Jump to content

Glam Metal


LazaGNR

Glam metal je za vas:  

351 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Hmmmm hahaha...brate mili...glameri i rokeri se sminkaju?? Rokeri se sminkaju? hair metalci se ne sminkaju??

 

Hmmmm nema nikakve poente a ni logike :)

 

No dobro..nebitno.

 

Nadam se da je i da ce spisak bendova biti od koristi :D Bar nekom :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Samo sto ni Gunsi ni Bon Jovi ne sviraju metal. A tesko i da je Skid Row metal, ali oni josh i mogu da prodju. A i Guns nisu ni furali te Hair metal frizure, osim eventualno basiste, ali on je furao to zbog post punk fazona, a ne hair metala.

 

Ali u pravu si sto se tiche razlike izmedju Twisted Sister i Bon Jovia. Mada, opet, G n' R su se smatrali naslednicima Motley Crue. Njih je Tom Zutaut "uvatio" zato sto je David Geffen trazio novi bend koji moze da se poredi sa Motley Crue u "sex, drugs, rock & roll" fazonu.

 

Jbg, nisu tu granice tako chiste. A i zasto bi bile. Nije se niko od njih trudio da bude isti kao i drugi. Oni su svi zeleli da naprave neki svoj prepoznatljiv fazon.

Edited by Brace

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pročitajte svi malo bolje moje postove. Prokomentarišite malo oblačenje i šminkanje članova bendova kao da su žene. Imate Twisted Sister, Motley Crue i Poison kao najočiglednije primere. To je glam u najužem smislu. E sad, imate šminku Alice Cooper-a, Kiss-a, pa onda neke kič detalje u oblačenju W.A.S.P.-a itd. A što se tiče toga da li je nešto rock ili metal, reći ću najpre da hard rock smatram jednim od pravaca u metalu. Drugo, dok se podjednako koriste termini, glam rock i glam metal, ja nisam čuo za izraz hair rock i zato sam i svrstao neke hard rock bendove u hair metal. No, muzički gledano, sve njih treba svrstati u hard rock ili heavy metal, ili oba, s tim što kod nekih bendova ima i progressive rock elemenata.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja nekad davno nešto napisao ovde na temi. Da skratim a ne ponavljam se: Muzički stil je nešto što TRENUTNO u nekom vremenskom periodu obuhvata jednu grupu bendova. Tokom osamdesetih su za METAL i HARD ROCK bendove koji IMIDŽOM izgledaju slično korišćeni termini "Sweet metal", "Hair metal", "Glam metal" i slično. Pri tome ti bendovi nisu bili muzički slični baš toliko. Nije reč o muzici, jer muzika koja je u jednom trenutku bila čak alternativa može u sledećem biti mainstream. Ratt, Motley Crue i slični bendovi su kad su se pojavili u prvoj polovini osamdesetih bili rough and tough varijanta, vrlo muževna muzika, nešto što je američka bela omladina gotivila kad je želela da se svrsta "on the wild side". Kao, ne idemo u disko nego na koncert Motley-evaca. Tek kad su se pojavili ekstremniji bendovi odjednom je ispalo da je sad to kao "pussy" varijanta, a Metallica su rough and tough, ili ko već. Elem, menjala se MODA, pa su se bendovi šminkali, a onda su prešli na kožu i smanjili šminku, mislim nebitno. Tu je samo reč o pakovanju, a vrsta muzika se ne može definisati time koliko šminke ima pevač i koje je boje gitaristi majca.

 

Naravoučenije NEMOGUĆE je odrediti koji bend spada ovamo ili onamo, jer te razne glam, sweet i ostale kategorije su smišljali novinari a ne bendovi i više su deo nekog vremena i toga kakav se imidž furao. Sva ta nagađanja "ovaj je nosio šminku pa on treba tamo" su besmislena. Jedina realna podela bi mogla biti na rock-metal, recimo rani Motley Crue, ili Ratt ili Dokken su bili više metal (za ono vreme) iako nekom može smetati šminka a kasnije su bili hard rock bend sa malo metal pakovanja. Gleda se struktura kompozicija, da li je koren riff-ova u toj nekoj tradiciji "kvinta preko osnovne žice" i slično koja je u USA došla sa NWOBHM bendovima (Motley Crue su par puta pomenuli da su Saxon sa "Denim and Leather" i ostalim albumima sa početka karijere uticali jako na njih) ili je korne pesme rock i hard rock harmonijama i durskim pevanjima na koja svi ti bendovi prelaze u drugoj polovini osamdesetih. Znam da to nije nešto što laik lako prepoznaje, ali se čuje ako se malo obrati pažnja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pametno zborish. To oko prirode samog riffa.

Tako sam ja pokushao da na temi Dimmu Borgir objasnim da mi se svidja pesma Sorgens Kammer Del II (a inace ne slusham Borgire)jer je u sustini pesma cist Alice in Chains kad ga odsviras na akustari, ali me niko nije skontao. :icon_ne:

Opet svidja mi se recimo i njihova pesma Puritania, ali vishe zbog melodije pevanja. Tu su riffovi cist metal. Dakle, idemo, gitara vata kvinitu, bas sve po najdebljoj zici, bunjar sve po basu, i vozi ritmicku figuru, svi ko jedan. :) ...sto opet zvuchi mocno. :)

Edited by Brace

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala na podršci drugari, glasajte za mene na sledećim izborima i svaki građanin srbije će dobijati besplatne Hair Metal CD-e radi obrEzovanja :mrgreen:

 

Razmišljam sad da je Hair metal možda odrednica za maljavost :confused::mhihi: Recimo ako se radi o grudima Bon Jovi-ja da li su oni Hair Metal ili ne? :bigblue:

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 1 month later...

Zašto da ne, pogotovo što su bendovi iskakali iz pravca shock rocka u glam pa u hard pa vamo pa tamo... I ponavljam oni nisu pravili svojevremeno te podele, jednostavno su bili rok.

 

Nevermind... <_<:pivopije::mellow:

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Glam je samo izraz(skoro podjednako glup kao hair metal) kako bi se konkretno opisao ili kako bi se skrenula paznja na taj stil,a WASP nije nikako glam.

Da ponovim jos jednom - glam su Poison,Britny Fox, i slicna ekipa...to nije isto kao obican hard rock 80-tih.

A ko stavi WASP,GNR,Van Halen pod glam,onda nije slusao dovoljno stvari,pa ne moze da razlikuje.To sto su imali slicne frizure,to je druga stvar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...