Jump to content

Knjiga koju trenutno čitate?


Recommended Posts

Čemu ti daješ prednost? Jel ima u filmu onih scena sa živom ogradom u obliku životinja? Tih halucinacija? Inače teško da film može dočarati sam karakter likova iz knjiga, samu radnju i akciju naravno, ali King ulazi mnogo dublje u "istoriju karaktera" svojih likova, navodeći događaje iz prošlosti, porodične probleme i da ne dužim dalje... P

 

Samo kad budeš gledao film, ne prilazi mu očekujući čisto vizuelizaciju knjige, ne posmatraj ga kao film u odnosu na knjigu, već samo kao film. Pokušaj da nemaš nikakva očekivanja i da ništa ne upoređuješ sa knjigom, samo pusti film da te vozi.

Kao i sa Odisejom u svemiru, Kjubrik je i ovdje napravio autonomno umjetničko djelo i njegov literarni predložak više je inspiracija za novo umjetničko djelo.

 

Hah, evo sad vidim da smo ti istu stvar obojica preporučili.

 

I naravno, obavezno ga gledaj sam & naveče & tako to, postavi malo atmosferu, nemoj da pustiš u 11 ujutro na 30 stepeni. :bigblue:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nisam citao knjigu(isijavanje) ali koliko shvatam, Kjubrik je uzeo osnovu price ali ju je potom razradio na svoj nacin i fokusirao se na drugacije motive od knjige.

Slicno kao sto je Tarkovski uradio sa stalkerom i solarisom. U sva tri slucajeva pisci knjiga nisu bili odusevljeni adaptacijom, ali rezieser(i) nikada nisu ni nameravali da prosto prepisu sastav knjiga.

Edited by metal guru

Share this post


Link to post
Share on other sites

ali rezieser(i) nikada nisu ni nameravali da prosto prepisu sastav knjiga.

 

Upravo. I po meni je to čak i legitimnije nego prosto pičiti po knjizi, riječ je o potpuno drugoj umjetnosti i potpuno drugačijem jeziku i bukvalna interpretacija je potpuno suvišna, ne donosi ništa novo, a knjigu svakako ne može dostići zbog ograničenosti medija.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cuo sam vise puta da je film blade runner superiorniji u odnosu na knjigu(sanjaju li androidi...), kad vec uporedjujemo..

 

Inace me King nikad nije privlacio, ne umem tacno da objasnim zasto. Mozda zato sto sam skeptican da toliku popularnost i kvantitet radova prati i odgovarajuci kvalitet, mozda zato sto smatram da je za horor najpogodnija forma kratke price, eventualno novele (i da, znam da nije pisao samo horore).

 

Citao sam samo zamku za snove, davno, zabavno ali mi je skoro isparilo iz mozga.

Share this post


Link to post
Share on other sites

...mozda zato sto smatram da je za horor najpogodnija forma kratke price, eventualno novele (i da, znam da nije pisao samo horore).

 

Pokušaj da nađeš Kingovu "Full dark, no stars" zbirku prva novela je baš mračna, i još dve su veoma dobre, samo mi se jedna ne sviđa. Za moj ukus te tri novele su mi mračnije i strašnije bile od "IT-a" i "Isijavanja", tako da se slažem sa tobom, mada nisam se nešto naročito načitao horora. Novela "Kuća Ašerovih" od Poa je isto dobra...

Meni se više sviđaju Kingove ne-horor priče, tj knjige...

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Džilijen Flin - "Mračna mesta", počinjem sa čitanjem

Odlična knjiga, odličan kraj, nepredvidiv, napeto od početka, lagana za čitanje izvrsno napisana. Svaka preporuka, počeću danas "Gone girl" od iste autorke.

Share this post


Link to post
Share on other sites

kod mene je računar u mojoj sobi, a TV u dnevnoj

spojio sam ih kablom od 10 metara i na teveu gledam fudbal kad moram da hvatam neki stream

 

tebi bi trebao neki adapter za klasičan koaksijalni ulaz (a možda postoji i takav kabl), ali može to da se nađe

Edited by Underkuruz

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...