Jump to content

Teretana & sve što uz to ide


Tatyannahhh

Masa ili definicija?  

62 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

On 7/27/2022 at 8:17 AM, Srbin Hamza said:

Kad probam stojeći mi je lakše iz nekog razloga, ali onda sigurno svesno ili nesvesno čitujem, jer ne osećam ramena u toj vežbi.

Nemo se oslanjaš na taj osećaj, ne osećaju se svi mišići isto "odrađeno" za vreme rada, ni ja ne "osećam" kako mi rame radi kod OHP u poređenju sa drugim vežbama (za druge mišiće). Al' zato se uslikaj pa odradi (stojeći xD) OHP dva meseca pa ćeš da vidiš before&after razliku na ramenima.

Edited by Demon Seed

Share this post


Link to post
Share on other sites

juče sam radio ohp stojeći, ali sa krivom šipkom za biceps

ne znam ni sam zašto, iskopirao nekog lika u teretani

zadovoljniji sam nego ravnom šipkom, možda i da probam par meseci tako

a koliko puta se preporučuje da se rade ramena sedmično?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nmp, dvaput je dosta, pa vidi odatle...

Meni je osnovni plan dva dana nedeljno:

 

Trening 1: Mrtvo, zgib, OHP

Trening 2: Čučanj, sklek ili bench, rows

 

To se u praksi uglavnom završi tako što umesto da radim dva dana nedeljno po tri vežbe kao što je napisano iznad, ja radim tri dana po dve i onda dodam neku treću vežbicu tipa curls, ali i tako sa OHP jednom nedeljno imam primetne rezultate, a i sklek dorađuje rame 😄

Ovo sam sačuvao kao podsetnik, jebem li ga sad gde sam našao:

spacer.png

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nešto mi se ne sviđa ideja upper-lower splita ali nisam pokušavao, nmp.

Ovo moje mi se sviđa jer mislim da je varijanta koja za najmanje vremena treninga pokrije sve, zajebano je odvajati svaki dan ili većinu dana nedeljno po par sati za teretanu, mada je dobro za bežanje u akciju, od loših (ideoloških) misli, od opasnih frekvencija, bežanje u taj neki zdrav razum 💪🏻😎🍌

Edited by Demon Seed

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mene vuče da vežbam češće jer izaziva zavisnost, krenem da treniram, naložim se, i onda na rest day uveče kao da nešto fali da dan bude potpun, nije to to :haha:

Ali ne može telo adekvatno da se oporavi, naročito ako se ujebe i spavanje, neretko mi se dešava da treniram 6 dana pa dan pauze par nedelja i onda ispadnem iz ritma i napravim neku glupu pauzu od nedelju i više dana, i onda smoren što sam propustio nedelju dana treninga, uzmem da dižem i provalim da više mogu da dignem nakon te pauze nego dok sam cepao svaki dan. Vrv zato imaju smisla i one popularno nazvane deloading faze.

Overtrain smanjuje gains i povećava šansu za povredu, tako sam i izazivao kojekakva istegnuća.

Ako si na steroidima ili barem kreatinu onda to povećava maksimalnu produktivnu frekvenciju treninga. 😄

Pomaže i da se cepa 150g proteina dnevno, ali mislim da ništa ne može da zameni kvalitetno spavanje i dan do dva odmora posle kvalitetnog treninga...

Rest day - growth day.

Sleep is the most important meal od the day.

i, što bi rekao VShred slepac: water is a low calorie snack :haha:

Edited by Demon Seed

Share this post


Link to post
Share on other sites

Slažem se, dobar je coach Greg, a i zabavan je gledanje i slušanje uglavnom.

Meni je Eric Bugenhagen omiljeni lik tu ali on već dugačko ništa konkretno ne priča nego se samo glupira, ali i toe ok... I bzv je što su mnogi od njih obrisali stare klipove među kojima je bilo super informacija, ono kad je bio the Adpocalypse, tamo 2015-2017, da ih ne bi demonetizovali...

Imao je dobre eksperimente kad se napije javorovog sirupa pa trenira 3h i meri šećer više puta pre i za vreme treninga, mislim da to nije obrisano :haha:

Share this post


Link to post
Share on other sites

pričao s nekim drugarom koji propagira 8/16 kao da leči sidu

šta mislite jel to baš toliko bitno?

ja generalno ne mogu da se naviknem na takav režim, a i sumnjičav sam da tu neko brojanje sati je toliko bitno

Edited by Srbin Hamza

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mislim da uopšte nije bitno, u poređenju sa kalorijski ograničenim jedenjem, ako je cilj skinuti salo.

Prednost je što je teže za 8 sati ući u kalorijski surplus (sem ako se prežderavaš kao kreten), a u poređenju sa jedenjem ravnomerno rasporedjenog istog broja kalorija, lošije funkcionišeš dok si gladan, a lošije funkcionišeš i u onom periodu dok se prežderavaš.

Dakle svodi se na kcal / dnevno opet...

