Jump to content

Filmovi - preporuke


C.A_R.I.A.

Recommended Posts

http://youtu.be/lioWzrpCtGQ

 

Konačno, jedan muzički biopic, ali da valja! Love & Mercy prati život i rad Bryan-a Wilson-a i The Beach Boys-a. Predstavljen je kroz mlađanog Paul Dano-a, koji je naprosto fantastičan u ulozi Brajana dok je bio u poletu snage i stvarao najbolja muzička dela, a u kasnijoj fazi iz 80 tih, glumi ga John Cusack, koji mi je u početku bio na njegovom autopilotu što se glume tiče, ali se pri kraju enormno popravi.

 

Film je posve nekonvencionalno ispričao njegovu životnu priču, mada na trenutke ima te Holivudizacije (kada ga glumi Cusack i cela ta ljubavna priča) ali sam posle istraživanja saznao da je 90% stvari istinito, i sam Bryan je odgledao film i rekao da mu je teško palo prisećanje na te teže periode, a da scenaristi nisu nužno izmenili najbitnija dešavanja.

 

Montaža i zvuk su fantazija, verovatno je i to doprinelo da se ponovo zainteresujem za Beach Boys-e i da skinem čitavu diskografiju, i slušam ih ovih dana.

 

U svakom slučaju, film odaje poštu živom čoveku i opet nas upoznaje sa njegovom muzikom i The Beach Boys-a, ka tome bi trebali da streme svi muzički biopic filmovi. Topla preporuka, nećete nešto bolje videti iz Holivuda što se tiče prošle godine. Plus zadajte sebi mali zadatak, otkrijte muziku BB-a, i uživajte uz dobre vibracije!

Edited by VoivodBG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije bolji od prethodna dva. I stvarno je preterao sa detaljima i dužinom nekih scena, da je film pola sata kraći bio bi potaman.

Ne mogu da se odlučim ko je bolje od njih odglumio u filmu, izvlači najbolje iz svakog glumca iz najgorih scena.

Dobar osvrt na sjebani mentalitet Amerike, nije se puno promenilo od tada. :haha:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od Basterdsa nije, a Django sam skinuo da se podsetim, ali verovatno nije bolji ni od njega :D

 

Ali svejedno, likovi i scenario ovde su mi svršavanje, bukvalno svaki lik dovoljno jak da može sopstveni film da nosi, a kamoli ovde svi na gomili.

 

Da je moglo kraće da traje, verovatno da da, ali opet ne znam trenutno šta bih tačno voleo da izbacim. Par scena su neverovatno spore, i pukne malo pažnja, ali onda uvek tako dođe nekih uzbudljvih 2-3 minuta koja te vrate u priču. A još je ovo kod nas i kraća verzija :]

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ Angelystor, primer scene koju bih izbacio ili skratio:

 

 

Kada nas vrati na početak događaja dok su Minnie i Sweet Dave bili među živima, i došla četvorka da se ugnezdi. On je veći deo filma ispričao kakvi su to likovi i mnoštvo detalja otkrio o njima, i zaista nisam smatrao da je potrebno još da vidim kako su otišli na onaj svet, iako su im smrti bile zabavne. Ima dosta sporih kadrova u kojima se "ništa" ne događa, samo zahvata krupne kadrove kolibe i detalja, imao je tu mogućnost da sve skrati za po par minuta. Ali kontam ja i njega, on je već pobedio igricu snimanja filmova da zaista može da napravi sve kako on želi.

 

 

@LoveHateLove, ma daj, kako da ti se ne dopadne:

Niggers, in a stable? Sa sve preteranim naglaskom i piskutavim glasićem. :haha:

 

 

Iako je bilo predvidljivo da će doći do mexican stand off-a do kraja filma, iznenadio me sa idejama. Kraj je bio mnogo sjeban, Tarantino jebeni mizoginista. :no::ph34r:

 

Angelystor, varaš se za Django, klasik čoveče, i na njemu barem nisam imao problem sa trajanjem, kao ni sa Basterdsima. Ovaj mu ima najsporiji tempo do sada, tako su se nekada pravili stariji filmovi, više priče nego delanja...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tim Rot je uzasan.

 

Because? Smeta mi naglasak, šta?

 

@ Angelystor, primer scene koju bih izbacio ili skratio:

 

 

Kada nas vrati na početak događaja dok su Minnie i Sweet Dave bili među živima, i došla četvorka da se ugnezdi. On je veći deo filma ispričao kakvi su to likovi i mnoštvo detalja otkrio o njima, i zaista nisam smatrao da je potrebno još da vidim kako su otišli na onaj svet, iako su im smrti bile zabavne.

 

 

 

 

Uu, to se slažem maksimalno. Isto sam mislio da su Minnie i Dave samo offscreen likovi, pa ili čak da je Bobova priča istinita. I jeste me malo spustilo kada krenuo taj deo filma, ali nije prošlo dugo i ponovo me vratilo iskustvu, kroz likove. Čak mi posle bilo žao što nije bila npr. i neka scena malo duža sa Dejvom i Generalom.

 

 

 

A za mizoginistu si ozbiljan ili? :haha:

 

Ovaj mu ima najsporiji tempo do sada, tako su se nekada pravili stariji filmovi, više priče nego delanja...

