Jump to content

Filmovi - preporuke


C.A_R.I.A.

Recommended Posts

  • 3 weeks later...

Zodiac

 

Pretpostavljam da imate kakvo predznanje o ovom serijskom ubici koji je uspeo deceniju i nešto da zajebava policiju i novine, a i građane San Franciska.

 

Mnogi metal bendovi su mu odali poštu kroz pesme (npr. Slayer) a i našao se uvek za inspiraciju kakvog ubice u filmovima i serijama. (Dirty Harry ili u seriji Millennium)

 

Naravno pošto Zodiac nikada nije imao lice, to mu i u neku ruku umanjuje vrednost naspram ostalih poznatijih njuški iz dugačkog istorijata ubica iz US of A.

 

Većina filmskih adaptacija njegovih nedela uvek splasne jer nemaju veću supstancu da ponude od samih činjenica.

 

Ovde nastupa Fincher, glavom i bradom, i na osnovu adaptacije knjige o slučaju, stvara San Francisko kako je i izgledao u tom razdoblju. (Da li treba da napomenem da je sve skoro snimano ispred plavog ekrana i da izgleda fantastično, i da se tek na neke momente može ukačiti da je digitalno. Sjajan posao!)

 

Ono što mi se jako dojmilo što je Fincher ozbiljno pristupio materijalu i trudio se da sve bude kao što se i dogodilo, a i usput je napravio odličan triler u kojem se po nekoliko puta preispitate ko je zaista sve mogao da bude Zodiac.

 

Uz sve to dodate jeben OST, njegove sulude vizuelizacije, i sijaset jezivih momenata, i scenu koja po meni treba da uđe u filmske anale. (intervjuisanje potencijalnog krivca)

 

Pogledao sam directors cut koji traje bezmalo 3 sata.

 

Ako vam je do dobro orkestriranog trilera, a i volite mračnu tematiku, onda je Zodiac film za vas.

 

Guardians Of The Galaxy Vol. 2

 

Omiljeni antiheroji iz prvog filma se vraćaju u novoj avanturi. Da li moram da naglasim da sve što je činilo prvi deo prezabavnim i svežim i dalje prisutno? Odnosi između likova su ponovo odrađeni do najsitnijih detalja. I ono što je najbolje svako je dobio minutažu da se pokaže. Interesantno je što ima sijaset malih pričica koje se povezuju uz glavnu i imaju početak, sredinu i kraj. Po tom pitanju je najuspeliji superherojski film do sada. Nema repova i bespotrebnih momenata.

 

Ono po čemu ću film upamtiti je definitivno humor koji prelazi granice dobrog ukusa, i naravno nasilje, koje do sada nije viđeno na velikom ekranu u Marvelovim filmovima. Bukvalno kao da gledate sci-fi operu i odjednom uđete u kakav b-horor ili akcijaš iz starih vremena. Kako je ovo sve pošlo James Gunn-u u strogo kontrolisanim uslovima Marvela da napravi po svojoj volji i bez cenzure, ne znam, ali skidam čoveku kapu. Jedva čekam i treći deo, jer od ovih ostalih dosadnih spadala, ovo definitivno i dalje ispada najoriginalnije delo koje je Marvel ovekovečio na velikom platnu.

 

Naglasio bih ako idete u bioskop da ga pogledate, 3d je pravi izbor, boje i efekti su van ovog sveta i stvarno bi bilo šteta gledati ga u normalnoj verziji.

Muzika je ponovo dobro odabrana, ali ima više setnu tematiku, a manje điranja, no ne smeta ide sa glavnim tokom priče.

I treba ponovo skinuti kapu Gunn-u, uspeo je ponovo da se saosećam sa drvetom i rakunom koji u suštini ne postoje. Po tome se majstori poznaju.

Ostanite na kraju filma zbog četiri skrivene scene, proširuju Marvel univerzum i ima dobrih forica.

 

P.S. Žao mi što David Bowie nije poživeo da odradi svoj cameo za film, ali se oseća Ziggy-ev duh tokom filma...

 

 

The Lego Batman Movie

 

Posle nenormalno uspešnog The Lego Movie, došao je red da sporedni lik dobije i svoj film. Film je šaren, šaljiv, emotivan i naravno sulud sa raznim scenama akcije i tvorevinama lego kockica koje su animatori napravili. Batman je ovde doveden do karikature i film je samosvestan velikog legata koji je iza strip serijala koji postoji više od 75 godina. Will Arnett je sjajan u ulozi nadobudnog i samoživog Batmana-a, koji konstantno ispaljuje fore i probija četvrti zid. Te ako ste voleli Deadpool-a, ovo je u toj niši.

