Jump to content

Filmovi - preporuke


C.A_R.I.A.

Recommended Posts

Jel dobar Overlord, hocu i ja da gledam?

 

Okej filmić, ništa epohalno, ali meni bio prilično zabavan (već sam nešto pisao na Horor odeljku), preporuka da se gleda u bionji zbog početka filma (u avionu), šteta što nije malo duži taj deo, ali i ovako super jer ne gnjavi mnogo..

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 months later...

First Man

Mnogo je lep osećaj kada nemaš očekivanja od filma na osnovu trejlera, a onda kada pogledaš ispadne veliko iznenađenje.

Ovo je autobiografski film o Nilu Armstrongu i odlasku ljudi na mesec. Nisam baš štovatelj autobiografskih filmova jer se to previše zašećeri u Holivudu, ali mislim da je First Man jedan od ređih izuzetaka gde je sve odrađeno kako valja.

Pretpostavljam da su svi upoznati sa pripremama za odlazak na mesec i šta su sve radili da bi to postigli. Ovde Ryan Gosling razbija i pokazuje da je više od lepog lica koji može da složi onu isprazno zbunjenu facu bez ikakvih emocija. First Man je inspiracija jednog čoveka da se izbori sa gubitkom i da postigne nešto više.

Čazele (ili Ćazele kako god da mu se izgovara prezime) je ovde dobro zasukao rukave i napravio jedan od najnapetijih filmova, neverovatno su scene letova i testova, zvuk i montaža su nešto nesvakidašnje (izjedi se od muke Nolane!) i ako već znamo kako se ova priča odigrava zaista je prevelika tenzija u tim scenama.

Kada na sve to dodate i prelep OST koji prati ceo film, dobijate kompletan ugođaj. Zaista je šteta što su svi otišli da gledaju đubre od Venom-a, a First Man je izduvao na box office, ali neka na blu rayu će pronaći novi život.

Ako bih izdvojio ijedan Holivudski film iz prethodne godine koji je blizu savršenstva onda bez premca First Man.


The House That Jack Built

Trejler je mnogo obećavao, ponovo skidam kapu montažerima koji od dosadnjikavog filma naprave odličan i zabavan trejler.

Na veliku žalost mene ove ne radi, iako je tematika bliska, o serijskom ubicu je film. Jack (Matt Dillon, mislim da skoro nije bio u boljoj glumačkoj ulozi, pogotovo ovako psihički zahtevnoj, pošto neće u intervjuima da priča o snimanju živo me interesuje koliko ga je Trier tlačio) je inžinjer-arhitekta a u slobodno vreme i serijski ubica koji smatra svoji hobi umetnošću. Tokom niza nesrećnih događaja tokom celog života on sreće razne žene i situacije se kreću od lakrdijašena do Trirovskih momenata koji su jako mučni za gledanje.

Trir ima golem ego i ne čudi što je sebe projektovao kroz glavnog lika, ali dok se film odvija sporo poput puža i dok dođe do interesantnog dela (poslednjih pola sata!) osetio sam se iznurenim od nihilističkih ego tripova i mizoginije kojom odiše ceo film. Ima dosta scena koje nisu za svakoga i verujem da bi neko slabijeg stomaka prekinuo film.

Ali ja sam se nekako preračunao da će ovo biti mračna komedija (ponovo jako dobro sklopljen trejler) i ima par crnohumornih momenata ali se sve nekako umori posle toliko unutrašnjih monologa i mlaćenja slame mraka.

Sviđa mi se što Trir bezobrazno reciklira samog sebe, ubacuje neka opšta pop kulturna mesta u filmu (tipa najpoznatiji spot Boba Dilana) ali mi ne ostavlja jak utisak kao pređašnji radovi.

Možda mu dam još jednu šansu negde niz put ako budem u nekom crnjak raspoloženju, ali ovaj put Trir ne dobija zlatnog bambija od mene.

The Offence

70 godine, policijski narednik (Šon Koneri) pred penzijom posle 20 godina u službi i nagledan raznih grozota tokom tog perioda radi na slučaju pronalaženja pedofila koji je silovao devojčicu. Sumnjivac je pronađen i on gubi kontrolu.

Šon Koneri je fantastičan, mislim da mu se ne pridodaje previše priznanja zbog silnih Bondova i što je oduvek bio kul tip, ali ovde se baš dao i pokazao kako je to kada toneš dublje u ambis i nema povratka nazad.

Na sve to pridodati da je film režirao Sindey Lumet i to sa jako svedenim budžetom ali ono što je postignuto zaista se ističe.

Ako obožavate psihološke drame, a i da vidite kako određeni glumci postižu svoj maksimum onda je The Offence prava stvar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stavio sam taj First Man na "spisak B" za 2018. od stvari koje sam propustio, kao ako stignem nekad stignem, sad si mi baš digao očekivanja :haha:

Nego, jel vredi cimanja do bioskopa onaj Južni Vetar? Ali, stvarno, ne zanima me recenzija tipa "brate za srpski akcioni film super je"

Share this post


Link to post
Share on other sites

da prekopiram svoje utiske

baš mnogo glupih scena
 

Spoiler

 

- najzajebaniji kriminalac u gradu se zivka sa klincem, ide kod Cara, čeka da murija uradi nešto, umesto da odvede familiju Maraš na neku livadu i kaže da ima da se nacrta tu za pola sata ili ćao, a pritom je spreman da pobije Carevu familiju
- murija ne štiti zadnji deo zgrade, bosonogi klinac beži specijalcima
- Jani obešen go, kao da ga se dočepao neki meksički kartel, gotovo da izgleda kao ritualno ubistvo, potpuno besmislena i nepotrebna scena
- nijedna patrola u gradu ne primećuje S klasu sa bugarskim tablama
- žutokljunci mrtvi ladni dolaze mercedesom na randevu sa Golubom i parkiraju blizu kafića, Maraš traži da mu dovedu ribu i donesu pare, kao da im te pare neće uzeti nazad i jebati im mater u roku od dva sata od primopredaje
- Biković beži bos kao Džesi Ovens, a specijalci ne mogu da ga pogode rafalima
- ona dvojica u džipu se stvorili niodakle, prate burazera, pa ga odjednom izgube na jedno dva minuta, taman toliko da Maraš uđe u taj auto i izjebe ih u gradu, ne zovu dodatne ljude, ništa
- glavni Bugarin mi uopšte nije zajeban, a posebno mi nije ostavio utisak lika koji je toliko moćan da ga srpska murija cima da sarađuju oko droge
opasniji je Hristo Bonev, najveki pilikar vo Bulgaria

- scena sa Berčekom je odlična, a najbolji momenat je "Luda za tobom" na bugarskom, nisam imao pojma da to postoji

 

ali ajde, nije loše, red je da vidimo nešto što nije lutanje mlade djeve Slobode Mićalović po kadru dok je telećim pogledom prati Bosiljčić Multipla ili siromaštvo, beda, propast srpske porodice itd

može malo zabavnih glupih filmova, to navlači ljude u bioskope, ali bi trebalo da snime nešto i za krštenu publiku, a ne samo za ocvale usedelice ili napržene klince sa belim čarapama do kolena

Edited by Underkuruz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...