Jump to content

Filmovi - preporuke


C.A_R.I.A.

Recommended Posts

The Survivalist (2016 Stephen Fingelton)

 

Distopijska budućnost, nestašica energije, nedostatak hrane i totalni kolaps društva. Tako daleko, a ponovo ostvariva kroz samo nekoliko decenija...

 

Pratimo život istoimenog protagoniste bez imena, u dalekim šumama u kojim je obezbedio ono malog što mu je potrebno da preživi, krov nad glavom, baštu koju lično uzgaja i šumski štit od ostatka podivljalog čovečanstva.

 

Ali samoća svašta može da učini čoveku, i gadno je kada stečene navike morate da menjate kada vam na prag dođu dve žene. Šta učiniti u takvoj situaciji?

 

Posle gledanja istog sam razmišljao kako bi se poneo na njegovom mestu, da li se neke stvari mogu opravdati? Ima li mesta za emocije u ništavilu i haosu? Postoji li pravi ili pogrešni izbor ili je sopstveno preživljavanje najbitnije. I još sijaset pitanja...

 

Ne bih preporučio onima kojima je do lepog raspoloženja, ovaj film to ne može da pruži, eventualno da vas još više snuždi, gledajte na sopstvenu odgovornost.

 

The Autopsy Of Jane Doe (2016 Andre Ovredal)

 

Nažalost nisam gledao prvi film režisera koji se bavio lovcima na trolove u Norveškoj, ali sam ga stavio na listu za obavezno gledanje.

 

Ovo je u suštini jedan svedeni atmosferični horor film sa malim budžetom i nekolicinom likova.

 

Radnja počinje na mestu zločina gde policija nalazi gomilu izmasakriranih leševa koje nikako ne može da poveže sa lešom prelepe (mrtve) a očuvane devojke.

 

Telo donose na analizu u lokalnu mrtvačnicu koju vode otac (Bryan Cox, skidam kapu majstoru, graciozno i sa stilom je izveo ovu ulogu i žao mi je što ga više ne uzimaju u filmovima ovakvog tipa) i sin. (Emile Hirsch, za divno čudo, ovde mi je bio korektan, pre je zbog te bejbi fejs face, bio iritantan, kao i DiCaprio u mladosti, ah!)

 

Opet urgiram da ne čitate recenzije, gledate trejler, jer čim bi se objasnila radnja uništila bi se magija kojom odiše. Prvih 50 minuta filma su majstorski odrađena i grade takvu atmosferu, da su me par puta prošli žmarci. I pritom sam gledao tokom noći, sa zvučnicima na maksimumu.

 

Uvek sam tvrdio da je najefektivnije kod horora kada nemate pojma šta i kako, jer čim se misterija razreši, pažnja brzo splasne.

 

Pohvale idu i dotičnoj Jane Doe koja je imala i najzahtevniju ulogu.

 

Dokaz da se može napraviti solidan film sa mikro budžetom i sa solidnim glumcima.

 

Avaj i ovde imamo nekoliko "jump the shark" momenata, npr. kada u najvećem haosu glavni likovi krenu u spiku, i vi znate iz aviona da to ne bi rekli, ali neka, to je i nekako šmek ovakvih stvari.

 

Ako ste ljubitelji starih atmosferičnih horora iz 70tih i 80tih, onda ne tražite dalje, obdukcija je prava stvar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opet urgiram da ne čitate recenzije, gledate trejler, jer čim bi se objasnila radnja uništila bi se magija kojom odiše. Prvih 50 minuta filma su majstorski odrađena i grade takvu atmosferu, da su me par puta prošli žmarci. I pritom sam gledao tokom noći, sa zvučnicima na maksimumu.

 

isti utisak. po mom misljenju, prva polovina filma za tri koplja bolja od vecine horora poslednjih godina. velika je steta sto nakon toga stvari krecu nizbrdo.

