Jump to content

Teretana & sve što uz to ide


Tatyannahhh

Masa ili definicija?  

62 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Pa to onda podrazumeva da ima sto kila tegova, šipku, neke nosače... Kako drugačije da radi čučanj? Ako već ima sve to onda je praktično preselio teretanu u sobu. Iskorak i listovi ok, ali za zadnju ložu ako si mislio na vežbu sličnu deadlift-u to će teško sa dve bučice od 15 kila. Bar mi ne pada neka druga na pamet.

Ne znam ljudi, meni je bolje platiti mesec dana 1400 dinara (neko nađe i za mnogo manje) i mogu sve normalno da radim.

 

 

Jesi u pravu za cucanj ko hoce bas da nabilduje noge treba mu veci teg.Ja nikad nisam radio cucanj sa vise od 20 kila kod kuce a i u teretani kasnije nisam stavljao preko 50-60 kg.Ne volim da mi noge budu kao trupci a i jako je rizicna ta vezba sa velikim tezinama.Uvek sam se pre te vezbe zagrevao po 15 minuta jer sam se plasio povrede.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa ne bi rekao da kod kuce nemoze da se nabije masa. Ja sam vezbajuci kod kuce nabio skoro 10 kg. misicne mase i to sa dva tega od po 15 kg. sipkom za zgibove i patosom za sklekove. Sve moze samo treba malo vise da se vezba a manje prica.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Treba da vidite mog burazera 93.. Mlada nada bodibildinga ... na oko 178 cm visine ima vec 70 kg, misic je u pitanju :da:

 

 

Al zato hasa svaki dan po 1l mleka dnevno bar, i jede dosta jaja i slicnih proteinskih stvari..

Edited by Mustang

Share this post


Link to post
Share on other sites

ishrana je pola posla

 

ja sam se strasno iskvario od leta,najteze mi da se dovezem do teretane.kad udjem prodje me mrzovolja,da ne bih sedeo i gledao u onoliko gvozdje krenem da raduckam polako.valjda naidju tako ti periodi kada je motivacija na niskim granama. :uhoh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ovo mi se cini sjajno, po pola h za svaki navedeni deo, intenzivne vezbe, ima zagrevanja i istezanja. Jel previse intenzivno raditi dan za danom ovih 5 epizoda? Znam da misici treba da stignu da se obnove pa kapiram da je 4 dana odmora izmedju 2 ista dovoljno?

Inace ko nece da skida a da ne zna - vezbe su ili na podlozi ili stojece ili s tegovima - kucna varijanta.

 

Power Half Hour [Fitness Training Videos] DVD Set (5 DVDs)

 

Power Half Hour - Ab Burner

http://rapidshare.com/files/208006/PHH-AbBurner.By.DownloadAll.of.ProjectW.org.part1.rar
http://rapidshare.com/files/203758/PHH-AbBurner.By.DownloadAll.of.ProjectW.org.part2.rar
http://rapidshare.com/files/204890/PHH-AbBurner.By.DownloadAll.of.ProjectW.org.part3.rar
http://rapidshare.com/files/206205/PHH-AbBurner.By.DownloadAll.of.ProjectW.org.part4.rar
http://rapidshare.com/files/206271/PHH-AbBurner.By.DownloadAll.of.ProjectW.org.part5.rar

 

Power Half Hour - Arm Toner

Code:

http://rapidshare.com/files/238562/PHH-Toner.By.DownloadAll.of.ProjectW.org.part1.rar
http://rapidshare.com/files/229151/PHH-Toner.By.DownloadAll.of.ProjectW.org.part2.rar
http://rapidshare.com/files/232233/PHH-Toner.By.DownloadAll.of.ProjectW.org.part3.rar
http://rapidshare.com/files/235246/PHH-Toner.By.DownloadAll.of.ProjectW.org.part4.rar
http://rapidshare.com/files/235323/PHH-Toner.By.DownloadAll.of.ProjectW.org.part5.rar

 

Power Half Hour - Bun Shaper

Code:

http://rapidshare.com/files/209569/PHH-Shaper.By.DownloadAll.of.ProjectW.org.part1.rar
http://rapidshare.com/files/211347/PHH-Shaper.By.DownloadAll.of.ProjectW.org.part2.rar
http://rapidshare.com/files/213133/PHH-Shaper.By.DownloadAll.of.ProjectW.org.part3.rar
http://rapidshare.com/files/215197/PHH-Shaper.By.DownloadAll.of.ProjectW.org.part4.rar

