Jump to content

Tema za pevače


Ikhabot

Recommended Posts

TRAZI SE PEVAC ZA NICKELBACK TRIBUTE U NOVOM SADU I OKOLINI !!!!!! PORED NICKELBACK-A BICE I DRUGIH OBRADA SLEDECIH BENDOVA-THEORY OF A DEADMAN,SEETHER,PUDDLE OF MUDD. ALI GENERALNO ZNACI TRAZI SE PEVAC ZA NICKELBACK TRIBUTE !!!!!! AKO SE TAKAV NEKI LIK STVORIO SA TAKVIM SLICNIM GLASOM NEKA SE JAVI: [email protected] ili 064/ 27 49 124. :pivopije:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest crush'n'kill
Disanje se vezba polako. Probaj recimo da udises vazduh dok u sebi brojis 1,2,3,4, pa onda prestanes sa udisanje i drzis vazduh u plucima isto brojeci do cetiri. Zatim (zamisli icon_wink.gif ) izdises vazduh takodje brojeci, ali ovde se trudi da vremenom povecas trajanje izdisanja (znaci, kreni isto sa 4, pa postepeno povecavaj. I cetvrta faza je brojanje sa izbacenim vazduhom.

Pri raspevavanju i bilo kakvom pevanju uospte telo treba da je sto opustenije, naravno to ne znaci da treba da se okilavis kao da si dzak krompira, vec, kao sto covek rece, prava ledja, ispravljena glava i ruke pored tela. Nadam se da sam malo pomogao.

 

E sad, jedno pitanje od mene: Da li iko moze da objasni ili zna nekog ko bi mogao da objasni stapanje registara...tj. kako "aktivirati" famozni srednji registar (middle voice - kombinacija gornjeg i donjeg) - dobiti visoke tonove koji nece piti piskavi ili krestavi, vec puni i snazni, kao da su oktava nize????

 

E a da li neko ima neke sawete ili wezhbice za zagrewanje glasa...ali za pochetnike? :bigblue::redface:

Share this post


Link to post
Share on other sites

E a da li neko ima neke sawete ili wezhbice za zagrewanje glasa...ali za pochetnike? :bigblue::redface:

 

Pevas u sebi, ceo raspon, nikako na silu (u sustini nikad ne treba na silu)...to mozes uvek i svugde....

Onda isto to s vokalima, pa postepeno pojacavas....

Share this post


Link to post
Share on other sites

E a da li neko ima neke sawete ili wezhbice za zagrewanje glasa...ali za pochetnike? :bigblue::redface:

 

Djavo me za jezik vuce... :mrgreen:

 

Vrlo je tesko (=nemoguce) preko interneta dati nekakav savet. Ipak, postoje tri principa pevanja, na kojima mi ne bi zamerili mnoooogo iskusniji i bolji pevaci (pedagozi i umetnici, tj):

 

1) pevanje mora predstavljati zadovoljstvo, inace je besmisleno.

 

2) pevanje, kao i druge muz. umetnosti, zasniva se na izazivanju pravog osecaja, osvescivanju tog osecaja (memorisanju i razumevanju) i ponavljanju dok takav osecaj ne postane spontan. Izmedju ostalog, zbog toga, vrlo je bitno raditi uz nekog i sa nekim.

 

3) sve potice iz uma, sve je kontrolisano i nista se ne radi naslepo i nasumicno. Uvek mora postojati plan. I zbog toga, potreban je pedagog.

 

Nista novo i nista cudno. ;)

 

Sledece se primenjuje na pocetnicima (nivo 1. razreda osnovnog skolovanja za solo pevace):

 

1. Drzanje: stav tela je takav da je kicma osovina na kojoj pociva celo telo. Telo je pevacki aparat. Nista nije akcentovano: ni grlo, ni trbuh, ni glasnice, ni grudi, ni pluca, itd. Zamisli da je, zaista, ceo organizam jedan slozeni muzicki instrument. Oba stopala su stabilna, na zemlji. PREPORUKA: pre nego sto pocnes sa upevavanjem/vezbama disanja, pokreni unutrasnje osecanje tako sto ces uciniti isto sto i kosarkasi rade pre slobodnog bacanja. Dakle, da ne ulazim dalje, dubok spontan udah, razgibavanje ramena, blago povijanje nadole (tapkas loptu), ispravljas se, potpun i usredsredjen izdah. Ponovi svaki put kada u toku pevanja osetis da je postalo naporno. To je radna tenzija, sta da s' radi.

 

Vrlo bitno: dah se UVEK 'akumulira' dubokim abdominalnim udisajem. Onima koji pocinju da uce uglavnom se objasni da postoji nekoliko mogucnosti disanja, ali da je samo abdominalno ispravno. Dosta varira ko sta prica, da li nose anatomske atlase, da li demonstriraju polozaj glasnica, itd. Ja preporucujem da na kraju i pogledas kako izgledaju glasnice i kakav im je polozaj u odnosu na osu tela. Deluje pomalo nadrealno kada odmah vidis tamnoruzicasto grlo sa nekakvim tvorevinama svetlije boje, itd. Makar meni. :)

 

Pre vezbe, podsetnik: nije zgoreg da se, u pocetku, vazduh uzima kroz nos, ne kroz usta. Nema nikakvog nasilnog usisavanja, grimasa, grca; vazduh se kroz nos uzima brzo, duboko, ali sa blagim osmehom. Osecaj je slican zavaljivanju u udobnu fotelju, mirisanju cveta, uskakanju u bazen pun tople vode, na noge (asocijacije, asocijacije :) ).

