Jump to content

Muzički software


Marko, Mon_a[MOR]e

Recommended Posts

jel moze neko da mi ostavi linkove (ili neka se javi na pm ako oce nekako da mi doturi diskove) za bfd kits and kit-pieces ali da je vec skidao odatle pa da zna da je ok sve..sta mi preporucujete bfd ili bfd 2?

Edited by dimmu1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ејблтон је предвиђен за уживо рад и манипулисање аудио фајловима 'он д гоу' што ниједан други софтвер не нуди и зато га за џабе поредите са било чим другим. Кјубеијс и Нуендо су за студијски рад и баталите се више ћорава посла упоређивања јер нису пројектовани у исте сврхе. Гитар риг је (за сад) кућна играчка и на то може да се ложи само неко ко дуго није имао прави репер звука тј. није свирао са бендом жанровски различите типове музике у различитим просторијама на различитој опреми (педале, појачала, кабинети...). поготово ми је смешно да слушам приче о томе колико је добар кад нико од вас не поседује адекватан хардвер за њега. а и кад сабереш шта све треба да додаш уз њега да би добио профи звук који нпр. користе француски Еијр или млађи Запа, јасно ти је да се у овим условима више исплати да пазариш добре педале ли неки предркани Лаијн-6.

 

заборавите на ту идеју да вам једна ствар замени десет њих, то је једноставно немогуће. професионалци не пуцају за џабе неколико сома на Акаијеве семплере ако неки клинац може да отвори Ризон и добије исту ствар истог квалитета за упола мање паре, например.. за кућне потребе све те мултипрактик играчке врше посао али кад говоримо о озбиљном звуку ту не пију воду.

 

дигитална технологија је и даље у стању фетуса, реално. колико пара толико и музике.

Share this post


Link to post
Share on other sites

da je ovo USAmetal tvoj post bi bio krajnje na mjestu.zaboravljas da su ovdje bar 90% entuzijasti koji se ovim bave iz hobija i svu opremu kupuju od ono 2-3 e sto ostane na kraju mjeseca i gledaju da ono sto snime bude koliko toliko ok da nebi upravo ljudi kao ti rekli da je neozbiljno.davno se ovdje zaboravila ideja i trud.

 

a ableton ovdje sluzi isto kao bilo kakav drugi DAW,a kako da guitar rig i ostali ne budu pravo resenje kad niko nema ni za taj lajn 6 i jos kupuje od LOPOVA jer nema drugi izbor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

отвараш филозофски портал са том констатацијом :bigblue:

јербо - ОВДЕ се већина ствари деси не из искреног ентузијазма него по принципу видела жаба да се коњ поткива па би и она, таква нам је музика у 90% случајева од кад је електричних гитара и синтисајзера овде. не мислим ја ичији труд да омаловажавам овде, али реално, и Нејтивов Комбос звучи искреније од Гитар Рига ако оћеш само појачало и дист. ;)

нисам ја 'мудоња' што седи за 64-оро каналном миксетом, чеше буљу о Меса Бугијев Триаксис кад Фута цепа соло на Маринине стихове, мислим, и ја све радим из ентузијазма, али ми се уво тако изоштрило да ми се некад пегла од те комбинације Штаијнберг + ВСТ, има неку своју специфичну фреквенцију и аутпут кад цео систем остане у затвроеном кругу миш-тастатура-миш-тастура-трзалица-миш. зато и узех ПОД ИКС3 Лаијв од Лаин Сикса, и не осећам се оџепарено. а ако причамо у прављењу музике за ортаке са вопса и да је то крајњи потенцијал кој може да достигне тај труд, онда сори, јбга, нисам из те приче.

опет, поновићу, увек је боље да за једну замисао користиш једну ствар и пожељно је да користиш справу која је наменски за то прављена него да кокаш 'две муве једним ударцем'.

реално, оћеш да гледаш порниће, скидаш музику, цепаш игрице и звучиш као Ван Хален, и све са једним процесорским чипом, е па јеби га - не може. уосталом, да окончамо непотребну дебату овде, 'лепота је у оку посматрача', у овом случају - уху. ако се то свиђа бати који то ради тако, супер, ја чујем ствари другачије и ту се прича завршава.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a to sto si sad rekao vazi za bg. :D

 

u principu se slazemo,pogotovu oko stenberga i vst.ja i govorim ljudima da se kupi barem neki usb ako neko zeli da se bavi demo produkcijom,ali uvijek naglasavam da je to demo produkcija.a sto se tice ni guitar riga,ja ga prvenstveno posmatram kao live soluciju(sa svojim hardverom naravski) jer em sto si kompatibilniji sa igrackama od mikseta i ozvucenja a i ako ti ga neko u skc-u,kst-u i njima slicnima sklapi ili prospe pivo/vino/povracku,bol te kur,nijesi puno stetova.

