Jump to content

Filmovi - preporuke


C.A_R.I.A.

Recommended Posts

Ali to je istorijski film, i vidim da je deda Ridley uzeo da radi sve po ps, kako istorijski spisi kažu. Ne razumem u čemu je problem? A nije im dosadno da gledaju superherojštine od 2.5 sata? 😄

Baš kasno počela projekcija, ovde kod u 22 poslednje idu, ali da, odvikli se svi od gledanja filmova, kako to mislite nije bitna dremka u toku filma. 😄

Ne znam da li ide i dalje kod nas Deda Ridley, ali to bih poterao u nekom momentu na strimingu.

A za Taylorku i facu, mislim da je sve to na kraju dana subjektivan osećaj, nije najlepša glumica na svetu, ali ima izvesnu dozu šarma i te velike oči. Kao kod starih horor diva.

Share this post


Link to post
Share on other sites

8 hours ago, VoivodBG said:

A za Taylorku i facu, mislim da je sve to na kraju dana subjektivan osećaj, nije najlepša glumica na svetu, ali ima izvesnu dozu šarma i te velike oči. Kao kod starih horor diva.

Jedino što je baš mnogo menjaju od filma do filma, pa ajd, možda su je kroz nastrano prikazali, ko zna kakva šminka, al realno u Splitu i još ponegde je prelepa. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od kad sam dobio klinca, baš slabo gledam filmove. Jednostavno neki hobiji moraju da trpe u takvoj situaciji, a jasno je bilo da muzika i košarka to ne smeju biti, tako da je izbor bio lak da prikočim sa filmovima i serijama.

Elem, gledao sinoć Dune u IMAX varijanti, preporuka da se ovakvi spektakli gledaju tako, mada se u principu radi o 3D varijanti sa (znatno) nabudženijim zvukom. 

Odmah da kažem da nisam poznavalac Dine, za istu sam čuo jer se jedan od mojih omiljenih bendova zove Shai Hulud pa me interesovalo odakle takav naziv i eto. Knjige nisam čitao. Film je dobar i ne treba naglašavati da je vrhunski sve odrađeno sa tehničkog aspekta. Međutim, sam supstrat se imho ni malo ne razlikuje od bilo kakvog sci fi ili superherojskog spektakla, ništa posebno. Verovatno je i ovde kao i kod svake adaptacije glomaznih sci fi romana dominantna ta potreba da se sve sabije u 2 i po sata filma i to se itekako oseti. Ovo je jedna pravolnijska akcija i svemirska rokačina u svojoj suštini, akcioni film. Veoma slabo do nikako je gledalac uveden u prirodu sukobljenih strana, njihove moći i tehnologiju. Junaci se izvlače iz nevolja tako što primene neko tehnološko sredstvo za koje nisi ni znao da ga imaju i šta sve time može da se uradi ili neke supermoći koje tek tako primene, u principu gledalac koji nije imao dodira sa knjigom ni nema pojma šta koji lik može a šta ne može. 

Dakle, izvan neverovatno pompeznih tehnikalija ovde se ne krije bogznašta osim jedne dosta banalne akcije i tepačine. Uprkos tome, film nije dosadan naravno, brzo proleti iako dosta traje, sve je dinamički prebrzo ali nije konfuzno, već ponekad malo banalizovano. Ne bih imao ništa protiv da film traje i 5 sati a da se razrade neki narativni detalji. Tvrdokornim fanovima Dine film nema šanse da se ne svidi, rekoh tehnički je besprekoran, gluma je on point, kostimi i scenografija su brutalni. E da, muzika Hansa Zimmera je možda i najbolji deo ovog projekta, fantazija. Međutim, za običnog gledaoca, a posebno ljubitelja teških realističnih drama poput mene, ovo je samo jedan solidan akcioni "crtani film" bez naročite dubine i nekog spektakularnog supstrata. Nit sam se vezao za neki lik, nit me je ovo emocionalno dotaklo na bilo kom nivou. Svakako film je must see jer je u pitanju pravi pravcati vizuelni spektakl. 7/10