 

Iskreno sam se smejao na dosta scena jer su šale dobro tempirane i ako imate Betmen predznanja zabaviće vas. Jedina falinka u filmu je ponovo Joker, Galifianakis mu daje glas i ono što očigledno studiji u vezi Jokera ne mogu da ubodu je da on ume da bude smešan i zabavan pored toga što je sociopata.

Svakako gledati sa klincima i uživati u ludoj vožnji.

 

T2 Trainspotting

 

Nastavak od kojeg zaista nisam ništa očekivao i dobro sam se proveo. Skoro cela stara ekipa je prisutna (osim počivših karaktera) i nije ih vreme toliko izmenilo (vuk dlake menja, ali ćud nikada) i ponovo su u istim pričama. Mislim da je i ovaj film bio pokazatelj da Danny Boyle i dalje ima muda da izrežira nešto zabavno, pošto ga je već odavno Holivud progutao pa je pravio razne limunade, ali se ne mogu oteti utisku da je imao i veliki teret originala nad sobom, jer za dva i nešto sata koliko traje film ne prođe kakva referenca na prvi deo. Dopada mi se u suštini kako je film zapravo priča o toksičnom odnosu male grupe ljudi koja se družila i našla u toj nemaštini supstanci koje su harale. (heroin, alkohol)

 

Muzika je većinski izremiksovana naspram prvog dela, i pojavi se tu i tamo koji dragulj, ali mi nema onu jačinu kao u prvom delu gde se jednostavno stapala sa sjajnim scenama koje su se odvijale na platnu/ekranu.

Ako je onaj govor iz prvog dela bio smislen i "odgovoran", spremite se jer ovde ima poboljšana verzija koja udara na današnje problem.

 

Drago mi je što su drugi likovi dobili priliku da zasijaju u filmu (Spud pogotovo, on i Begbie su mi u suštini i zvezde filma) ali se ne mogu oteti utisku da je većina ženskih likova završila na klupici, a mogle su daleko bolje da budu iskorišćene.

Ko je gledao prvi, gledaće i ovaj, na kraju ćete osetiti da li je samo nostalgija ili ima nešto i da kaže posle 20 i nešto godina...

 

John Wick Chapter 2

 

Prvi deo je bio poseban, poigravao se sa stereotipima žanra i dao nam Keanu u najboljoj formi sa predivno izrežiranim scenama akcije, uz sve je išao i fantasično probran OST.

 

Dvojka je morala dosta da isporuči da bi izdržala test kvaliteta. Akcije ima više nego li u prvom delu, neke scene su odlične, druge su onako. Priča je stvarno ravna (da kažemo da je nepostojeća), ali mi se opet dopada kako su počeli da razrađuju njihov svet, tog tajnog društva ubica i ostalog. Kao iz kakvog pulp stripa su i zaista imaju šmeka.

 

Nije mi ostavio jak utisak kao prvi deo, ali može da se pogleda, nije zgoreg. Ima i grđih nastavaka.

 

Primetio bih samo da se Keanu dobrano namučio sa akcijašenjem ovog puta, svaka čast čoveku da se u svojim 50-tima ima tako dobru fizičku spremnost.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 4 weeks later...

e, odgledah i ja trainspotting nedavno. u principu slicni utisci, film je solidan a mogao je sigurno vise da se osvezi nastavak. monolog mi je jedno od slabih mesta, mozda je cak i suvisan. da je 2010. ostavio bi jaci utisak, ovako... spud i begbie su izneli ceo film, dopalo mi se sto salje u dlaku istu poruku kao i prvi deo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Nakupilo se dosta naslova u proteklih mesec dana, pa ćete imati širok izbor od visokobudžetnog holivudskog treša do indi bisera:

 

Corki Dancingu aka The Lure

 

Priznajem da sam slab sa Poljskom kinematografijom, pogotovo ovom novijom, ali mi je bilo drago što sam na preporuku jedne poznanice odgledao ovu suludu reinterpretaciju legende o sirenama. Većim delom mjuzikl sa synth-pop muzikom, drugim delom crnohumorna komedija i na kraju pomalo i horor bajka. Ima i stila, a i ima priču da ispriča, iako je sve to pomalo neujednačeno na trenutke, ali je ponovo divno videti autorski rad u koji je uloženo toliko truda i srca pa čak i sa svim falinkama. Sirene su fatalane, privlačne i prave su zvezde, u smislu jer su ubrzo i jedna i druga počele da glume u različitim filmovima, većinu sam poskidao pa ću se uveriti kako su se razvijale posle ovakvog filmaća.

