Jump to content

Obojeni Program


Pit_Maravich

Recommended Posts

Novi album grupe Obojeni program Kako to misliš: mi? danas će biti objavljen, a odmah i dozvoljen za besplatno preuzimanje sa sajta exitmusic.rs.

Deveti album novosadske grupe sadrži 13 pesama, a sniman je u periodu od novembra 2011. do februara 2012. godine. Prvi singl sa ovog albuma Da li smo naučili živeti u kapsuli objavljen je u martu ove godine. Album će će na CD-u objaviti Odličan hrčak.

Obojeni program će beogradskim fanovima nove pesme predstaviti u Gun clubu 28. aprila.

 

exit music

Edited by VoivodBG

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 3 months later...

Evo snimak s' EXIT-a:

[media=]

[/media]

 

 

Bio sam tamo i sta znam...prvi put slusam ovu postavu s' 2 basa uzivo...i nekako mi je sve to cudno. Svirka je bila odlicna, Kebra u njegovom tripu...al' jednostavno, nisam navikao na taj zvuk (iako je to pravi Obojeni program).

 

EDIT:

Na jelen top 10 u NS-u su razvalili....

Edited by RaVeN

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 5 months later...
  • 4 weeks later...
  • 1 month later...

81t.png

 

35 zadnjih primjeraka ploče Najvažnije je biti zdrav je u prodaji. 150kn/20 eura + poštarina (darko.kujundzic AT gmail.com). Primopredaja moguća u Zagrebu.

 

Omot je ispao stvarno odlično, debeli karton, super papir, hrbat... Ploče su u kvalitetnim paper bagovima.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 3 months later...
  • 3 weeks later...
  • 3 weeks later...

Obojeni Program nastavlja sa koncertnim aktivnostima nastupima u beogradskom Klubu Gun, 27. i 28. decembra.

Pretprodaja ulaznica po ceni od 800 dinara je u Kafe Klubu Šikarica, Skadarska 22 i prodavnici ploča Pinball Wizard Records, Makedonska 30.

Početak oba koncerta najavljujemo za 22 časa.

Obojeni program su osnovani 1980. kao posledica novotalasne slobodoumnosti i dečačkog (kulturnog) avanturizma. Obojeni Program su odrasli na finoj hrani sastavljenoj od najsmelijih muzičkih sastojaka britanskih muzičkih pravaca new wave-a i punk-a. Izlizane ploče na polici Branislava Babića Kebre, jedinog preostalog člana iz originalne postave, rečito govore o tome kom nasleđu ovaj sastav pripada – The Fall, Wire, Magazine, Joy Division, Slits, Pop Group, Raincoats.

Dugi niz godina, Obojeni Program su radili u sasvim smeloj postavi bas, bubanj i glas. Na to se nadovezalo i sasvim smelo shvatanje uloge pevača – jednolična naracija (belački rep) iz koje su iskakali refreni sa zaraznim melodijama. Upravo su MELODIJE koje su se mogle pamtiti i SLIKE iz tekstova, koje su se urezivale u pamćenje, bile ono što je konačno 1990. podiglo Obojeni Program među svima poznate, a ne underground atrakcije ovdašnje rock muzike.

Obojeni Program su jedna od onih grupa kod kojih su tekst i muzika neodvojiva celina.

Suština Kebrine kreativnosti je upravo u vanredno uspelom spajanju srpskih reči i rock ritma u istu sliku, u isti izliv energije. Njegovim rečima – suština je u emociji – Obojeni Program su, ustvari, svih ovih godina bili (i ostali) na glasu kao najemocionalniji bend u državi.

Obojeni program je prvi bend sa ovih prostora koji se pojavio na MTVju u emisiji 120 minutes 1993. godine i jedini koji je imao čast da ga slavni John Peel predstavi u njegovim radio emisijama i na njegovoj plejlisti. 2003. godine bend se pojavio kao predgrupa britanskom bendu Placebo na njihovom beogradskom koncertu. – tekst preuzet sa http://www.facebook.com/ObojeniProgram/info

Izdanja:

Najvaznije je biti zdrav (Search and Enjoy, 1990.)

Ovaj zid stoji krivo (Tom Tom Music 1991.)

