktore pomozite ili hvala ti krv ili obrade brick in the wall(freak in the hall) su neponovljive.

 

pre jedno 3,4 godine je marko brecelj imao svirku u kaficu(pre neko dvoriste,ali je do jaja) Gavez na adi cigaliji,ali je lik kasnio nekih pet sati,nisam imao zivce da ga cekam,tako da sam propustio verovatno i jedinu sansu da cujem makar i deo buldozera...

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 3 months later...

Naleteh na progarchives.com na ovaj bend i cuh par pesama - u pizdu materinu pod kojim sam kamenom ziveo. Ovaj bend rastura, nisam nesto ovako cuo na ovim prostorima. Ima li neko slucajno ovde njihovu muziku (pretpostavljam da ima) i dobru volju da nareze ili neki link za download?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Naleteh na progarchives.com na ovaj bend i cuh par pesama - u pizdu materinu pod kojim sam kamenom ziveo. Ovaj bend rastura, nisam nesto ovako cuo na ovim prostorima. Ima li neko slucajno ovde njihovu muziku (pretpostavljam da ima) i dobru volju da nareze ili neki link za download?

 

Imam sledeće albume od njih ...

 

ZABRANJENO PLAKATIRATI ,1977

 

ROCK AND ROUL ,1981

 

NEVINO SRCE 1983

 

AKO STE SLOBODNI VEČERAS

 

IZLOG JEFTINIH SLATKIŠA

 

NOĆ

 

NOVA VREMENA )KOMPILACIJA

 

PLJUNI ISTINI U OČI

 

ŽIVI BILI PA VIDJELI

 

 

Tekstovi ubijaju :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Дуди, јел ово на плочама или у електронском облику?

 

Ја имам на дисковима све сем Невиног срца (али њега имам на плочи), па ако неком треба, компресоваћу па качити на нет. Филе, ако не нађеш неку лакшу варијанту, само реци...

 

Успут, на Пљуги је било неких албума, али тренутно та секција није у функцији, а требала би бити ускоро...

 

Алтернатива:

http://yurock.blogspot.com >>

http://search.blogger.com/?as_q=buldozer&a...ck.blogspot.com

 

Сумњам да раде линкови, али ми се не да провјеравати.

 

Провјерите, па ако нема нигдје, има код мене. :D

Edited by Boro

Share this post


Link to post
Share on other sites

SKC 08.12.2006

 

Uoči nastupa slovenskog sastava 15. listopada u zagrebačkom Boogaloouu pjevač grupe govori o teškoćama i užicima ponovnog, jednokratnog, okupljanja

 

Buldožeri u glavnim ulogama, zadnji put?!

Autor: Janko Heidl

 

 

Dobrodržeći, šarmantni i nonšalantni 57-godišnjak Boris Bele, pjevač, gitarist i glavni skladatelj osam godina umirovljenih slovenskih Buldožera, u Zagreb je nakratko svratio nekoliko dana prije koncerta u Boogaloouu kako bi najavio koncert i predstavio kompilacijsku CD-kutiju "Lik i djelo" u kojoj se nalaze svi albumi Buldožera. Neki od njih sada su prvi put dostupni na CD-u, a neki se već godinama ne mogu kupiti. U poznatom buldožerskom ironičnom stilu, u povodu njihova ponovnog okupljanja, medijima je odaslan (anti)propagandni tekst "Ples vampira ili Zašto vam toplo savjetujem da ne odete na koncert Buldožera" s potpisom fiktivnog Boštjana Zaplotnika (bez sumnje Belea i kolege) u kojem se taj "glazbeni kritičar i istraživački novinar" pita zašto bi netko uopće poželio platiti ulaznicu da bi na pozornici gledao te ostarjele rockere.

 

EKRAN: Je li Zaplotnik pogodio pravi razlog vašeg okupljanja?

