Jump to content

Православље


Guest 10 dinara

Recommended Posts

ma nisam. tvoji su bolji ipak pivopije.gif

 

 

 

si ja on d oder sajd icon_smile.gificon_da.gif

icon_smile.gif

'ajde vazi. tada cemo sesti i lagano caskati uz kafu. icon_wink.gif

nego, mislis li da imaju kafe?

 

 

јесени, духовност коју си оцрнио није окренута само смрти него и животу

 

код неких људи, само животу

naravno, slazem se.

medjutim, ja ne napadam duhovnost. cak stavise, rado stajem u njenu odbranu, jer mislim da je suvise cista da bi se prljala kojekakvim okorelim verama i asketizmom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

То ти је иста фора као са џамијама, нећеш да се изујеш, нећеш ни ући унутра.

upravo. dobar zakljucak.

 

 

inace, samo u crkvama pravoslavnim vidjam ljude koji caskaju po uglovima (jos malo pa neki i da zapale cigaretu), vidjam ljude koji stoje ispred ikone, ispred oltara na krstenjima, vjencanjima a zbog svojih ubjedjenja ili sta god nece da se prekrste, kao da ce ruka da im otpadne. ako ti vjera ne znaci, ako nisi u toj prici, onda ti ni ruka sigurno nece otpasti - prekrstis se iz pristojnosti. imam dedu koji nije vjernik, ali ispostuje sve obicaje, dok njegovi unuci - jel`te mladji i pametniji, stoje njemu rame uz rame, i smiju mu se dok cita Ocenas, ili lomi krsni hljeb na slavi ili pravi zdravicu i sl. blablabla.. pricali smo o ovome.

 

 

 

'ajde vazi. tada cemo sesti i lagano caskati uz kafu.

nego, mislis li da imaju kafe?

 

nece nam trebati kafa. ne pijem kafu inace.

kad je frodo baggins savladao svu pokvarenost vremena i ostao cist u namjeri da spasi svijet pobjedjujuci svu svoju slabost - postao je besmrtan i otisao s elfovima (kako se to prevodi, bijase?) da zivi vjecni zivot.

Gandalf said: End? No, the journey doesn't end here. Death is just another path... One that we all must take.

nije li divno zivjeti u bajci staroj 2000 godina? biggrin.gif

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Господар прстенова је аутентична Хришћанска прича са многим елементима расизма.

icon_smile.gificon_da.gif to sam i ja negdje rekla!! bas skoro tako! laugh.gif

 

 

 

pogotovo onaj kraj s camugama na slonovima..... ijooj. icon_da.gif

 

 

 

licno mi se najvise svidja onaj armagedon na kraju. i svidja mi se onaj domacin s maljem sto zamalo aragorna ubi, grom ga njegov icon_smile.gif

 

 

i znam da sam dosadna, ali samo da se pohvalim da nisam nimalo plak`o na krstenju nego sam se uspavao dok je pop pjevao, a kad su me `kupali` zabalavio sam od smijeha laugh.gif

 

user posted image

 

 

 

i kome nesto znaci:

 

 

Sveti mučenik Trifun

 

 

Sveti Trifun živeo je u trećem veku, a rođen je u Kampsadi, u Frigiji. Roditelji su mu bili pobožni i svoju pobožnost su i na svog sina preneli.

 

U svom životu bavio se domaćom ekonomijom i čuvanjem gusaka, ali pošto je bio odan Hristovoj veri, Bog ga je obdario darom čudotvorstva, te je mnoge bolesnike od raznih bolesti molitvama lečio.

 

Priča se da je, između ostalih, iscelio i Gordu, kćer rimskog cara Gordijana, koja je patila od neke duševne bolesti od koje je nijedan lekar nije mogao izlečiti. Za to ga je car bogato nagradio, ali on je sve darove razdao siromasima. Za vreme rimskog cara Decija, Trifun je pretrpeo strašno mučenje i na kraju umro.

 

Srpska pravoslavna crkva, verujući u čudnu moć molitvenog zastupništva svetog mučenika Trifuna, ustanovila je naročiti molitveni čin, koji se vrši sa njivama ili baštama, ako se dogodi šteta od insekata, miševa i drugih životinja. Kad se vrši ovaj čin uzima se zejtin iz kandila svetog Trifuna i bogojavljenska vodica, pa sveštenik unakrst škropi njivu, baštu ili vinograd, i pored ostalog čita i "zaklinanije svjatago mučenika Trifuna". Na taj način sveti Trifun se smatra zaštitnikom poljskih useva.

