Jump to content

Filmovi - preporuke


C.A_R.I.A.

Recommended Posts

Guest Bata Životinja

Pogledao sam Antonionijevu italijansku trilogiju, pre nego što je otišao u SAD da snima

 

LA NOTTE

4+

 

Sredina filma je malo duža nego što bi trebalo, da je Antonioni sveo priču na 90 minuta bilo bi perfektno. Ali početak i kraj su tako snažno povezani, i odnosi muškaraca i žena vrlo temeljno predstavljeni, da nije ni čudo što se Tarkovskom nije svideo POSSESION, jer sem njemu odbojne estetike nije mogao da prevaziđe LA NOTTE na cerebralnom nivou. Meni se lično dopada POSSESION (dobio bi isto 4+), ali moram priznati da Antonionijev film ima inteligentniji i efektniji završetak. Ne znam da li negde ima kakav tekst koji poredi LA NOTTE sa Felinijevim LA DOLCE VITA, to bi bilo interesantno.

 

 

 

L'AVVENTURA

4+

 

Još jedan odličan Antonioni, konkretniji od LA NOTTE u smislu prikaza otuđenosti buržoazije, ali to na kraju ispadne i preveliki fokus filma, jer maltene nema neke nove energije. Jednostavno, sve se svodi na predstavu jednog jednodimenzionalnog društva i jednodimenzionalnih pojedinaca, možete za sve da kažete ''da, baš je tako, i odlično je prikazano'', ali posle toga nema odgovora - šta dalje. Moram da priznam da takvi filmovi koji samo naglašavaju ''vidi u kakvom ćorskokaku mi živimo'' a ne ponude neko rešenje meni uvek slabije djeluju od onih manje analitičkih koji ostave mogućnost za neku vrstu reformacije. L'AVVENTURA bi mogla da se koristi maltene kao udžbeničko objašnjenje šta su to marksisti mislili kad su govorili o reifikaciji, komodifikaciji, alijenaciji, od ponašanja glavnih likova do sasvim sporednih malih scena, Antonioni to vrlo brižljivo prezentuje, režira k'o mator ovaj put, ali to deluje suviše sumorno, pesimistično.

 

 

 

L'ECLISSE

4+

 

Mada unutar trilogije zaslužuje nešto manju ocenu (taj + bi nestao), realno mislim da ništa novo ne donosi i mnogo eksperimentiše, ali izolovano gledano je odličan film. Ono što sam govorio o L'AVVENTURA odnosi se i ovde, otuđenje, materijalizam, komodifikacija itd, samo što je ovde radikalnije, očiglednije, bukvalnije na momente. Narodski rečeno, Antonioni bukvalno crta ono što je već rekao u prva dva filma, da bi to oni sa jeftinijim ulaznicama shvatili. U suštini, možda je to uradio jer mu je publika u Kanu zviždala kako je dobar deo L'AVVENTURA-e dosadan, pa je sada napravio baš moderan film. L'ECLISSE je u stvari pratnja za druga dva filma, kao komentar reditelja. Završetak je vrlo interesantan, ali je baš artistički, nije ni čudo da je oduševio Tarkovskog.

 

 

 

sve u svemu, meni je ovo mnogo bolje o američkog Antonionija, koji me ubio sa svojim hipi izmotavanjima, i sa prikazom nekih maloumnika, tipa Kuruz kao fotograf u BLOWUP.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.imdb.com/title/tt0113375/

4 policajca upadaju u opasnu navijacku grupu sto ih menja postepeno, narocito jedan od njih postaje sve manje policajac a sve vise kuruz. jednom recju- :rockdevil:

 

http://www.imdb.com/title/tt1931533/

od istog rezisera "In Bruges", opet Farel, isti fazon krimi komedije, crni humor, sasvim na mestu

Edited by metal guru

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest Bata Životinja

ovaj prvi film je fenomenalan prikaz kuruzikacije čoveka, iliti kako normalan postaje kuruz

 

ima i jedno ludilo gde Tim Rot glumi skinheda - Made in Britain

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nego, evo da dam i neku preporuku http://www.imdb.com/title/tt3078242/

 

Inace, gledao sam ovo u Domu Omladine pre desetak dana, za vreme "Nedelje grckog filma".

 

Iskren da budem ocekivao sam sranje od filmova, medjutim bas sam se iznenadio koliko su uvrnuti i zajebani :) , doduse ja sam samo dva pogledao, ne secam se sad ni kako se zvao prvi, ali su bili dobri, zao mi je sto nisam odgledao jos po neki, ali mozda iskopam nesto pa skinem ako bude moglo da se nadje uopste.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kako. bre, hvalite "Cruising"? Ono je meni nedovršen, tj. nedorečen film. Sve vreme ima dobru atmosferu, ali glavni lik je užasno postavljen i ništa o njegovim motivima nije jasno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

kakvim njegovim motivima, tip je pajkan? Čovek radio svoj posao, pa se malo zaneo :)

Najviše mislim na kraj filma i njegov uopšte stav prema svemu. Ništa ne odaje kako on gleda na situaciju, nema nagoveštaja ičega, poprilično je ravno što se toga tiče.