Mislim da nije ni sasvim slučajno što je režiserka uzela 80te godine i doba komunizma, kontam da će se većini vas koji volite to vreme (a synth pop, ima i panka, da se ne zabrinu ovi što ga vole) veo nostalgije visiti preko očiju i ušiju. Topla preporuka. Razmatam čak i da kupim na blu ray putem Criteriona.

 

Prevenge

 

Alice Lowe mi je poznata još po radu na Sightseers u kojem je glumila i napisala scenario. Ponovo tip crnohumorne komedije sa jako suvim humorom, verujem da će mnoge odbiti, ali ja sam se par puta tako dobro iscerekao da mi je trebalo momenat dva da se povratim u normalu. Samohrana majka treba da dobije dete, a u isto vreme ubija ljude i to po nalogu svoga nerođenog deteta!

Ne bih dalje da otkrivam jer ima jako dobar preokret tokom filma. Za njen režiserski debi solidno, a i intrigantna mi ta tematika o ženama i porođaju, kao muškarac mogu samo da pretpostavim kroz šta se sve prolazi.

 

Free Fire

 

Ben Wheatley (High-Rise, Kill List, Sightseers) ima novi film, spakovao ga u stilizovane 70te i pokušao da oživi dotični krimi žanra kada je sve bilo napeto. Uspeo je da ugrabi dosta poznatih njuški Cilian Murphy, Sharlto Copley, Armie Hammer i Brie Larson jedina žena u ovom filmu prepunom muškog testosterona i znoja. Moram priznati da me je sa tehničke strane film oduševio, zasigurno do sada nije postojala pedantno i realistično snimljena borba napucavanja u jednom mestu između više ljudi. Ali džaba sve to kada to traje predugo, fali mu radnja, iako se dosta trudi u početku da prikaže te likove kao simpatične kroz nekoliko pošalica. Daleko su mu bolji pređašnji radovi, a ovo bi preporučio ljudima koji vole da gledaju filmove zbog tehničkih momenata.

 

Jawbreaker

 

Da budem iskren, ovaj sam pogledao samo zbog Rose McGowan (Marylin Manson joj bio dečko) i zbog jebeno fenomenalnog OST-a koji je fakat dobro zahvatio taj kraj alternativnog rocka 90tih. Zaplet je poprilično debilan, imate ekipu popularnih školarki koje zavode red i slučajno koknu jednu od svojih pa pokušavaju to da zamaskiraju, sve je to moglo da bude rešeno na početku da je Perica otišao direktno u policiju, ali onda ne bi bilo toliko debilnih momenata za koje se možete ismejati par puta i naravno OST, za koji ponavljam da je klasa.

Zašto su devedesete imale toliko mućak filmova sa odličnim OST-ovima?

 

Pontypool

Ovaj film bi Bos morao da prepozna pošto je Kanadski i ima već kultan status u krugovima sci fi filmaća. Šok disk džokej dolazi u radio stanicu po najvećem kijametu, tu je još samo par ljudi sa njim, sve počinje uobičajeno, a onda kreće niz događaja i ostalo ostaje na vašoj mašti i praćenju detalja. Moram priznati da mi se dopao koncept filma, svemu tome dodaje i odličan zvuk (isprva me nervirao, da bih ubrzo skapirao da itekako ima veze sa zapletom)

Definitivno film koji vas ne drži za ruku i mazi vas do kraja. Jedino bih naglasio da isprva možda ispadne dosadnjikav jer u prvih pola sata se ne dešava "ništa", ali ako pratite od početka daje vam na kašičicu tragove.

 

The Sweet Smell Of Success

 

Kada je nešto savršeno, ne menjaj. Burt Lancaster igra velikog novinarskog tabloidnog magnata koji svima diktira sudbine, ali ne može i život svojoj mlađoj sestri koja planira da uđe u brak sa jazz muzičarem. Sijaset intriga, odlični likovi (Tony Curtis sjajan kao paparaco novinar koji pokušava da na svaki način dođe do gorepomenutog uspeha) i vanvremenska poruka o problemima koje nas obične ljude muče. Za vrele letnje noći kao preporučen. OST je jazz poslastica.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spisak se nastavlja:

 

Violent Cop

 

Takeshi Kitano u elementu. Ima nasilja, ali sadrži i previše sporih delova, nekako bih pre istakao njegove kasnije radove kao bolje, iako ovaj važi za kultan film. Previše mi je razvučena radnja, a i Takeshi je najsvetlija stvar u ovom oporom filmu.

