Jump to content

Proizvodnja i kastomizacija gitara


Nurg

Recommended Posts

  • Replies 596
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ne bih da protivrecim kumu, samo napomena da je najveci broj Stradza napravljen od aldera da ne kazem jove iliti jelse. Te su i najcenjenije generalno. Jes' prvi Stradza ever bio od jasena jerbo su vec imali isti koji su koristili prethodno za Telecaster-a da ne kazem Broadcaster-a. Ali revoluciju je izazvala odluka da koriste jovu. Pravilo palca da ne kazem 'rule of thumb' je da su farbane Stradze prakticno uvek pravljene od jove (sem po narudzbi) a transparentno lakirane su uglavnom od jasena ili od boljih komada jove (jova nema sare/rebra pa i ne izgleda nesto fancy-schmancy onako klot). Onda im je ponestalo te jove koju su pazarili u enormnim kolicinama pa su se bacili na topolu/jablan (poplar).

 

Jebanezi RG nisu svi od basswooda, kako rekoh citava RG540 serija (Power, Sabre i Radius) je od mahagonija. Nema zezanja. Vaijevi JEM-ovi i Universe su otprilike 50%-50% basswood i alder (ne mislim na istoj gitari naravno). Prvi modeli su alder (Evo, Flo i bratija). Elem Satch je gooodinama svirao na mahagoniju. Ako me secanje ne vara cak su i rani JS modeli bili od istog.

 

Tol'ko. Ne znam otkuda tolika odbojnost prema proverenim drvima. Sta bi rekli da vi neko uvali kou, wenge ili slicne marifetluke.

 

Nego, apropo gorenavedenog, ostade mi na kevinoj gajbi enciklopedija gitara koju sam bistrio u detinjstvu, fenomenalno stivo. Klepton na naslovnoj strani. Unutra, svaka gitara istorijski relevantna, fotografisana i objasnjena. Muzejske fotke, nista ono iz radnje nego ili prototip ili SN 000001 (dobro i poneki 000002, jel'da, nema se uvek). F-e-n-o-m-e-n-a-l-n-o gradivo. Valjda keva sacuvala. Druga polovina knjige je bio projekat uradi sam. Sve objasnjeno, ukljucujuci i stancovanje magneta. Milina.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne bih da protivrecim kumu, samo napomena da je najveci broj Stradza napravljen od aldera...

Hvala. Komadi od jove koje sam ja sretao su uglavnom bili noviji (sedamdesete pa nadalje), dok su svi vintage komadi koje sam držao u rukama bili od jasena. Sad kako si napomenuo, primećujem da JESU svi bili ona sunburst farba gde se providi tekstura drveta.

Sad sam se skenjao iz dva razloga. Upravo sam se suočio sa surovom istinom da Fender koristi jovu oduvek, i sa surovom istinom da nikada nisam držao u ruci jednobojnog vintage Fendera. :cry: Čak je i moj Preca originalno bio sunburst (iz jednog komada jasena je telo).

 

Ja lično ne volim jovu. Za bas i nije tako popularna, doduše.

...sreća moja.

 

Koliko ja znam Vai-jevi JEM-ovi su uglavnom od Aldera? ...za ove bele sam 100% siguran :da:

Kao što rekoh, ja ne volim jovu, tako da sa mog nekog stanovišta Vai nema nijednu gitaru od poštenog materijala.

Kažem "sa mog stanovišta", i ne poričem da Vai ima dobar ton, pa čak i sa tog istog "mog stanovišta". I Pertucci ima dobar ton, pa svira lipu. Meni se jedino ne sviđa taj momenat laganog drveta u priči.

Kopka me, strašno bih voleo da u Vai-jev ili Petrućijev rig uštekam neku džitru od jesena, ili najbolje Gib'ona (LesPaul Custom).

Nisam simpatizer jove. Eno i brokoli je zdrav pa ga ja ne volim, ne sviđa mi se. Ne kažem da jova loša, ima prihvatljiv zvuk, ali ja ne volim te kompromise.

