Jump to content

Zašto ste počeli da svirate?


Morbid

Recommended Posts

Duga prica. Navukao sam se na muziku od seste godine kad su ispred moje zgrade otvorili originalnu robnu kucu Merkator.

 

Kad krenuh u osnovnu skolu skapirah da je barem pola mog odeljenja vec islo u muzicke skole (vecinom u Kostu Manojolovic u Zemunu, poneki, oni veci smekeri, u Mokranjac). Curice pohadjaju solfedjo, ah. Jednog dana pita me jedan od najboljih drugara da mu, posle redovne nastave, pravim drustvo u muzickoj skoli. Bese neki recital. Predivno iskustvo. Nastavio sam da idem sa njima u muzicku skolu nekoliko godina. 'On and off'. Pustili me da sedim na casovima bez formalnog upisa; ionako su bile besplatne. U drugom razredu preseli se moj nabolji ortak ('iz klupe') u Kanadu. Par godina kasnije, dodje on na raspust, kosa do bulje, obe ruke do lakata u zavojima. Pitam ga sta je radio, kazuje on kako postoji tamo u Americi neki novi bend 'Kiss' pa ih je on malo oponasao i pravio neku pirotehniku i sve mu je to explodiralo u rukama. Uredno je poneo na raspust i tabacco sunburst Les Paula, Џибсонка original. Zagotivim ja i Kiss i Dzibsonke jel'da, kad kaze on, imam nekog profesora gitare, nas lik, tamo u Otavi predavao. Pokaza mi on neku diplomu, pise professor Alex Lifeson uredno, cek da ti pustim neki album sto su snimili. 'Fly By Night'. Totalno pomracenje mozga. Svi ostali slusase, te Doorse, te Zeppeline, te Purple te ne znam sta, a moj buddy strogo Kiss i Rush.

 

Dosao i moj 11-ti rodjendan, pita cale sta zelim za rodjendan, ja kazem gitaru. Umesto gitare, cale mi kupi stoni fuzbal. Mojim drugarima sreci nikad kraja. Sedimo mi tako kod mene na partiju, oko fuzbala ludilo, udje cale, vidi da sam se nesto snuzdio, skapira sta je, bez reci me izvuce oko pola osam navece sa mog party-ja pa u prodavnicu. Rece, biraj gitaru sine.

 

Paralelno, nekako, svirao sam po kojekakvim orkestrima, ucestvovao na n manifestacija, po kasarnama, skolama, pionirskim domovima, Radost Evrope, Palilulskim Rock Olimpijadama i sta sve ne. Slusao i probao da skidam sve i svasta ali nije mi bas isla ta gitara, laksi je klavir, leze sve one dirke onako linearno ispred tebe i to ti je sto ti je.

 

Jednog dana, izadje novi Rush album, 'Hemispheres' ('77 cenim) i doziveh ekstazu. Onda poceh da razmisljam, 'ako doziveh ovakvu extazu dok preslusavam album, kakav li je njemu osecaj dok svira?'. Revelation laugh.gif .

 

To bi bila neka prekretnica. Malo zatim, kad se moja ekipa vec lozila te druge polovine sedamdesetih na Eddie-ja, natrapam na Elegant Gypsy od Al Di Meole icon_rockdevil.gif . Nova prekretnica. I tako redom.

 

Uzgred budi receno, u Beogradu prakticno nema te hale/sale, muzicke skole i slicno gde nisam svirao izmedju ranih sedamdesetih i 1990, u razlicitim kapacitetima. Osamdesetih sam picio okolo po Jugi sa Heller-om i Bloodbath-om. To mi bejahu dobri drugari pored mnogih drugih likova iz Demoniac-a, Scarlet-a, Rapid Force-a (Koletov bend se raspao i ostatak naseg benda i njihovog je formirao RF malo pre nego smo zapalili iz zemlje). Love nije bilo, ali je druzenje i pored cimanja bilo 'vrh'. Put i smestaj su nam bili placeni i to bi bilo to.