 

Salt And Fire

 

Kako je samo Herzog propao. Definitivno mu bolje idu dokumentarci, a i ne sećam se da mi se dopao ijedan njegov igrani film od početka 90tih pa naovamo. Zaplet bi bio interesantan da se i nešto dešava u filmu, ekipu profesora koji su poslati da razgovoraju o velikoj ekološkoj katastrofi bivaju oteti od strane terorista, ali postoji obrt. Nažalost, mali budžet i scenario kao da je napisan za najgori treš film (na momente smejao od neverice sa kojom trapavošću ga izgovaraju glumci, osim Michael Shannon, staviš ga u bilo šta i on naprosto sija) i pokoji svetao momenat sa sjajnom fotografijom i kadriranjem pejzaža su plusevi, ostatak veliki minus za staru kajlu...

 

Bang Bang Baby

 

Skromna tv produkcija u kojoj kroz "vesele" šezdesete gledamo život devojke (Jane Levy iz Evil Dead i Dont Breathe) u malom gradiću u kojem nema budućnost. Ona sanja da će uspeti da pobedi na takmičenju za pevačicu i napustiti grad, ali je u tome sputava ćale (Peter Stormare) međutim nakon izliva u lokalnoj nuklearnoj elektrani, čudne stvari se događaju. Moram da pohvalim pesme, nisu najvrsnije napisane i otpevane, Levy to izvodi korektno koliko je u njenoj mogućnosti, ali mi je drago što je barem nešto originalno napravljeno, a bez da se nadovezuje na već postojeći materijal. Dopada mi se i taj šmek 60tih, vraški su se potrudili da to prenesu i taj njihov naivni optimizam, ali realnost je nešto sasvim drugačije. Ko voli mjuzikle neka baci pogled.

 

To Catch A Thief

 

 

Hičkok, Grant, Kely. Ponovo nema greške, kada vidiš majstora režije u dobrom spoju trilera i komedije i njegove mezimce znaš da će biti dobar provod. Ali za one koji ne znaju, lopov u penziji živi na rivijeri u Francuskoj, serija plagijatorskih krađa podseća na njega, i onda se on mora umešati i uhvatiti plagijatora i sprati ljagu sa svoga imena. Uživanje od početka do kraja.

 

The Friends Of Eddie Coyle

 

Čudan krimić, Eddie Coyle (Robert Mitchum) je oduvek bio pošten mafijaš, ali u godinama je i sustiže ga suđenje u kojem će morati da odleži u zatvoru još dosta godina, pokušava da se izvuče iz tog paklenog kruga, ali teško da se to može uspeti kada su ti prijatelji lopovi i ubice. Definitivno poseduje jednu od boljih sekvenci pljačkanja banke.

 

Transformers The Last Knight

 

Odumiranje sivih ćelija. Jeste možda kraći od prethodnih delova (zadnji koji sam gledao bio je Revenge Of The Fallen) ali je toliko loše sklepan da se kraj ne nazire. Baš se videlo da ih zabole kurac za film, samo reklame, ultra glupav humor i najverovatnije najgora režija i efekti do sada. Najsvetlija tačka je Hopkins, ispaljuje glupave rečenice sa toliko gušta i radosti kao da mu je zadnji film, u prevodu uzeo sam pare, što da se pomalo i ne zajebavam. Transformersa skoro i da nema u filmu. Isprva sam mislio da ćemo dobiti novu heroinu u serijalu, barem su tako trejleri označavali, ali jok i dalje je tu Wahlberg koji sa tolikom kurcoboljom sve izgovara da verovatno samo broji laku lovu. Postoji jedna scena u filmu gde sam sasvim siguran da je napravljen mali omaž The Room. Inače biće i nastavaka ima i post credits scena i naravno novi zlikovac, ali ovo bi zaista trebalo da stane, eventualno se sačeka deceniju da prođe loš ukus posle ovih zajebancija i da uzmu inspiraciju iz novijih IDW comics Transformers stripova koji bi bili i više nego solidni za sci fi serijal, i iole smislenijom pričom. Ne gledati u 3du, verovatno najneprilagođeniji film za takvu vrstu gledanja. Da nije bilo piva tokom filma verovatno ne bih izgurao do kraja. :ph34r:

 

Scanners / The Brood

 

Cronenberg iz zlatnog doba kada je bio vitalan i maštovit. Gledajući Scanners, samo mi je kvrcnulo da bi X-Men bili interesantni kroz vizuru tadašnjeg Cronenberga. Većina njegovih filmova ima težak pogled na svet u kojem se dešavaju i nedostaje im optimizma, ovaj je verovatno prvi i najpozitivniji do sada. The Brood je zanimljiv trešić, Oliver Reed jak po običaju, ali mi ništa nije bilo strašno, osim što je scena sa fetusom i preglumljivanjem zlatna. :haha:

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.imdb.com/title/tt4266638/

 

kako sa minimalnim budžetom i ekipom gde većina glumaca nisu profesionalci (also, http://www.imdb.com/...ref_=tt_trv_trv) snimiti vrhunski film. verovatno najbolji koji sam pogledao u poslednjih par meseci. na imdb-u kao prva žanrovska odrednica stoji komedija, ali ja bih ovo pre opisao kao porodičnu dramu sa tek par komičnih momenata. skoro je izašao i novi horor it comes at night od istog režisera (i glumca u ovom slučaju), sada sa malo jačim budžetom i glumcima, i to se mora overiti čim se pojavi na netu. lik ima 28 godina, velika budućnost je pred njim ako ovako nastavi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kumodraški svako ima sopstvenog favorita, meni nažalost The Brood među "slabijim" radovima, daleko od toga da je loša ideja, ali mi jednostavno sve bilo poprilično komično. Metal Guru, ja bih tu dodao i Dead Ringers (verovatno i najbolja uloga Jeremy Irons-a pre nego što je počeo da preglumljuje) i Existenz. (definitivno najpotcenjeniji rad Cronenbergov, pogotovo što sada živimo u dobu VR video igara, a on je uspeo sa time da se poigra tokom 90tih i opet da učini sve neprijatnim) :wub:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uh, gledao sam oba filma kada su izašli, nisam bio oduševljen...

History je rađen po grafičkoj noveli (nisam je nikada pročitao, a voleo bih da vidim šta je sve izmenjeno u filmu) i bila mi je sasvim korektna drama, a Eastern Promises jedino scena sa turskim kupatilom.

Poslednja tri Cronenbergova rada izbegavam, previše ljudi je razočarano filmovima, možda i dalje očekuju telesni horor? :haha:

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...

The Gift

 

Sam Raimi retko napravi mućak od filma, pa čak i kada zajebe stvari zbog pritiska studija (Spider-man 3) ima tu i dalje dobrih momenata.

 

Ovaj psihološko natprirodni triler je napisan od strane Billy Bob Thornton-a, glumi Cate Blanchett, Keanu Reeves, Greg Kinnear i sve je to obećavalo, ali izgleda da se studio ponovo umešao i nakupio silne zvezde i samo je hteo nešto da izbaci. Cate glumi ženi koja je ostala bez muža i živi blizu močvare sa svojom decom, ona ima dar da čita ljude i pomaže im. U tom malom gradiću desi se ubistvo i nju policija pozove da im pomogne.

 

Prva greška koju su napravili je izbor Blanchettove da glumi južnjakinju, čak i sa ovim seljačkim rumenilom i riđom kosom, žena ne deluje kao da je sa juga Amerike i ne stoji joj takav akcenat. Predugačak je i prenaduvan sa zapletom, najviše boli to što ima bar solidnih sekvenci koje podsećaju na Raimijeve starije radove, i što se vidi iz aviona da je ovaj film odradio zanatski. Nije to loše i Sam Raimi je u raznim intervjuima za neke od filmova tvrdio da je odradio zbog love, što je pošteno.

 

Izdvojio bih Keanu-a, uvek se sprdaju ljudi kako mu je gluma drvena kao u porno glumca, ali ovde uspeva da bude efektivan kao besan muž koji maltretira svoju ženu.

 

Why Him?

Komedije odumiru. Holivud kada izbaci nešto pod naznakom komedije, to retko ispadne komično i više je spoj klozetskog i gadnog humora. Imao sam volju samo zbog Bryan Cranstona da podgledam film, Franco je po običaju bio antipatičan, neverovatno mi da je on jedan od najomraženijih glumaca današnjice, a da i dalje dobija uloge. Čovek je uspeo u životu. Elem da se vratim zapletu, Cranston glumi ćaleta koji ima kompaniju za pravljenje razglednica, a njegova kćerka mezimica izlazi sa Francovim likom koji je ultra bogat i uspešan dizajner video igara. Kao što se i može očekivati biće ovo sudar generacija, plus gomila neprijatnih situacija i nesporazuma između njih. Nema tu puno mesta za inovacije, dobićete svaki mogući vic o ćalcima i neprijatne situacije koje su već mali milion puta korišćene u ovakvim filmaćima, ali moram ih pohvaliti zbog šale koja ima referencu na starog Pink Panther-a sa Peter Sellers-om, jedna od najsmešnijih scena, a i lep omaž starom serijalu.

 

xXx: The Return Of Xander Cage

Vin Diesel-a zabole đoka u životu, na svaku neuspelu franšizu imaće Fast & Furious, davanje glasa Groot-u u Guardians of the Galaxy.