BELE: Taj novinar Zaplotnik, koji je, vidim, naš neprijatelj, ima neke dobre podatke, ali Nije. Mi smo se zapravo okupili kako bismo predstavili ovaj box-set "Lik i djelo". To je razlog. Nikad nisam mislio da ćemo se ponovno okupiti. Odlučili smo napraviti taj box-set da se riješimo toga, da izađu sve te stvari na CD-ima, neke nisu nikad, a ostalih nema u prodaji sigurno već 4-5 godina. To je trebalo biti objavljeno za 30. godišnjicu jer smo 1975. snimili prvu ploču. Međutim, tu sam ja zabrljao, zakasnili smo na taj rok jer sam se prenonšalantno latio tog posla i tako smo ušli u 31. godišnjicu. I onda se nekako poklopilo, došao je jedan ljubljanski menadžer i ponudio nam miniturneju po svim glavnim gradovima bivših jugoslavenskih republika. Pomislili smo zašto to zapravo ne bi bilo predstavljanje tog box-seta. Da to sve zaokružimo, jer to je, na kraju krajeva, i najpoštenije, zar ne? Onda smo se morali malo pomučiti, morali smo malo i uvježbati te stvari i tako. Ali to je to. Nikakvih drugih planova nema.

 

EKRAN: U kojem sastavu sada nastupate?

BELE: Mi bismo jako voljeli da s nama svira Uroš Lovšin, no on je teško bolestan pa ne može. Brecelja smo zvali, on nije htio, a ovo ostalo je postava koja je zapravo najviše svirala zajedno: Borut Činč za klavijaturama, Janez Zmazek na gitari, Andrej Veble na basu, Dušan Vran na bubnjevima i ja za mikrofonom i gitarom. Idemo na sigurno, ne eksperimentiramo s nekim manje provjerenim članovima.

 

EKRAN: Zašto je Brecelj odbio?

BELE: Znaš, mene to čak i čudi, jer on se toliko brani od toga, na trenutke izgleda kao da je najgore godine života proveo u Buldožeru. Kad smo ga zvali, rekli smo mu, znaš, to ti je možda sad neka prilika da zasviramo par stvari zajedno, no počeo je postavljati uvjete i rekao da bi on, istina, svirao na istoj pozornici s nama, na isti datum, ali ne u isto vrijeme. On bi sam predstavio neke svoje kantautorske stvari, a kako je sada politički angažiran, osnovao je svoju stranku, još bi malo taj svoj rad predstavio u nekom multimedijalnom obliku i tu se nismo mogli naći. Jer, rekli smo mu da je to predstavljanje box-seta Buldožera i da će se svirati pjesme Buldožera, pa ako se on tu može pronaći Mi smo mu ponudili da sam bira bilo koju stvar, ne treba ni svoju, može i moju, ali da to bude Buldožer, no to nije htio. Čak smo se potrudili da napravimo repertoar sa svih ploča, da je barem jedna stvar sa svake ploče, da se stvarno predstavi nekakav opus, i smislili smo koncept koji će, mislim, samo nama biti jasan, ljudima i ne treba biti jasan, ali htjeli smo se držati nekih svojih pravila i tu se on uklapao, ali s našim stvarima, ne sa svojim. Meni se puno njegovih stvari strahovito sviđa, stvarno su dobre, ali to je za neku drugu priliku. Nismo se uspjeli dogovoriti.

 

EKRAN: A što rade članovi Buldožera u razdobljima kad Buldožer ne radi?