Ja sam čovek seljak, basista, jednostavan. Ne volim umerene, kulturne stvari, beram što se muzike i zvuka tiče. Volim direktno i seljački, agresivno, i masno. Jasen, čelične žice i tako to. Ma volem i ma'agoni, može i javor, samo da ne bude nešto što u bilo kom kontekstu može da se opiše uz pomoć reči: laganije, nenametljivije, jednostavnije, mekše...

Pogotovo ne "jeftinije"!

Jesi svirao nekog JS-a?

Ja sam drndao Ibanez 540P, onaj sa omota prve ploče, ali mislim da se to ne računa.

JS nikad nisam prob'o. Vid'o jesam, ali prob'o nisam. Ni to se ne računa :)

 

Ne znam otkuda tolika odbojnost prema proverenim drvima. Sta bi rekli da vi neko uvali kou, wenge ili slicne marifetluke.

 

Kao što iz priče možeš da zaključiš, kume, ja sam se najviše sretao sa ovim uobičajenim mat'rijalima. Ova tri-čet'r drva što tu vrtimo u krug. Toga sam svirao na gomile.

Sa egzotikom sam se sretao tu i tamo. Sviro na par svirki nekog Warwicka FNA, Za'ebavo se sa raznim Fortressima, pa imam neka iskustva i sa tim, što ti kažeš marifetlucima, no ne dovoljno. U glavnom su to bili instrumenti iz one više klase, pa su svakako zvučali do jaja. Nisam dovoljno upoređivao, niti nailazio na jeftinije instrumente od tih materijala. Vi'š sad se setih da nemam pojma od čega je bio onaj jedan jedini Alembic sa kojim sam imao prisniji kontakt.

 

Kod ovih "običnih" drva sam sa druge strane imao mogućnosti i prilike da eksperimentišem. Ono tipa dve džitre sa istim hardverom samo je jedna jasen, druga lipa, i tako to.

Volim gitarski zvuk, pa otuda i moje čeprkanje gitara a ne samo bas gitara.

Evo radi sticanja uvida u moj neki ukus po pitanju zvuka da kažem da generalno volim Gibson Les Paul Custom tamburu, a volim i zvuk Fender Telekastera.

Kod basseva je druga priča. To je moj instrument, pa tu sve doživljavam kao još jednu soničnu mogućnost, bilo da se radi o Rickenbackeru, Fender jazz bassu, preci, Spectoru ili o MM stingrayu. Sve je to super, i može da se lepo iskoristi, a ja volim da se petljam sa time. Bitno mi je samo da ima POSTOJAN ton, a to u slučaju lipe još nisam doživeo, barem ne kod bas gitara. Bass mora da ima dovoljno mase i konkretnosti da prođe kroz gust sloj gitara i to sam samcit bez dupleksa, i raznih prevara. Osnova mora da je prisutna. E to je mnogo lakše sa nekim "muškim" drvetom... Interesantno je da sam manje basseva od mahagonija sretao. Slabije ih ima ovuda valjda. Nije Gib'on toliko popularan kod basista ovde(n).

 

Nego kume, da se ja vratim na tvoje spominjanje proverenih drva.

Ta reč "provereno" mi malo bode oči.

Provereno je i da se bass ozvučava preko DI-boxa, a na to sam extra alergičan. Provereno je i da je Hendrix najveći gitarista svih vremena (namerno te diram u Hendžu :) ), provereno je i da pesma treba da sadrži dve strofe, tri refrena i solo, i da traje 4 minuta u vr' kape...

Proveren je i McDonalds, i KFC, i Burger King, i Pizza Hut.

I proverena je i lipa.

 

Hoću da kažem da smatram da je individualni doživljaj/stav svakako krajnji presudni faktor, bez obzira na neki trend i opštu prihvaćenost nekih šablona.

Meni se lipa ne sviDŽa. 'Bemliga.