 

Naši vinogradari zbog toga slave svetog Trifuna kao patrona, pa toga dana idu u vinograde, orezuju po koju lozu i vinom zalivaju po koji čokot, da bi time povratili vinogradu malaksalu snagu, posle dugog zimskog mrtvila, pa da počne bujati u proleće koje se već počinje primicati. Zbog toga svetog Trifuna u Istočnoj Srbiji zovu Orezač i Zarizoj.

 

Na svetog Trifuna počinje sečka (februar), naravno po starom kalendaru, za koju seljaci na Kosovu kažu: "Sečka seče, Marta dere, Sveti Sava kožu bere". Sečka je, opet rekla: "Da nemam strah od moje starije sestre zime, grane bi od ognja vrelo s jedne strane, a ja bi' ga s druge strane smrzla" - toliko u februaru može biti hladno.

 

Ako na Trifundan pada sneg ili kiša, biće kišna i rodna godina, ako je vedro, godina će biti sušna i nerodna. Narod još kaže: "Triša zabo ugarak u zemlju, pa zato sneg i led počinju da se tope".

Svetog Trifuna slave gostioničari, a on je i zaštitnik grada Kotora.

 

 

 

 

biggrin.gif

Edited by blondie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Добри човече, чин крштења је Света тајна. Као и код сваке друге Свете тајне, кореспондирајући ритуал мора да се обави у Цркви, у екстремним ситуацијама на другом месту (на пример, исповест болесника на самрти). Исто тако, да би могао бити учесник у некој Светој тајни, мораш бити крштен, осим, наравно, Свете тајне крштења, из логичних разлога. Вековима су се у Србији људи крштавали онако како је Бог рекао, али је онда дошла банда комунистичка и крштење (термин је, ипак, остао) се спроводило у општинама и месним канцеларијама (кум је ту, ваљда, служио сам да детету, шатро, да име). Ако хоћеш некоме да будеш кум (то јест, ако неко хоће да му будеш кум), било на вечнању или крштењу, онда то буди онако како треба, ако нећеш, онда одбијај сваку понуду. такође, инсистирај да се те две тајне одраде на партизански, "у име народа", начин (што, хвала Богу, нико неће прихватити). Ја не знам шта друго да ти кажем. Нема ту атака на твоја веровања, већ има твог безобразлука, тврдоглавости и гордости у целој причи. Хоћеш да будеш партизан, буди, али не очекуј да ћеш крстити некога. То ти је иста фора као са џамијама, нећеш да се изујеш, нећеш ни ући унутра.

nikako da ukapiras sta ja govorim icon_smile.gificon_smile.gif JA NECU DA KRSTIM IKOGA ILI ICIJE DETE. Ali zakon me primorava na to... to ja smatram nepostenim. Nemam nista protic toga da budem kum

Share this post


Link to post
Share on other sites

a ti neces da ukapiras da moras da se izujes kad ulazis u dzamiju. prosto je tako. i mene sto se tice, to je sasvim ok - cak i kad je dzamija u pitanju. ako meni komsija meksikanac moze reci na 7. januar, cisto i srpski - Hristos se Rodi, a jedan jaran uporan u `srecan praznik` (jer ne priznaje da je Hrist ikad postojao icon_smile.gif ), onda tu ocigledno nesto ne stima po pitanju lijepog ponasanja i kulture.

ali danas je sve bez ikakvog reda, svako oce po svom i kako on misli da je najbolje. Borise, ti zakoni su ustanovljeni stotinama godina unazad - i nece ih crkva/dzamija/budisticki hram mijenjati zato sto ti mislis drugacije. ionako je previse toga uprosceno i izmijenjeno na stetu tradicije i obicaja, ali ajde.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mislim da kumovanje i krstenje ne treba tako da se spajaju. Mislim da je cast biti kum nekome, i vencati nekoga, ali stvarno ne vidim kakve to veze ima sa prokletim krstenjem!??!?! Ne zelim da kazem nekom mom dobrom prijatelju da odbijam njegovu ponudu da ga vencam jer ne zelim da dodjem u situaciju da moram da se krsim jer on zeli da krsti dete. JEDNOSTAVNO NE ZELIM, i ako kazete da gresim i da to nije neposteno, prosto serete... bez obzira na svoja religijska ubedjenja, to je na licnoj osnovi neposteno!

Share this post


Link to post
Share on other sites

e bravo - to posljednje sto si rekao - `na licnoj osnovi` - tu nastaje problem. ti licno smatras da to nije ok, a u stvari se to ne vrti oko TEBE nego te porodice kojoj bi bio kum - da li da vjencavas, ili da budes kum djetetu ili sta god. razumijem tvoju zelju da se ne krstis ali onda razumi i ti da je kumstvo jedna velika obaveza, casna itd (kako kazu, Bog na nebu, kum na zemlji)... i da se ne moze obaviti po necijem licnom ubjedjenju. ako su ljudi pravoslavci, katolici ili sta god - ne mozes ocekivati od njih da odustanu od svoje vjere, tradicije, obicaja koga mozda sprovode porodicno vijekovima unazad ili nebitno.