BELE: Ja sam ti nekakav glazbeni urednik već 25-30 godina. Na istom sam poslu kao i prije, samo što sam promijenio firme, sad radim kod Racmana koji je izdavač tog box-seta "Lik i djelo". Nisam išao u privatnike, nemam diskoklub ili kafić Činč ima studio za snimanje, Veble je suvlasnik velike privatne klinike u Mariboru, imaju magnetsku rezonanciju. On je liječnik i ozbiljno to radi. Prije je radio u državnoj firmi, u bolnici, ali sad je već desetak godina na svome, no u slobodno vrijeme dosta svira, recimo s Predinom se dosta pojavljuje, on stvarno voli svirati. Zapravo, rad mu je hobi, a svirka mu je glavna (he he). Zmazek ima svoju grupu Don Mentoni i oni su izdali već sedam, osam ploča. On je muzičar, a Vran radi u privatnoj tvrtki kao trgovački putnik. Mislim, nije ni bitno, čak ni nas ne zanima. Tako smo on i ja ovih posljednjih godina najviše bili izvan glazbe. Nama je trebalo najviše da nabijemo kondiciju za sviranje. Priznao mi je da nije sjeo za bubnjeve najmanje pet godina. Ali mi smo dovoljno dugo vježbali, već smo u travnju počeli vježbati. No, tada smo nekako više pokušavali preispitati sebe, otkriti možemo li još svirati. I nismo tada nikome ništa obećali, nego smo se iz gušta sastajali, i to najviše u Mariboru. Tamo smo pronašli jedan dosta dobar prostor za vježbanje u jednom skloništu. Usred ljeta unutra je temperatura bila 22 stupnja, baš je bilo fino friško. Svi smo spavali kod našeg basista, zafrkavali se preko vikenda jer on ima velik stan, a samac je, rastavljen, ima kod njega mjesta za spavanje. Onda, znaš, malo vježbaš, malo tulumariš i bilo nam je fino. Trebalo nam je dulje razdoblje da steknemo kondiciju, ja za pjevanje, a Vran za bubnjanje. To je dosta specifična kondicija, ja ti sad ne mogu trčati 200 m, ali mogu pjevati dva sata. Sasvim solidno.

 

EKRAN: Koncerti Buldožera uvijek su imali crtu neke vrste kabaretskog šoua s odličnom glazbom. Kakav koncept sada imate?

BELE: Malo smo razmišljali kako bismo jer je tu dosta varijanti, ali smo rekli da nećemo ništa. Dovoljne su te stvari, koje su takve i takve i koje su naše, da predstave to što mi radimo. Mi se zapravo, najkraće rečeno, ponašamo na pozornici primjereno svojim godinama. Nemamo koncept kakav je bio na živoj ploči. To je bio jednokratni koncept. Bilo bi bez veze sada to ponavljati ili izmišljati nešto novo. Ja to više ne osjećam, to bi bio stvarno neki prisilni kabaret. Tako se zapravo naš nastup svodi na to da sviramo i da imamo dva stalna gosta. Jedan je Cole Moreti koji je bio pobjednik jednog izbora pjesme za Euroviziju. Njegova je pop-pjesma pobijedila prije desetak godina u Sloveniji i on je nastupio na Euroviziji. Tamo je, naravno, prošao kao i svi drugi, a inače radi kao snimatelj na radiju. Drugi je Miki koji svira saksofon. On je glazbenik koji je svirao sve, od jazza do različitih tezgi na brodovima u inozemstvu.

 

EKRAN: Šalili ste se na račun različitih trendova i pokreta, jedna od najbezobraznijih stvari na živoj ploči i na tim koncertima bio je govor In memoriam u kojem ste ismijavali Johnnyja Štulića. Imate li sada neki sličan štos?

BELE: Imamo čak i sada nešto, ali to zaista sada ne smijem otkriti jer će izgubiti draž. Da, baš smo jednu osobu uzeli na pik!

 

EKRAN: A ta šala s Johnnyjem bila je samo šala ili vam je on stvarno išao na živce?