 

Nego, apropo gorenavedenog, ostade mi na kevinoj gajbi enciklopedija gitara koju sam bistrio u detinjstvu, fenomenalno stivo. Klepton na naslovnoj strani. Unutra, svaka gitara istorijski relevantna, fotografisana i objasnjena. Muzejske fotke, nista ono iz radnje nego ili prototip ili SN 000001 (dobro i poneki 000002, jel'da, nema se uvek). F-e-n-o-m-e-n-a-l-n-o gradivo. Valjda keva sacuvala. Druga polovina knjige je bio projekat uradi sam. Sve objasnjeno, ukljucujuci i stancovanje magneta. Milina.

 

Au, sto mu gromova!

Di s'to nabavio?

 

Ja sam nešto slično video kod svog pokojnog majstora gitara u Budimpešti.

Imao je dve debele knjižurine samo za Fendere. Debljina jedne takve knjižice je bila oko četir' prsta. Format A4.

Ne znam tačno šta je sve bilo u tim knjigama, no znam da mu je to bilo od koristi pri identifikaciji mog Prece. Takođe nemam pojma kod koga je sve to dospelo kasnije, budući da je čovek umro pre dve godine.

 

Kume, ajd požuri sa tom šljakom, pa naiđi. Naćićemo neku pivnicu blizu neke fotokopirnice... :)

 

Cheerz! :pivopije:

 

ps.

Kume, ja bih bio obazriviji sa tim izjavama šta ti je sve tu u gajbi. Može se desiti da ti imenjak (imaginos), kolega (Usher) i ja upadnemo pod okriljem noći i opelješimo te za literaturu. Sve, od tavana do podruma. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Grom i pakao, pa vi se svi ovde poznajete licno :confused:

Imam jedno pitanjce za tebe druze Secracon....inace moja prva ljubav je (zahvaljujuci chika Stevi harisu) bass gitara i sad me nekako opet drma nostalgija za tim instrumentom pa sam planirao da kupim sebi jednu gitaricu da cisto kuci uzivam i sviram za svoju dushu. E sad, gledao sam jedan model Squier 5 string special V sa dva J magneta i svidela mi se gitarica, ali opet s' druge strane snimio sam i jednog Ibaneza gsr 205 koji je takodjer 5-zicani, ali cini mi se ima i aktivnu elektroniku. E sad me zanima sta ti mislis da li vredi dati po 300 jevreja za neku od ovih gitarica ili mozda imas da preporucis neki drugi model. Inace za kucnu varijantu sta mislis o Fender Rumble 100? :pivopije:

 

UP THE IRONS :pivopije:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Grom i pakao, pa vi se svi ovde poznajete licno :confused:

Pa neki da, a neki ne.

Evo ja nisam nikoga poznavao kad sam došao na forum, no vremenom upoznaš ljude preko postova, skontaš da imate zajedničkih poznanika, pa tako neke i uživo upoznaš vremenom, itd...

Dobrodošao u sektu, druže.

Imam jedno pitanjce za tebe druze Secracon....

Svaka čast zbog Harrisa. Ja imam njegov potpis na jednom svom bassu.

Bilo koji bass koji si spomenuo je okej, i tih 300 evra jeste cena po kojoj se kreću.

Probaj kako zvuči, kako ti leži i to nek ti je presudno.

Moja neka iskustva:

Znam za slučaj takvog Squiera gde tambura ima problema sa kotiranjem, no to ne treba da bude sad generalna zakonitost, samo te upozoravam da proveriš dobro kotu kad kupuješ. Ovu spomenutu je nemoguće dobro nakotirati. Morala bi da se pomera kobilica...

"Nešto mi se javlja" :) da sam za sličan problem čuo i sa druge strane za isti tip basa.

Dakle posebno obrati pažnju na kotiranje.

Sa pomenutim ibanezom imam manje iskustva. Viđao ga, čuo ga, ali nedovoljno za ikakva epohalna zapažanja.