 

2. Vezba za disanje na 'S'. Uzme se vazduh, cak i pritisnuti (blago!) rukom donji deo abdomena i pratiti kako stomak pada. Elasticno i kontinuirano, nista na izbacivanje. Zastati, 1-2 sekunde sa uzetim dahom, a zatim, polako pustati vazduh kroz neznatno otvorena usta. (Cuje se, razumljivo, shishtanje na 's'). Primetiti kako se vazduh postepeno i kontinuirano ispushta. Na ovaj nachin, vezhba se: 1) uzimanje daha, 2) procena tacne mere daha, 3) KONTROLA ispushtenog daha. Ne kao pokvareni ventil.

 

Vezbu ponavljati, 2-5 minuta sa malim pauzama.

 

3. Vezba za dijafragmu. Pokusaj i ovo: stani pored visokog stola, ploce ili necega slicnog, sto je u nivou saka, kada se ruke saviju pod normalnim uglom (auh, sta rekoh). Blago guraj, odozdo nagore, sakama ovu povrsinu. Pritisak u telu potice od dijafragme. Na ovaj nacin se, uz malo srece ( ;) ) oseti kretanje dijafragme. Kako radi dijafragma? 1) U normalnom polozaju, relaksiranom, ona je blago ispupcena misicno-vezivna pregrada sa vrhom nagore. 2) Pri udisaju, misici dijafragme se aktiviraju i dijafragma pada. To je pravilni polozaj pri pevackom udisaju.

 

4. Vezba 'na unutra'. Za dalje 'zagrevanje' pocinje se sa najmanjim intervalima. Odredi najnizi ton koji ti je prijatan i lagodan za pocetak. Ono sto sledi je pre 'ozvucivanje' nego pevanje, ali je vrlo korisno za postavljanje glasa (radi pos'o protiv falscha). Udisaj je opusten, na nozdrve, usta su zatvorena. Pocinjes da, iznutra, pevas, npr: c1-d1-c1. Kreni ravnomernim ritmom, nemoj usporavati. Kada, na najvisem tonu, osetis zatezanje i napor, zaustavi se, i kreni unazad. Nije bitno sto je taj gornji ton relativno nizak, bitno je uociti ovo: zvuk koji nastaje vibrira u nosu. To je deo svoda (maske) i to je pravilan osecaj koji treba podrazavati i ponavljati.

 

5. Na 'vo-o-o'. Vezba se izvodi kroz kvintu, tj. durski trozvuk nadole. Zavrsni ton je onaj sa kojim je celo upevavanje zapoceto; kvintu nagore, nalazi se pocetni ton za ovu, konkretnu, vezbu. Koja je deo nemacke skole, a ona prvo ceni voluminoznost glasa. Na prvi ton se postavlja: 'vo-o', na drugi 'o-o', a na najnizi se, moze, otpevati 'i'. Zasto? Zato sto glas u pocetku 'ne hvata' nize tonove, pada i falschira na sirokim samoglasnicima (a, o), dok samoglasnik 'i' po prirodi stvari suzava usta i grlo, ogranicava vazduh i dovodi do prave mere daha. Najvisi ton je blago viknut, kao da se neko doziva. Blago, kazem. :) Sonant 'v' bi trebalo da malo odskoci, kao uzvik; zapravo, cela vezba je kao skakutanje po osnovnim tonovima. Sonanti su oslonac o koji se glas odbacuje, a samoglasnici su uzvik. Nema dranja. Na pocetku, pazi se udaranja. To je nocna mora. Nema nasilja nad glasnicama. Udar o glasnice se lako prepoznaje. Posle toga, daha je odmah kriticno malo. To je lose, jer dah se ispushta neizbezno, ali i to ispushtanje mora biti kontrolisano. Uz to, kroz celo pevanje ne usedsredjujes se na proces ispustanja vazduha, vec USISAVANJA. I na prvom tonu, asocijacija mora biti udisaj, ne udarac. 'Uzvik' nije iznenadna eksplozija daha i glasa, nego glas koji odlazi na odgovarajuce mesto. Dah bi trebalo da se krece kao vodopad koji neprekidno raste do gornjeg nepca, savija se (ne razbija!) ispod njega i izlazi, kao bujica, kroz usta. Nepce je deo rezonantne kutije, koje deluje kao svod crkve. Doslovno. To je gotovo idealno akusticno okruzenje. Da bi se to postiglo, preporuka je da se ima na umu blagi, jedva primetni, osmeh (samo pazi da ne preterujes, jer onda kocis vilicu, zatvaras usta-prolaz vazduha i ne dobijas nista).