BELE: Ma, ne, nije to bilo na osobnoj razini. Meni je on tada na neki način bio čak simpatičan tip. U stvari, sve se dogodilo slučajno. Mi smo odmah na početku, već na prvoj ploči, raščistili s tim šlagerašima i s ljudima iz drugih sfera, s estrade i tako. Brecelj je imao ono "Čobi Gabi". Onda su nas počeli zanimati oni koji su nam bliži. Činč se dosta družio s njim. Dogodilo se to da smo u Beogradu trebali imati koncert par dana prije nego u Kulušiću i kad smo došli u Beograd dan prije, svaki drugi kojega smo sreli, prijatelj, znanac, rekao bi nam: ma, znaš što je Johnny učinio u SKC-u, imao je sedam koncerata zaredom, to je bilo vau... Ludnica, ne? Super, ne? Mi smo imali dogovorena dva koncerta i on je doista tada bio popularniji. Pa i sad je veća zvjerka. I onda sam ja u sobi hotela Slavija smišljao kako početi koncert. Još imam taj originalni govor napisan na hotelskom papiru. A stalno je tu bio prisutan Johnny. I počeo sam pisati govor noć uoči koncerta. A na koncertu svjetlo nije radilo, pa je koncert kasnio, dvorana je bila puna, svi su čekali, a ja sam još polazio od pretpostavke da sigurno u dvorani nema čovjeka koji nije bio barem na jednom od tih koncerata. I rekao sam daj da odmah krenemo žestoko pa da vidimo. Najprivlačnije je kod takvog štosa to što ne znaš kakva će biti reakcija. Mogu te na početku izviždati. A meni se uvijek sviđaju takvi izazovi, da ispipaš nešto što ti nije sasvim poznato. I onda sam došao sam na pozornicu i rekao da ne bismo trebali održati koncert jer se dogodilo to i to. Neću nikada zaboraviti taj uzdah cijele dvorane kad sam rekao da je umro Johnny. Čulo se samo "Hhhhhaaa". Pomislio sam da će me usisati, bio je to kolektivni udisaj. Toga u Zagrebu, na žalost, nije bilo. U Zagrebu smo to ponovili, ali se već doznalo, već su telefoni radili, nije tada bilo mailova. U Beogradu je to bio šok i onda je počeo govor. Vidjeli su da se zafrkavam i na kraju se prolomio pljesak. Zgodno je bilo da su ga u te dvije minute svi oni izdali, nitko ga nije branio.

 

EKRAN: Je li Johnny imao neku reakciju, je li se naljutio?

BELE: Ne znam, nikada nisam dobio nikakvu informaciju. Ah, on je bio veći i zašto bi se živcirao zbog nekih koji tamo nešto lupetaju bez veze.

 

EKRAN: Koliko traje koncert?

BELE: Otprilike dva sata, ako ima bisa.

 

EKRAN: Kako ste prošli u Sloveniji?

BELE: Dobro. Uglavnom su bile odlične reakcije. Dobro, ima i par negativnih kritika, ali ljudi su očito bili jako zadovoljni. To nam je dalo malo samopouzdanja uoči nastupa u Zagrebu.

 

Večernji list, 12.10.2006.

 

http://www.popboks.com/forum/viewtopic.php...170146c68e8ab7d

 

IJAOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Share this post


Link to post
Share on other sites

All download slots assigned to your country (Yugoslavia) are currently in use. Please try again in a few hours or install the Megaupload Toolbar for immediate access - with the toolbar installed, there are no more slot limitations for you!

 

:mrtav: Ovako već po ure...

A jedva čekam da skinem, pa da se pohvalim mami i tati kako ih i ja imam, ali na CD-u :da: . Oni imaju samo ploče... Kada sam bila mala, uvijek bi me bilo stid da pogledam korice albuma, pošto su svi okrenuti (goli) sa dupetima u gro planu... Haha, kada se samo sjetim... Isto je bilo i sa par albuma Rollingstones-a. :D

Što se tiče Džuboksa, isti imaju skoro sve brojeve + sa svim dodatnim poklonima iliti posterima. AHA! :da:

Edited by Vampiria

Share this post


Link to post
Share on other sites

Elem, poslusah Pljuni Istini U Oci, i mogu reci da je sjajan. Odlicno sviranje, otkaceni tekstovi, i stvarno zanimljiva atmosfera.

