Jump to content

Vojska


Opera Ghost

Recommended Posts

  • 1 month later...
  • 6 months later...
  • 6 months later...

SInoc sam sanjao kako sam dobio poziv za 40 dana vojne vezbe, i kao obrazlozenje je da je ukinut vojni rok, pa kao mi stariji koji smo bili moramo da popunimo broj. A ja poludeo, poceo da im sve po spisku, kao ja sad treba da izgubim posao, platu, da opet puzam po blatu da bi tamo neki klinci ladili jaja po kladionicama i dzabalebarili kuci po ceo dan ... hehe, sreca kad sam se probudio videh samo pusti san :D

 

Ko nije bio propustio je da upozna bica kakvih nije verovao da postoje, a nazivaju ih ljudima, a isto tako i u pozitivnom smislu :D

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Garda je zakon, jedna od tri najelitnije jedinice ove zemlje, secam se kako sam se najezio kada nam je Pavkovic pre doceka Zaka Siraka govorio dok smo u pocasnom stroju stajali kako mi predstavljamo ovu zemlju i kako ova zemlja u datom trenutku nema bolje od nas, i stvarno nije imala (to sam zakljucio kada sam video ostataj vojske SRJ) i ovom prilikom pozdravljam sve moje ratne drugove Gardiste <img src="http://www.yumetal.net/forum/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/pivopije.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":pivopije:" border="0" alt="pivopije.gif" />

 

Druze, drago mi je da ovde ima gardista i da si ti jedan od njih.Ja sam mart 2003 godina 2.gardijski bataljon,zamenik komandira cete potporucnik Milorad Petronijevic(Petronije) a komandir cete porucnik Dragan Stevanovic.Komandant drugog gardijskog bataljona je bio major Ljeskovic.Obuku sam imao u Zajecaru a ostatak vojnog roka proveo u kasarni Dedinje,to jest Dobanovci,Karadjordjevo,Beli Dvor.Prvo straza pa obuka za desetare i tako redom!Sta da kazem..bolno i nezaboravno iskustvo!Veliko drugarstvo a moto nam je bio "izdrzi maksimalno"Skola za citav zivot,naucis da radis bilo sta,shvatis sta je drug,sta je puska i sta je CAST!!Inace duzio sam snajper m76 ali sam pucao i iz m70,m84...Da li su ti poznata ova imena mojih oficira i da li znas kakva je situacija sada u Gardi?Sta se to promenilo i da li na bolje ili na gore? Pozdrav Gardi!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odsluzio sam redovnu vojsku godine 2009/2010 . Steta sto je vojska pala na niske grane , ocekivao sam mnogo vise obuke i fizicke pripreme vojnika , ipak nije to film o marincima na zalost, nije nista fizicki tesko i ima puno slobodnog vremena i dosade sto je meni najteze padalo .

Sluzio sam u Pancevu , pesadijska obuka , zatim u Pozarevcu obuka za topografa - artiljerija , pa zadnja 3 meseca u Backoj Topoli . Najbolje mi je bilo u Pancevu , najgore u Pozarevcu , gde su uslovi i hrana bljak , ali sve se da izdrzati .

Vojsku svako dozivljava na drugi nacin , ja nisam od onih velikih paljevina , ali nosim lepa iskustva , drugarstva , uspomene ako nista drugo .Lepo je bilo pucati iz puske , dati zakletvu , biti deo kolektiva gde su svi isti , samo mi je zao sto se pri zavrsetku vojnog roka covek osposobi da 40% bude sobarica , 40% bastovan a 20% vojnik , no dobro to je do drzave i vojske generalno .

Ja sam relaivno kasno otisao da sluzim sa 25 godina , zbog faxa i posla , vojska najbolje utice na osobe koje nikad nisu radile niti osecale neku odgovornost , za njih je to od velike koristi , da se osete korisnim .

Licno mnogo stvari sam zapamtio iz vojske , o topografiji znam uglavnom sve , jer mi je to i struka , pa mi je i ta obuka bila relativno dosadna jer sam znao 90% onoga sto se predavalo .

Ako neko ima dilemu da li da postane profesionalni vojnik ili ako ne moze da nadje posao, ja mu savetujem da se oproba u vojsci . Imam mnogo drugova koji rade kao ugovorci , i ne zale se , plate su iznad drzavnog proseka , imaju gomilu slobodnih dana , zdrastveno osiguranje najbolje u zemlji i naravno beneficiju . Josh ako kasarna daje KZB onda je to extra , 2,3 outa godisnje 1000e plus redovna plata .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daj ne pricaj gluposti! Jesi nekad bio na Vojnoj akademiji na Banjici? Ja sam bio u kasarni sa druge strane VMA i u par navrata smo imali neke vezbe tamo kod njih. Veruj mi, nista nije bolja obuka kod njih nego kod nas.

 

E sad, znas ono, prica vezana za hi-fi opremu i pojacala pa kad ubacis govno (mp3) u pojacalo iz pojacala izadje govno samo pojacano Takvih imas koliko hoces i u vojsci, ako dodje picka, mamin sin tamo, cesto ima slucajeva da od govna ne mozes da napravis pitu, to jest postane samo jos gori pickoplaconja.

