Jump to content

EKV


SRLE

Recommended Posts

  • 1 month later...
  • 2 months later...
  • 2 years later...

EKV_vizual-4096.jpg

Album „Krug“, poslednje zvučno zabeleženo svedočanstvo kultne grupe „EKV“, sa akustičnog koncerta održanog u maju 1994. godine u Prištini, svega pola godine pre smrti Milana Mladenovića dugo se smatrao za izgubljen, gotovo „mitski“ snimak. Dvostrukim CD-om, snimkom ovog koncerta, u izdanju „Mascoma“ stavlja se tačka na opus jedne od najznačajnijih domaćih rok grupa i „krug“ se, i zaista, zatvara (nakon izdanja „Iznad grada“, snimka sa koncerta iz Sava Centra 1993. godine).

Magi-Autor-Vuk-Vidor.jpg

„Na upravo objavljenom albumu Krug instrumentarijum je sveden na akustičnu gitaru i klavir. Milan i Margita ostali su, posle svega, sami, ali ih to, sudeći po materijalu zabeleženom na ovom dvostrukom koncertnom ostvarenju, nije nimalo pokolebalo u nastojanju da u svakom trenutku daju najbolje od sebe. Očigledno – i ispravno – odlučivši da nove okolnosti prilagode sebi (umesto obrnuto) stvorili su još jednu nadahnutu i blistavu varijaciju EKV za koju je jedino šteta što nije duže potrajala. Svedena na same osnove, isključena iz svega osim mikrofona, muzika EKV prezentovana je u drugačijem obliku, ali sa istim nivoom strasti i potpunog, nesebičnog predavanja. U tom smislu nastup Milana i Margite čiji se snimak nalazi na ovom albumu uzbudljivo je, dirljivo i bez sumnje veoma ekskluzivno svedočanstvo dostojanstvenog smiraja jedne izuzetne karijere“, kaže Aleksandar Žikić, rok kritičar.

Milan-Autor-Vuk-Vidor.jpg

EKV je uvek bio više od muzike, oni su bili umetnost i koncept. “U to vreme su svi družili: muzičari, slikari, glumci… Nije postojala neka segregacija i svi smo se tu nekako mešali. A ideja da EKV bude vizuelno i konceptualno nešto više potekla je od njihovog menadžera Duleta Ercegovca. Naravno, i Margita Stefanović je imala te tendencije, jer je studirala arhitekturu i bavila se klasičnom muzikom. Ja sam bio u tom krugu i, pošto sam sve vreme radio nešto za sebe, pitali su me da li bih ja nešto radio za njih i tako smo – kroz fotografije – krenuli da definišemo vizuelnu estetiku i neke spotove. Verovatno je zbog toga grupa poprimila tu umetničku dimenziju a pored same muzike, koja je bila ono što je bila i tekstova koji su bili vrlo poetični, sve se sklopilo u jednu celinu“, kaže naš priznati umetnik Vuk Vidor, koji je za njih uradio omote za albume „Ljubav“, „Samo par godina za nas“ i „Dum Dum“, kao i redizajn poslednjeg albuma.

Dvostruki CD „Krug“ od danas se nalazi u pretprodaji na sajtu Mascoma dok na YouTube-u možete poslušati prva dva – simbolično odabrana – singla, „

“ i „Krug“.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Иако нисам љубитељ ЕКВ (и комплетне приче), морам да кажем да су ова издања/реиздања, колико сам имао прилику да видим, веома брижно и с љубављу приређена, што је ријеткост у домаћем издаваштву. Скидам капу.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 11 months later...
  • 1 year later...

http://www.seecult.org/sites/default/files/vesti/angels-breath.jpg

Kultni album pokojnih rok muzičara Milana Mladenovića i Mitra Subotića Sube “Angel’s Breath”, snimljen 1994. godine u Brazilu, doživeo je reizdanje u saradnji Zadužbine Milana Mladenovića i Croatia Records.

