Jump to content

Iron Maiden


Black Knight

Recommended Posts

Pih, ipak nije neki bend kojim vladam pa da mogu da napravim poređenje. Ali možda nekog drugog ne bude mrzelo da "prosvetli" Maiden fanove. ;) 

Ja imam utisak da je malo strogo potcenjivati filozofske i religijske aspekte u Iron Maiden pesmama (dozvoliću sebi da tu uvrstim i tekstove zasnovane na poeziji i istoriji), budući da su Maideni među pionirima po pitanju uvođenja takvih tema u metal kao žanr. Nije da su Sabbathi, Saxon i Judasi imali detinjaste tekstove, ali Maideni su se više oslanjali na Rush / Thin Lizzy / 70s prog kao zvezde vodilje u tome šta u metalu može tekstualno da se radi. Možda to sa ove tačke gledišta nekome deluje prosečno, ali to bi bilo kao kada bismo kritikovali Sabbath što nisu imali visok operski vokal koji je kasnije za heavy metal postao standard, ili kao kada bismo kritikovali Helloween što nisu imali klavijature i neoklasične solaže koje su kasnije za power metal postale standard.

I bez obzira na tu perspektivu i kontekst, i dalje mislim da se Maideni sasvim dovoljno zrelo i sofisticirano nose sa religijskim i filozofskim temama. Na primer, pesme poput The Alchemist, Lord of light, Blood brothers i The Man of sorrows mi ne deluju ni banalno ni naivno, naprotiv. 

E sad, jasno mi je da je neko možda razočaran činjenicom da Belshazzar's feast kao biblijska priča nije prisutna u tekstu pesme The Writing on the wall, ali nikada nije ni postojala indikacija da će se u pesmi isključivo o tome raditi. Nek' me neko ispravi ako grešim, ali Belshazzar's feast je trebalo samo da posluži kao hint ka nazivu pesme, što su fanovi i uspeli da dešifruju. Razumem da je neko možda imao drugačija očekivanja, ali nije kao da su nam obećali temu pa je nisu ispunili. :mrgreen:

  • Like 2
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ako malo bolje poslušate čućete da su rif za prvu pesmu maznuli od Priesta sa Beyond the Realms of Death, a za drugu od Megadetha sa Angry Again
Znam da prosečan obožavatelj mejdena ovo ne želi da čuje, ali i nije bio prvi put da se Mejdeni poslužuju po starim albumima, a naročito tuđim.

Inače nikad nisam doživeo ovako veliku kampanju reklama za novi album… na fejsu, televiziji, jutjubu. Nije ni čudo što je za sada tanak.

Just my two cents…

 

Edited by The Trooper

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poslušao "Stratego" nekoliko puta u ovih nekoliko dana od objavljivanja, ali slabo, teško mogu da je zapamtim ili memorišem po nečemu specifičnom. Slabija od "The Writing on the Wall", a ni ta me nije impresionirala.

Inače, koga zanima, evo (još) jedan intervju sa Dickinsonom u kome je iznio neke zanimljivosti u vezi sa novim albumom, pisanjem pjesama, snimanjem itd. 

https://www.revolvermag.com/music/iron-maidens-bruce-dickinson-secrets-surgeries-and-senjutsu

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...