Jump to content

Rush


Dragon Lord

Recommended Posts

Anyway još uvek sam u Derzu safe zoni pa da kažem koju o ovim albumima koje sam slušao u poslednjih mesec dana...

 

PERMANENT WAVES - Jeben prelazak sa prejebenih Hemisfera, kao da su posle svog najambicioznijeg albuma hteli malo da ohlade i mozgove i prste pa me je prvo slušanje dočekalo kao hladan tuš, meni se čini da je očigledan komercijalniji prstup, to je verovatno sam začetak tih 80's tendencija u progu o kojima svi pričate. Na sreću kasnija slušanja su mi otkrila da iako je album lakši, i dalje je reč o vrsnom materijalu. Spirit of radio je baš to, radijski hit kakve volim samo ne mogu onaj rege delić nikako :haha: Jacob's Ladder i Natural Science verovatno i vrhunci izdanja sa te komplikovane strane, sa ove hitovske još i Freewill ali super je sve u svemu.

 

MOVING PICTURES - to je dakle najkomercijalniji Rush album ako sam dobro ukačio, ja sam stari Tom Sojer fan kao što Angelizaciator zna :rockdevil: na prvo slušanje mi je album legao samo tako jer sam već bio naviknut na lakši pristup, svirka je zajebana ali istovremeno i baš lepršavo pozitivna (ne znam kako da kažem), nosi dobar vajb jebem mu mater. YYZ je taj jebački Rush instrumental, Camera Eye epik ali opet taj faking rege u Vital Signs, jeste diskretno uklopljen ali opet, ne volim šta ću. Može proću u ovoj meri, nadam se da neće više da turaju u budućnosti (za mene, ancient history za vas papke).

 

Naravno iz tog perioda mi ide i EXIT STAGE LEFT, kao karaoke mašina dobrog raspoloženja, setlista super, već sad mi je jasno da su im lajvovi treat za sebe a idu mi brdo istih.

 

E sad ulazim u klimavu fazu, do sad išlo lako, videćemo dalje, držite mi palčeve :ph34r:

 

Nema vise, zavrsio si. MOs eventualno ESL video da pogledas i to je to. :wub:

 

Jacob's Ladder je je'na od najjacih svih vremena. Reggae je vrv. Bolje su napravili reggae album nego ove gadosti otada.

Edited by Dersu Uzala

Share this post


Link to post
Share on other sites

mislim da su the police krivi za te rege uplive u ovom periodu :D

Slažem se. Mislim da je i Neil u dokumentarcu rekao isto. :da: Ja nisam toliki fan reggae uticaja, iz tog razloga već godinama ne mogu da svarim Vital signs, ta pesma mi je glavni razlog zašto mi se Moving pictures ne nalazi na vrhu liste iako su skoro sve ostale pesme na albumu fantastične. Sličan slučaj i sa Digital man na narednom albumu. S druge strane, reggae momenat na The Spirit of radio mi uopšte ne smeta, jer je stvarno prekratak i služi kao zanimljiv break umesto da bude ritam koji nosi celu pesmu.

 

Jacob's Ladder definitivno favorit na mom omiljenom Rush albumu. Natural science je preblizu, doduše.

 

Jako mi se sviđa da pratim tvoju avanturu, Grobodane. Keep us up to date, a naredna četiri albuma možeš u jednom tejku što se mene tiče, ipak je to famozna synth era - ja je lično obožavam, sa izuzetkom prosečnog Hold your fire.

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Izvinjavam se za double post, ali ovo moram da podelim - odličan intervju sa Gedijem na That metal show. Posebno interesantan deo za Grobodana od 13:45, gde Gedi rangira prvih devet Rush albuma od omiljenog ka najmanje omiljenom.

 

https://www.youtube.com/watch?v=RXjFqSoOeNg&feature=youtu.be

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fly by night na zadnjem mestu :/ a prvi na četvrtom otpozadi, malo mi čudan izbor ali dobro, on ih je pravio. Btw je li neki koncenzus među fanovima da je Moving pictures najbolji Rush (nešto kao RiB kod Slayera)? Vidim da se uglavnom svuda fura ovo mišljenje,,,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fly by night na zadnjem mestu :/ a prvi na četvrtom otpozadi, malo mi čudan izbor ali dobro, on ih je pravio. Btw je li neki koncenzus među fanovima da je Moving pictures najbolji Rush (nešto kao RiB kod Slayera)? Vidim da se uglavnom svuda fura ovo mišljenje,,,

 

svakako je najpoznatiji, ali mislim da trve kvlt prog glavice uvek vise gotive hemispheres i permanent waves, a matoriji cak i 2012 furaju pre svega

Share this post


Link to post
Share on other sites

Achilles Last Stand od Zeppa > Sve od Rusha

 

Ja volim neke Rush pesme, A Passage to Bangkok, La Villa Strangiato, Jacob's Ladder. Stoji da imaju dobre albume iz sedamdesetih i Moving Pictures je baš do jaja ali ono sinth sranje iz osamdesetih, pa oni kao grandži albumi iz devedesetih, ne znam. Imaju pun kurac albuma a dosta su ih prosečni baš, ne znam kad bih ih pustio.

Edited by Лука
  • Upvote 2
  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 1 month later...

Evo i mene u ovomesećnom javljanju :haha: nije se zabušavalo, radilo se podosta i prešlo pa da rečemo koju...