“Angel’s Breath” je poslednji projekat Mladenovića, legendarnog beogradskog rok muzičara i frontmena Ekatarine Velike, i novosadskog muzičara i producenta Mitra Subotića Sube, koji je u Brazilu, gde je tragično i stradao 1999. godine, postao prominentni producent pred kojim su bile najbolje profesionalne godine. Album “Angel’s Breath”, na kojem su ukršteni brazilski i balkanski imotivi, snažno podcrtani Milanovom gorčinom, bila je poslednja saradnja dva najkompletnija autora kraja 20. veka sa ovih prostora, budući da je Mladenović preminuo u novembru 1994. godine u Beogradu, ne dočekavši ni promociju svog albuma.
 

Ekskluzivno i limitirano reizdanje sa remasterizovanim snimcima naći će se u prodaji 29. maja kao CD i na svim striming servisima, a bogato LP izdanje (180-gramski papir, vinil u boji i download kod) biće u prodaji od juna.

Croatia Records i Zadužbina Milana Mladenovića udružili su snage kako uspomena na Milana i Subu ne bi izbledela. “Više od godinu dana smo radili na pripremi reizdanja Milanovog poslednjeg albuma Angel’s Breath koji je do sada publici bio dostupan samo kao limitirano CD izdanje. U dogovoru sa porodicom Mitra Subotića Sube, Milanovog prijatelja i koautora ovog albuma koji je snimljen 1994. godine u Subinom studiju u Brazilu, smatrali smo da Angel’s Breath treba ponovo objaviti, jer predstavlja važan dokument stvaralaštva oba autora i kruna je njihove dugogodišnje saradnje. Želja nam je bila da i nekoj novoj publici približimo ove pesme i da ih učinimo dostupnim u jednom osveženom izdanju sa dobrim kvalitetom zvuka. Srećni smo što je Croatia Records prepoznao značaj ovog albuma i što će, uz njhovu podršku, Angel’s Breath dobiti novi život kao vinilno, CD i digitalno izdanje. Na ovaj način smo jedno umetničko remek-delo spasili od propadanja i zaborava, a na radost Milanovih i Subinih poštovalaca i svih ljubitelja kvalitetne muzike”, saopštila je Zadužbina Milana Mladenovića, osnovana radi očuvanja uspomene na Milana i njegove autorske i lične zaostavštine.

U knjižici izdanja Mladenović je zapisao: “Ovo vreme je vreme ponovne podele, ponovnog usitnjavanja geopolitičkih celina, cepanja država i lokalnih ratova. Ovo vreme je takođe vreme u kojem dominira uska specijalizacija u svim domenima ljudske aktivnosti – od nauke preko privrednih grana do umetnosti”. Ta izjava i danas je više nego tačna.

“Projekat za ovaj CD uradili smo Milan, Žoao, Fabio i ja. Sama činjenica da smo sva četvorica različiti i da posedujemo različite muzičke senzibilitete i iskustva bila je izazov za stvaranje jednog zajedničkog projekta. Na generalnom planu bio je to brazilski projekat, na kome su se susreli evropski i brazilski muzički uticaji i izmešali se u nekim višim energetskim sferama. Sva ta četiri posebna jezika izgradila su jedan poseban, peti jezik, koji je proizveo muziku bez tipičnog pečata ijednog od muzičara koji je svirao i učestvovao u kreiranju muzike”, napisao je Suba u tekstu “Muzika četvrtog sveta”.

“Angel’s Breath” rezultat je posebne sinergije različitih senzibiliteta i to se čuje u svakoj od 11 pesama, počev od Praia do ventu eternu preko Metak, pa sve do pesme Crv.

Subotić je objavio u Brazilu i album "Sao Paulo Conffesions”, sarađujući sa Žoaom Parahibom (Joao Parahyba), Sibel (Cibelle), Katiom B... Dva dana pre objavljivanja tog albuma u Evropi, 2. novembra 1999, stradao je u požaru u svom studiju dok je spasavao mastere albuma "Tanto Tempo" brazilske zvezde Bebel Žilberto.