Share this post


Link to post
Share on other sites

razlika izmedju firewire-a i usb je u kvalitetu semplovanog audia unutar same kartice,kako je firewire standard za veci prrotok od usb-a.ali kako je gitara oko 28.000 khz i bovoljno je 16 ili 24 bita,nema potrebe za firewire-om.ona je vise uptrebljiva za mikrofone,ali svako ko zeli kvalitet i brzinu obrade bilo kakvog audia,treba mu firewire.

 

znaci to su multi sprave.a i skupe su kao i guitar rig i stmp IO tako da za nekog ko se bavi iskljucivo gitarom mislim da je bolji izbor gitarski usb.u principu najbitnije je da ima input i konvertor za impendacu gitare,ili pravi preamp(sto je jos bolje) a ostalo je manje vise sve isto kod svih usb-ova (96.000 khz semplinga,24 bita.).

 

 

kada se u neki program turi dist,mora da se javi shum,ali to se lako reshi tako shto se na pochetku lanca turi noise reduction

 

 

idi pod project pa pod project setup stavi snimanje na 16 bita i 44.100 khz a pod device idi na device setup pa na vst trazi asio control panel i tu povecaj buffer dok ti ne bude seckalo.takodje stavi na podesavanje tvoje kartice da radi na 16 bita.(asio podesavanja).

 

 

sve je smeshno u poredjenju sa rigom

 

XLN Audio Addictive drums.

 

:no::no::no:

Share this post


Link to post
Share on other sites

sta mi preporucujete bfd ili bfd 2?

 

XLN Audio Addictive drums.

 

:no::no::no:

 

 

Preporucio sam mu Addictive drums jer sam mislio da ce se lakse snaci sa tim programom nego BFD2, koji ima milion opcija i time je komplikovaniji. Naravno da je mnogo bolji BFD2 (zapravo ne mogu ni da se porede), ali za neko snimanje ideja kod kuce mislim da je sasvim dovoljan AD. Bolje zvuci od EZDrummer-a! Meni se cak i Superior 2.0 ne svidja nesto preterano, nekako zvuci tanko.

 

Jel' neko uspeo da napravi preset za BFD2 koji dobro zvuci? Nije mi nikad poslo za rukom da napravim nesto da valja.

Edited by triad1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni se cak i Superior 2.0 ne svidja nesto preterano, nekako zvuci tanko.

 

Jel' neko uspeo da napravi preset za BFD2 koji dobro zvuci? Nije mi nikad poslo za rukom da napravim nesto da valja.

Ideja kod tih programa (BFD, DFH...) je da ti daju sirovinu kao da si upravo usnimio bubanj, odsviran tačno onako kako si nakucao, i tehnički ispravno ozvučen, dobrim spravama. Zvuk je sirov. Teoretski ne bi trebalo da ima ikakvu farbu, već je sve ostavljeno na tebi da to farbaš.

 

Uzeću za sledeće primere jedan prežvakani album prežvakanog benda, podvlačim: samo primera radi.

 

Primer za poređenje 1:

Zamisli da sad nekim čudom nabaviš sirove trekove bubnjeva sa recimo crne Metalike. Ne ono što je prošlo kroz efekte i koješta, već bukvalno ono što je sišlo sa mikrofona, bez IJEDNE farbe, ijednog "zvučnog zahvata". Zvučalo bi ti extra tanko i sranje, i trebalo bi da si Bob Rock da namestiš da to na kraju tako zvuči. E ideja kod ovih programa je da ti u ovom procesu uštede Larsa, studijski prostor i opremu. Ne i Bob Rocka. Praktično ti daju taj sirov primarni materijal. Ti izvoli, pa budi faca dalje, stavljaj kompresore, EQ, reverbe, mamine mame...

 

Primer za poređenje 2:

Zamisli da neko napravi sad gitarski plug-in koji zvuči kao ESP JH custom, ali ti ostavlja slobodu da kaćiš na njega svoje drajvove pojačala itd. E ti sad pomisliš kako je to do jaja i da ćeš sad zvučati kao Hetfild, kad ono kurton, program ti daje klin signal njegove tambure, jer je ideja da ti to posle uštekaš u koje god hoćeš sprave, tojest ne simulira CEO rig, već samo sirov instrument, i do Hetfildovog zvuka će ti i dalje faliti njegova pojačala, govnarije, i Bob Rock naravno.

 

Nema nešto puno osnove nazivati takav program "suvim" ili mu na bilo koji način etiketirati zvuk kao finalan.

Nadam se da sam uspeo da razjasnim.