 

 

The Good Neighbor

 

 

interesantan osvrt na "found footage" zanr. ono sto je Bryan Cox u The Autopsy Of Jane Doe, to je ovde James Caan. starkelja je sjajno izneo vise nego solidno napisanu ulogu.

i pored nekoliko nelogicnosti i razvucenog epiloga, film je korektan pokusaj da se ovom zanru da nesto dublji smisao.

u svakom slucaju, bice zanimljivo videti u kom pravcu ce se, nakon Trollhunter i The Autopsy, kretati Ovredal-ova vizija.

 

 

The Fury of a Patient Man

 

vecni naklon Park-u zbog "revenge" trilogije, ali ovako se najpre da zamisliti osveta obicnog coveka. glavnog glumca, Antonio de la Torre, gledam tek drugi put u nekom filmu (nakon Kanibala) i lik je oba puta odradio fantastican posao.

citav spektar emocija i osobina, od proracunatosti i smirenosti do straha i mahnitosti, docarao je na izuzetan nacin.

pored glumaca, jedan od glavnih aktera filma je i muzika. teskobna i napeta, ona u velikoj meri oblikuje atmosferu.

Blue Ruin mi je bio odlican. The Fury je jos bolji.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nisam ljubitelj tih found footage filmova, ali ako ga baš toliko nahvali baciću pogled tamo negde niz put.

 

Više bih pogledao The Fury ako naiđem negde na link.

 

Ovredal je napravio pauzu od koliko? 6-7 godina između dva filma, drugi se naprosto pojavio i nije bilo neke medijske pompe. Što je isto bitno za film, ima element iznenađenja. Ako nastavi ovim putem sledeći će biti još bolji.

 

 

 

Studio Laika je već brend ime u svetu stop motion animacije. Prvo su iznedrili fantastičnu Coralline (po knjizi Neal Gaiman-a) da bi ubrzo izašao neobični Paranorman, i Boxtrolls koji stoji na listi čekanja. Zato je njihovo zadnje čeljade iz prošle godine Kubo and The Two Strings, priča za sva vremena.

 

Osim što vizuelno ostavlja bez daha, ovo je jedan od boljih pokušaja da se na zapad uvedu istočnjački motivi iz njihove mitologije. Dečak Kubo, ostavlja dojam malog deteta (što je svakako veliki plus, nervira me u zadnje vreme trend da klinci moraju biti zreliji od matoraca ili pametniji) koji se našao na granici dva sveta, našeg ljudskoga i onog paranormalnog. I ponovo sve se oseća kao grandiozna avantura koja pokušava da na dirljiv način ispripoveda priču koja je veća od života, a opet se bavi nečime što se često ne pojavljuje ili tretira dobro kroz filmove, legat i njegovo značenje. Koliko porodica može da ti uništi ili poboljša život? Na mnoštvo pitanja daje odgovore, a kraj je najzahvalniji, ali da ne bih kvario obavezno ga odgledajte na velikom platnu. OST je tek posebna priča, toliko su pažnje i detalja tome posvetili da su ispoštovali istok. Ma prava fešta!

 

Uzgred ova obrada od Regine Spector iz filma je fantastična.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Overiće se tijekom sedmice.

 

yay: Manchester by the sea

 

nay: Hacksaw ridge

 

Manchester možda malo podugačak, ali baš lep film. Priliično mi legla oku sinematografija, kao i dinamika glavnog dvojca.