 

Dosta je nas tamo proradilo Berkli Skul of mjuzik metodu koja je kolala gradom (meni je prosledio moj ortak Zoki Al Di Meola, 'decko' je Bog na gitari icon_da.gif ). Kontam ja, ajd sad kad sam stig'o u lijepu nasu Zvezne Drzave Ameriko, prosetacu do Bostona, samo da dam ispit i pokupim diplomo. Zavrsim u LA-ju instead. Drugog dana posto se smestih, odbaci me devojka (koja se vec bila smestila u L.A.-jo) do Musician's Institute u Goljivudu i ostavi me tamo da drezdim ceo bogovetni dan. Ja se upiskio od srece. Sudarao se po holovima sa Jennifer Batten, Racer-X ovima (Paul i Bruce), Atma Anur-om, Dean Castronuovom, Billy Sheehan-om i plejadom klinaca od svojih 13-14 godina, iz Azije naravno.

 

 

The rest is history.

 

Tupim, a?

 

pivopije.gif

Edited by Dersu Uzala

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nastavak price, relevantan samo Marty F-u.

 

Preselih se ja u Playa del Rey, to je neki beach community u L.A.-jo. Upozna moja draga nekog lika Chrisa, kaze cool je lik, zivi tu u kraju, svira tip, djitrista.

Odem ja do njega jednog dana, prava muzicarska gajba, udarimo po pivu i pricama. Krenemo malo da dzemujemo, pita on da li znam neku pesmu od Megadeth-a. 'Di ne znam. Opicim mi Tornado Of Souls i slicne marifetluke, kad ce on, 'jel' znas neku raniju pesmu?'. Aj' reko 'Peace Sells...'. Sedimo mi tako neko vreme, ulazi/izlazi ekipa, dunulo se sta li, kaze on meni, evo imam novi bend (Damn The Machine) evo ti promo CD. Pogledam ja malo bolje, i skapiram najzad, med kakav jesam, Chris je Chris Poland, prvi Megadeth djitrista. A ja se nasrao kako Marty ovo, Marty ono, kida, jebes Megadeth bez Marty-ja. Blahm ph34r.gif . Druzili se anyway jedno godin' dana, potom se on odselio u neznanom pravcu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jos...blamova...ili?

 

Moj dobar drugar (i bivsi cimer) iz L.A.-jo i supruga mu Amerka, zovnu nas na neki party, deci rodjendan sta li...Super su oni ekipa, slusa se fina glazba, sve zivo. Fina ekipa. Znam ja da ona na neku foru zna Steve Lukather-a, pricala mi, ali je nisam nesto ni slusao icon_redface.gif .

 

Elem, odemo ortak i ja, odnesemo cvece domacici, poklone deci, picence za gazdu, sve po Pravilu Sluzbe. Kaze domacica, e ovo je moj ujak Dave, pricala sam vam o njemu. Uglavnom, cugalo se tu i u neko zlo doba krene Toto sta li na stereu. Povede se tu neka prica, i yours truly, sada vec u oblacku alkoholnih isparenja, priupitan sta misli o Toto-u otvori disertaciju kako smaraju, kako su vocni, i kako taj Lukather generalno treba da batali ziku jer nesto nije ni napredovao stilski jedno dvaes' godina ( a i nema neki stil to begin with, rece yours truly). Moj ortak, domacin, poginuo od smeha, snajka se kiselo smesi a Dave nesto vrpolji na stolici. I u taj mah, spas. Zazvoni Dave-u telefon. Par minuta kasnije kaze Dave domacici i domacinu da se Steve nesto ne oseca, a ionako 'gleda Dave-a svaki jebeni dan pa ne mora bas i to vece', i izvinjava se domacici na nedolasku.

 

Iskoristim ja priliku, u kuhinji, pitam ortaka, je li bre ko je ovaj lik? Kaze on, pa rekla ti je, to joj je ujak. Dave. On i Steve su ortaci. Znaju se i sviraju zajedno jedno dvaes' godina. On ti je klavijaturista u Toto i Steve Lukather Band-u orangelistening.gif .

 

Imao sam podhitno neki poslic na drugoj strani grada.

 

Jebote David Pajic. Uzgred, lik je podrijetlom Hrvat. U narodu nasem vlada legenda da je Stiv poreklom Srbin. Nije. Nemac.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jebote Dersu...

ph34r.gif

 

laugh.gif

 

Ne lupaj bre mad.gif ...sredi pasos pa svrati 'amo i da vidis belaja icon_da.gif . Ti, ja i drustvo da odemo i popijemo i pojedemo nesto u recimo Rainbow Room, sanse su da, ako sedimo letnji dan do podne (a sediiiimo) , Tommy Lee, neka groupie pornicarka ili neko treci ce pasti sa sprata na nas ili susedni sto. Kapiras poentu. L.A.-jo je to.