 

E sad, posto bejah tamo i imadoh iskustva sa raznim jedinicama, moram da primerim jednu zaista tuznu stvar: naime zaista se u nekim jedinicama jako lose radi, jako je nekvalitetan oficirski i podoficirski kadar, nema <b>discipline</b> ne postuju se pravila sluzbe i ako vojnik oseti da moze da te jebe i da radi sta hoce, on ce to i raditi. Zato nema cirkanja sa vojnicima, zajebavanja, intimiziranja, gledanja kroz prste. Ako uvedes celicnu disciplinu, kao sto samo mi imali, onda zaista imas jako dobar rezultat. E sad bilo je i kod nas ljudi koji puknu, ne mogu vise, placu, zovu mamu da dodje po njih, ali to je opet i krivica da vojnog odseka, los izbor vojnika, takvi se salju u losije jedinice da gule krompir i tako to.

 

U vojsci je takodjer jako bitno da ti se <b>usade</b> neke navike. Evo na primer mene je jako nerviralo na pocetku obuke kada su nas smarali da ni u ludilu ne smemo da okrecemo cev ka kolegi, a mi metak nismo ni videli i sta koji kurac ima da opali. Ali posle shvatis, bitno je da ti to udje u naviku pa posle kada budes imao metak u cevi po defaultu ces sklanjati cev od kolege, i sve ce biti ok. Ima jako mnogo drugih, slicnih primera do kojih se dolazi tako sto ti se jednostavno usadi navika, automatizam. Evo na primer ja bih i dan danas u sred noci da me probudis umeo za jako kratko vreme da sklopim/rasklopim pistolj, automatsku pusku, poluautomatsku pusku, puskomitraljez, mitraljez, snajper ...... a to je sve posledica beskonacno mnogo ponavljanja i uvezbavanja na terenu, sto i te kako moze da dodnese korist.

 

Na pocetku cesto oficiri daju totalno nelogicna i nerazumna naredjenja, i sad uvek imas "pametnih" likova koji se bune, seru i pametuju, ali poenta te price je da se voniku da do znanja da se naredjenja <b>moraju</b> da slusaju i da nije na vojniku da procenjuje da li je to logicno ili nije (po PS imas pravo da odbijes samo naredjenje koje se kosi sa etikom i moralom) a i sa druge strane ukaze ti na vojnika koji je potencijalni problem.

 

Nama bezbednjacima su pravili razne testove. Na primer dodje lik iz Vojne policije sa dedinja koji je bio X puta u mojoj kasarni i trazi da ga pustim, a ja naravno ne mogu dok ne dobijem odobrenje, a ono kao za inat veza kod nacelnika bezbednosti zauzeta (namerno) a ovaj nervozan, nadrkan, trubu, preti ..... ali ti ne smes da ga pustis, bez obzira sto je on veliki opasan baja, i kad na kraju stigne odobrenje i ti treba da ga pustis, najebao si ako ga ne pretreses. A kad mu kazes da moras da ga pretreses, i njega i vozilo on opet pocne da se dere, popizdi, ali ti <b>moras</b> da postujes pravila. Ovako oni testiraju da li ces pod prittiskom da popustis i uradis nesto sto ne smes, mi mo propisa sto moze biti jako opasno. Pricao sam vec o situaciji na terenu kad tvoj oficir naidje na strazu nocu i ne zna sifru. batice tu ide hapsenje momentalno, bez obzira sto ga znas.

 

Tako je i jedan moj desetak prilikom upada dole u zonu, uhvatio dva sipca, savladao ih i priveo, svi mu se kezili kao uhvatio si dva seljaka, a na kraju se ispostavilo da je jedan bio trazeni terorista. Znaci nema procene, samo postuj pravila sluzbe, neka ti to udje u glavu i samo imas koristi, i ti i tvoja jedinica, drugovi.

 

Izvlacenje ranjenika na terenu, to je tek posebna prica. To mora biti uvezbano do savrsenstva, tacno se zna kako se pravilno izvlaci ranjenik a da pri tom sto manje ugrozis sebe i njega, moras X puta da ponovis tu radnju i u sumi, uzbrdici, nizbrdici da bi sve uvezbao kako treba i posle umeo da primenis.

 

Kako se kopa rov, kakav je rov za napad, kakav za odbranu, kako se ponasas u tim situacijama. Kako razoruzavas tenkovsku minu, kako protivpesadijsku? Kako ih prepoznajes? Batice za sve to ti treba <b>obuka</b> i tu ne pije vodu ona fora kao "ako dodje do sranja ja cu se odazvati" jer koji ces im kurac ako nisi obucen kako treba?!

 

I samo za kraj, ima jako mnogo, na zalost, jedinica gde se ne radi kako treba, popusta se, losa je obuka i gde zaista vojnik ama bas nista ne nauci i izgubi vreme. Mi imako jako mnogo sposobnih i kvalitetnih <b>mladih</b> oficira i ja bih izvrsio totalnu reorganizaciju vojske gde bih tim mladim momcima pruzio sansu da naprave jednu modernu i kvalitetnu armiju

 

 

 

Samo da se zna!!! Moja treca ceta II gardijskog bataljona rasklapala m70 za 14 ili 15 sekundi!Cela ceta!

Share this post


Link to post
Share on other sites

цела чета? ми смо у пешадији расклапали свак' за себе...

 

 

 

 

 

 

 

 

;)

 

Pa da, cela ceta na kolenima, puska ispred u jednoj ruci a druga ruka iza ledja.Onda ide komanda"za rasklapanje naoruzanja 15 sekundi vreme krenulo sad!"Oficir ukljuci stopericu i kada je gotovo kaze stoj!Nista se ne dira i onda krene provera svakog kako je slozio delove puske i tako to...Malo po malo i uvezba se to do savrsenstva!Lepo je bilo kad postignemo normu:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...