 

 

Power Half Hour - Trimmer

Code:

http://rapidshare.com/files/271859/PHH-Trimmer.By.DownloadAll.of.ProjectW.org.part1.rar
http://rapidshare.com/files/245725/PHH-Trimmer.By.DownloadAll.of.ProjectW.org.part2.rar
http://rapidshare.com/files/253606/PHH-Trimmer.By.DownloadAll.of.ProjectW.org.part3.rar
http://rapidshare.com/files/262001/PHH-Trimmer.By.DownloadAll.of.ProjectW.org.part4.rar
http://rapidshare.com/files/262535/PHH-Trimmer.By.DownloadAll.of.ProjectW.org.part5.rar

 

 

Power Half Hour - Stretch

Code:

http://rapidshare.com/files/226144/PHH-Stretch.By.DownloadAll.of.ProjectW.org.part1.rar
http://rapidshare.com/files/217552/PHH-Stretch.By.DownloadAll.of.ProjectW.org.part2.rar
http://rapidshare.com/files/220210/PHH-Stretch.By.DownloadAll.of.ProjectW.org.part3.rar
http://rapidshare.com/files/223120/PHH-Stretch.By.DownloadAll.of.ProjectW.org.part4.rar

 

Inace ima 3 osobe, "trener", riba i lik, za muskarca su vezbe proporcionalno teze tako da nije ni malo lako niti pocetnicki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa ne bi rekao da kod kuce nemoze da se nabije masa. Ja sam vezbajuci kod kuce nabio skoro 10 kg. misicne mase i to sa dva tega od po 15 kg. sipkom za zgibove i patosom za sklekove. Sve moze samo treba malo vise da se vezba a manje prica.

:pivopije:

Identicno, samo sto imam 1 teg koji nema ni 10, al snadje se covek ako hoce :da:

 

 

 

@Double Fire

Nema apsolutne istine u bodybuildingu, u fitnessu takodje. Neko moze da odradi par vezbi i da oseti kao da ce mu misici svakog casa eksplodirati, dok drugi tek pred kraj dugog treninga oseti delimicnu "pumpu" i moze sebi da kaze da je vezbao. Isto tako, nekome se misici strahovito dugo oporavljaju, dok drugi dodju i sledeci dan rade istu misicnu grupu, jer osecaju da je nisu dovoljno stimulisali prethodnog dana, iako su trenirali "po propisu". To ti je kao i kod razlicitih metabolizama - neke manekenke priznaju da se razvaljuju od hrane (slatkisa pogotovo), dok su druge stalno na dijeti i imaju osecaj kao da im se popijena casa vode pretvori u salo.

Koliko cesto treba vezbati zavisi od hiljadu faktora i sve to varira od coveka do coveka (zene), pa nije ni cudo sto ce svaki od hiljadu workouta naci svoje poklonike koji se kunu bas u njega. Pozni Mike Mentzer je razvio sistem u kome je ucestalost treninga ekstremno retka, u kome je broj vezbi i broj serija ekstremno mali, a samim tim i ukupna duzina treninga, ali - pogadjas, takav sistem zahteva i ekstremno telesno naprezanje i koncentraciju, kako bi se misicna vlakna aktivirala do krajnjih granica. Ima buildera koji su napravili velike rezultate ovakvim pristupom, ali reci ti to liku koji trenira 5-6 dana sedmicno po 2 sata, pa opet jedva stigne da odradi sve, a mozda je Mr. Universe. Rekao bi: "are you fucking mad !?" On definitivno reaguje na ceste i duge treninge.

 

E sad, koliko hemija moze da pomogne u oporavku? Ne misliti o tome, ako niste profi. Kakva se hrana konzumira i u kojoj meri, koliko se odspava, da li je covek pod stresom i mnogo, mnogo drugih stvari ce uticati, da ne davim vise, to su logicne stvari...

 

Ne treba da se pretvoris u rocket scientista, odgovor je jednostavan: verovatno su tvorci ovog fitness sistema napomenuli koliko frekventno treba da radis. Pocni sa njihovom preporukom, ali slusaj svoje telo. Ako se nisi bar 99% oporavila od prethodnog treninga i nisi spremna za sledeci, ne pocinji ga. Odlozi ga za koji sat, odmori se, a ako jos uvek to nije to, ostavi za sutradan. A ako tvoje telo jednostavno zudi za aktivnoscu, slobodno odradi trening, iako ti mozda pada tek dan kasnije po rasporedu.