Nmp ako nekom prija i jako veruje u to, i pridržava se toga disciplinovano, možda je njemu super tako :haha:

Meni je održivije da rasporedim nego da ne jedem ništa 16h, naročito ako treba nešto ozbiljnije da se radi u tih 16h osim raspravljanja sa Humanom o tome kako je Benediction sranje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

da, i ja sam za kcal/ dnevno, ali toliko pričaju o toj "autofagiji" da ga smoriše

sad guglam tog Ohsumija koji je dobio Nobela za autofagiju, a on priča o autofagiji kvasca a ovi primenjuju na ljude

niđe lik nije ni rekao da fastuješ 16h, ni ne bavi se ljudima

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Autofagija" je samo buzzword, komplikovanije je mnogo od te ideje "post => autofagija => dobrobit", upotreba termina "autofagija" u tom kontekstu je pogrešna i imho razotkriva ljude koji se lože na fadove i nemaju kritičko razmišljanje.

Redovno nalećem na ljude koji jednostavno žele da veruju u nešto, a da to bude jednostavno i čudotvorno, ako je komplikovano, onda je mrsomuđenje, kognitivna disonanca, frustracija, anksioznost. Jednostavna rešenja smanjuju anksioznost. Msm nisam ništa novo ovde rekao ali ne kapiram zašto ljudi uživaju u tome da veruju u nešto čak i kad je očigledno da nema veze sa životom.

Kad nekom kažem da je po meni #1 savet za ishranu da se vodi dnevnik ishrane, odmah beže, to je glupo, ne žele savet koji ih tera da se suoče s realnošću. :haha:

Jebala ih autofagija, ako ih to interesuje, nek uče molekularnu biologiju prvo, a ne ja ću sad da gladujem pa će moje tijelo pojes sve što ne valja, a ostaviće ono što valja...

Btw dokazano je da ko manje jede, duže živi, ali ima tu i drugih faktora, hoćeš ipak da budeš u snazi, da moš udarit karlicom po guzovima kao čovek, a ne da budeš asketa građen kao čiča gliša i da živiš duže tako što si malo budniji od životinje u hibernaciji. Zamisli jebeš u 2 a nisi jeo od 8 ahahahahaha

Vrti se isto "oksidativni stres" kao buzzword, i to je realna stvar u smislu da oksidativni stres oštećuje dnk i može da izazove mutacije i rak (ako posustanu reparativni mehanizmi koji to peglaju sve vreme), ali najveći deo oksidativnog stresa u organizmu dolazi od rada mitohondrija, tako da je jasno da je on neizbežan i da direktno zavisi od aktivnosti.

Ali ne, tamo neki rezveratroli iz crnog vina su antioksidansi pa će oni da nas spašavaju od toga, a to što ne mogu uopšte da dođu do mitohondrije koja bača varnicu, nema veze. Jebeni marketing, sere mi se i od biljnih preparata u apotekama, jer "to je prirodno". Moja baba odmastila jetru ovim čajem... Majkemi...

Izvinjavam se za rant ali zna se šta su antioksidansi - mikronutrijenti, a ne jebene biOLoŠki aKtiVnE nEnUtRiTiVnE supstance. Ok ima nekih koje su ok, ali većina su kombo pharma marketing + ruski doktor + naše babe ovo brale po livadama, a onk blažena vodica, pa još i toksično. A kad krenem nekom da serem po pRiRoDnIm preparatima, onda moram pažljivo da ne ispadne ja sam pharma sektaš, ja hoću tAbLeTu da im prodam.

 

Nek su zdravo autofazi

Edited by Demon Seed
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

6 minutes ago, Demon Seed said:

nek uče molekularnu biologiju prvo, a ne ja ću sad da gladujem pa će moje tijelo pojes sve što ne valja, a ostaviće ono što valja...

upravo sad slušam tog Ohsumija, lik kaže to je redovna degradacija ćelija a ovi misle samo degradacija masti fastom :haha:

inače nisam znao da telo samo proizvodi preko 200gr proteina a da mi unosimo stotinjak dnevno

samo sipaj protiv autofagije, ima drugara da zajebavam, on misli time skida stomak, sam sebe jede itd

a realno ide u teretanu posle doručka, to ne računa da ičemu doprinosi :haha:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa da, i ti proteini koje uneses se ne koriste kao proteini, oni takvi ne mogu da se apsorbuju u crevima, nego se vare do aminokiselina i peptida, pa se to apsorbuje u krvotok, pa se aminokiseline dalje koriste za sintezu proteina u svim celijama, transkripcija DNK je sinteza proteina, svaka celija sa jedrom to radi, dakle samo eritrociti ne sintetisu jer nemaju jedro, i mozda neka egzoticna celija druga koju sam zaboravio. Sintetisu se i aminokiseline, sem esencijalnih koje moraju da se unesu hranom (to je ona prica kompletan vs nekompletan protein, odnosi se na sadrzaj esencijalnih aminokiselina u datom proteinu).

Tako isto se i ti proteini u celijama cesto razgradjuju, recikliraju itd, autofagijom, tokom normalnog funkcionisanja celije. I sad gladovanje moze da pojacava taj proces ali nije koliko znam to do detalja istrazeno da se zna definitivno za svaku vrstu celije da li je krajnji rezultat gladovanja apsolutna korist.

Jetra sintetise proteine krvi, albumine i ostalo. Zato alkoholicari dobijaju ascit i ta sranja kad se poremeti funkcija jetre.

A kad si u deficitu mast se razgradjuje da se koristi kao energija, to nije autofagija.

Ne mislim da taj lik skodi sebi sto trenira i sto malo jede, svakako moze jaci trening da odradi neki sat posle jela nego za vreme gladovanja, ali ima pogresnu ideju o autofagiji.

Edited by Demon Seed

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...