Jump to content

Knjiga koju trenutno čitate?


Recommended Posts

  • 2 weeks later...

Fridrih Nice- Volja za Moc

Fora je u tome sto je to poprilicno kontroverzan rad. Mislim da je to kompajlirala njegova sestra nakon njegove smrti od neobjavljenih tekstova koje je pronasla. Uglavnom, da nije zglajznuo, ta knjiga, u tom formatu, nikada ne bi ugledala svetlost dana.

btw procitao sam je, i ok je, ali ni priblizno dobra kao npr Antihrist, ili Zaratustra.

Share this post


Link to post
Share on other sites

da,poprilicno je jasno to u vezi njegove se sestre. ali takodje je bitno reci da su sporni samo neki paragrafi koji i nisu od esencijalne vaznosti za shvatanje pomenutog dela.

Edited by ^TK^

Share this post


Link to post
Share on other sites

meni je bilo krajnje bolno čitati tu knjigu baš zbog nekih spornih paragrafa u kojima sam osetio tu klicu nacizma u kojoj je Niče pokušao da primeni taj pojam nadčoveka na realan svet...

komplikovana je to materija, a i plus zbog same činjenice da je u izdavanju te knjige velikog udela imala njegova sestra...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Plus- postoji nekoliko priredjivaca. Svako moze da shvati na svoj nacin, a poenta se cesto gubi. No provereno je to da je nacizam zloupotrebio njegovu filozofiju. Ona se tumaci kao krajnje humana,cak i preterano.- kao sto kaze moj profesor filozofije. Pojam natcoveka treba shvatiti kao univezaliju kojoj svaki pojedinac treba da tezi, a ne potenciranje jednog coveka. U konktenom slucaju Hitlera, koji svakako zbog svog "stepena" obrazovanja nije hteo/mogao ispravno da je protumaci.Da li neko ovde slucajno studira filozofiju?

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...