S obzirom da se te dve gitare razlikuju najviše po fizičkom dizajnu, a imaju sličan ton, ostaje ti ono što sam ti rekao, da ih uporediš.

 

Moje lično mišljenje je da je kupovina bassa od 300 evra, samo zato da bi ga imao za sebe, bacanje para.

Ako ti je neophodna peta žica, onda na žalost i ne možeš puno jeftinije proći, no ja bih ti predložio varijantu da razmisliš o četvorožičanom bassu, pogotovo ako si u Harris fazonu (najniži ton u Aces High je G :) ).

Četvorožičanih varijanti pogodnih za "da malo tamburam po kući" imaš za znatno manje para.

A ima i varijanta da četvorožičani bass naštimaš u D A E H. Moraćeš da budžiš češljić, ali to i nije neki posao. Posle nećeš moći da slepuješ, jer će ti zvučati smešno slep na toj dubini, ali ako ideš po pankerskoj "nemoj sad da se foliraš, nije valjda da koristiš G žicu" logici, onda je i to rešenje sasvim okej.

 

Fender Rumble 100:

Objektivno: Za tvoju kućnu varijantu više nego dobro, možda čak i prejako, no okej, možda će ipak nekad zatrebati na nekoj probi ili svirci.

Subjektivno:

Ne volim 15-inčni zvučnik. Izbegavam sve varijante sa istim. Mrtvi srednji. Mrtav atak. Mrtav ton.

Ja bih uzeo nešto sa 12'' ili sa desetkama.

 

Nekome sam već predlagao ovu varijantu za po kući, evo i tebi ću istu računicu napraviti:

- 4 string bass, pristojan low budget model. Neki Squier, Ibanez, Yamaha, Action Bass, itd... - 150 evra, give or take 20

- Behringer Bass Driver BDI21 - 3000 dinara i kusur 30 dindži.

I imaš super zvuk od tačno onoliko vati koliko imaju tvoji kućni zvučnici. Variijanta je striktno ograničena na sviranje za svoju dušu po kući, i pravljenje demo snimaka.

 

Varijanta sa pojačalom je tri puta skuplja, ali ima opciju sviranja i na probama/svirkama. Razmisli šta ti tačno treba.

 

Evo ja sam basista. No, tu i tamo mi dođe da sviram malo gitaru, da tučem neke rifove, da snimim neku ideju itd...

U tim slučajevima uzmem lepo veslo koje sam pozajmio na neodređeno vreme od drugara koji inače pravi gitare, uz rečenicu "daj mi neko govno koje ti ne treba, da mogu da sviram malo gitaru, po mogućstvu sa hambakerom u bridge poziciji".

Dobio sam đubre, skupinu preostalih delova nekih drugih gitara. U osnovi je to najgori kineski skvajer sa ubačenim Ibanez V2 hambakerom u bridge poziciji i nabudženim TRS 101 tremolom. Meni to super. Još da nema tremolo...

Stavio sam neke sajle od žica, spustio štim u podrum, i eto gitare.

To štekam u zavisnosti od raspoloženja u Boss OD2, Marshall GV2, ili ART ECC, pa u komp gde mu dodajem simulator preampa i kutije.

Htedoh reći da sam uspeo od nula dinara da zadovoljim svoju želju za sviranjem gitare.

Okej, da nemam tog prijatelja majstora, morao bih da kupim neku najjeftiniju gitaru. Samo da kotira. Naka Pacifika na primer. Dakle oko 120-150 evra.

 

Zavisi od ambicija. Ja znam da nikada neću izaći na binu sa gitarom, niti ići na probe sa istom. Koji će mi pojačalo?

 

Eto to bi bilo to.