 

 

Cheerz! :pivopije:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma 'de bre tata i mama...Dobos je uzasan, pedala jos i nekako moze da se nafura...dobar je jer ima vrlo fin gui, kao i one banke, ali sto se samog zvuka tice ja preko aptrigge mu menjam semplove i za snare i za kick i za prelaze, samo sam mu cinele ostavio, mada su i one plasticne nekako.

Ne znam, sve tripujem da na mojoj masini ne mogu da pokrenem Superior, mada kad vidim koliko mi rama sve ovo jede sa menjanjem semplova - mozda i mogu da ga vozim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ideja kod tih programa (BFD, DFH...) je da ti daju sirovinu kao da si upravo usnimio bubanj, odsviran tačno onako kako si nakucao, i tehnički ispravno ozvučen, dobrim spravama. Zvuk je sirov. Teoretski ne bi trebalo da ima ikakvu farbu, već je sve ostavljeno na tebi da to farbaš.

 

 

Naravno, znam to! Nego se nisam bas najbolje izrazio. Mislio sam da Superior 2.0 kad se farba sa njegovim internim kompresorima, ekvilajzerima...nekako ne zvuci toliko dobro kao BFD2. Cak i sirovi semplovi dosta bolje zvuce kod BFD2. Za S2.0 je uvek potrebno i eksterno farbanje....a mozda sam i ja prolupao skroz :no:

 

BFD2 mi deluje kao dosta dobra stvar, ali se nikad nisam bacio na ozbiljno farbanje zvuka (niti znam nesto preterano o tome)

 

 

:pivopije:

Share this post


Link to post
Share on other sites

cemu mrko lice Gospodaru?
A čemu to gospodaru? Ti lično si eto imao tih par momenata sa kojima bih se teško složio.

 

 

Preporucio sam mu Addictive drums jer sam mislio da ce se lakse snaci sa tim programom nego BFD2, koji ima milion opcija i time je komplikovaniji.
Nedavno sam za jedan komerc aranžman, neka parafraza na rock 80'ih, uspeo da iskoristim Addictive, ali tek nakon što sam odustao od bilo kakvih preseta, sve ali apsolutno sve od njegovih efekata pogasio, zatim sam izabrao elemente bubnja, i ofarbao ih van njega drugim pluginovima. I dalje su se dešavale čudne stvari, tj imam utisak da je bubanj nakon snimanja malo "doterivan" jer mi na primer bas bubnjevi imaju previše sub-ova i zvuče neprirodno. Znači od svih tih raznih novijih bubnjarskih plugova, Addictive pretenduje da bude egal sa BFD Superior serijom, ali mi je izvorni zvuk, sami elementi, ogoljeni, najneprirodniji. Slažem se sa tvojom idejom da mu pomogneš, i kontam logiku, ali iako je kao zvuk "gotov", ja ne vidim kako je moguće ono što su oni ostavili kao presete upotrebiti u pesmi u praksi, pa onda ni ne kapiram da mu je to zaista od pomoći. Od tih unapred farbanih bubnjeva, EZ Drummer serija mi je najbolja, ne možda toliko sama DFH ekstenzija koju su mi nekako preterali sa EQ-om, i više mi se sviđa zvuk originalnog DFH, dok je bio samo sample set za Battery. Ali recimo onaj Nashville može fenomenalno da radi za rok pa možda i za metal ako se malo čačne, nisam probao jer nemam razlog ali mi je na prvu zazvučao prirodno i perspektivno.

 

Naravno da je mnogo bolji BFD2 (zapravo ne mogu ni da se porede), ali za neko snimanje ideja kod kuce mislim da je sasvim dovoljan AD. Bolje zvuci od EZDrummer-a! Meni se cak i Superior 2.0 ne svidja nesto preterano, nekako zvuci tanko.
Zvuči "veće" i "nagruvanije" od EZ drummera kad se sluša na svuo - upravo ono što ne želiš da bubanj bude kada miksaš pesmu. EZ bolje leži u matrici i sa velikim gitarama, daleko bolje.

 

Jel' neko uspeo da napravi preset za BFD2 koji dobro zvuci? Nije mi nikad poslo za rukom da napravim nesto da valja.
Kaki preseti. Izvučeš pojedinačne kanale u mikser i popališ pluginove.

 

 

Ideja kod tih programa (BFD, DFH...) je da ti daju sirovinu kao da si upravo usnimio bubanj, odsviran tačno onako kako si nakucao, i tehnički ispravno ozvučen, dobrim spravama. Zvuk je sirov. Teoretski ne bi trebalo da ima ikakvu farbu, već je sve ostavljeno na tebi da to farbaš.