 

I to, mnogo mi se sviđa koliko je film old school. Samo ona uvodna scena, ne sećam se kada sam poslednji put video da tako neko pažjivo otvara film, a bonus što su credits na početku a ne na kraju :mrgreen: Bilo bi do jaja i da ima intermission na sredini, ali to našem Murti verovatno ne bi odgovaralo uopšte :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Angelystor

Ta zadnja scena mi je bila preterana. Imao je Tarantino i pre ispade sa ubijanjem žena, seti se samo Jackie Brown, Fonde i DeNira. Ali ovde mi se čini zaista kao da je želeo da pretera sa tim. A moraš priznati da je scena bila pomalo gej, dva muškarca na jednu sjebanu ženu? Masturbatorski, kontam da je on imao srećnu završnicu posle snimanja scene. :bigblue:

 

 

Početak je nešto najlepše što sam video na filmu, skoro. Te kršne planine, krupni kadrovi konja, i statua. :wub:

 

edit: Ako sam dobro razumeo, verzija od 70mm, koja se prikazuje u Americi za sada, trebalo bi da je duža za 20-30 minuta. Kada izađe blu ray, možda i ostvariš svoju želju. :pivopije:

Edited by VoivodBG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, tako i ja skontah, doduše, pola od tih 30 minuta je intermission :haha:

 

 

 

Već sam rekao na prošloj stranici, jedina mana filma mi je previše tih Tarantinovština, u nekom trenutku dijalog se skoro potpuno svede na "Nigger" i "Bitch" što mi je lenjo u odnosu na ostatak scenarija, ali, u filmu od tri sata, mi ne izbija oči toliko.

A za nasilje, mislim da Dejzi nije izvukla ništa deblji ili tanji kraj nego ostatak ekipe. Meni je jedini problem te scene iskreno što bih očekivao da će Voren da iskrvari pre do smrti nego što će da ima snage da diže telo na plafon sa nekim :haha:

 

Imaš i scenu kada Meksikancu raznesu glavu sa dva pištolja, el to onda čini Tarantina mehikomrscem?

Kontrast tome, (ovde omraženi) Britanac umre na miru za stolom.

 

 

Edited by Angelystor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Angelystor

Vidiš sada si me ponukao da se setim svih pređašnjih Tarantino eskapada. Logično je da on nikoga ne štedi u svojim filmovima, pogotovo žene. (Kill Bill, Jackie Brown, Basterds i Django kao najsvetliji primeri) :da:

Meksikanac je tako završio, jer, seti se, bio je znak u kafani, zabranjeno psima i Meksikancima (tu sam se prekinuo od smejanja, jer me podsetilo na onu staru legendu o Nirvani, zabranjeno za pse i Srbe) :bigblue:

Njegov život je manje vredan od jednog belca, barem za tadašnje standarde. I Voren je ispizdeo što su koknuli Minnie i Dave. Osveta. :da:

Ima i gorih primera gde su reditelji bili grozni naspram svojih ženskih likova, prvi mi pada na pamet Lars Von Trier od skorašnjih radova. Ali sve je to službi umetnosti, ne? :mrgreen:

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dear VoivodBG,

 

 

Pa da, to je bila moja poenta :haha: Mislim da čovek nikog ne štedi i da je bilo kakvo kačenje mizoginističkog ili rasističkog bedža na njega čista glupost. Još je Dejzi baš zajeban, jak ženski lik. Nema mnogo ni muških likova koji se krvavo nasmeju i/ili namiguju kada ih neko tresne laktom i izbije zube, a kamoli muških.

 

Za pse, ima i to, a mene podsetilo na jedan vic - Idu ulicom dva čoveka i Mađar.

 

Triera mislim da nikad nisam gledao, tako da komentarisanje toga preskačem.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Angelystor

 

 

Tarantino je daleko od rasiste, to je dokazao mali milion puta, na filmu i u intervjuima. Pogotovo prošle godine kada su policajci pobili one jadne i nedužne crnce. Ima svako pravo da koristi nigger, coon, ili bilo koju drugu pogrdnu reč, jer da se ne lažemo, na divljem zapadu nije bilo političke korektnosti, samo brzi na obabraču i sočni na psovkama. (Pogledaj HBOov Deadwood, koji usput dobija i film konačno!)

 

Ne znam taj vic, napiši ga. :bigblue:

 

Pogledaj Antichrist i Nymphomaniac oba dela, sve će ti se samo kasti! :mhihi:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Ni ne kažem da je rasista....ne vidim kuda vodi sad ova rasprava o QT, mislim da se slažemo sve u svem'.

 

Pa to je ceo vic :haha:

 

Nije da nikad nisam čuo za Triera, svakako ga znam po reputaciji, a o ta dva filma sam i toliko slušao još malo pa se osećam kao da sam ih gledao.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Angelystor, varaš se za Django, klasik čoveče, i na njemu barem nisam imao problem sa trajanjem, kao ni sa Basterdsima. Ovaj mu ima najsporiji tempo do sada, tako su se nekada pravili stariji filmovi, više priče nego delanja...

 

Evo uzeo večeras skinuo Django-a i odgledao radi podsećanja i, iako mi je još filmčina, za moj groš. mislim da bih ipak birao H8 kao bolji.

 

Inače, interesantno da u Django-u ima scena gde

 

 

Sam Jackson-ov lik kaže kada odsečeš muda prosečnom crncu on iskrvari za 7 minuta :haha:

 

Tako da, ispada da je Tarantino više opterećen uništavanjem crnačkih muda nego mučenjem žena :mrgreen:

 

A i, samo je pitanje vremena kako će neko preko likova da poveže ova dva filma.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...