 

I jos nesto, nadam se da je program progresivan, jer ako svake nedelje radis jedne te iste stvari sa videa, posle nekih mesec dana ce prestati svaki napredak u telesnom izgledu. To je jedna od mana klasicnog fitnessa. Moras stalno da nesto menjas, povecavas broj ponavljanja ili broj serija, tezine, tempo izvodjenja vezbe (kod nekih vezbi, brze znaci teze, dok je kod drugih obrnut slucaj), nacin izvodjenja, itd. Inace, nista od tela iz snova, al opet je sve individualno.

Samo iskustvo ce pokazati sta je prava stvar, bar kod fizickog oblikovanja...

 

p.s.

A mozda je sve u glavi, kako neki lud cika jednom rece :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

nije nista progresivno, tu prosto demonstriraju gomilu vezbi za konkretan deo tela. ali posto neke ne mogu da uradim uopste (npr sklekove, mozda mogu 2 zenska, ne znam u cemu je stvar, nemam slab deo tela) te bih postepeno pocela da uvodim. Naravno da bih za mesec-dva prestala da radim po tim snimcima i presla na nesto drugo. sad samo hocu da se vratim i dovedem u bolju formu nego ikad (sto zvuci super ali ja sam pre otprilike jedva mrdnula od couch potato-a :) ). idem i na Body Pump, Aerobic Mix i jos neko cudo i u principu kad idem na nesto od toga 2 meseca vise me "ne radi" ali posto sam napravila pauzu sad cu sve to opet... upale mishica vise maltene i ne dobijam i kapiram da to znaci da me te vezbe nesto ne rade previse. Takodje ne volim vezbe pri kojima se ni ne zadises, tad nemam osecaj da sam ista radila.

 

Nije mi samo jasno kako da prepoznam da li se neki misic dovoljno odmorio, kao sto kazes. ako imam upalu misica naravno da ce mi biti mrsko da ga vezbam ali sigurno ne treba cekati 5 dana da te prodje bol pa tek onda opet raditi. s druge strane ako izuzmemo bol ja nikad ne osecam da ne treba da vezbam neki misic. verovatno jer nikad nisam intenzivno vezbala :D sto odgovara na moje pitanje na pocetku ovog pasusa.

 

@Nazzgul: pa lepo, ima 4 treninga i 1 polucasovno istezanje. Ako radis to dan za danom, zakljucno s 5. danom si uradio sve i 6. pocinjes opet znaci svaka vezba ima 4 dana "pauze" do svog ponavljanja tj 4 dana odmaras neku misicnu grupu.

Naravno ti mozes i 2 ta treninga da radis dnevno pa bi onda i oporavak bio kraci... ali cini mi se da je za beginner-a ono previse jako.

Share this post


Link to post
Share on other sites

E poceo sam pre mesec dana da trcim, na traci, u teretani.. Predjem 5 kilometara za 30 minuta. Je l` to okey result za jednog rekreativca?

 

Nisam nikad atrcala na traci, ali kolege koje jesu kazu da bez sat vremena drndanja ne treba ni da pocinjesh... Ne znam koliko je to komparabilno, ja na stazi istrchim 3.5 km za 15ak min, zavisno od semafora... A nije da sam sprinter.

No, svaki pocetak je tezak :)

 

U svakom slucaju, sa kojim god trenerom da sam pricala prep[orucili su da se trci napolju, a na traci samo kad je napolju sneg do kolena.. Pominjali su nesto u fazonu da trcanje na traci i stazi nema veze jedno s drugim jer zbog prirode trake valjda nekako drugacije trcish... E sad da me ubijesh, valjda ima veze sa silom i tackom u osloncima zbog pokretne podloge i odbacivanja od iste... ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

nije nista progresivno, tu prosto demonstriraju gomilu vezbi za konkretan deo tela. ali posto neke ne mogu da uradim uopste (npr sklekove, mozda mogu 2 zenska, ne znam u cemu je stvar, nemam slab deo tela) te bih postepeno pocela da uvodim. Naravno da bih za mesec-dva prestala da radim po tim snimcima i presla na nesto drugo. sad samo hocu da se vratim i dovedem u bolju formu nego ikad (sto zvuci super ali ja sam pre otprilike jedva mrdnula od couch potato-a :) ). idem i na Body Pump, Aerobic Mix i jos neko cudo i u principu kad idem na nesto od toga 2 meseca vise me "ne radi" ali posto sam napravila pauzu sad cu sve to opet... upale mishica vise maltene i ne dobijam i kapiram da to znaci da me te vezbe nesto ne rade previse. Takodje ne volim vezbe pri kojima se ni ne zadises, tad nemam osecaj da sam ista radila.