Ne znam šta ga je poguralo da izvadi xXx iz naftalina jer navodno ubijen u drugom delu. No, ovde se vraća ekstremniji i gluplji nego li ikada pre! Prvi deo sam gledao onomad i moram priznati da iz današnje perspektive deluje kao najgore govance, pa stoga nisam imao očekivanja od novog, ali kada on glupav akcijaš, ali jako zabavan! Ima dosta novih likova koji su napisani živahno, imaju solidmne poštapalice, a Diesel je na svojem auto pilotu. Pravi letnji blokbaster za ubijanje vremena. Moram pohvaliti koreografiju borbe i što je probrana glumačka ekipa uspel da unese dozu svežine.

 

Fist Fight

Baš kada sam spominjao komedije dolazi nam jedna od Charlie Day (Its Always Sunny In Philadelphia) i Ice Cube-a. Premisa je jednostavna, obojica su profani u školi u kojoj je sve u haosu, otpuštaju se ljudi, studenti ne poštuju svoje nastavnike i zbog jednog incidenta njih dvoje će se zavaditi i prozvati na tuču posle završetka školskog dana. Ništa originalno, ali Charlie Day je jebeno fantastičan u ulozi tipa koji nije baš najsposobniji za borbu sa Ice Cubo-vim likom koji je strah i trepet u školi. Najsmešnije su situacije koje proizilaze iz njegovih nervoza i pomirenja sa sudbinom. Borba na kraju je ruku na srce spektakularna. Ne znam kako je prošao na box office-u, ali me ne bi začudilo da bude i nastavka...

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Luc Besson se posle godina traženja u animaciji i priglupim akcijašima vratio sci-fi žanru sa kojim je napravio bum na Evropskom tlu u vidu The Fifth Element.

Moram priznati da je meni Valerian strip bio totalna nepoznanica dok nisu najavili izlazak filma, a nisam imao baš ni vremena da zađem u originalnii materijal i da proverim koliko odstupa od istog, no, to i nije toliko bitno.

The Fifth Element mi je drag film, imao je mnoštvo mana, ali kada ga pogledam na svakih par godina, uvek mi je nekako toplo oko srca, i kao da mi uliva nadu da možeš napraviti epski blokbaster koji će biti zabavan i kroz mnogi niz godina biće prijatan za ponovno gledanje.

 

Nisam imao takva očekivanja za Valeriana, iako film ima mnogo mana, ipak mi je bio gledljiv.

 

Kratki sinopsis:

Valerian i Lorelai su dva agenta iz budućnosti koji završavaju razne zadatke za intergalaktiču vladu koja održava stanje mira u svemiru. Na Alphi (planeta iz podnaslova) se dešavaju čudne stvari koje prete svim vrstama i tu njih dvoje uskaču da spasu dan.

 

Najveća boljka filma su mi glavni glumci, Dane Deehan i Cara Delevingne, antipatični su mi vizuelno, a i cela priča o tome kako između njih kulja velika ljubav ne pije toliko vodu kada je većina dijaloga zvučala kartonski. Da se razumemo Deehan je sjajan kada glumi čudake (A Cure For Welness, Chronicle) a gđica Delevingne nikada nije ni posedovala bilo kakav talenat osim da bude model.

 

Drugi problem je trajanje filma, dva i nešto sata je previše za ceo zaplet, jer je ovo komotno moglo da se skrati za pola sata i da se izbegnu "filler" delovi.

I izbegnite gledanje u 3d-u, ili je projektor u sali podbacio jer je sve delovalo kao da ima kakvu distorziju i bilo je neprijatno u par navrata.

 

A sada pohvale:

Intro filma je verovatno nešto najambicioznije što se dalo videti u sci fi filmu ovakvog oblika. Ne bih da vam kvarim đir, ali montaža i ideje su dobro sprovedene i sve to uz numeru počivšeg kralja popa.

Dizajn svetova i vanzemaljaca i veoma neobičnih kreatura je maštovit , mada povremeno se uvuče efekat ispod proseka, koji bi više odgovarao 2006 nego li današnjim standardima.

 

Voleo bih da naprave i nastavak, i da ispeglaju sve nedostatke koje su plenili prvi deo, efekte, odnos između glavnih likova, jer smatram da pored otužnih Transformersa koji bez i da se potrude zarađuju laganu lovu i samo se štancuju, zašto ne bi i jedan "nepoznati" Valerian ušao u igru i iznedrio nešto što nismo imali prilike da vidimo do sada.

