Jump to content

НАРОДЊАЦИ


Recommended Posts

Ako pričamo o turbe folku, a ovaj topik je najviše povukao na tu mračniju, metalskiju stranu, onda mogu da kažem da ga slušam u retkim, tzv. "dno života" trenucima. To su trenuci dubokog očajanja, kad mi pripadne muka od svega, a nikakav izlaz, nikakvo razumno rešenje nije na vidiku, jednostavno pomislim u kurac nek' ide sve jebe mi se i za šljaku i kintu i ortake i ribe i urednika koji me drka i tripove o drugačijem, udobnijem životu - ostanu samo niske strasti i želja da se valjam u sopstvenoj prljavštini, i da me baš zabole za sve... To bi bio taj intimni motiv za slušanje turbo smeća ovako na gajbi, kad uzmem odvrnem Stoju, Martu, Zlatu, Gocu...

 

Drugi razlog je što je ta "muzika" simbolizuje čitavo to hevi vreme i breme '90-ih koje smo šatro ostavili iza sebe, ali nikako da ga konačno zbacimo, uvek novi tegovi i nove prepreke za pokušaj normalnog života. Zvuci turbo estrade su najtačniji soundtrack za ovu bliskoistočnu Srbiju bahatih i moćnih, surovih i gramzivih, Srbiju gladnih i bolesnih koji se tiskaju i kašlju oko nas u prevozu, na buvljaku, na kasama diskonta i čekaonicama domova zdravlja, Srbiju mladih ljudi očajnih i besnih najviše zbog osećanja nemoći i zle sudbine koja nas tera da se raspištoljimo i raspojasamo i uzmemo sada i sve nehajući za posledice, jer bolje nećemo dočekati ili hoćemo ali prekasno. Drugi muzički žanrovi koji odgovaraju "duhu vremena" su još hip-hop i metal. Hip-hop zbog oštrih soc-političkih komentara i priča sa ulice, pa onda metal zbog turobnosti i težine, mržnje i zla koji sevaju iz pogleda i stalno vise u vazduhu, slutnje nekog konačnog obračuna i sveopšte ulične klanice, građanskog rata koji bi doneo totalni horor ali i označio konačno doticanje dna dna i doneo dubinsku katarzu (to je čisto muzički efekat, fali više soc-real tekstova na srpskom da bi prejebao folk i hip-hop po aktuelnosti.)

 

Treći razlog je utisak da turbo zvezde vode super uzbudljiv "rokerski" život (seks, droge i folk'n'rol): špartaju po dijaspori od Amerike do Australilje, imaju love, gudre, ribe, pažnju medija, svašta im se dešava, obračuni, svađe, pucnjave, sve deluje opasno i rizično i moćno. Logično je da klince privlači takav život bilo da ga prate i poistovećuju se kao fanovi ili i sami pokušavaju da postanu deo estrade. Aca, Ceca, Džej, Mira, Stoja, Seka - sve te biografije deluju autentično, prevejano, namazano, prekaljeno, iskusno - krenuli sa ljute margine/provincije, nemaštine, iz izbegličkih kampova i drumskih krčmi, dogurali do statusa "nacionale" the hard(core) way... Kako domaći rokeri tome da pariraju (ako su ikad i mogli)? Kad odem do Mitrosa npr. i vidim tamo klinca sa kosijanom i preslikačem na majici, doš'o s kevom da pazari džitru jer je bio odličan na polugodištu :zeleni: Teško, nisu to iste startne i klasne pozicije, ni blizu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onaj gornji post je jedna od većih gluposti koje san čula u poslednje vreme!

Који пост?

 

 

Иначе, ево вам Шемса, старо квалитетно-деструктивно:

"Свако ме пролеће на тебе сети

и опет врати изгубљени сан

још увек мислим да све није прошло

и да ће доћи срећан даааааан"

 

 

и Миле:

"Волио сам једну жену коју сада многи воле

и вином се сада тјешим да ме ране не заболеее

(јер) Из те чаше сви су пили и жељели што ја сада

исту пјесму једну жену жељели су многи тадаа"

 

 

А Стоја, Марта, Злата, Сузана, Гоца... То не ваља, осим Гоциних дуета...