 

Cheerz! :pivopije:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala ti puno prijatelju na ovako iscrpnom izvestaju, definitivno se slazem sa tobom u svakom pogledu u razmotricu sve opcije koje si naveo. Drago mi je kad vidim da neko zeli da pomogne konstruktivnim savetom....a cak mi je padalo na pamet da malo experimentisem sa gitarom, da kupim 4 zicani bass i onda uzmem paket zica za 5 zicani i spustim mu stim, ali opet s' druge strane kad sviras maidene standardni 4 zicani bass je sasvim ok, a pri tom ustedis i neke parice koje mozes da usmeris na neke druge stvari. :pivopije:

Hvala jos jednom, mnogo mi je pomogao ovaj tvoj post :pivopije:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Di s'to nabavio?

 

Jugoslovenska knjiga svojevremeno, u Palati Albaniji u suterenu. Bg. Cca jedno 1980 ?!?

 

...Naćićemo neku pivnicu...

 

Jasta cemo. Sta bese sa onom pivnicom podzemnom, valjda kod Porte. Onako, drvene klupe, velika sala, krigle, milina.

 

...pod okriljem noći...

 

Ma nosite sta 'ocete, ja sam se od tih igracaka davno oprostio. Bilo bi interesantno doduse proci kroz te pizdarije. Zal za mlados' jebiga. T'ga za jug.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nekome je i Heineken dobar, a verovatno ni Marija Šerifović nije nevina...

Upravo zbog ovakvih izvala sam i čitao post.... Inače ne bih, jer znam šta bi odgovorio liku...

Ta meka drva se po katalozima zovu: basswood, agathis, poplar, i eto, ja i alder tu ubrajam. Ne znam šta je taj agatis, no ovo ostalo se naški zove (redom): lipa, ???, topola, i jova.

Evo i ja malo da Sizifujem pa da napomenem da basswood nije lipa, nego AMERIČKA lipa, a razlika je drastična. Agatis je agatis, to je kao da pitaš šta je to balza i baobab- to je tropsko drvo. Koga zanima, tu je (za tu vrstu informacije dovoljno precizna) wikipedia...

Kume, ja bih bio obazriviji sa tim izjavama šta ti je sve tu u gajbi. Može se desiti da ti imenjak (imaginos), kolega (Usher) i ja upadnemo pod okriljem noći i opelješimo te za literaturu. Sve, od tavana do podruma. :D

Da, deathinitivno bih voleo da vidim taj diplomski, te literaturu za isti, pa tu enciklopediju itd...

Dersu, kad i ako dolaziš, OBAVEZNO moramo da se nađemo, ovako nas četvorica, na nekom pivu i tako to...

 

Aj' pa :pivopije:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

basswood nije lipa, nego AMERIČKA lipa, a razlika je drastična.

 

Basswood jeste lipa a American basswood je americka lipa. Inace, lipa je nativna nekolicini kontinenata i vrlo rasprostranjena. Godinama su u katalozima stavljali to 'American basswood' a sad se prave ludi jer verovatno u Aziji koriste lipa iz lokalnih krajeva, pa je zgodno izbaciti American ali ostaviti basswood da se raja ne doseti.

 

Nisam imao priliku da testiram azijsku i evropsku lipu (evropska bi trebala da zvuci sasma ok). Americka je standard od 80-tih.

Edited by Dersu Uzala

Share this post


Link to post
Share on other sites

Basswood jeste lipa a American basswood je americka lipa.

Ok...

Pazi ovako-imao sam priliku da obrađujem ono što naši zovu "lipa" i ono što ameri zovu "basswood". Ono prvo je bilo toliko mekano da sam mogao da se potpišem na dasku noktom, a ovo drugo mi je istupilo glodalicu (a jeste bila matora, no nema veze- shvatili ste poentu)... Mislim da je ono prvo totalno nepovoljno za izradu gitara (suviše je "vazdušasto" i "sunđerasto" za neku sad akustiku), a da je ovo drugo skroz Ok. Makar lepo zvoni kad se čukne...

 

Jedan rečnik kaže da su lime, linden i basswood sinonimi, a drugi kaže da je basswood Tilia Americana. Zahvaljujući svojim empirijskim zaključcima sam prihvatio ovu drugu definiciju, no možda i nisam u pravu jer je moj empirizam baziran na jednom uzorku.