Share this post


Link to post
Share on other sites

large_5rWJbIp8mE0h57H8Vub6BcQA1zr.jpg

 

Francis Bacon je bio engleski slikar, pripadao je pokretu ekspresivnog figuracionizma, i prvi put sam se susreo sa njim početkom dvehiljaditih godina, kada mi je jedan drugar dao albume hardcore benda Integrity. Omot sa albuma Those Who Fear Tomorrow se tada izdvojio sa neobičnim izgledom nečega što bi trebalo da bude ljudska figura i polutke od mesa koje su raskomadane, groteskni prizor je samo pojačao moje interosovanje za njegovim radovima. Uz tadašnju pomoć wikipedije, pomalo sam se informisao o njegovom životu, koji je bio poprilično buran.

 

I eto nas u 2017. iz puke dosade sam pretraživao nasumično film ili dokumentarac o njemu i naleteo na ovaj tv film u kojem glavne uloge imaju Derek Jacobi (neverovatno je kada uporedite fotografije pravog Bacona iz tog perioda koliko su njih dvoje identični) i Daniel Craig. (prva uloga na filmu, iako sam ga spoznao kao poslednjeg Bonda, ovde je pokazao potencijal da bude nešto više od akcionog heroja)

 

Film se bavi teškim ljubavnim odnosom Bacona i George Dyer-a, sitnog lopova koji je upao kod njega u atelje i sticajem okolnosti postao njegov ljubavnik. Bacon-u se dojmio i onda ga je uveo njegov boemski svet, ali George nije uspeo da se uklopi i to je kasnije uticalo na njihov odnos.

 

U ovom filmu nećete videti njegove slike, jer su se iz ostatka porodice pobunili na prikaz Bacon-a u filmu. (da ironija bude veća, film je sniman po autobiografiji za koju tvrde da je verodostojna, pa što bi onda šminkali stvarnost?)

 

Međutim, režiser je pokazao mudro umeće koristeći razne filtere i efekte da bi distorzirao sliku i time nas još više približio Bacon-ovom radu i svesti. Preporučio bih i da poslušate minimalistički OST koji je napravljen od strane Ryuichi Sakamoto-a, gradi fantazmagoričnu atmosferu i poigrava se sa ušima i živcima.

 

Nisam veliki obožavalac autobiografskih filmova, jer često šminkaju "stvarnost", ali mi se način prezentacije Bacon-a svideo, pogotovo vizuelni aspekt, koji ponovo pokazuje da su Englezi imali zaista valjane autore koji sa jako malim budžetom mogu dosta toga da naprave.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uspeo sam sebi da prenahajpujem Baby Driver-a :haha: Dobar je film, i izašao sam iz bioskopa baš dobro raspoložen, ali sad kako mi se slega sve....imam nešto razočarenja. U nekom trenutku mi postade predug, i preozbiljan. Iz nečega što je naginjalo da bude light-hearted akciona feštica se došlo do ozbiljne akcije. Malo nekonzistentan i ton i pacing filma.

Super je fora sa muzikom, i drago mi zbog toga što sam u dobroj sali gledao. Posebno Focus i Queen momenti baš prejaki bili, ponese te soundtrack fino. Samo mi isto sada utisak da sem one uvodne scene ni u jednoj više nisu dostigli taj high ukomponovanja dešavanja na ekranu sa pesmom.

 

Sve u svemu, jako fino, moglo mnogo bolje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Neverovatno je kako je sve ove godine pravio filmove koje on želi bez ikakvih kompromisa.

 

Edgar je poput Tarantina, dobro birao pesme i slagao ih uz scene. Odlično su izrežirane scene akcije, čak mi se i učinilo da se skoro nigde ni ne naziru 3d efekti.

 

Jedina zamerka koju bih imao na film, je jako čudan tonalitet (tu smo saglasni!), Edgar je inače poznat po tome što su mu filmovi jako šaljivi, pa kada se i desi nekakav vid nasilja, to uvek prođe lagano, a ovde ima par momenata koji se više vataju realnosti i mogu da izazovu neprijatnost.

 

Inače ne bih ništa više zamerio filmu, zanatski je to sa ukusom odrađeno, baš kao što su se nekada pravili filmovi, i u moru franšiza pravo je osveženje pogledati nešto poput Bebe Vozača

Share this post


Link to post
Share on other sites

Atomic Blonde

 

David Leitch je bio ko reziser na prvom John Wick-u, studiji su mu dali sansu da se dokaze sa adaptacijom manje poznate spijunske graficke novele koja je sada pred nama u filmskom ruhu. I isporucio je najbolji moguci akcijas sa triler momentima. Zaplet je jednostavan, tokom hladnog rata u Berlinu koknu agenta sa informacijama svih agenata, i onda salju specijalca da razresi situaciju. Na tom planu ne ocekujte neke spektakularne obrte sa likovima, jer ste vec sve to videli. Film briljira na polju montaze, rezije i stila. Leitch je odabrao zaista fantasicnu muzu u neverovatnoj Theronovoj koja se pokazala kao moderna akcion heroina. Svaki kadar sa njom i njenim delanjem je poput haiku poezije. Sa druge strane tu je i McAvoy, sa njim sam oduvek imao problema jer me njegova faca nervirala, medjutim, poceo je da redja solidne uloge i postaje mi drazi kao glumac.