 

Nije mi samo jasno kako da prepoznam da li se neki misic dovoljno odmorio, kao sto kazes. ako imam upalu misica naravno da ce mi biti mrsko da ga vezbam ali sigurno ne treba cekati 5 dana da te prodje bol pa tek onda opet raditi. s druge strane ako izuzmemo bol ja nikad ne osecam da ne treba da vezbam neki misic. verovatno jer nikad nisam intenzivno vezbala :D sto odgovara na moje pitanje na pocetku ovog pasusa.

 

@Nazzgul: pa lepo, ima 4 treninga i 1 polucasovno istezanje. Ako radis to dan za danom, zakljucno s 5. danom si uradio sve i 6. pocinjes opet znaci svaka vezba ima 4 dana "pauze" do svog ponavljanja tj 4 dana odmaras neku misicnu grupu.

Naravno ti mozes i 2 ta treninga da radis dnevno pa bi onda i oporavak bio kraci... ali cini mi se da je za beginner-a ono previse jako.

Sklekovi su vrlo slozene vezbe, u njihovom izvodjenju prakticno ucestvuje citavo telo. Ja, na primer, ne mogu vise od 5 da uradim, sve i kad bi mi dzelat nad glavom rekao da moram ili ode vugla. Mislim na klasicne sklekove na dlanovima. To je zato sto imam vrlo problematicne zglobove i bol pri vezbanju je nepodnosljiv, pa sklekujem na pesnicama i to mi resava problem. Mislim da na YouTubu ima jedan video gde lik pokazuje skoro sve varijacije koje postoje (rekao bih da nema moja inovacija, na pesnicama, sa dlanovima okrenutim prema napred, ubistvo za triceps i zadnji deo ramena :bigblue: ), iskombinuj nesto, ako mozes i 1-2, brzo ces povecati broj, samo upornost, al nemoj bas svaki dan da ih radis. Moj drugi problem kod sklekova je kondicija, jer ja nikada ne radim cardio, nista, nula, posto se trudim da potrosim sto manje kalorija, bolesno, ali that's my way.

Lepo si odgovorila na svoje pitanje. Intenzivnost je kljucna rec za opipljive, vidljive rezultate. Inace, mozda ces se osecati sjajno, ali bilo kakav znacajniji pomak u fiz. izgledu ce izostati. Zapravo, ja i ne znam sta ti je cilj, da li te zanima definisanje ili hoces da nabacis koje kilo, povecas snagu, izdrzljivost ili sve zajedno?

Nije nista cudno cekati 5 dana do ponovnog vezbanja iste misicne grupe. Mnogi builderi rade istu grupu jednom u 7 dana! Licno sam imao upale koje su trajale po 2 nedelje, uglavnom nogu, ali to je brutalan trening. Da sam spavao kao beba, jeo kao provalija (kvalitetnu hranu+suplementirao) i imao nekoga da mi svakodnevno masira misice, znacajno bih smanjio kolicinu mlecne kiseline, pa samim tim i trajanje upale. Jedan od problema extreme hardgainera poput mene je sto na treningu potrosimo vise kalorija nego sto mozemo da nadoknadimo. Potrebno je mnogo, ali mnogo truda i vremena da se kalorijski unos poveca u dovoljnoj meri, kao i da se uspori metabolizam, sve sa ciljem da znacajnije dobijemo na kilazi, a to bas i nije zdravo. Pretpostavljam da ti nisi te (ne)srece. Na temu odmora jos nesto, cak i kada nemas upalu obavezno dozvoli 1-2 dana kompletne pauze od treninga, ne zaboravi da se odmaraju ne samo misici (srce, kao najvazniji), vec i zglobovi, nervi i kompletan organizam, hormoni moraju da se stabilizuju, to se postize samo odmorom, a trening je samo priprema za razvijanje muskulature.