 

Jednostavno, mislim da niko ko drži do sebe ne bi pravio gitaru od lipe (bila bi suviše mekana), nego makar od basswood-a.

Inace, lipa je nativna nekolicini kontinenata i vrlo rasprostranjena.

Kapiram ja gde si i šta si, i kapiram šta je pisac hteo reći, ali ta reč ne postoji u Srpskom jeziku. Nemoj da shvatiš kao kritiku. Praksaj se malo.

 

:pivopije:

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedan rečnik kaže da su lime, linden i basswood sinonimi, a drugi kaže da je basswood Tilia Americana.

 

Kapiram ja gde si i šta si, i kapiram šta je pisac hteo reći, ali ta reč ne postoji u Srpskom jeziku. Nemoj da shvatiš kao kritiku. Praksaj se malo.

 

:pivopije:

 

Anfinsenova hipoteza (takođe poznata i kao termodinamička hipoteza) je postulat u biofizičkoj hemiji postavljen od strane američkog hemičara Kristijana B. Anfinsena. Hipoteza tvrdi da je, bar za male globularne proteine, nativna konformacija određena minimumom Gibsove slobodne energije sistema i tako predstavlja, termodinamički gledano, najstabilniju konformaciju. Iz ove hipoteze sledi da je nativnu konformaciju proteina moguće odrediti polazeći samo od primarne aminokiselinske sekvence i opštih fizičko-hemijskih principa. Anfinsen je zajedno sa saradnicima došao do gore iznesenih zaključaka nakon niza eksperimenata izvedenih pedesetih godina dvadesetog veka i za ova otkrića je dobio Nobelovu nagradu 1972. godine.

 

 

 

Vrste lipa (Tilia):

 

Tilia americana Basswood or American Linden

Tilia amurensis Amur Lime or Amur Linden

Tilia begoniifolia

Tilia caroliniana Carolina Basswood

Tilia chinensis

Tilia chingiana

Tilia cordata Small-leaved Lime or Little-leaf Linden

Tilia mongolica Mongolian Lime or Mongolian Linden

Tilia dasystyla

Tilia henryana Henry's Lime or Henry's Linden

Tilia heterophylla White Basswood

Tilia insularis

Tilia intonsa

Tilia japonica Japanese Lime

Tilia kiusiana

Tilia mandshurica Manchurian Lime

Tilia maximowicziana

Tilia mexicana

Tilia miqueliana

Tilia mongolica Mongolian Lime or Mongolian Linden

Tilia nobilis

Tilia occidentalis - West lime

Tilia oliveri Oliver's Lime

Tilia paucicostata

Tilia platyphyllos Large-leaved Lime

Tilia rubra - Kafkas lime

Tilia tomentosa Silver Lime or Silver Linden

Tilia tuan

 

 

 

Hybrids and cultivars:

 

Leaves and trunk of common lime (Tilia x europaea)Tilia × euchlora (T. dasystyla × T. platyphyllos)

Tilia × vulgaris Common Lime (T. cordata × T. platyphyllos; syn. T. × europea)

Tilia × petiolaris (T. tomentosa × T. ?)

Tilia 'Flavescens' (T. americana × T. cordata)

Tilia 'Moltkei' (hybrid, unknown origin)

Tilia 'Orbicularis' (hybrid, unknown origin)

Tilia 'Spectabilis' (hybrid, unknown origin)

 

 

Happy now :pivopije: ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobro 'ajde za ovo prvo... Premda ne vidim zašto forsirati strane reči... Makar one bile latinske/grčke...

