Jump to content

Proizvodnja i kastomizacija gitara


Nurg

Recommended Posts

  • Replies 596
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ljudi, pitanjce:

Posle 10-ki, na gitaru sam stavio 9-ke.

Problem je u tome sto su mi se zice previse prilepile za vrat, pa se cuje cangr,cangr, kada sviram na suvo.

Sta bi trebalo da uradim, da bi mi se vratilo staro rastojanje?

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Imam ltd ex-400 gitaru i fabricki ima ugradjenje emg 81 i 60 ali posto je mene dragi ucitelj dushan naucio da trzam da jebem keve i probao neke gitare sa ''dinamichnijim magnetima''Koje magnete preporucujete od pasivnih a dz dz i tako to?TElo je mahagony ali extra lak..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ujka Nurg, mislim da si definitivno u pravu kada je u pitanju basswood, ipak to drvo treba izbegavati, ali sad sam zapao u jednu dilemu. Inace hocu da kupim Jackson RX10D ali nailazim na kontradiktorne informacije u vezi drveta, cak i na Jackson siteu. naime na naslovnoj strani za gitaru pise da je od basswood, dok u detaljnoj specifikaciji pise da je alder. Gledao sam na mnogim sajtovima ali tamo uglavnom pise alder, mada na nekim sam nasao da je basswood. Inace ako je basswood ne bih ni razmatrao. A inace planiram da, ako je kupim, ubacim dva EMG 85, sta mislis o toj kombinaciji?

:muzicar:

naravno svaki savet od bilo koga je dobrodosao :pivopije:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pretrazio sam celu temu i nisam uspeo da nadjem to za basswood. Aj' molim vas jos jednom objasnite zasto bi ga trebalo izbegavati. A pre par dana sam cuo da je to najpogodnije drvo posle mahagonija za "tezak" rezultat... Nisam znao sta da mislim, a onda procitam ovo...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pretrazio sam celu temu i nisam uspeo da nadjem to za basswood. Aj' molim vas jos jednom objasnite zasto bi ga trebalo izbegavati. A pre par dana sam cuo da je to najpogodnije drvo posle mahagonija za "tezak" rezultat... Nisam znao sta da mislim, a onda procitam ovo...

 

Otkud ti to da generalno treba izbegavati basswood ??? Svasta. Gosn' Petrucci recimo svira basswood i nesto se ne zali. I Axis/Axis Sport je od basswooda sto se EB/MM tice. Vecina legendarnih Jebaneza iz 80-tih sem RG540 serije (mahagoniJ). I tako dalje i tako dalje. Danas se uostalom gitare prave od tolikih egzoticnih drva (tipa pau fero, koa, bubinga, imbuya i slicno) da nije ni bitno. Whatever ticks your fancy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ovako:

RG = basswood

basswood = tonski mrtvo drvo

tonski mrtvo drvo = dimarzio pickup

dimarzio pickup = jedini pickup kojeg boli djokica za drvo jer gura svoju filozofiju gde god da ga stavis.

 

Bill Lawrence su fantasticni magneti, ali ti na RG nece dati nista. Bolje da ih budzis na nekog epifona LP ili slicno (ako vec nemas gibsona) ili ga ih guras u strata.

 

Ovo je razlog zasto sam prokemntarisao da ne bih uzimao gitaru od basswooda. Ja inace kada god se odlucim za kupovinu bilo cega volim da se konsultujem sa ljudima koji poznaju tu materiju bolje od mane, a posto ujka Nurg zivi od toga definitivno mislim da treba uvaziti njegovo misljenje.. ...ali opet kazem, cenim misljenje svih onih koji smatraju da imaju dovoljno znanja da upute dobronameran savet. A nije ujka Nurg jedini lik od koga sam cuo sve najgore o RG ibanezima i basswood.

 

Inace Dersu, strava ti je ona fotka sa Jackson Kelly :pivopije:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mislim da na gotovo svakoj bratskoj temi (gitaristi, oprema, basisti...) ima barem jedna strana o spomenutom pitanju.

Takođe znam i da je tražiti jako naporno, kao i to da sam verovatno kreten jer ću opet izgubiti lapo sata iznoseći svoja i ne tako bitna, nestručna i malo korisna iskustva. :)

 

No, kanda imam neke Sizifove krvi....

 

Za razliku od onoga do sada, neću odmah govoriti o tome kako je ovo loše a ono dobro...

Postoje razlike, a šta je kome loše i dobro, to varira.

Nekome je i Heineken dobar, a verovatno ni Marija Šerifović nije nevina...

 

Ne bavim se stolarijom, niti bilo čime vezanim za obradu drveta. Ja sam samo basista. Izrazi koje ću koristiti su laički, i smešni ikome ko se ozbiljnije bavi ovim. No poentu ću, nadam se, uspeti da prenesem.

 

Lipa, Topola i ta lakša drva imaju i takav neki zvuk. Manje visokih, manje srednjih, manje... ...manje zvuka.

Prenose neke low-midove i neke visoke. S druge strane tvrđa drva poput jasena i javora imaju više srednjih, i viših srednjih, praskaviji zvuk, i manje brundave basove.

 

Sad subjektivno:

Ja lično ni jovu (alder) ne volim, meni je i ona njesra. Tek mi je nešto malo bolja od lipe i ostalih stiropora. Meni čak i to drvo ima odlike tih jeftinijih, koje ja opisujem ovako:

Zdravih basova ni za lek, srednjih nema, a i ako ima malo slučajno, onda je i to tamo neki "midl uz izvinjenje".