Prijatelju kočnice ti ne rade baš sve (Sorabia Disc 1992.)

Verujem ti jer smo isti (Metropolis 1994.)

Sva sreća general voli decu (1999, B92)

Pet minuta ispred tebe (1996. Tarkus)

Ako nisam dobra, šta ćemo onda? (2002, UrbaNS)

Da li je to čovek ili je mašina? (2005, UrbaNS)

Kosmos u tvom srcu/Igračke se voze levom rukom (2009, Exitmusic, Hello Bing)

Kako to misliš: mi? (2012, Exitmusic, Odličan Hrčak)

Obojeni program nedavno je snimio novi spot za numeru Kako to misliš: mi? koji je kao i prethodni video spotovi za pesme Da li smo naučili živeti u kapsuli, Samo da ti kažem postalo je sve nevidljivo i Svaka definicija gubitak je slobode i Problem ne postoji premijeru doživeo na njihovoj Facebook strani, www.facebook.com/ObojeniProgram.

Spot je režirao i snimio Jovan Milinov Toba, sa kojim bend sarađuje dugi niz godina.

Radi se o petom singlu sa još uvek aktuelnog albuma istoimenog naziva.

Branislav Babić Kebra ce izložiti svoje crteže u galeriji New Moment u Beogradu od 10. decembra do kraja godine.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Branislav Babić Kebra, osnivač i frontmen kultnog novosadskog alternativnog rok sastava Obojeni Program, održaće samostalnu izlozbu grafičkih crteža u galeriji New Moment (Hilandarska 14).

 

Način na koji su digitalni crteži Branislava Babića Kebre nastali i prezentovani publici, imanentan je njegovom osnovnom izrazu – muzici. Sto grafičkih radova su, jedan za drugim u preciznom ritmu, svakog jutra u 8:30 časova, izlagani publici na društvenim mrežama, i tako postali svojevrstan oblik pop kulture današnjice.

 

Sada je izbor od dvadeset dela ove svedene geometrijske apstrakcije dobio novu formu digitalno štampanih slika, koje će posetioci Galerije New Moment, od 10. decembra 2013. do 10. januara 2014. imati prilike da vide.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...

1511391_10202862419270185_935922750_n.jpg

 

na Kebrinoj izložbi u New Momentu , osim kataloga( cena 500 rsd) i diskova( 500 rsd), od danas će se u prodaji naći majice( 1000 rsd), bedzevi (100 rsd) i magneti( 300 rsd) sa motivima Kebrinih slika..

 

Od subote, 21.decembra, svako ko kupi majicu, disk , katalog ili magnet, ostvaruje pravo popusta na kartu za predstojeće koncerte u Beogradu, tačnije dobija kartu po povlašćenoj ceni od 600 rsd. Broj karata je naravno ograničen.

Sav merchandise mozete naruciti i putem maila [email protected]

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 8 months later...
  • 6 months later...
  • 2 weeks later...
  • 6 months later...

NAŠ NOVINAR ALEKSANDAR DRAGAŠ JE 1990. OTKRIO GENIJALAN BAND: 'Zašto sam prije 25 godina objavio prvi album Obojenog programa?'

Autor: Aleksandar Dragaš

obojeni1_929549_S1.jpg

Uoči sutrašnjeg zagrebačkog koncerta glazbeni kritičar Jutarnjeg prisjeća se kako je upravo on otkrio ovaj bend 1990.

 

 

Zašto sam prije 25 godina objavio debi album Obojenog programa "Najvažnije je biti zdrav" u produkciji Koje iz Discpline kičme i zašto se danas, uoči prvog zagrebačkog koncerta u zadnjih sedam godina, prisjećam tog čina?

Obojeni program prvi put sam vidio i čuo uživo na jednom od posljednjih izdanja demo-festivala YURM da bi se u Kulušiću suznih očiju momentalno zakačio za njihov frenetični postpunk u čijem su se gustom i napetom zvuku sudarali ekstatična ritam-sekcija, poput žileta oštra gitara, Mašini prateći vokali i ljepljive melodije ispod kojih je prosijavala Kebrinamelankolična ljubavna ili nadrealna lirika koja se mogla događati u Novome Sadu, Zagrebu, Manchesteru, Berlinu ili Stockholmu.