 

Da ne pricam kad se malo opustis, odomacis i bole te cose za ovdasnje bolide.

 

SRBIJA! mrred.gif .

 

Nego kad cete kod Saleta musik19.gif ?

Edited by Dersu Uzala

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imam ja pasos, ali nemam vizu...i ne mogu ti opisati koliko bih voleo da dodjem bar na mesec dana u Ameriku...imam buraza u San Francisco-u i srce mi se cepa kada mi prepricava neke dozivljaje icon_smile.gif ...mislim bio sam ja u Ameriki' 5-6 puta samo tesko da tako lako sada mogu da dobijem vizu posto vise nema ko da mi posalje garantno pismo...cak stavise ja sam bas kao ti planirao da dodjem tu za stalno ali su se stvari kod mene malo zakomplikovale...

 

Inace bio sam i u L.A. u par puta...keva provod icon_rockdevil.gif ...ali sada sam nekako vise u fazonu da odem u "Big Easy" ili neki drugi grad na obali Mississippi-ja i da sviram blues sa nekim crncima icon_smile.gificon_da.gifmusik19.gif

 

Sreo sam Saleta na Vox Stock-u (Jedini Srpski Blues festival) i lepo smo se ispricali...mozda cu da banem kod njega u toku sledece nedelje da vidim kako mi napreduje narudzba icon_smile.gif ...porucio sam JSX cab i Electro Harmonix Pog icon_rockdevil.gif

 

pivopije.gifpivopije.gifpivopije.gif

Edited by Marty F

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sto ti burazer ne napise garantno pismo, to je manje vise forma?

Kazes, bio si 5-6 puta, znaci i da si se zajeb'o 5-6 puta i vratio se nazad. WTF?

 

Sto se tice Big Easy-ja prihvatili bi te oberucke da im pomognes oko gradnje nasipa. Bluz? Bluz je umro. Stare generacije odose a novih nema. Crnci repuju, that's it. Mozda u ponekoj crkvi nadjes neki soul ili gospel, tu bi mogli 'se proveselimo zajedno. Covece, aman zaman, ja svake godine na Long Beach Blues festivalu sve manje 'umazane' brace vidim. Cca tri i po prosle godine. Videcemo u Septembru. Uglavnom neki isluzeni Englezi, neopisivo mi idu na jetru.

 

Planiram da odrobijam jos dve-tri godine u L.A.-jo pa onda juzno, mnogo juznije.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sto ti burazer ne napise garantno pismo, to je manje vise forma?

 

Burazer studira, tj. jos uvek nije drzavljanin...

 

Kazes, bio si 5-6 puta, znaci i da si se zajeb'o 5-6 puta i vratio se nazad. WTF?

 

Ovo je dobro icon_smile.gif ...pitala me je i majka jednom prilikom zasto nismo ostali u Americi icon_smile.gif ...jebiga sta znam tada sam bio prezadovoljan sto se svega tice...znaci ovo-ono najjace drustvo, najjace cure itd. icon_smile.gif ...a sada nas je mnogo mnogo manje...vecina jako dobrih ortaka je prsla i sada bukvalno zivi i ceka da umre...znaci bez ikakvog jebenog CILJA u zivotu no.gif ...a drugarice su se ili udale ili odselile icon_smile.gif ...ali ipak jos uvek me dosta stvari vezuje za ovo "mesto", koliko god bilo usrano ponekad...a i vremenom sam stekao nove i mnogo bolje prijatelje...Uostalom da sam tada ostao u Americi verovatno ne bi ni uzeo gitaru u ruke...ne kazem da je na mene lako uticati, ali tesko da bih u Americi nasao inspiraciju da se posvetim sviranju jer tamo te uglavnom pretrpavaju krs mjuzom, a i mnogo je teze doci do nekih "Old School" osoba...tako da ono, sve u svoje vreme pivopije.gif

 

Bluz? Bluz je umro. Stare generacije odose a novih nema. Crnci repuju, that's it. Mozda u ponekoj crkvi nadjes neki soul ili gospel, tu bi mogli 'se proveselimo zajedno. Covece, aman zaman, ja svake godine na Long Beach Blues festivalu sve manje 'umazane' brace vidim. Cca tri i po prosle godine. Videcemo u Septembru. Uglavnom neki isluzeni Englezi, neopisivo mi idu na jetru.