Zdravih visokih nigde, samo neka zujka. Dakle zujka i brundanje i mikrofonija kad upališ dist.

Kažem meni i jova (alder) spada u tu kategoriju, mada mnogi to smatraju dobrim drvetom, verovatno zato što Fender to koristi od tamo nekih sedamdesetih ako se ne varam (verovatno kao jeftiniju varijantu).

Ta meka drva se po katalozima zovu: basswood, agathis, poplar, i eto, ja i alder tu ubrajam. Ne znam šta je taj agatis, no ovo ostalo se naški zove (redom): lipa, ???, topola, i jova.

 

Ja recimo ne bih ni metlu uzeo od tih materijala, da mogu da biram. No, eto igrom slučaja (finansijskog) imam čak dva instrumenta od tih šapurika, ali ih nikad nisam nosio u studio.

 

Jasen i javor su slični kako po fizičkim tako i po tonalnim karakteristikama. Agresivan tranzijent, postojaniji midlovi, zdraviji, mada manje napadni basovi.

Mahagoni je frekventno najujednačeniji, mada i mahagonija ima mnogo vrsta, pa i to ume da varira.

To su neka moja iskustva.

 

E sad caka je u tome da postoje neke prihvaćene norme i definisane predrasude o gitarskom zvuku. Generalno je za dist bolje kad je zvuk gitare reskiji i agresivniji, postojaniji, pa je tako i jasen popularniji od lipe kad se priča o nekoj češagiji.

Jasen je i skuplji od lipe. Mahagoni je naskuplji.

 

U stvari, koji k...ac ja sad naklapam, eto vam ko šta koristi od materijala, pa procenite sami. I tu sad mislim na one popularne modele, a ne na iskopine tipa tamo neki model od tamo nekog drveta, rađen u 34 primerka 1972 godine.

 

Dakle:

 

Gibson Les Paul, SG, kod basseva Thunderbird: mahagoni telo i vrat

Fender Strat, Tele, Jazz Bass, precision Bass: telo jasen (kasnije nekada i jova), vrat javor.

Ibanez RG, JEM, i svi serijski modeli, pa i većina basseva: lipa. Tu i tamo nešto od signature serija od jove.

Ibanez Iceman, poneki JS, S, Bolji SR bassevi: mahagoni

Kod nekih starijih basseva (ATK serija na primer) se i Ibanezu omakao pokoji jasen, kao i kod ponekog Gilbertovog modela.

Jackson, Kramer, ESP i ostale metalske gitare zavise od toga čiju osnovnu filozofiju prate. da li Fenderovu ili Gibsonovu.

Tako se ESP JH pravi od mahagonija, jer je to Gibsonov rip-off, a ESP Horizon je jova, jer je to više neki japanski fazon.

Recimo, moj Kramer je od javora, ceo. Dakle pratili su neku Fenderastu ideju.

 

Vratovi su gotovo uvek od javora ili mahagonija. Kotne ploče od rosewooda ili javora.

 

Nisam spomenuo egzotična drva, koje recimo Warwick voli da koristi. Nisam se puno ni sretao sa njima, a i ne mislim da je bitno doticati ih u raspravi koja je potekla od šugave lipe.

 

Striktne zakonitosti nema. Grube zakonitosti bi mogle da budu:

Ako je gitara kvalitetnija (a od "konvencionalnog drveta"), veilka je verovatnoća da će biti od jasena, javora ili mahagonija.

Kod bass gitara je mahagoni nešto manje popularan.

Jeftiniji instrumenti i indokineski instrumenti se najčešće prave od lipe, i to još u boljem slučaju.

 

Eto to je to.

 

Ja recimo zaista ne volim lipu, ni taj fazon zvuka, no onda se pojavi Petrucci ili Vai i sjebe mi koncepciju...

 

Zvuk najviše zavisi od samog sviranja, to je valjda poenta.

Eto, setih se sad kako sam 2002 gledao Lacuna Coil, i jedan gitarista je imao kompletan Dimebagov setup, od Washburn Monster gitare, preko Waha i Whammy-ja, sve do Randall Warhead-a. Zvučao je ko mekan tuki...

 

Cheerz! :pivopije:

 

ps.

mrzi me da čitam svoj post u cilju ispravljanja grešaka u kucanju, pa se izvinjavam zbog istih

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koliko ja znam Vai-jevi JEM-ovi su uglavnom od Aldera? ...za ove bele sam 100% siguran :da:

 

A Satch inace obozava taj omrazeni americhki basswood, i tu se slazemo 100% iako ja doduse najvise volim Mahagoniju :)

 

Mislim mnogo je bitnije kakvog je kvaliteta samo drvo i kako je obradjeno...na kraju krajeva Satch-ovi Chrome Boy-evi cak nisu ni od drveta, vec od od Luthite-a a rade ubedljivo najbolje, to je i sam rekao u par navrata...

Share this post


Link to post
Share on other sites

And the annual Sizif award goes to..... :) :)

 

 

`Ajde da dodam (takodje mnogo puta pomenuto) da velike tate tvrde da se lipa odlicno pokazuje u situacijama sa tesko procesovanim signalom. Kao da to "manje tona" u toj situaciji daje i manje nezeljene distorzije signala, a ton u tom slucaju svakako (mnogima diskutabilno) efekti ofarbaju vise no drvo.

 

Takodje kazu da je raspon izmedju krajnje dobrog i krajnje loseg komada lipe ogroman, mada ja jos nisam naleteo na izuzetan. Svaki komad koji sam imao ili svirao je meni zvucao overall mekano u basevima i pomalo tupo u midlovima. Visoki su doduse, bili ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...