Jump to content

Iron Maiden


Black Knight

Recommended Posts

Ala je veselo kod McBrain-ovih

 

http://ultimateclass...d-for-burglary/

 

"While the woman called the police, he grabbed some items from her purse, including a half-eaten chocolate bunny, some cosmetics, a belly ring, a freezer pack and half an orange, which he ate." :haha:

 

"Nicko’s wife, Rebecca, will appear before a judge in May as a result of an incident in February. She is alleged to have committed domestic battery by attempting to stab a man (who may or may not have been Nicko) / :haha: / in their home and then throwing logs at him."

Edited by Descender
  • Upvote 2
  • Downvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Verujem da se Nicko u međuvremenu opijao svojim vinom i nema pojma šta se dešava. :haha:

 

Inače, interesantna diskusija se pokrenula na prethodnoj strani.

 

Solaza mora da bude upecatljiva i da ti udje u uvo, da mozes da je zvizdis i li otpevusis, i naravno da ide uz pesmu, a za tako nesto Hemet, Marej i Smit su tate.

Solo na stranger in a strange land, je jednostavna solazica, moze svako da je skine, ali je zato jedna od najsavrsenijih koju je Adrian Smit ikada osmislio.

Sa ovim se apsolutno slažem.

 

Ko ocekuje da mu se pesma isto odsvira kao na studijskom albumu, taj bolje da sedi kod kuce i slusa albume, za njega koncerti i nisu.

Ali ovo je već interesantno razmišljanje. Za mene su Maideni skup izuzetnih muzičara, svako sa svojim kvalitetima i to se svakako čuje na studijskim albumima. A kada odem na koncert, volim da ih čujem da su i uživo muzičari tog kalibra kakvi su i na albumu. Ima nešto u tome da, pored toga što te ponesu same pesme, energija i različiti faktori koji su deo magičnog koncertnog iskustva , čuješ muzičare koji su u top formi i inspirišu te i impresioniraju svojim umećem uživo kao i kada ih slušaš sa CD-a. Ovog leta ću, na primer, imati priliku da vidim Rush i već vidim sebe kako zadovoljno klimam glavom kada Neil Peart odsvira neki od svojih signature prelaza stopostotno precizno. To je važan deo koncertnog iskustva, tako da mi je savršeno jasno zašto neko može da bude malo razočaran ako muzičar ne ispuni očekivanja na koncertu. Međutim, daleko od toga da je koncert u tom slučaju propao. :haha:

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sve to zavisi od forme muzike i od slusaoca.Govorim o licnom dozivljaju.

U npr klasicnoj muzici zelim onako kako je napisano, jer bi se tu bilo kakvo odstupanje uocilo i ne bi islo uz formu.

ako je neki pank, kantri(prostije forme), surf rok(stari), pop muzika, rokabili, tu nema mnogo sta da se menja u odnosu na studijski snimak.

Ako slusam metala,tu je vec manje ogranicenje, ali tu moras da odsviras upecatljive solo deonice, a ostalo menjas i improvizujes svaki put i onda ce pesma svaki put biti posebna, drugacija(to je ono sto rade skoro svi bendovi i uvek su mnogo cenjeniji bili muzicari koji improvizuju na taj nacin od plastikanera)

Ako je bluz,hard rok ili nesto slicno tome,rege sloboda je velika ali u okviru pentatonike, ali isto tako nikad nijedan bluz muzicar ne svira isto onako kako je na albumu, jer nikada ne oseti na isti nacin i da ponovi onako kako je na studijskom snimku, zvucalo bi plasticno, bezosecajno i mrtvo, kao da sviras na autopilotu, sto bi publika brzo odjebala.

Ako je to dzez, flamenko,neki ambijentalni trip i sl, tu je potpuna sloboda, pogotovo ako je neki progresivan ili fjuzn fazon, neponovljivo iskustvo uvek drugacije odsvirano.Imas kostur a oko njega gradis sve sto ti se nadje na umu u tom trenutku.Jednostavno uvek si u muzickom pokretu.

Ras je opet poseban trip, pogotovo zbog posebne forme muzike.Srbenda Aleksa ima poseban stil sviranja i ima takvu formu melodije koju pravi sa kojom nema previse izleta, medjutim i on improvizuje.

Njihov bratski bend Flojdi su opet posebni po tome sto Gilmur specificne delove koje si cuo na studijskom albumu odsvira, a izmedju improvizuje u bluz fazonu.