 

takodje bih te zamolila da ne psujes bas toliko - krstenje je sveti cin i nije `prokleto` ili sta god da si rekao. hvala.

Share this post


Link to post
Share on other sites

smatram da mogu barem da se izrazavam kako zelim, a volim da psujem ono sto ne volim... Kad vec ne mogu da se borim protiv toga ovo mi pricinjava neku vrstu zadovoljstva, u nemoci valjda.

 

 

Kako bilo, ne zelim ja da odviknem nekoga (kamoli porodicu) od njihove vere, niti mislim da cu uspeti da promenim nesto, nego se eto prosto bunim jer mrzim nepravdu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. volim i ja da opsujem (na zalost), daleko od toga, ovdje se radi o vrijedjanju. pretpostavljam da psujes Boga iz zadovoljstva ali smatram to krajnje nekulturnim i prostackim pogotovo ako si u prisustvu onih cija vjerska i bilo koja druga uvjerenja vrijedjas. no danas su te stvari za pohvalu, stvari su postale naopake pa i ovo dodje kao `kul` stvar...... znas ono, popenju dijete na sto na sred slave ispred krsne svijece i kazu - ajde sine, opsuj kumu mater. ili tako neki fazon.

 

 

2. tebi nepravda, a meni pravda. ne dovode stvari ljude u zabludu nego pogledi na stvari - oskar vajld.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. To je mozda ruzno sa moje strane ali kaljam stvari koje ne volim. Trudim se da to ne radim, ali nekad me nesto previse nervira, and i can't help myself...

 

Svasta mene vredja kapiram isto toliko, ali ne pricam, nema svrhe. Niti cu ja prestati, niti ce drugi prestati.

 

 

2. Navikao sam vec da budem u manjini sto se tice rezonovanja

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. slazemo se dakle da je prostakluk i da se siri kao epidemija na zalost i da tome ucimo i djecu. pohvalno, za medalju olimpijsku.

 

 

2. na zalost, ovdje nisi u pravu. nisi manjina nego vecina. mnogo je vise takvih kao ti. da je suprotno - ne bi ovaj forum ovako zivio. icon_da.gif i davno bi hram svetog save bio zavrsen a ne bi ga gnjavili godinama.

Share this post


Link to post
Share on other sites

smatram da je bolje da moje dete psuje nego da zeli da psuje a koristi neke debilne izraze umesto toga. Ne podrzavam nikakav nacin sputavanja razmisljanja i govora.

 

 

Da je vise ovakvih kao sto sam ja gomila stvari bi bila drugacija... Prvo ovo o cemu razglabamo vec 2 strane icon_smile.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. sloboda govora koja podrazumijeva psovanje nije sloboda nego nepristojnost i prostakluk. smatrala bih se jako losim roditeljem kad bih imala dijete koje nesvijesno toga sto govori/psuje zgrazava narod oko sebe. nauciti dijete lijepom izrazavanju veci je poduhvat i tezi mnogo nego pustiti ga da u navodnoj `slobodi` koristi ulicarski sleng i psovke.

ako neko zna lijepo da se izrazava, cesto mu psovke nisu potrebne. ali ajde sad, treba se pomuciti oko toga. covjek nije rodjen da se muci, nego izlezava.

 

2. puno stvari i jeste drugacije jer je jako puno takvih kao ti.

sreca, ima i onih koji misle da lijepo ponasanje uvijek i svuda nije zgoreg primjeniti, pa cak i u slucaju `hristos se rodi` - pa malo remetimo svu tu anarhiju koja vlada uslijed povecanih sloboda i prava.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

nikako da ukapiras sta ja govorim icon_smile.gificon_smile.gif JA NECU DA KRSTIM IKOGA ILI ICIJE DETE. Ali zakon me primorava na to... to ja smatram nepostenim. Nemam nista protic toga da budem kum

Закон те сигурно не приморава на крштење у правом смислу речи, дакле у Цркви.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hehehe, primorava me da ja krsim dete. ne da se ja krsim, ali da bih krsio kumche moram ja da budem krsten...

 

i tu crkva ispada cista, a u stvari isto sranje...