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koliko je samo dosadna nova verzija Dune...ccc, deluje još besmislenije nego rimejk Blade Runner-a od pre par godina (BR je iako možda još i dosadniji barem vizuelno briljirao). Jednostavno postoji razlog zašto oba ova gigantska dela nisu dobili nastavak, da možda nisu bili shvaćeni (od prosene publike) naravno, ali ono što krasi oba je taj vizuelni segment koji je bio daleko isperd svog vremena. Zaista, oba filma predstavljaju prava remek dela kada je SF u pitanju, a na vizuelni doživljaj ide barem 60% kredita.. ono što najviše ne dostaje ovom rimejku što toliko želi da se uklopi u kalup "kako treba da izgleda" dobar SF, bez imalo inovativnosti, lucidnosti (likova pre svega), pa čak i one naivnosti koje mu daju nekako poseban šarm, a da ne pominjem onakvu ekipu sjajnih glumaca (pa čak i pevača.. hahaha). U novom baš, baš ne zanimljiva (mogu reći i ružnjikava) ekipa glavnih likova (setimo se samo prave Čejni, a bogumi i keva bila baš KEVA.. hehe)

3/10 ćao..

  • Downvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 1 month later...

Bioskopske zanimacije iz poslednjih mesečak dana:

Don't Look Up - 8.5/10

Izuzetno dobra političko-društvena satira. Iskreno, ne toliko smešno koliko istinito, i dosta stvari je dosta "in your face" uključujući i naslovni "twist" u filmu, ali je toliko sve poznato i zastrašujuće tačno da sam na momente imao mini-napade anksioznosti dok sam gledao ovo :haha:Leo sjajan, Timoti Šalame neizbežan izgleda da bude u svakom drugom filmu koji gledam.

House of Gucci - 5/10

Filmski ekvivalent čitanja wikipedia članka. Jako dosadno i predugačko. Irons i Paccino izuzetno izvlače prosek. Driver klasik mrtva noga, Gaga ga gagari i radi neki žena u večnom PMSu rad, Leto treba da služi zatvorsku kaznu za onaj izuzetno nesmešni overacting. Nisam ni hteo da gledam ovo, ali nije bio neki izbor taj vikend, i da dam malo creditsa Ridliju nakon sjajnog "The Last Duel". Ali, jebiga.

Power of the Dog - 5/10

Ovo ni na papiru ni na ekranu jednostavno nije film za mene. Spora drama sa nekim pravim, ali i dosta umišljenih problema. Lepo uvek gledati Novi Zeland i njihove pejzaže na velikom ekranu, ako ništa drugo.

MatrixThe Matrices- 😎/10

U susret novom delu su puštali prvi deo ponovo u bioskopima, i rek'o super, nisam gledao film na velikom ekranu 20ikusur godina, lepa prilika za podsećanje. Kao mali mi je bio super paljevina film, ali kako sam odrastao i postajao ciničniji, nikad nisam baš skroz skapirao toliki hajp oko filma. Da, fenomenalna akcija i efekti, i najbolje je što i dalje film izgleda apsolutno sjajno. Sam kernel priče je takođe i dalje dobar, i dalje jako relevantan, ali scenario i dialozi su dosta vremena za blago plakanje. Sve u svemu, kao neki vrhunac akcionih filmova 90tih, jeste klasik za sebe, ali daleko od savršenog filma.

Najgore što sam onda uradio je što sam odlučio da dam opet šansu drugom i trećem delu, za koje se sećam da su mi još u srednjoj školi bili urnebesni...i ništa se nije promenilo. Maksimalna je ironija kako ovi filmovi odvratno izgledaju zbog tehnologije kojom su pravljeni. Pola borbenih scena izgleda kao cutscenes sa igrica iz tog perioda, i tužno dated, bukvalno prvi film izgleda svežije od nastavaka. Scenario i dialozi su nekako sve gori i gori i tupaviji iz dela u deo. Tako da, koliko god da me je gledanje prvog dela vratilo u raspoloženje da dam šansu novom, tako su me 2 i 3 potpuno odvratili od ideje :haha:

  • Downvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jel to bila IMAX remasterizovana verzija prvog dela filma koju su najavili da ce biti po inostranstvu? Jel deluje sve zategnutije od efekata, jer su neki bas lose ostarili?