 

Uzeću za sledeće primere jedan prežvakani album prežvakanog benda, podvlačim: samo primera radi.

 

Primer za poređenje 1:

Zamisli da sad nekim čudom nabaviš sirove trekove bubnjeva sa recimo crne Metalike. Ne ono što je prošlo kroz efekte i koješta, već bukvalno ono što je sišlo sa mikrofona, bez IJEDNE farbe, ijednog "zvučnog zahvata". Zvučalo bi ti extra tanko i sranje, i trebalo bi da si Bob Rock da namestiš da to na kraju tako zvuči. E ideja kod ovih programa je da ti u ovom procesu uštede Larsa, studijski prostor i opremu. Ne i Bob Rocka. Praktično ti daju taj sirov primarni materijal. Ti izvoli, pa budi faca dalje, stavljaj kompresore, EQ, reverbe, mamine mame...

 

Primer za poređenje 2:

Zamisli da neko napravi sad gitarski plug-in koji zvuči kao ESP JH custom, ali ti ostavlja slobodu da kaćiš na njega svoje drajvove pojačala itd. E ti sad pomisliš kako je to do jaja i da ćeš sad zvučati kao Hetfild, kad ono kurton, program ti daje klin signal njegove tambure, jer je ideja da ti to posle uštekaš u koje god hoćeš sprave, tojest ne simulira CEO rig, već samo sirov instrument, i do Hetfildovog zvuka će ti i dalje faliti njegova pojačala, govnarije, i Bob Rock naravno.

 

Nema nešto puno osnove nazivati takav program "suvim" ili mu na bilo koji način etiketirati zvuk kao finalan.

Nadam se da sam uspeo da razjasnim.

 

 

Cheerz! :pivopije:

SVE čovek u pravu što je rekao! :pivopije:

 

 

 

Naravno, znam to! Nego se nisam bas najbolje izrazio. Mislio sam da Superior 2.0 kad se farba sa njegovim internim kompresorima, ekvilajzerima...nekako ne zvuci toliko dobro kao BFD2. Cak i sirovi semplovi dosta bolje zvuce kod BFD2. Za S2.0 je uvek potrebno i eksterno farbanje....a mozda sam i ja prolupao skroz :no:

 

BFD2 mi deluje kao dosta dobra stvar, ali se nikad nisam bacio na ozbiljno farbanje zvuka (niti znam nesto preterano o tome)

 

:pivopije:

Znaš kako, svaki bubanj je dobar koji je ozbiljno urađen, sa puno layer-a da ima onu "round robin" što zovu kod kontakt-a foru, da na ponavljanje istog zvuka na isti velocity vrti u krug samplove umesto da pušta stalno isti, svaki bubanj koji je snimljen u dobrom studiju sa dobrom opremom dobrim bubnjarem, i što je najvažnije, sa namerom da zaista bude kako treba a ne da fascinira slušaoca pa se lakše proda nekome. (kao na primer što je slučaj sa Trilogy kod bass gitara, koji je potpuno neprirodan, artificijalan i prekompresovan u startu, samo da bi zvučao fascinantno) U tom smislu i od BFD i od superiora, ako se u nekoj pesmi dobro izaberu elementi bubnja uradi dobar programming i onda to dobro ofarba, dobiće se dobar rezultat. Ionako na mnogim današnjim albumima u metalu dinamike i nema, i jedino što nije Triggerovano su overhedi i Hihat, pa je najveća igra uraditi dobro programing HiHat-a i da je zvuk prirodan u startu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hahahaha mene je to "Gospodaru" nateralo da se sit ismejem i 100ti put pomislim:"boze, koliko obozavam ovaj forum!!" :D

 

LM, bas zanimljiva rasprava!! :pivopije:

 

 

Zanima me par stvari... da li iko ima/zna gde moze da se skine ono steven slate sranje?!? Bio bih i vishe nego zahvalan!!

Drugo, imam neke mnogo cool snimljene semplove dobosha i noge po 10ak udaraca... ideja je da ih ucitam u npr battery 3 i da ih on (za isti velositi naravno) random pusta... Bas ovo sto Dutja objashnjava u poslednjem pasusu... zna li iko kako to da izvedem...?! Hvala unapred!!

 

 

Ziveli!!

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

ajde bolan dusane,ne uzimamo pare odje ljudima,nego dijelimo stecena iskustva i znanja ili neznanja.ako imas nesto da korigujes,fino to uradis,i zavrsis pricu.ok,vidi se da si iskusniji,ali to ne znaci valjda da niko ne moze,sem tebe da iznese neko svoje iskustvo/misljene ma kakvi amateri bili?

 

a to gospodaru je u smislu tvog presudjivanja,uz malu salu.cg humor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...