Jump to content

Knjige, preporuke


Recommended Posts

Gde znam. :haha: Zna se, bre, šta "Laguna" izdaje. Sredili su najviše deset pisaca koji valjaju (neke od njih tek kada su postali više čitani), sve ostalo su govna, ženski romani i bljuvotine na fazon "Kupoholičarke" i "Seks i grad".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne obazirem se previše na te stvari, ko ih jebe. Imam gomilu valjanih knjiga koje mogu da pročitam i nebrojeno autora koje mogu tek da otkrijem. Ove ženturače su sitna boranija.

Share this post


Link to post
Share on other sites

moze malo off topic? dobro, nije bas skroz off..

 

znate li neko mesto na netu gde se mogu naci retke knjige. pretrazio sam ceo (meni poznat) net i ne mogu da nadjem dva naslova vec nekoliko nedelja.

pokusao sam i na DC++ sa nekim ruskim habovima od mnogo korisnika, i opet nista..

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 months later...
  • 2 weeks later...

Svaka preporuka za Killing Rommel od Presfilda, opet genijalno napisana poput Plima rata, Ognjene kapije, mog imenjaka, Pohoda na avganistan i Amazonki..verovatno ce laguna ove godine da prevede ovu knjigu za sajam knjiga.

Nema mu ravnog kad su ovi istorijski romani u pitanju, opet surovo realan, upecatljiv bukvalno te prenese u mesto zbivanja.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kratka lista knjiga koje su izasla 2000+ godine, koje su me odusevile. Nema redosleda, samo nabrajanje.

 

American Gods

AmericanGods_MassMarketPaperback_1185415388.jpg

 

To say nothing of the Dog

tosaynothingofthedog.jpg?w=377&h=614

 

House of Leaves (veoma vazno, u originalnom izdanju)

HOL.jpg

 

 

Book Thief

the-book-thief.jpg

 

Atonment

atonement.jpg

 

The Curious Incident of the Dog in the Night-time

the-curious-incident-dog-in-night-time-Mark-Haddon.jpg

 

i

 

Persepolis

936full-persepolis-poster.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

I to je sasvim okej sa tvoje strane. Ja sam Gaiman fan, i tu knjigu mnogo volim, sad dal je stvarno osrednje delo ili ne... ovo su neke knjige iz prosle dekade koje su ostavile najveci utisak na mene. Nekom moze ova lista biti interesantna i sa dobrim izborima, nekom ne, ja sam se u trenutku osetio da zelim "na keca" da sastavim takvu listu i to sam i uradio.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nije mi želja bila da provociram il nešto slično, samo iznošenje ličnog stava.

možda sam i pregrub, tako je zato što malo ide na nerv forsiranje njega kao nekakve esencije fantastike, najboljeg autora ikad i slično, što nikako nije (ne računam njegovo strip stvaralaštvo, koje je druga priča, u tom mediju je nezaobilazan!). Treba pročitati Američke Bogove svakako, i druga njegova dela, pa sam prosuditi, odvojeno od hajpa. Meni lično njegovo najbolje jeste Koralina, pre svega što takvih uvrnutih knjiga za sve uzraste ima jako malo.

 

persepolis, sa druge strane, jeste sjajan...

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest HEFEST

-LAVAREDOVIH-PET-MARJASA-Pol-Divoa_slika_O_3265955.jpg

 

Ma ovo je bre knjiga koju treba da procitate. Cista avantura u stilu put oko sveta za 80 dana. Ko nije procitao pisam mu se u Anu Karenjinu. :alkos:

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Vladimir Krakov - Kuća Koja Se Smanjuje (2012, Stubovi Kulture)

 

 

Road movie roman sa elementima naučne i mitološke fantastike. Milan, dvadesetčetvorogodišnji student rođen u Beogradu, dolazi u rodni grad sa postdiplomskih studija u Beču da obavi rutinske papirološke obaveze i - nestaje. Za njim u potragu kreće njegova devojka, Zagrepčanka Nada, i pokreće još nekoliko Milanu bliskih ljudi u akciju koja prerasta u dramatičnu spasilačku misiju iz kandži balkanskog ludila. Balkan, glavni junak ove knjige, pokazuje svoju lepotu, mitološku snagu, ponor dodirne tačke civilizacija i - zube, koji jedu svoju decu. Može li se na Balkanu živeti normalno, pita ova knjiga, i ne pruža gotov odgovor - naći ćete ga u sebi.

 

 

Pošto pratim rad grupe Presing, nekako se zalomilo da dođem i u kontakt sa književnim radom jednog od članova Krake - gitariste. Mislim da je odlično razrađena priča između četvoro glavnih likova, koja se prostire širom Balkana. Iako je roman fikcija (tako mi je barem rekao Kraka) čini mi se da su se neki događaji zaista desili, ili ih je on lično video ili čuo od nekog, pa inkorporirao. Imam samo zamerku na svršetak romana...

Preporučujem i njegov prvi roman Kralj Komaraca (2006, Ammonite Records) koji je već autobiografski, 90-te, London, skvotovi i junak koji nikom ne misli loše.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...