Bilo mi je nevjerojatno da tom i takvom Obojenom programu nitko nije želio objaviti album, a kako sam vidio da je Zdenko Franjić na vinilnom LP-u u undeground uvetima njegove etikete Slušaj najglasnije objavio kompilacijski album "Bombardiranje New Yorka", u jesen iste 1989. otišao sam u Novi Sad na neku glazbenu tribinu, no glavni cilj tog putovanja bio je dogovor s Kebrom i bendom da im objavim album. Ja koji nikada nikome nisam objavio ploču i tek snivao o tome da pokrenem neovisnu, zapravo ilegalnu diskografsku etiketu Search & Enjoy koja je s lažnim papirima u lipnju 1990. nekako uspjela ishoditi dozvolu i u Jugotonu otisnula 1054 LP primjerka debi albuma "Najvažnije je biti zdrav".

Kebri je taj naum bio logičan, bend je imao snimljen materijal i ništa nije mogao izgubiti, a gledano u širem kontekstu moj poriv za izdavanje ploča nije ležao samo u glazbi Obojenog programa, ubrzo Majki, Boya, Studenih Studenih, Sina Alberta, Gregora Samse i Quod Massacrea nego i u činjenici da su mnogim tada zanimljivim "novijim" bendovima vrata urednika velikih diskografskih kuća, opijenihBregovićevim i Štulićevim epigonima, bila čvrsto zabravljena. Obojeni program nudio je estetiku koja se nikako nije uklapala u te velike kompanije, ali je meni bila neodoljiva i govorila mi više od ijednog drugog benda tada. Četvrt stoljeća poslije jasno je da je Obojeni program, disproporcionalno skromnoj nakladi debi albuma, izvršio enorman utjecaj na niz danas novijih bendova poput Repetitora, Stuttgart On Line, Vlaste Popić, Trički i drugih koji, barem u mojim očima, još nisu uspjeli dosegnuti kvalitetu svojih uzora.

 

 

Obojeni program, pak, meni je bio jednako dobar poput The Fall ili Gang of Four, u nekim segmentima čak bolji, a potvrdu za to smo dobili i kad je pokojni John Peel na BBC-ju zavrtio "Najvažnije je biti zdrav" i potom mi poslao razglednicu s ljetovanja, koju sam u nekoj selidbi ureda nažalost zagubio, kako bi mi zahvalio na albumu koji mu se toliko svidio. Zajebite to da smo taj album objavili Ante Čikara i ja za naš Search & Enjoy. "Najvažnije je biti zdrav" je tako prokleto dobar zbog strasti koja do danas nije izgubila na čari i privlačnosti, a ne zbog toga tko ga je objavio.

Premda u pjesmi "Hvala!" Kebra pjeva kako "nikad, nikad nikom ne bih dao pesme da mi pravi ploče", meni je dao da to učinim i do danas je objava debija Obojenog programa "Najvažnije je biti zdrav" jedna od najvažnijih stvari koje sam u životu ostvario, kad već nisam imao privilegij da ostanem zdrav. Sjajne albume Obojeni program je objavljivao i kroz godine koje su uslijedile, no Kebri i meni je uz uzajamno poštovanje, prijateljstvo i naklonost ostala i gorčina jer obojica znamo što smo sve mogli napraviti da su okolnosti bile normalne. Nismo imali taj privilegij, pronašli smo se u osvit krvavih 90-ih umjesto idealiziranih 90-ih, ali nam barem ostaju sjećanja i nikome ih ne damo.

 

Izvor: Jutarnji list, 01/10/2015

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 7 months later...
  • 7 months later...
  • 1 year later...

Prvi singl sa novog live albuma!

Obojeni Program će krajem decembra objaviti live album "Exit 2017" (Odličan Hrčak - Srbija, Dallas Records - Slovenija i Hrvatska), vinilno izdanje u ograničenom tiražu.

Koncertna promocija albuma biće u sali Amerikana Doma omladine Beograd u subotu, 23. decembra.

U četvrtak, 14.12. u 20.00 ćete na ovoj stranici moći da pogledate spektakularan nastup sa Main Stage-a Exit festivala prošlog leta.

https://www.youtube.com/watch?v=j8Zew97R7OM&feature=youtu.be

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...