Jump to content

Knjiga koju trenutno čitate?


Recommended Posts

  • 2 weeks later...
On 4/17/2020 at 7:12 PM, metal guru said:

Gustav Majrink - anđeo sa zapadnog prozora 

Javi utiske. Makartija sam pročitao sve do sada prevedene (osim te).

Gotovo. Jebena knjiga, na korak od remek-dela, dosta razlika u odnosu na kasnije stvari, a opet to je naš čovek. Bez kompromisa, desetine neviđenih likova i epizoda, mrak i ludilo na sve strane, istovremeno seva od surovog i bizarnog humora kao malo gde. Kao neka vrsta poremećenog Haklberija Fina u totalnom white trash kontekstu. Jezik je stravično zajeban, narativni delovi na momente kao da ispadaju iz Melvila i Džojsa, ili hard-core Foknera, svakako Makartijevog ćaće (faza od 1929. do 1939.), dijalozi čist urnebes. Potrebno je vreme da se čovek probije kroz sve te naslage najneverovatnijih slika i sklopova, često gotovo pa poezije, ponekad je zamarajuće i pretenciozno, i to je sve što ovde zameram matorom. Prevod fantastičan, ali to je Cvijanović, čovek koji je prevodio Volasa, i ništa drugo nisam očekivao. Dakle, pre za fanove Meridijana, nego, recimo, Puta. Ne spojlujem dalje, samo napred.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

23 hours ago, Milosh87 said:

kad_svinje_polete-mark_blejk_v.jpg

Čitao sam ja ovo letos. Zabavno je, posebno ti odnosi između Watersa i ostatka benda, naročito Gilmoura. Suštinski je njih boleo kurac, postali su milioneri u ranoj fazi karijere (a svi su i bili iz dobrostojećih porodica) i mogli laganeze da se prepuste kreativnom outputu. Rick Wright je moj omiljeni lik iz Floyda, što se potvrdilo i kroz ovu knjigu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Citao ja proslog leta.

PF mi je obelezio to letovanje...snimio celu diskografiju na telefon i slusao dok sam citao knjigu. Divota.

Inace, pre par godina sam bio na Formenteri. Ostrvo je magicno, nisu ni oni ludi sto su tamo letovali.

Edited by 23/16

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Pokušao sam Tomasa Mana - Čarobni breg i to staro izdanje koje je uređivao Ivo Andrić, šta znam ne vuče me ili način pisanja koji je imao Man, ili je to po meni sve još naivno ili je početak samo takav. A hteo sam da zagrizem metak i iščitam oba toma zbog toga što sam gledao A Cure For Welness koji je dosta toga pokupio od knjige i posle adaptirao.

Ujedno se nastavlja Dina saga, Frenk Herbertov Božanski Car Dine.

Ako su prve dve knjige bile napucane raznim pravilima o svetu Dine - Arakisa, i raznim frakcijama koje se bore za nadmoć i kontrolom začina, i uopštenoj evoluciji čovečanstva i u kojoj meri na sve to ima i ekologija, ovde je Herbert odlučio da sve to baci u totalno sci fi ludilo i ode 3000 godina u budućnost gde će jedan od pređašnjih glavnih likova postati Božanski Crv koji vlada univerzumom. Nadam se da to nikada neće pokušati da ekranizuju jer ne verujem da bi moglo da se prenese na veliko platno. Sjajno je što u suštini priča o moći i kako ona kvari ljude, čak kada iz najboljih pobuda za čovečanstvo da se ne bi samouništilo postaju diktatori i božanstva.
I svaka čast Čarobnoj knjigi što je ponovo reizdala inicijalne romane do kraja i sa ukusnim omotima i prevodima autora tokom 80tih sa par malih izmena tu i tamo. Vruhsnki. Mada i dalje bih voleo da vidim sve knjige u tvrdim koricama jednog dana, zaslužuju to.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...
On 7/2/2020 at 10:25 PM, Мајор Гашпар said:

Tačno ću morati da počnem da nabavljam ova Orfelinova izdanja. Totalna perverzija.

Ja sam se odavno bacio u ovaj poduhvat, fali mi jos sest knjiga.

Tesko ces kompletirati sve jer su tri rasprodate. Jedino ako nadjes po nekim zaboravljenim budzacima kao sto je meni brat Lelek nasao Zazvizdi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...