Edited by Lou

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest Bata Životinja

podseti me onda, ja sam to davno gledao, koliko se sećam

 

 

Paćino ubija komšiju pedera da bi sakrio sopstvenu homoseksualnu avanturu, dakle, da sakrije da je varao ženu sa muškarcem

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gledaocu je ostavljeno da odluči ko je ubio komšiju, to je još jedna fora. Da li njegov dečko zvog ljubomore ili Paćino ili neko treći... Meni motiv ostaje otvoren. Da li mu se svidelo sve to? Ako je on ubio komšiju, da li je to bilo radi prikrivanja i čistog zadatka? Ili je u pitanju homofobija i poricanje?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest Bata Životinja

 

Paćino je bio undercover cop, zamisli da je upao u narko mafiju pa počeo da se drogira da bi bio uverljiviji, jel on narkoman ili nije? :)

 

 

 

po meni, da li mu se svidelo ili ne nije nešto što reditelj mora da predstavi gledaocima, film je dobar bez obzira na to

 

 

 

očigledno je hteo da se vrati svom pređašnjem životu pa uništava sve dokaze i slično, ne želi da mu žena i prijatelji saznaju za to

 

 

 

da li je on samo odličan pajkan ili je biseksualac, meni to nije važno

 

 

 

ali verovatno je ovo drugo

 

 

 

vidiš, ja ni u jednom trenutku nisam sumnjao u to ko ga je ubio, za mene je to stalno bio Paćino, nisam ni pomišljao na nekog drugog, tako ja to pamtim

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cruising

 

kraj je otvoren, dajte masti na volju, iako se sugerise da je Pacino ubio, ne mora reziser da crta sta se desilo

 

dobar film, tezak na momente

 

ovaj film me je prijatno iznenadio http://www.imdb.com/title/tt1033575/ iako je Kluni u pitanju, dobra porodicna drama sa dozom humora

 

inace, veceras je na tv nova(19:30) azijat koji sam preporucio pre par strana - memories of murder, ako se nekome gleda dobar triler

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest Bata Životinja

Dimitrije Vojnov

 

 

BLUE RUIN Jeremy Saulniera je jedan od primera jako velikog napretka reditelja između dva filma. Saulnierov debi MURDER PARTY bio je simpatična crna komedija i ne mnogo više od toga, BLUE RUIN je film koji donosi snažniji rediteljski rukopis, i u odnosu na MURDER PARTY koji je imao zanimljiv rediteljski koncept, ovde već možemo govoriti o rukopisu.

 

Mahom bez dijaloga, a u tim deonicama je najbolji, Saulnier je snimio vigilante priču o "običnom" građaninu koji pokušava da ispravi nepravdu sa svim onim trapavostima koje nosi osveta koji zapravo nema "set of special skills" kao Liam Neeson u TAKENu. Saulnier u određenom smislu sledi Braću Coen ali i Johna McNaughtona u svojoj priči čiji je osnovni sastojak niz slučajnosti i neuspelih osvetničkih gestova koje čini glavni junak i tone sve dublje u nevolje.

 

Macon Blair u glavnoj ulozi je odlična kontrateža ne samo mačo usamljenicima koji se tradicionalno svete u vigilante filmu, već i nekim upadljivo simpatičnim podelama iz indie filmova. Macon Blair je anti-zvezda i iz toga crpi svoj šarm. Saulnier je pored vizuelnog konceopta i pripovedačke tehnike i sa njim napravio odličan izbor. Macon Blair je definitivno pomogao da se dobro uravnoteže dijaloške sa "nemim" scenama.

 

Fotografija kojom se takođe bavio Macon Blair je izuzetna, kao i osećaj za ritam koji pokazuje u montaži. Ipak, teško je očekivati da će Macon Blair još dugo biti "sam svoj majstor" ako ode u neku skuplju produkciju.

 

Ukoliko mu je ulazak u produkciono ambicioznije vode izmakao posle MURDER PARTY, mislim da je BLUE RUIN definitivno uvod u to, ukoliko Saulnier to bude želeo.

 

* * * / * * * *

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest Bata Životinja

Filth je ludilo, najjače kad objašnjava zašto je postao pajkan :)

 

inače, Blue Ruin, Vojnovljeva ocena je pogodila, to je neki 3/4

 

na početku podseća na Borgmana :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...