Ugođaj bi bio potpun kad bi još držao omot ploče u rukama.

Zasigurno najjači YU omot svih vremena.

Elem, uskoro onda stiže drugi album.

 

Usput, šta se može zbaviti u BG? Čuo sam da ima neki boks, koliko je to rapajića?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vijest o koncertu:

http://www.popboks.com/vesti/11_27_2006.shtml#v1

Recenzija boks seta:

http://www.popboks.com/albumi/buldozer.shtml

 

I, AKO SE NEKO JOŠ UVIJEK PREMIŠLJA OKO ODLASKA NA KONCERT:

http://www.megaupload.com/?d=XE84X3CY

http://www.megaupload.com/?d=XDQ42ZL8

 

Ako ste slobodni večeras, dupli koncertni album iz 1982.

Po mišljenju mnogih, najbolji YU živi album svih vremena.

Inače, postava koja je snimila taj album je ista postava koja je sada na "turneji".

 

DOWNLOAD OR DIE!

:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jebiga, moram!!!

 

Volio sam enu Sovenku (album Nevino srce, 1983)

 

To je bilo tisto leto kad sam prišo u Ljubljanu

I tako enkrat posle službe...

 

Nisam hteo ić domu, pa sam šo u "Rio"

Čakao sam svoju družbu i pijucko pivo.

Kad, ti boga, sam ju vido, sedela je čisto sama,

plave lase, bujne sise, oblečena ko prava dama.

 

Gospodična - vas smem častit za pijačo?

Gospodična - danas sam dobio plačo.

Gospodična - vi ste mog življenja žena.

Gospodična - lepi ste kot ni nobena!

 

Ti moj ljupček, ti Bosanc posle me je klicala.

Ma kakav "bosanc", ja sam ti rodom iz Kruševca!

"Po poklicu sam frizerka", mi je rekla one noći,

e moj pobro Janez, da si vido njene oči!

 

Volio sam enu Slovenku, volio sam enu Slovenku!

 

Uvedla me je u svoju družbu, kulturni i sploh fest ljudi

al' vam se stalno nešto mudi, ej vi Slovenci baš ste ludi!

Ni ona ni bila iz Ljubljane, doma je bila iz Mosta na Soči,

e moj pobro Janez, da si vido njene oči!

 

Gospodična - ženiću te u mom kraju!

Gospodična - upoznaćeš svu moju raju!

Gospodična - biće svadba kakve nije bilo!

Gospodična - mislićeš da ti se samo snilo!

 

Volio sam enu Slovenku, volio sam enu Slovenku!

 

Jednom sam prišo na randi i nekaj mi je tužna bila.

Starši me ne puste s tobom - nikdar te nebom pozabila!

 

Sreo sam ju neki dan u "Unionu" sa nekim pederom Taljanom

JEBO JI MATER!

:rockdevil:

Edited by Boro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne ide unazad, ja sam kupio kartu juce, 490 ako se ne varam.

 

Elem, preskup boks.

Ja razmisljao da ga uzmem, ako ce biti u nekom cjenovnom rangu do 30 eura, kad ono tamo 5037 dinara.

UH

Ko je izdao u Srbiji? Mozda moze da se nadje za manje para preko veze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fenomenalan koncert, i stari i mladi u publici, pun SKC, baš extra atmosfera, osetio se duh jednog prošlog vremena. Bio sam u prvom redu celo vreme. :rockdevil:

Nisu svirali moju omiljenu - Mrtvaci, kao ni Nevino Srce, Volio sam Enu Slovenku, Drugarice Vojnice. :no: Ali svejedno, jedan od najboljih koncerata na kojima sam bio. Odsvirali su sve sa prva dva albuma (mada onu najgluplju, kako je sam Bele rekao, zaista nisu morali).

Edited by Vule iz Kule

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...