 

SIGNALS - Dakle ušao svečano u te uklete osamdesete i mogu reći da mi jeste bio čudan ovaj udar sintova na sva čula. Ali odmah mi je prijalo jer ja volim tu 80s boju zvuka, te danas naivne klavijature koje mene podsete na rano detinjstvo - nije da sam tad aktivno slušao muziku, 90te sam napunio osam godina ali taj zvuk se ugradio negde u podsvest i sad mi uvek prija čuti - a na stranu to što je album sam po sebi jako dobar. Ono što mi se instant svidelo je to da iako je bačen akcenat na sintove album ne zvuči baš tako veselo, vidi se da su ga nekako istretirali na svoj način. Subdivison, Digitalni čovek i Analogno dete... dosta favorita i odmah veoma dobro izdanje u ovoj fazi koje me je ohrabrilo i dovelo do...

 

GRACE UNDER PRESSURE - E ovo je ALBUMČINA! Izvini Dersu ali meni se čak kolje za vrh Rush diskografije. Mračan tekstualno, muzički isto jako melanholičan za šta sam uvek sucker. Vidi se nekako da ljudi sviraju te mašine a ne mašine sviraju ljude, Rush su upotrebili sintove da kažu šta su hteli i uspeli su do daske. Distant early warning i Red sector A među naj uradcima benda ali kao što rekoh svaka od 8 pesama je odlična, sjajan album! Idemo dalje sa...

 

POWER WINDOWS - E ovo kad sam čuo bio mi je baš hladan tuš, iz prve mi se učinilo da nisu uspeli da ponove magiju prethodnika i to i stoji na kraju krajeva ali kad sam malo islušao album video sam da uopšte nije loš: Big Money, Manhattan Project, Marathon, Mystic Rhythms... ima šta da se čuje ali realno GUP je mama za ovaj album. Dark atmosfera je i dalje tu. No pravo hladno tuširanje se nastavilo sa

 

HOLD YOUR FIRE koji mi je i definitivno najslabiji Rush album. Geddy je rekao da mu se bilo skurčilo svirti sa sintovima i to se oseća, ceo album je više manje jedna nerazaznatljiva masa proseka no pesme kao Force Ten, Time Stands Still i Mission su ga izvadile iz govana i ne dozvoljavaju mi da kažem da je apsolutno loš...

 

... što me dovodi do jedne male digresije: evo ukupno sam poslušao 14 albuma Rusha i nijedan nije govno? Znači stvarno čaroban bend. No da zaokružimo eru sa

 

SHOW OF HANDS - Kad sam čuo ovaj live malo sam se vratio na prethodna dva i bolje ih izvalio, nekako ovo sve ima više smisla live i Alex ne zvuči kao na albumima gde je kao da je sa terase snimao svoje deonice. No zamerka koju mogu uputiti ovom lajvu je forsiranje Prozora i Vatre a kriminalno zapostavljanje remek dela GUP sa kog je bar još jedna pesma trebala da uleti.

 

Još jedna digresija, zanimalo me ko im svira kljave lajv, dok sam slušao ovaj album javila mi se ta misao i moj prog guru Angelizator mi je otkrio da Geddy radi njih i bas simultano live + što radi pedale i peva :o kapa dole za čoveka hobotnicu, kakav majstor jbt!

 

Novi horizonti leže dalje, osamdesete se završavaju, klavijature dosađuju i idemo dalje sa

 

PRESTO - Laza i Igorčić su mi rekli da je ovaj album totally passable pa sam se prosto iznenadio koliko mi se svideo. Ovo mi je u suštini ista furka kao sa keyboard albuma muzički samo je Alex pojačan ali vajb mi je nekako isti, ne znam da li se tripujem ali Show don't tell sa jakom ritmičkom podlogom mi čak zazvuči kao RHCP ili FNM iz tog vremena, confirm / deny ko je iskusniji od mene, čujem čak i malo U2, new wave generalno a kljave lepo boje celu priču, ima baš lepih pesama kao Chain Lightning, The Pass, Super Conductor, Available Light... dobar album mater mu jebem.

 

ROLL THE BONES - More of the same kao prethodnik koji mi je zasad bolji, isti je fazon a ima i ovde super pesama - naslovna je himna sa sve onim rep delom - ko je ono odradio?, Dreamline, Neurotica... u suštini ova dva albuma su kao neka izolovana faza koja je podcenjena u ukupnoj slici ali nikako ne treba da se preskoči, jer ima šta da se čuje apsolutno.

 

Eto toliko za sad, čujemo se za mesec dana, idem u devedesete gde grunge vreba :haha:

Edited by Grobodan
  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Baš mi je pre neki dan palo na pamet kako ti je vreme za novi update. :mrgreen:

 

Predrago mi je što ti se dopada synth era, i ja isto mislim da je Grace under pressure maestralan i verovatno njihovo najmračnije izdanje. Više volim Power windows, doduše, verovatno zato što je premelodičan, refeni su strašno zarazni, ima dosta kvalitetnih vokalnih harmonija i tako toga. Meni je takođe Hold your fire jedan od manje omiljenih Rush albuma, svakako veliki pad nakon tri odlična izdanja - ali naravno da nije bez poneke sjajne pesme.

 

Meni Presto (izvanredan album, rokerski vajb ali nekako opuštajuć) i Roll the bones pripadaju istoj eri kao i Counteparts i Test for echo, iako produkcijski nisu toliko žestoki. Rep na Roll the bones je Geddy sa malo kompjuterskog poigravanja, a ja sam godinama iz nekog razloga živeo u zabludi da je to Neil. :haha:

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...