Share this post


Link to post
Share on other sites

А Стоја, Марта, Злата, Сузана, Гоца... То не ваља, осим Гоциних дуета...

Zašto ne valja? Da li samo nije po tvom ukusu ili smatraš da postoje objektivni razlozi? Zaboravio sam da pomenem Marinu Živković, uopšte mi nedostaju hard folkerke iz '90ih, Marina, Božinovska, Zlata... slabo se pojavljuju u Grandu u poslednje vreme. Zlata mi je omiljena pevačica jer taj njen kričavi i korodirani vokal je otrovan, kad slušam tačno mogu da osetim kako me štipa za mozak i isisava ga, prava je sukuba. Onaj njen hit "Vodićemo mi ljubav" kao i "Zagušljivo" imaju prizvuk nečeg pokvarenog i zlokobnog.

 

marinazivkovic.jpgnormal_22%20ZLATA%20PETROVIC.jpg

 

Šta je o Zlati rekla uvek pronicljiva Vendi:

 

Vendi: Zlata je veštica! Zlata: To su klevete!

Folkerka Vesna Vukelić Vendi rekla nam je da se lično uverila u pogubnost crne magije:

- Bila sam prisutna kada je jedna gatara rekla izvesnom momku, na koga je Zlata Petrović bacila čini, da će umreti za najviše dve godine ukoliko ne skine crnu magiju. Nije je poslušao, i to se obistinilo. Ta žena je veliko zlo!

Zlata Petrović nam je, međutim, kazala da ne namerava da gubi vreme na demantovanje Vendinih izjava:

- Tu ženu ne poznajem i nemam pojma na osnovu čega priča te gluposti. Ako njoj to donosi neku korist, neka nastavi, jer meni ne šteti. Nisam ni prva ni poslednja koju je Vendi oklevetala - lakonski kaže Zlata.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vatrogasci

 

Metalac

Jedna do druge kuce su dvije

on voli metal, ja narodne

zapalit' cu mu kose dugacke

 

Tesko je meni, sigurno je

jebem mu metal, jebem mu sve

prebit' cu mu noge herave

 

Ref. 2x

Udara gitaru taj metalac

grmi fender, grmi Vox pojacalo

oprosti gostu, ja sam ti Bosanac

vuce me narodno

 

Врховни квлт.

Edited by Директор

Share this post


Link to post
Share on other sites

jel zna neko gde je nestala Stoja? Vidim u poslednje vreme mi nešto nedostaje, pitam se šta i shvatim da je to Stojanka (ne majka knežpoljka, neko Novaković ;) dakle, za sve njene fanove na ovom forumu evo jednog hita, po meni najjačeg, sa trećeg albuma. snimak malo lošiji ali mu daje šmek, zvuči prljavije, da ne pominjem da je na albumu klarinet odsvirao legenda Ferus Mustafov.

 

Umri

 

sledeća je isto sa tog albuma, a ove harpije joj prilaze s leđa da je dekoncentrišu...

 

Neka pati

 

i ova stvar kao i nastup u grandu pokazuju koliko je narod obožava...

 

Da isečeš vene

 

hajde dođi da sviraju.

za tebe i mene

da sviraju tako dobro

da isečeš vene

 

prvu turu da popiješ

a drugu da platiš,

na pamet ti neće pasti

kući da se vratiš

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ova tema ima 84 strane, slucajnim uzorkom sam izabrao 10 strana i vidim priblizno 95% afirmativnih postova koji se odnose na Grand i slicno. Nije mi jasno, zar ovo nije forum druge vrste? Sve mislim da se zajebavate ali vidim da mnogi aktivno prate tu vrstu desavanja pa se sad ne osecam dobro.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma, ko prati (ruku na srce, znam da ih iam i da režu vene), ali ni mi koje to ne zanima ne možemo da zaobiđemo... Menjaš kanale, svuda raznolike pevaljke, sedneš u bus, da odeš na odmor, tamo isto...

Jbg, svuda je umesto kulture primat preuzela nekultura/neukus...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...