 

Sve to zavisi od slusaoca i sta zeli i sta ocekuje da cuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kada sviras 30 godina iste stvari, dosadi da ih sviras onako kako si ih svirao 1983, vec uvek gledas da nesto malo promenis, a to nije brljavljenje, vec jednostavno to nije pank sa 3 akorda,pa da drljas uvek isto.

 

1. Lepo sto volis Kirka, ali on uzivo uglavnom ne menja solaze i ne improvizuje, nego pretezno brlja.

2. Nema u pank akordi :bigblue:

  • Upvote 1
  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobre poente, Sale, lepo si se pozvao na primere improvizacije kod Floyda i Lifesona, koje su uglavnom uvek na mestu. Ali ne htedoh da komplikujem, pa sam zato pažljivo izabrao Neila kao primer, kod njega nema vrdanja. :mrgreen:

 

Jedino što bi možda trebalo spomenuti je kako se neki gitaristi vade na improvizaciju, koja u nekim situacijama u stvari prekriva lenjost muzičara da opravda nešto što je postalo kultno i odsvira solo kako dolikuje. Zamisli da Adrian improvizuje pomenuti solo u Stranger in a strange land, ne verujem da bih bio dirnut koliko kada bih čuo one prave tonove. Na stranu što taj solo nije tehnički zahtevan, treba ga opet znati. A pritom gledam da ubacim Maiden reference u priču, jer smo odlutali od teme. :haha:

 

A ako bendu već nešto postaje dosadno, zašto se ne menjaju riffovi? Obično stradaju komplikovanije sekcije. ;)

Edited by Totamealand
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Neretko se i to desi,ne u metalu ali.....Pejdz(konkretan primer Whole lotta love,Dazed and confused), Hendriks(watchtower,voodoo chile....), Rici Blekmur(Smoke), Klepton(layla,cocaine,i shot the sheriff.....)..su cesto i rifove menjali i menjaju.Ili cak kompletan aranzman kao sto su Blekmur i Klepton radili(sa unplugged albumom je oziveo stare hitove u potpuno novom aranzmanu,sto nikome nije poslo za rukom, i to jos da bude uspesno pa i uspesnije nego prvi put)

 

 

Eto u strangeru nema menjanja, al zato Marej i the number of the beast.Covek je izmenio skoro sve i opet zvuci jebacki jer je smeker ima taj vajb koji mu to dopusta.

Isto to radi i Hemet, ali izgleda neki ne obracaju paznju vec misle da ne svira kako treba i kako je ujebo, a sa tehnicke strane gledano sve je po jusu.

Od Hetfilda ili Mastejna se ne ocekuje improvizacija jer tako sviraju, ali gitarista pored njih ima slobodu da sa svojom deonicom radi kako mu je volja uz specificne delove po kojima je pesma prepoznatljiva.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Respect za one koji fino nalaze ravnotežu, tj. improvizuju sa merom ali donekle ostaju verni originalu. I opet, mislim se nešto, na kraju krajeva je i to stvar ukusa. Neko će biti oduševljen improvizovanom deonicom, neko neće biti posebno impresioniran jer je možda baš vezan za originalnu verziju, that's how it goes. Ali ima momenata gde je prosto blasfemija promeniti nešto što je savršeno. :bigblue:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sad sam uhvatio slucajno neku interesantnu triviu. Ispade da pesma Wasted Years, je posvecena seriji Doctor Who, i da se na back coveru Somewhere in Time nalazi TARDIS. Plus u bukletu od Somewhere in Time, se pominje Beograd kao prvi koncert na turneji Somewhere on Tour. Sad mi je jos drazi ovaj jedan od omiljenih mi albuma ikada.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zanimljivo je da je jedino na tom koncertu u Beogradu svirana The Loneliness of a long distance runner, odmah nakon tog koncerta su je zamenili sa Sea of madness, verovatno se ona nije toliko dobro pokazala. A nisam imao pojma da je Wasted years posvećena toj seriji, oduvek sam mislio da ju je Adrian napisao o životu na turneji i o tome kako se on osećao u to vreme. Stranger in a strange land mi isto ide u tu priču, slične su u tom pogledu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zna li neko sta se desava, jel to to sto se tice ove turneje, da li dodavati jos nastupa?

Ja ne mogu da verujem da je vec proslo 4/6 god. od kada sam ih gledao u BG. :sad:

Pa sta tu ne moze da se veruje,pre 2007 nisu svirali od Somewhere In Time turneje :).A to sto mi imamo lenje i kretenske promotere,to nam niko nije kriv...Da su hteli da dovedu ne bi bilo problema.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...