Zadužbina Milana Mladenovića najavila je od 1. juna i novi, drugi regionalni konkurs za nagradu "Milan Mladenović" za muzičko delo izuzetne umetničke vrednosti, koja je ustanovljena 2019. godine, a dodeljena je beogradskom bendu Artan Lili. Članovi žirija ove godine biće muzičari Darko Rundek, Srđan Gojković Gile i Mirela Priselac Remi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 4 months later...
  • 3 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 3 weeks later...

Nisam očekivao da će Loka da mi postane simpatičniji pogotovo sa svim pričama raznih izvođača koji su imali problema sa svojim ugovorima i u sarađivanju i izdavanju za njegovu kuću Mascom Records. Vide se da je čovek kapitalista, što i nije loše jer hoće da razvije svoj biznis i da uspostavi neki redosled o autorstvu i fonogramima u Srbiji. A svima je poznato da je to haotično i da bukvalno je neisplativo za rad unutar naše zemlje.

Sa aspekta epizode, biće mnogima dosadna, jer se bave terminologijom koja nije interesantna prosečnom konzumentu, osim ako zaista želite da razumete kako funkcioniše proces izdavanja, ko zadržava prava, kako se to postavlja na streaming platforme i da se na kraju uzme neka vrsta zarade po našim nerazgovetnim zakonima.

Galeb je ovde oduvan od strane Loke i advokata, na momente se zaista trudi da im parira, ali vide se da nije pripremio teren da se nosi sa njima, trebao je da uzme i istraži kod advokata koji su se bavili tim sudskim sporovima kao što je ovaj između zadužbine Milana Mladenovića i Mascoma, ili eventualno da unajmi advokata za emisiju da bi mogao da preusmeri tok priče od konstantnih poskočica i prekidanja i skretanja sa glavnih tema.

I predugo traje tako da ako budete istrajni, gledaćete u prekidima sa pauzama...



 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odgledao sam otprilike pola epizode, moram da pogledam celu i ovu i onu u kojoj su gostovali predstavnici Zadužbine MM, da ne bih bez cele priče donosio neke prerane zaključke. Ono što već sad mogu da kažem je da je prvi utisak ljudski, da ne kažem animalan - koliko su Loka i ovaj kolega antipatični stvorovi (posebno Loka) ali to je samo površinski utisak. Glavni utisak mi je, nakon letimičnog pregleda komentara na epizodu koliko su ljudi ovde površni i koliko veze nemaju sa životom, skloni da zaključuju na prvu loptu i na osnovu nekakvih simpatija. Ne radi se ovde o tome ko je simpatičan (jer ova dvojica svakako ne mogu u tu kategoriju) već ko ima pravo na nešto. Nije ni čudo da nas žvalavi skot i njegovi orci jašu godinama, ovi iz komentara uglavnom traže Rackovića i Nigrutina da prde u studiju, nešto dublje i stučnije ih ni ne zanima.

Ako si umetnik koji hoće da zarađuje od svoje umetnosti, pa jebem mu mater konsultuj se sa nekim advokatom ili pravnikom pre nego što potpisuješ bilo kakav ugovor sa distributerom, izdavačem i sl. Loka i slični zarađuju na pravnoj neukosti umetnika al ko ih jebe, sve su to poslovno sposobna lica, niko ih nije tukao po ušima da potpisuju to što potpisuju. Dok je ovaca, biće i šišanja. 

A pitanje da li ti je izdavač u konzervativnom smislu danas uopšte i potreban da bi plasirao svoju umetnost radi komercijalnog iskorišćavanja je skroz treća tema.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...
Guest Patricia

You really make it appear reaslly easy together with your presentation however I to find this topic to
be actually one thing that I think I might never understand.
It sort of feels too complicated and very wiude forr me.

I'm looking forwarrd on your subsequent post, I will attempt to
get the dsngle of it!
https://www.tabletennisdaily.com/forum/member.php?94500-danaobrien1999
Essay is a reall reasonably reasonably priced essay creating services.

college paper
college paper

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...