 

A šta si mi hteo reći za ovo drugo? Znam i ja da postoji nekoliko (nisam znao da ih ima baš ovoliko) vrsta lipa, ali to mi ništa ne znači. Kada neki ljakse na sajtu napiše basswood body, šta mogu da očekujem? Da gledam gde je gitara proizvedena, pa da od udruženja narodnog zemljopisa tražim da mi isporuče mapu sveta sa NATIVNIM vrstama lipa, kalr koudid, što bi rekli srbi, ne bih li video koja je od ovih. Rekoh, koju god sam lipovu dasku uzeo u ruke (komada dva, doduše), bila je mekana i lagana. Moja gitara je (nažalost) od basswooda (kao i ova druga što je pravim/prepravljam), ali nije ni blizu tako mekana (aj' da računam da je finiš tvrd, ali sam baš iz radoznalosti gledao u prostoru za elektroniku, gde farbe nema) i lagana. Šta se o'ma' duriš? Rekoh, najverovatnije taj basswood nije ovo što raste u šumadiji. Toljiko.

 

E, sad sam skontao da mi je ovaj tekstić bio deo literature za matuski... He he... I meni je profanka srala za strane reči... Baš se sećam- "akrecija planetezimala" joj je zapalo za oko. To baš i nisam mogao da prevedem lepo na srpski... Ali ovako je tr00. I dobio sam petaka k'o pravi nerd...

 

Aj :pivopije:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Premda ne vidim zašto forsirati strane reči...

 

:D

 

Elem,

mislim da su sve lipe na zemlji porasle za duplo za ovih par dana koliko su od jednom postele bitne.

 

Kakvo god da je to drvo u kojoj god kategoriji i kojeg god porekla, činjenica je da je jedno od lošijih, makar među onim boljima.

 

Ja nisam čeprkao nikakve bitne komade domaće lipe, no sam čačkao tela od Jebanez RG 550 ili 570 ne znam više tačno (onaj bez maske) i nekog starijeg modela, neki 270 ili tako nešto beše (sa maskom).

Što kolega kaže "mogao sam da se potpišem noktom".

'Meričko ili ne, ONO je bilo БУЛ ШИТ, što bi reko Vuk Karadžić.

I opet da se poslužim (modifikovanim) citatom Ushera: "možda i nisam u pravu jer je moj empirizam baziran na DVA uzorka"

Pritom mislim na to da sam samo ta dva komada imao prilike da detaljno i pročačkam (potpišem noktom :) ), budući da su bili u radionici kod drugara.

Čuo sam more tih RG instrumenata, i svi mi zvuče slično.

 

Voleo bih da uporedim recimo neku takvu serijsku RG tamburu od lipe moguće sumnjivog porekla, sa imaginosovim Petrucci modelom, pa da čujem lepo o čemu se radi.

...hmmmm dobra ideja...

 

Nego, ja zapravo hteo da vam iznesem svoje treće veliko razočarenje uz ona dva u nekom prethodnom postu...

Možete to shvatiti i u smislu "Ebiga, za'ebo sam se, sorry..."

 

Prelistavao sam opet neke kataloge nakon sto godina (budući da sam ih većinu naučio napamet još davno), i zaključio da sam imao malo idealizovanu sliku u glavi, u vezi zastupljenosti jove kod bas gitara.

Eno, Yamaha i svoje top modele pravi od jove. Attitude bass je 'ladno od tog meni mrskog drveta.

Tako da ću se ubuduće suzdržavati od pokušaja da verbalno dokažem da je jova ipak OBJEKTIVNO lošija od jasena (ili javora), mada moje SUBJEKTIVNO mišljenje ostaje isto kad se priča o ta tri (uslovno rečeno slična) drva.

Ja mislim da se meni jova tu najmanje sviđa od tih. Počinje rečenicu sa "izvini", i završava je sa "ako se i ti slažeš" a ja ne volim da mi bass tako zvuči.

 

Al ga nasrah opet...

 

Ništa...

 

Cheerz! :pivopije:

 

ps.

Pogledao sam Usherov ulinkovani deo, i to me podsetilo da napišem još nešto, no to je već totalni of-topik, pa sam to nastavio na Muzikantskom ćošetu. Evo linka ka nastavku.

Edited by Secracon

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...