 

Znak da se ova vezba radi pravilno jeste ritmicno pomeranje grudne kosti, u skladu sa disanjem. To je normalno, relaksirano i prijatno pevanje. Drugi znak je da ti je ugodno. Mudrost. ;)

 

Tol'ko. Ovo ne moze da pomogne, osim da me neko verbalno ne razapne, jerbo se ne slaze sa prethodno izlozenim.

 

:lol:

 

Uzdravlje, cuvaj glas. :rockdevil:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Potreban pevac za power / heavy / progressive bend.

 

Rade se hammerfall, helloween, gamma ray, stratovarius, i slicne stvari. I naravno autorske.

U bendu postoji i zenski vokal.

 

Javilo se 6-7 pevaljki, nije valjda da niko od muskih vokala nece/ne moze da peva ovo? :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

AJMO AJMO LJUDI!!!!

 

Potreban vokal koji bi mogao da peva neke stvari tipa Def Leppard,Kiss,Twisted Sister i Judas Priest. Radi se kombinovan tribute i autorske stvari (kad dobijete poverenje).

Javiti na pp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Brate,tebi su se barem i pevaljke javljale,meni NIKO !!!!! :D uzas !!!!!!

Ces da ti pozajmim neku? :) Kakav ti vokal teba? :D

 

Napravi hor, kosmos ti shalje poruke... :mhihi:

Pa ce to biti neki Stratovarius/Therion crossover. Oridzinelno. ;)

Pa da znas da sam i o tome razmisljao... :da::)

Sutra prva proba sa tri vokala (muski i dva zenska).

Pa ce da vidimo sta ce da ispadne na kraju. :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

By-Pass Trazi pevaca. Radi se o Alternative / Progressive / Rock bendu.

 

BY-PASS je oformljen 1997. Zvuk benda gradjen je na uticajima progressive rock, metal i grunge scene devedesetih.

 

Mnogi lokalni muzicari doprineli su zvuku benda tokom godina u stalnoj potrazi za savrsenom grupom umetnika koji su sposobni da stvaraju cuda pomocu svojih instrumenata i glasova.

 

Savrsenstvo izvodjenja i beskompromisni kvalitet zvuka i produkcije uvek su bili, a i danas su osnovna ideologija benda BY-PASS.

 

Mozete preslusati pesme na: http://www.myspace.com/bypassonline

 

Zainteresovani neka se jave na: [email protected]

 

Hvala:) peace

 

 

Edited by joe грозни

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...

PAZHNJA PAZHNJA!!!! Potreban pevach za GODSMACK tribute band (svira se i distrubed, tool i tako... Uglavnom NU Metal). Godsmack je prioritet. Ah da i AUTORSKE stvari (koje su u planu). TAko da ako se neko osetja nenormalno seksi, ima do jaja glas i zheli da ga istetoviramo celog nek se javi :)

 

Shalim se malo. Ozbiljno, trazhimo pevacha i ko je zainteresovan nek se javi.... Pozz

Edited by EnumiO

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...

QUOTE (ma KirK bre 84 :) @ 16. 12. 2007, 23:17)

"Potreban pevac za power / heavy / progressive bend.

 

Rade se hammerfall, helloween, gamma ray, stratovarius, i slicne stvari. I naravno autorske.

U bendu postoji i zenski vokal."

 

 

Mogu da pevam,nisam iz BG-a ,to je problem,jbg.Gde ste bili dok sam pevao i trazio bendove po Bg-u.

Edited by Max Screamingwolf

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...
QUOTE (ma KirK bre 84 :) @ 16. 12. 2007, 23:17)

"Potreban pevac za power / heavy / progressive bend.

 

Rade se hammerfall, helloween, gamma ray, stratovarius, i slicne stvari. I naravno autorske.

U bendu postoji i zenski vokal."

 

Mogu da pevam,nisam iz BG-a ,to je problem,jbg.Gde ste bili dok sam pevao i trazio bendove po Bg-u.

Pa ovde. :D

Jebiga ja trazim vokala vec 100godina, imali smo pevaljku pa smo radili NW, ali sam odustao od toga, sada idu autorske pa mi treba muski za to. :da:

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

ova tema se pretvori u potraznju pevaca :):) pa ovako,ja sam prvi nize muzicke,solo pevanja ;) ima li nekoga da podeli koji savet? ;)

 

vidim ovi preskochishe sa teme i sve ode u oglase :)))

inache i ja sam prvi nizhe solo pevanja..u kojoj si muzichkoj? :mrgreen:

ja sam u mokranjcu ali mi svi prichaju da je mnogo bolje u stankovicu :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

inache i ja sam prvi nizhe solo pevanja..u kojoj si muzichkoj? :mrgreen:

ja sam u mokranjcu ali mi svi prichaju da je mnogo bolje u stankovicu :/

 

Pazi, reci cu ti jednu stvar, potpuno je nebitno u kojoj si muzickoj skoli! Ono sto je bitno jeste kod kog si profesora pevanja!!! Nece te skola nauciti da pevas vec profesor! :da:

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...