Dosta si aktivna, svaka cast! Mislim da imas dovoljno iskustva da ne pratis vise slepo te programe, vec da sama znas da povecas intenzitet vezbi kad postanu suvise lake - mislim na vezbe bez dodatnog opterecenja. Kombinuj te egzoticne aerobik vezbe sa teretanom, uglavnom 15-20 ponavljanja pa kad postane lako obavezno povecas tezinu. Generalizujem malo, ali vec ce ti objasniti intruktor. Ne boj se da ces preterati sa misicima i izgubiti zenske atribute :)

Mogao sam se uraditi za vreme dok sam sve ovo napisao hahahaha...Ima jos ljudi koji bi te posavetovali, cenim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Erm, sad nisam sigurna da znas da nisam musko :D tj ne zanimaju me te stvari kao sto su definicija, masa i sl :D imam problem s talozenjem sala na stomaku (sto znaci da ceo ogranizam mora da vezba) i na nogama. Plus hocu bolju kondiciju i neku blagu definiciju. Stvar je sto bih najradije vezbala kao muskarac (intenzivno i kratko) jer mi je to daleko podnosljivije od zenskih prokenjavanja - mala tezina, veliki broj ponavljanja ali to naravno ne dolazi u obzir.

Teretanu ne volim jer mi je dosadna.. iskreno nikakva hvala doticne niti dokaz o efikasnosti me ne bi naterali da se vratim. Ne mogu da izdrzim vise od mesec dana jer realno nema nekih varijacija kad su sprave u pitanju. A i imam obicaj da se povecavam u obimu umesto da delujem tanje...

 

Svakako saveti koje si mi dao mi dosta znace posto se ne odnose samo na body building :da:

 

Da podsetim ljude da sam pre par strana kacila .pdf vodic za skidanje sala sa stomaka koji provereno radi (onaj sistem koji objasnjava kako nije poenta vezbati samo stomak + vezbe koje treba izbegavati jer lose uticu na kicmu) pa ko hoce... (ako samo tripujem da sam okacila - ups :) )

 

Za one koji ne mogu ni 1 sklek - radite "sklekove" stojeci, sa rukama na zidu, vidite koliko daleko nogama mozete da stanete a da vam ne bude nemoguce tesko. Posle nekog vremena probajte opet prave sklekove :da:

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Double Fire

Ja sam tek ove godine uspeo u starom naumu da dobijem salo na stomaku i veoma sam ponosan na to ;) Ma kipi samo :) Isplatilo se par godina potpunog iskljucivanja trbusnjaka + masni obroci, nije pametno, ali sta cu kad sam bio zeljan i to da vidim i osetim. Tako da bas i nisam prava osoba koja bi ti dala savete o skidanju sala, pretpostavljam. Hmm...probala dijetu ??? :P

Sklekovi sa rukama na zidu? Radio sam nesto slicno jedno vreme bas intenzivno. Isto stavis dlanove na zid (u mom slucaju pesnice), savijes ruke u laktovima tako da su ti glava i grudi sasvim blizu zida, napravis iskorak jednom nogom (ne u grob), savijes je u kolenu, druga ti je uporiste, cvrsto je zategnuta i guras zid, onda on pocne tebe da gura, a zapravo guras samog sebe :rolleyes: Nekoliko ponavljanja pa zamenis, tj. iskoracis drugom nogom. Znaci, moras da stanes na neku malo klizaviju podlogu (ne mnogo, cisto da mozes po malo da klizis), parket i sl. i da se odguras dok ti se ruke ne isprave, primaknes se pa opet. To odlicno definise ramena, dobro je i za grudi, neka uvrnuta varijanta bench pressa, zateze noge, razvija lepeze, ma bre celo telo se trese ako uradis pravilno! Moras da vezbas kao da stvarno nameravas da pomeris zid, provalis vrata i sl. Samo, pritisak na grudnu kost i sol. plexus ume da bude veliki, ne treba preterivati. Ovo pricam uopsteno, ne tebi direktno, znam da si zensko, ne brini :-) Posle sklekova na zidu koje si pomenula, mozda bi bilo pametno da slabije zene rade sa rukama postavljenim na neku platformu, krevet itd. pre nego sto se konacno spuste u horizontalu sa podom. Posle toga (ako nekoj jos nije dosta), mogu da ucine sklekove jos tezima praveci inverziju - postavljajuci noge na krevet, a dlanove na pod...