 

Hacksaw...objektivno ni blizu loš film, samo imam previše stvari koje mi lično smetaju kod filma, počevši od Gibsonovog pristupa nasilju/ratu do same priče o liku (koji je imho samo srećni debil :haha:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

:bigblue: Baš tako... meni se film svideo, prijao mi je baš taj filmski jezik koji oni pominju, čak sam to i sam, kao laik, pomislio tokom gledanja. A prethodno sam pročitao masu negativnih komentara, sa kojima se na kraju donekle nisam složio. Donekle, jer mi je ipak dobar utisak pokvario malo zbrzani i bljutavi rasplet. Mada je kapiram i to životno, uvek je zaplet i krešendo bolji od momenta nakon vrhunca i raspleta, koji te ostavljaju donekle emotivno iscrpljenog, vrlo (samo)kritičnog, upućuju na preispitivanje životnih izbora, svojih i tuđih i tome slično. :mhihi:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hacksaw ridge sam odgledao nekih 50 minuta i obrisao, nisam mogao dalje. Gomila patetike i klisea koje nisam mogao da podnesem, da ne pricam da su skinuli sve fore iz Full metal jacket. Mel Gibson je uz Klinta Istvuda najveci smarac u Holivudu. A i brate, ko onome Garfildu daje glavne uloge. Lik izgleda poluretardirano, i to ne samo u ovom filmu. Gledao sam Silence, koji pritom nije los film, ali on je katastrofalan.

 

Arrival mi nije nista posebno.

 

Uz Silence preporucio bih Hell or high water, solidan filmic.

  • Downvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lik izgleda poluretardirano, i to ne samo u ovom filmu.

 

Ja sam ceo film mislio da je on roknut u glavu ciglom na početku filma, pa da zato retardiran u ostatku. Tek po završetku mi devojka objasnila ko je tu koga roknuo :D

Edited by Angelystor

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

Šajmalan ponovo isporučio. default_laugh.png

Najviše sam se bojao McAvoy i preglumljivanja, međutim prijatno me iznenadio, umeo je dobro da prikaže transformacije u drugačije tipove ličnosti, ponekada sa odličnom dozom humora, a ponovo sa tim zastrašujućim momentima koji su veoma nelagodni.

Jedina zamerka ide na to što su obećali 23 tipa ličnosti, a mi vidimo svega 5-6.

Anya Taylor-Joy ponovo briljira, mala ne da dobro glumi nego kida, voleo bih kada malo ostari da joj daju ulogu kakve akcione heroine, da preuzme titulu od Sigourney Weaver. default_wub.png

Kraj filma je čisti "fan service", nemam ništa protiv, i jedva čekam nastavak. default_smile.png

Ako hoćete "triler" sa dobrim tempom radnje, miksom humora i drame, ondak je ovo prava stvar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 1 month later...

Sunce ti jebem u pičku, slučajno pogledam ovo rusko govno "Sila privlačnosti", ni ne znajući šta je u pitanju, bilo mi u podsvijesti da je neki SF i aj kao - ruski SF, može se pogledati pošto ništa drugo osim Kusturice i Kozjih ušiju nije bilo u bioskopu, a jel - došli smo u bioskop.

 

Znači, bukvalno ruski Twilight sa vanzemaljcem umjesto sa vampirom. Naučna objašnjenja za djecu ispod drugog razreda. Sa dvojkom iz poznavanja prirode.

 

Poslije se dodatno iznerviram kad sam vidio i kako ga pogrešno reklamiraju na TV kao neki SF blokbaster koji bi na prvi pogled mogao obećavati barem neku grešnu zabavu. Vjerovatno mi je zato i ostao u podsvijesti kao nešto takvo. Umjesto toga - gomila iritantnih tupavih tinejdžera. Ruskih.

I jedan seksi vanzemaljac.

 

Naravoučenije - google before you watch anything.

 

Tinejdžeri su govna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Samo ludi ruski astronauti

 

http://www.youtube.com/watch?v=CdCMYnuDSfM

 

A eo vam i par filmova

 

 

http://www.imdb.com/title/tt3296658/

 

http://www.imdb.com/title/tt1032856/

 

http://www.imdb.com/title/tt2113075/

 

I da - sve vise kapiram dae Fisher King naibolji romanticni film uz Eternal Sunshine...i onai francuski, sa dve lezbike

Edited by KazimKazim
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...