Muzika priziva najgoru vrstu nostalgije za kokainskim osamdesetima, i svaka scena u kojoj cujete nesto od klasika je kao perfektno izrezirani spot.

Leitch je svakako isporucio dobar letnji blokbaster, a sada mu ostaje samo da napravi het trik sa Deadpool 2.

Share this post


Link to post
Share on other sites

i u moru franšiza pravo je osveženje pogledati nešto poput Bebe Vozača

 

Amen.

 

Nego, gledao i Dunkirk malo posle Driver-a. Nisam planirao jer mi je Interstellar baš dosta smorio i dodatno me ohladio od Nolana, ali nakon par preporuka (pogotovo preporuka tipa "vredi gledati u bioskopu") i kad saznah da traje manje od 2h, rek'o what the heck, aj mu dam šansu.

 

I nisam zažalio. Pre bih npr. ovo opet gledao nego Hecksaw Ridge. Operisan je film potpuno od tog in your face "ovo je strašno!" fazona kog je HR prepun, i maltene operisan od patetike, tako da je iznenađujuće osvežavajuće bilo. One vazdušne scene borbe su stvarno jezivo dobro odrađene, i eto kao i BDriver, odgledah u kratkom roku još jedan film za koji mogu reći da ni u jednom trenutku nisam pomislio "o ne, CGI", ali posle kad premotavaš neke scene skontaš da mora da je bar nešto bilo fake. Sve u svemu, sa tehničke strane retko besprekoran film, mnogo pamtljivih scena (apsolutni favorit ona scena na plaži sa početka i onaj POV sa peska) i dužina taman kako treba, jer ovo je lako mogao da bude i trosatni prenatrpani film.

Plus/minus mi je ona fora sa vremenom i kako se odigrava film. Da nije spoilujem za ljude koji nisu gledali, a ko jeste znaće odma' o čemu pričam. Sa jedne strane, kul, originalna ideja. Sa druge strane, nema neku poentu :D

 

Najveći minus filma doduše, odluka da jedno 3/4 soundtracka sačini trailer-olika napinjajuća muzika kojoj je valjda poenta da ti još više diže tenziju, ali je mene samo izvlačila iz tih napetih scena koliko je bila naporna i preko svega. Najgori momenat kada krene sat da otkucava u gornjem desnom uglu ekrana i sve vreme sam gledao u to kad će da stane :haha:

 

Overall, najbolji Nolanov rad još od Dark Knighta bez problema.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 3 weeks later...

 

Savršena sirova krimi britanština. U svom punom sjaju i prljavštini.

 

Ponovo se srećemo sa Daniel Craig-om, koji me polako uverava da je ekstremno talentovan glumac, kada ne glumi po kakvim Džejms Bond franšizama. (iako u filmu ima mali omaž, jer je u tom razdoblju dobio ulogu za Casino Royale i_laugh.gif )

 

Verovatno svi vole Lock, Stock & Two Smoking Barrels i Snatch, koji uživaju kultan status kod naše domaće publike, a Layer Cake se nigde ne spominje, a smatram da je daleko superiornii film naspram ta dva. Matthew Vaughn je bio producent na tim filmovima, i vidi se trud da vizuelno bude drugačije od Ritchie-vog stila, a i pokupio je dobrog scenaristu. (autora istoimene knjige po kojoj je film baziran)

 

Definitivno me tu najviše kupio bezimeni glavni lik koga tumači Craig, talentovan i inteligentan hemičar koji pokušava da se povuče iz sveta narkotika i mafijaša na svom vrhuncu, ali svi znamo da kada u kriminal uđeš, možeš izaći samo na dva načina. Iako isprva deluje da će biti komedija, film je daleko realističniji i mračniji, pokazuje najružnije moguće lice i kako se čovek može izgubiti u svetu kriminala.

 

Ono što me je dodatno kupilo je kao i kada u stvarnom životu, koliko god bio pametan i možeš da predvidiš tuđe poteze, ne možeš računati na neuračunljivost drugih ljudi, iz svega toga proizilazi dobra drame, tenzija, a bogami i solidnog crnog humora.

 

Obratite pažnju na OST, savršen miks 80tih i tadašnjeg popa 2000-tih.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...