 

 

 

a da je tako znam, jer se to sto sam opisao gore desilo mom caletu... nazalost

Не приморава те да крстиш дете у Цркви, већ да га "крстиш" на комунистички начин. Надам се да схваташ шта хоћу да ти кажем, ево већ пет постова ти причаш једно, а ја друго, ја тебе схватам, а ти мене, чини ми се, не. laugh.gifpivopije.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. blondie, ti od ljudi zahtjevas da si nekog osnovnog obrazovanja i kulture tebi bozic cestitaju kao taj meksikanac... e po toj logici, ti bi svim ostalim vjernicima trebala da iskazes isto postovanje, sto bi (hipoteticki) dovelo do toga da nekom satanisti moras pozeljet sretan black sabath (il kako li vec zovu svoje praznike icon_smile.gif ) ??? Ili nekom paganu da pozelis praznik kada slavi npr. Peruna ili neko drugo pagansko bozanstvo... sto podrazumjeva da ne koristis rijeci i fraze kao "slava rogonji" ili "idi moli se drvecu" icon_smile.gif

U osnovi, ti ne iskazujes svoje postovanje prema raznim vjerama/obicajima/nacija/rasama, pa ne vidim razlog zasto se bunis... nemoj sad odma da se uhvatis svadje, ovo je cisto konstatacija na tvoju pricu.

 

2. Po mom misljenju, odluku o krstenju bi trebalo prepustiti djetetu nakon njegovog punoljetsva... potrebno je da dijete(tad vec odrastao momak) shvati znacaj tog obreda, i da ga u potpunosti prihvati. Iako uradjeno iz najbolje namjere roditelja, ovakav nacin krstenja mi je u rangu sa ovim savremenim trendom pomodarskog krstenja, gdje se svaka ziva budala moze pokrstit iako o vjeri pojma nema...

 

Black_Totem, objasni mi samo jel po hriscanskom moralu normalno slusat muziku u kojoj se ta vjera napada (mislim na Samael, mada ima tu dosta black/death/thrash/gothic/doom bendova koji se bave anti-hriscanskom tematikom a koji se slusaju od strane tr00 hriscana). Zar se to nije u rangu tzv. jeretickih knjiga, ako ne i gore od njih...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

То је "крштење". Одеш у општину и пријавиш рођење детета, а при том му даш и неко име.

gresis! prisustvovao sam razgovoru, kad je pala odluka o krstenju mog malog kuma (na slavi njegovoj), i kasnije sam bio sa caletom i kumom u crkvi kad su caleta krstili. Tako je moralo da se uradi...

 

Stvarno ne znam o cemu ti zapravo govoris

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest Isus Bezbozhnik
gresis! prisustvovao sam razgovoru, kad je pala odluka o krstenju mog malog kuma (na slavi njegovoj), i kasnije sam bio sa caletom i kumom u crkvi kad su caleta krstili. Tako je moralo da se uradi...

 

Stvarno ne znam o cemu ti zapravo govoris

sad ste obojica pogubili nit.

 

kumstvo detetu postoji jedino pri krštenju u crkvi, i da, tu je neophodno da i ti budeš kršten.

 

kod "komunističkog" ( wallbash.gificon_uhoh.gifwallbash.gif ) krštenja nema nikakvog kumstva. jednostavno prijaviš rođenje deteta u opštini i daš mu ime.

 

u čemu je problem?

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

gresis! prisustvovao sam razgovoru, kad je pala odluka o krstenju mog malog kuma (na slavi njegovoj), i kasnije sam bio sa caletom i kumom u crkvi kad su caleta krstili. Tako je moralo da se uradi...

 

Stvarno ne znam o cemu ti zapravo govoris

Хвала Богу да је тако морало да се уради кад су твоји кумови религиозни и желели су да крсте дете у Цркви. Замисли ситуацију да твоји кумови нису били крштени и да не желе да крсте своје дете у Цркви. Шта, по слову закона који наводиш, урадити у тој ситуацији?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

sad ste obojica pogubili nit.

 

kumstvo detetu postoji jedino pri krštenju u crkvi, i da, tu je neophodno da i ti budeš kršten.

 

kod "komunističkog" ( wallbash.gificon_uhoh.gifwallbash.gif ) krštenja nema nikakvog kumstva. jednostavno prijaviš rođenje deteta u opštini i daš mu ime.

 

u čemu je problem?

Па, наравно, ја то покушавам да објасним већ неколико постова. Понављам, чак и да постоји члан у закону који обавезује кума да "крсти" дете, тај члан се сигурно односи на најобичније пријављивање рођења детета у општини, то јест, комунистичко "крштење". Иначе, користим ову синтагму баш због тога што су је комуњаре користиле раније. Конкретан пример, питам лика:"Шта се ради", а он ми каже:"Ништа, ево сад сам крстио Милановог сина". Ја питам:"Где си га крстио", а он каже:" Како где, били смо код матичара, пријавили га, а ја сам му дао име по себи - Петар." Надам се да је сад јасно.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...