Edited by EnKi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lepo kazem da se stomak skida samo stvarima koje uticu na ceo ogranizam :P aka dijeta, trcanje i sl. stoga i onaj pdf :) ali i pored dijete na stomaku uvek ostane nesto, kao i na nogama i zadnjici, kad su zene u pitanju. Posto imas suprotan problem vishe se ne pitash :P

 

Ni u rekreaciji ne mozes pobeci od debila, pomislio bi covek "e makar tu mogu da razumem ljude, ipak nam je svima zajednicko to sto radimo na poboljsanju opsteg stanja organizma"... NOT. Zdravlje je motiv apsolutno nikome ko nema probleme zbog godina/neke traume. Ovde kad spomenes vezbanje odmah im fleshuje teretana, neverovatno koliko ljudi samo ide tamo! (procentualno, u odnosu na ostale vidove rekreacije). Maltene se ne zna da postoji ishta osim toga i aerobika (koji je za zene. takodje je i tae-bo za zene, zajedno sa svim ostalim vidovima grupnog vezbanja). Teretana je vecini (onih koji je probaju, ne poklonika) monotona i ne motivise bas svakoga da nastavi da ide. Cak joj fali i beneficija psihickog opushtanja jer si uglavnom sam sa svojim mislim i problemima jer kad se "uigras" radis mehanicki, nista ne skrece paznju. Definitivno fali popularizacija ne-teretana treninga kod nasih muskaraca. Sta kao samo kod nas je gej ne drzati teg u ruci? :) mogu da dignu iz bencha 2 moje tezine a zadisu se uz stepenice. Meni je to jadno jer ostavljas utisak da ti se pola zivota vrti oko telesne aktivnosti a na kraju ti je to "teleso" prakticno neupotrebljivo, osim ako treba baki da pomeris orman :lol: Chast onima koji spajaju lepo i korisno (ajde dobro i svima onima koji makar 2km mogu da prepesace za pola h :) )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sklekovi su vrlo slozene vezbe, u njihovom izvodjenju prakticno ucestvuje citavo telo. Ja, na primer, ne mogu vise od 5 da uradim, sve i kad bi mi dzelat nad glavom rekao da moram ili ode vugla. Mislim na klasicne sklekove na dlanovima. To je zato sto imam vrlo problematicne zglobove i bol pri vezbanju je nepodnosljiv, pa sklekujem na pesnicama i to mi resava problem. Mislim da na YouTubu ima jedan video gde lik pokazuje skoro sve varijacije koje postoje (rekao bih da nema moja inovacija, na pesnicama, sa dlanovima okrenutim prema napred, ubistvo za triceps i zadnji deo ramena :bigblue: ), iskombinuj nesto, ako mozes i 1-2, brzo ces povecati broj, samo upornost, al nemoj bas svaki dan da ih radis. Moj drugi problem kod sklekova je kondicija, jer ja nikada ne radim cardio, nista, nula, posto se trudim da potrosim sto manje kalorija, bolesno, ali that's my way.

Lepo si odgovorila na svoje pitanje. Intenzivnost je kljucna rec za opipljive, vidljive rezultate. Inace, mozda ces se osecati sjajno, ali bilo kakav znacajniji pomak u fiz. izgledu ce izostati. Zapravo, ja i ne znam sta ti je cilj, da li te zanima definisanje ili hoces da nabacis koje kilo, povecas snagu, izdrzljivost ili sve zajedno?

Nije nista cudno cekati 5 dana do ponovnog vezbanja iste misicne grupe. Mnogi builderi rade istu grupu jednom u 7 dana! Licno sam imao upale koje su trajale po 2 nedelje, uglavnom nogu, ali to je brutalan trening. Da sam spavao kao beba, jeo kao provalija (kvalitetnu hranu+suplementirao) i imao nekoga da mi svakodnevno masira misice, znacajno bih smanjio kolicinu mlecne kiseline, pa samim tim i trajanje upale. Jedan od problema extreme hardgainera poput mene je sto na treningu potrosimo vise kalorija nego sto mozemo da nadoknadimo. Potrebno je mnogo, ali mnogo truda i vremena da se kalorijski unos poveca u dovoljnoj meri, kao i da se uspori metabolizam, sve sa ciljem da znacajnije dobijemo na kilazi, a to bas i nije zdravo. Pretpostavljam da ti nisi te (ne)srece. Na temu odmora jos nesto, cak i kada nemas upalu obavezno dozvoli 1-2 dana kompletne pauze od treninga, ne zaboravi da se odmaraju ne samo misici (srce, kao najvazniji), vec i zglobovi, nervi i kompletan organizam, hormoni moraju da se stabilizuju, to se postize samo odmorom, a trening je samo priprema za razvijanje muskulature.

