Jump to content

Православље


Guest 10 dinara

Recommended Posts

imaginos ne hvata suštinu teksta jer je previše opterećen ko su i kakvi autori teksta, tj. drugim riječima očigledno ne umije da sasluša druge ljude, zove ih licmjereima, arogantnim, pretecioznim i to samo zato što ne odgovaraju trenutnom sklopu njegovih razmišljanja o svijetu oko sebe i u sebi, pa i takve askete kao što su sv.Isak Sirin upoređuje sa prodavačima magle, a o životu u djelima tog velikana pomenuti ad hominem sagovornik ne zna apsolutno ništa.

 

Najistaknutiji strucnjak za te dubine ljuCke duse, moz' da bude samo neki tamo, na prvom mestu psiholog, pa za njim odma' i psihijatar..

 

pa zašto se onda ugledni psihijatri oslanjaju da djela "tamo nekih" poznavaoca ljudskih duša?

 

http://www.verujem.org/teologija/jerotic_isak.htm

 

ili ti psiholog Petar Jevremovic i drugi mnogi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iz istog razloga sto ce se neki ugledni psiholog ili psihijatar oslanjati na bilo koju drugu religiju kojoj pripada, ukoliko je vernik i to kroz njegov licni stav-jer je to njihov izbor.

 

Jerotic je inace predavac na Bogosloviji, tako da je to vezano sa tim, medjutim covek je zavrsio medicinu, odnosno specijalizovao se za psihijatriju, u prevodu, njegov izbor sto se opredelio da pitanja medicine prozima religijom.

Istog takvog nekog Jerotica i Jevremovica ces naci i medju ostalim hriscanima, medju islamistima, medju jevrejima, medju budistima.....a isto tako ces naci i ugledne psihijatre i psihologe koji se ne oslanjaju ni na kakve relihije.

Share this post


Link to post
Share on other sites

opet se maši poenta, ovdje uopšte nije bitno koja je religija u pitanju, i kakvih ima Jevremevića među budistima, islamistima itd...ali to da ej sv.Isak Sirin je prepoznat kao neko ko je živio u vremenu kada nije bilo nečeg kao što su klinike, psihoterpaije, današnja istraživanja, terminiologija itd..ali da njegovo lični doživljaji imaju odgovor (ne konačan) na one suštinske probleme ljudskog bitisanja, da je on neposredno i iskustvom uhvatio sadržaj patologije ljudske prirode i mogućnost njenog oporvaka, preobražaja, obnovljenja

Edited by SixStepsOnTheMoon

Share this post


Link to post
Share on other sites

to nije nikakva privilegija pravoslavlja, tj. hrishcjanstva, pustinjski oci su imali dosta uvida u umni zhivot choveka, ali su takodje i starogrchki i starorimski filozofi, pogotovu stoici. evo npr. skoro sam prochitao jednu odlichnu knjigu o emocijama i antichkim iskustvima i mishljenjima na tu temu, i navode se aristotelovski, (neo)platonistichki i stoichki pogledi, a takodje se navode i avgustin i evagrije. koga zanima mozhe da pogleda ovde: http://www.giffordlectures.org/Browse.asp?PubID=TPEMPM&Volume=0&Issue=0&TOC=True

Edited by рогозуб

Share this post


Link to post
Share on other sites

20px-Cquote1.png Ма колико се паметњаковићима чини апсурдна мисао о митарствима, ипак они неће моћи да их избегну.

20px-Cquote2.png

— Свети Теофан затворник

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rizikujem pad interneta i karmicku apokalipsu :smile: ali...

to nije nikakva privilegija pravoslavlja, tj. hrishcjanstva, pustinjski oci su imali dosta uvida u umni zhivot choveka, ali su takodje i starogrchki i starorimski filozofi, pogotovu stoici. evo npr. skoro sam prochitao jednu odlichnu knjigu o emocijama i antichkim iskustvima i mishljenjima na tu temu, i navode se aristotelovski, (neo)platonistichki i stoichki pogledi, a takodje se navode i avgustin i evagrije. koga zanima mozhe da pogleda ovde: http://www.giffordle...=0&TOC=True

:da: upravo to.

 

 

Inace gore pomenuti Vladeta Jerotic je neverovatan covek, mozes ga slusati ceo dan, jedan od najvecih umova nase danasnjice.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest HEFEST

U ala ce biti krckanja. Smejte se dok ne dodjete do ovoga.

 

20 митарства која свака крштена душа мора проћи како би доспела у Царство Небеско. Према том житију, редослед митарстава је следећи:

 

  1. МИТАРСТВО ПРАЗНОСЛОВЉА
  2. МИТАРСТВО ЛАЖИ
  3. МИТАРСТВО ОСУЂИВАЊА И КЛЕВЕТЕ
  4. МИТАРСТВО СТОМАКОУГАЂАЊА
  5. МИТАРСТВО ЛЕЊОСТИ
  6. МИТАРСТВО КРАЂЕ
  7. МИТАРСТВО СРЕБРОЉУБЉА И ТВРДИЧЛУКА
  8. МИТАРСТВО ЛИХВЕ
  9. МИТАРСТВО НЕПРАВДЕ
  10. МИТАРСТВО ЗАВИСТИ
  11. МИТАРСТВО ГОРДОСТИ
  12. МИТАРСТВО ГНЕВА И ЈАРОСТИ
  13. МИТАРСТВО ЗЛОПАМЋЕЊА
  14. МИТАРСТВО УБИСТВА
  15. МИТАРСТВО ЧАРАЊА
  16. МИТАРСТВО БЛУДА
  17. МИТАРСТВО ПРЕЉУБОЧИНСТВА
  18. МИТАРСТВО СОДОМСТВА
  19. МИТАРСТВО ЈЕРЕСИ
  20. МИТАРСТВО НЕМИЛОСРЂА

  • Upvote 1
  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...