 

Donekle si i u pravu...ali nije bas sve tako crno...ovo sam malo lose srocio icon_smile.gificon_smile.gif

 

Planiram da odrobijam jos dve-tri godine u L.A.-jo pa onda juzno, mnogo juznije.

 

Juznije?

Share this post


Link to post
Share on other sites

jos...blamova...ili?

 

Moj dobar drugar (i bivsi cimer) iz L.A.-jo i supruga mu Amerka, zovnu nas na neki party, deci rodjendan sta li...Super su oni ekipa, slusa se fina glazba, sve zivo. Fina ekipa. Znam ja da ona na neku foru zna Steve Lukather-a, pricala mi, ali je nisam nesto ni slusao icon_redface.gif .

 

Elem, odemo ortak i ja, odnesemo cvece domacici, poklone deci, picence za gazdu, sve po Pravilu Sluzbe. Kaze domacica, e ovo je moj ujak Dave, pricala sam vam o njemu. Uglavnom, cugalo se tu i u neko zlo doba krene Toto sta li na stereu. Povede se tu neka prica, i yours truly, sada vec u oblacku alkoholnih isparenja, priupitan sta misli o Toto-u otvori disertaciju kako smaraju, kako su vocni, i kako taj Lukather generalno treba da batali ziku jer nesto nije ni napredovao stilski jedno dvaes' godina ( a i nema neki stil to begin with, rece yours truly). Moj ortak, domacin, poginuo od smeha, snajka se kiselo smesi a Dave nesto vrpolji na stolici. I u taj mah, spas. Zazvoni Dave-u telefon. Par minuta kasnije kaze Dave domacici i domacinu da se Steve nesto ne oseca, a ionako 'gleda Dave-a svaki jebeni dan pa ne mora bas i to vece', i izvinjava se domacici na nedolasku.

 

Iskoristim ja priliku, u kuhinji, pitam ortaka, je li bre ko je ovaj lik? Kaze on, pa rekla ti je, to joj je ujak. Dave. On i Steve su ortaci. Znaju se i sviraju zajedno jedno dvaes' godina. On ti je klavijaturista u Toto i Steve Lukather Band-u orangelistening.gif .

 

Imao sam podhitno neki poslic na drugoj strani grada.

 

Jebote David Pajic. Uzgred, lik je podrijetlom Hrvat. U narodu nasem vlada legenda da je Stiv poreklom Srbin. Nije. Nemac.

Priceless!!!! icon_smile.gificon_smile.gificon_smile.gifpivopije.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iskoristim ja priliku, u kuhinji, pitam ortaka, je li bre ko je ovaj lik? Kaze on, pa rekla ti je, to joj je ujak. Dave. On i Steve su ortaci. Znaju se i sviraju zajedno jedno dvaes' godina. On ti je klavijaturista u Toto i Steve Lukather Band-u  .

 

Imao sam podhitno neki poslic na drugoj strani grada.

Dersu faco. Imas pivo od mene pivopije.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bi vala otisho' u Rio icon_da.gif ...extra pitchke, extra mjuza, vrhunski nocni zivot, savrshena klima i (sto je mozda i najvaznije) zdravo okruzenje musik20.gif

Naravno, mada ti je to onaj nerealan, previse optimisticki pogled na Rio.

 

Za malo realniju sliku treba dodati:

 

- extra SIDA Bog te vid'o (tu su negde ko Afrikaneri)

 

- extra kriminal (sveCki oni to rade)

 

- extra sirotinja

 

- extra jebanje majke Amazonu pa tako i Indijanerima koji ce na kraju da prihajajo sa sve kurareom u Rio, i sire.

 

- extra nepoznavanje portugalskog, ako ne racunamo par epizoda "A Escrava Isaura" onomad icon_redface.gif .

 

Kako rekoh, uzdah se u brata Huga iz Venecuele da ce sve to da resi. Kako je krenulo, hoce icon_rockdevil.gif .

 

Aj' vidimo se u Riu onda, za karneval.

Edited by Dersu Uzala

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 5 months later...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...