Dosta si aktivna, svaka cast! Mislim da imas dovoljno iskustva da ne pratis vise slepo te programe, vec da sama znas da povecas intenzitet vezbi kad postanu suvise lake - mislim na vezbe bez dodatnog opterecenja. Kombinuj te egzoticne aerobik vezbe sa teretanom, uglavnom 15-20 ponavljanja pa kad postane lako obavezno povecas tezinu. Generalizujem malo, ali vec ce ti objasniti intruktor. Ne boj se da ces preterati sa misicima i izgubiti zenske atribute :)

Mogao sam se uraditi za vreme dok sam sve ovo napisao hahahaha...Ima jos ljudi koji bi te posavetovali, cenim.

 

 

Napokon neki pametan post u vezi tegova.Ja najvise mrzim kad neko ko ne dize tegove,niti ima bilo kakve dodirne tacke sa njima,eventualno dodje sa pricom kako su sklekovi zakon, dodje da kenja kako je teretana sranje,za retarde,da se samo napumpas snaga nista,"da ti dovedem ja drvosecu da vidis sta je snaga" i sl (takve sam vise puta vec terao u kurac).Ili oni sto misle da je za godinu dana moguce da se iscrtas a pre toga se nikakvim spotom nisu bavili,za koje je brus li "nabildovan",a covek je,uz svo duzno postovanje,imao 60 kg.I konacno neko je spomenuo da su sklekovi,zgibovi,propadanja,trbusnjaci zakon,slazem se,ali sta je sa ljudima koji ne mogu da urade nijedan sklek,ili mogu i jako malo i to jadno,ili su imali neku povredu pamoraju sve od pocetka?oni ce morati na kraju da idu u tu teretanu da bi krenuli sa 30-40 kila na benchu i da bi postepeno povecavali kilazu sa vremenom i sa time i jacali (ovo sam dao primer samo za sklekove,moze se za sve ostalo primeniti).I u tome je prednost teretane,kreces skroooz od pocetka (ako se bas nicim nisi bavio u zivotu pre toga) plus je i zanimljivije od kucnog vezbanja jel vezbas sa drustvom,a mozes da odradis i neku vrstu kardio treninga jel se i prosetas do teretane,kao ja npr sto radim.

 

 

Ps- i ja imam isto problem sa zglobovima (doduse na desnoj ruci),sjebo sam ga kad sam trenirao basket pre 8 god i sad me zeza ponekad (kad me to zeza isto mogu par sklekova da uradim,uzasno boli,inace mogu oko 40),zlo  :pivopije:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

U picku materinu i sklekovi. Bole me misicji za koje nisam ni znala ni da ih imam... I generalno upale mishicja su totalno gej. Pffff.....

No ako ikada uspem da dignem svoju tezinu vise od 2 puta pod pretnjom smrcju onda se isplati.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kucno vezbanje u vezi sa sklekovima je zamorno iz razloga sto covek ne vezba u drustvu gde mu je po prirodi malo probudjeniji takmicarski duh (optional), a ako nista bar mozes da razgovaras sa ljudima u pauzama izmedju serija. Drugo , ne radis sve bas sa sopstvenom tezinom i mislim da vezbe oblikovanja bez tegova malo smaraju ljude , obzirom da neko recimo radi i po 40 - 50 sklekova u seriji pa mu je to smor. Ne mogu da kazem sta je bolje. Za masu je bolja teretana, na definiciju nisam nikada obracao paznju jer mi je ok, pa nisam imao sa tim problema.

 

Nekako sa teretanom mozes da se vise fokusiras na izolaciju misicnih grupa pa ti je to kul, radis prednje rame , pa srednje i zadnje npr...

 

sa osnovnim vezbama, opet , ne mozes toliko, jer su one vise za celo telo ili uglavnom vise grupa misica...

 

 

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...