Matrix je ostavio tada jak utisak jer je pokazao sta se sve moze postici efektima i sto je dosta dugovao inspiraciji iz animea i mangi sa cyberpunk tematikom. Prvi deo se i dalje drzi donekle, ali je dosadan jer je samo cista ekspozicija dijaloga, koja je mogla da bude i neispricana i bio bi bolji film. 🙂

Nastavci imaju taj problem jer su dosli posle mnogo godina od uspeha prvog dela, pa je i hajp splasnuo, a i tada su ti efekti pojeli svu glumu koju su glumci pokusali da izguraju na misice sa tanjim scenarijem nego u prvom delu. Ali ima i dalje tu zabavnih ideja, koje bi neko vestiji mogao da ispripoveda od doticnih travera.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mislim da jeste remaster, ali nisam bio u IMAXu. Meni prvi deo na velikom ekranu izgledao bolje nego 2 i 3 na TVu.

Nastavci imaju problem što su previše legli na CGI i što su probali da naprave neki kvazi-Star Wars univerzum i ubacili 50 likova za koje na kraju nikog nije briga. Plus cela Isus priča na nivou srednje škole.

  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

https://en.m.wikipedia.org/wiki/The_Barbarians_(1987_film)

The film is popular among Finnish B-movie enthusiasts and has attracted positive reviews in fanzines and websites dedicated to genre films. Tähtivaeltaja and Elitisti have described it as one of the best barbarian-themed sword & sorcery films of all time.

 

To neko finsko bezumlje, ladnoca, vodka, brvnare, sacmare, dinamit

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

Nightmare Alley / Nightmare Alley

Ispoštovao sinoć novi G. Del Toro rad, no prethodno sam takođe dao priliku i originalu. Uvek se prijatno iznenadim kad naiđem na ovako neki crno-beli "klasik" koji ne da nisam ni gledao, već nikad ni čuo za film. I, original je bio baš prijatno iznenađenje. Šta mu nedostaje u, razumljivim, tehničkim stvarima u odnosu na 2021. verziju, nadomeštava sa sjajnim glumcima, atmosferom i pejsingom. Ne znam koji je trip da danas svaki film izgleda mora da traje 150+ minuta (ljudi ne mogu usred filma da idu tek tako po kokice i troše još para, ne znam nemam ideje), ali ovaj deeefinitivno nije morao ovoliko da traje. Jedino unapređenje je prvi deo filma gde je atmosfera karnevala daleko bolje preneta nego u originalu (minus razlika u glumačkoj ekipi), ali drugi deo filma i ceo backstory totalno glave u blatu sve. Ima par boleština momenata koji služe da razbude publiku u tom delu, ali nekako nezasluženi momenti. Okej, ali nekako šteta, moglo biti bolje.

 

  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 1 month later...

Gledao novog Metnema sinoć, i fenomenalan je film u tom smislu što je uspeo da mi razradi svaku moguću ciničnu nervnu ćeliju. A imam ih dosta.

Ne razumem zašto svaki film danas mora da traje cca 3h. Jedina teorija koju imam je zato što onda na streaming servisima ljudima treba više vremena sve da odgledaju pa će im duže trajati pretplata. Jebemliga.

Meni gritty/realističniji pristup obično znači "less fun", i The Dark Knight je imao taman toliki level "gritija" da ne bude preterano, a ovaj emo sjebani Metnem je, meni bar, naporan za posmatranje tri sata.

Većina filma se nekako svodi na "E ovo do sad niste videli u Metnem filmu, ovo je novo. Vidi kako udaraju Metnema", i vidim da su Ameri posvršavali na to. E vidi brate terorizam i Metnem kombinovani, kao pravi svet tebra. Jebite se, dajte mi eskapizam neki, a ne da se osećam kao da gledam crnu hroniku.

Ne razumem što mora novi Metnem na svakih cca 5 godina.

Riddler glumac je žešće iritantan.

Kolin Ferel je baš dobar kao Pingvin, majka da ga ne prepozna.

  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...