Jump to content

George R. R. Martin "Pesma leda i vatre"


pennywise

Recommended Posts

Jbg nisam citao knjige, tako je izgledalo, neverica ako je preziveo :haha:

Uff sad jedva cekam sledecu epizodu, trebalo bi u nedelju da se pojavi ne netu za dl.

 

Ja ne volim da citam serijale dok nisu zavrseni, tako sam se opekao sa Dzordanovim Tockom vremena, procitao prva tri dela i onda mi splasnuo zar dok su oni iz Lagune prevodili knjige tempom "knjiga po godini". Cekam lepo da Martin zavrsi sve pa onda da uzivam odjednom.

Dokle je stigao sa pisanjem, cini mi se da je najavio sedam delova ili gresim ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

9 delova najavljenih, 6 izasli do sada, u junu izlazi 7-a knjiga :) Tako pise na wikipediji... Neverica je, da ja jos uvek nisam procitao Gospodar Prstenova xD I rekli su mi, da prvo citam Dzordza Martina (ako vec planiram), pa onda da krenem na Tolkiena, jer ako procitam prvo Tolkiena, Martin ce mi izgledati kao malo dete u odnosu na Tolkiena, i nece mi biti zabavno (tako su mi pricali svi koji su citali Tolkiena, pa Martina...)

Share this post


Link to post
Share on other sites

4 delova je izaslo, ali su 3. i 4. podeljeni u 2 dela u laguninom izdanju. 5 deo izlazi 12 jula ,konacno! Prevod se do sada nije dugo cekao. Planira se 7 delova.

Nije lako cekati, znam kad konacno pocnem da citam novi deo, toplo mi oko srca :haha:

 

 

I meni je bolji ''led i vatra'' nego lotr, a s tim se slazu jos par mojih drugara. Jednostavno, nije sve crno-belo, likovi su kompleksni i njihovi motivi nisu cesto casni ni jasni, a Martin je napravio podmukao trik kada je poceo pricu da prepricava iz ugla nekoh likova koji su se smatrali potpunim negativcima, da bi se ispostavilo da su njihovi postupci "ljudskiji" nego sto je to prvobitno izgledalo, takodje lakse je poistovetiti se sa svetom slicnim nasim nego sa patuljcima, hobitima i vilenjacima.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne mogu da verujem da mi se ekranizaciaj toliko dopala!!!!

 

Jel moze neko da me podseti kako su neki nazivi prevedeni kod nas? Sta cu, citala sam prevod, pa se ne snalazim sad bas :haha: znam, nisam true xD

 

direwolf - jezovuk

Casterly Rock - Livacka Stena

Winterfell - Zimovrel

.. ne mogu da se setim naziva ostalih zamkova kuca...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nisi true, citaj original, ja sam mojima pustio seriju da gledaju, pa sam skinuo prevod, kad sam video "jezovuk" ili "Zimovrel" ili "Sokolovo gnezdo" nisam znao da li da se smejem ili placem... :udri:

Inace, mojim matorcima od 50+ se serija svidela, a to nesto govori o kvalitetu iste...

Edited by KinSlayer

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja ne znam Engleski dovoljno dobro da obican film 100% razumem, a kamoli dobru knigu. Ispustio bih dosta stvari. Svaka vam cast, zajebano je to.

Jedino sto sam voleo da gledam sa Engleskim titlom su anime, to nije previse zahtevno, dijalozi su prilicno rudimentirani, mada ima i tu izuzetaka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

sad u knjizarama ima samo Dream songs i Fevre dream. nije nash prevod toliko losh

Loš je dovoljno. Kroz sve knjige prevodilac kaže čupavi, bujni zalisci. Čovek ne zna razliku između zulufa i zalistaka. A to je samo primer.

 

Inače, mene je epizoda oduševila. Očekivao sam kvalitet, ali ovo je prevazišlo ono što sam zamislio. Još kada se stari Stark okrenuo i rekao "Winter is coming"... naježio sam se. :D Zid je tačno onakav kako sam ga zamišljao. Drogo je pogođen sasvim dobro. Žao mi je što mu nisu stavili zvončiće u kosu, mislim da bi to bio odličan zvučni efekat u svakoj sceni u kojoj se pojavljuje, naročito zato što je toliko pažnje tome posvećeno u knjigama.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Zapravo, ranije su sve knjige u serijalu koštale po oko 900 kinti, a sada su spustili cene nekih delova. Postoje četiri dela, od kojih su poslednja dva podeljena u dva toma.

 

Igra prestola

Sudar kraljeva

Oluja mačeva, deo prvi: Čelik i sneg

Oluja mačeva, deo drugi: Krv i zlato

Gozba za vrane, deo prvi

Gozba za vrane, deo drugi

 

A evo i cena:

http://www.laguna.rs/index.php?m=naslovi&zanr=37

 

;)

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...