Jump to content

Vaš pedal board


Abramelin

Recommended Posts

to vazi za "kockice", odnosno boss, digitech i ostale pedale slicnog oblika, a kapiram da wah, whammy i slicne mogu na neku foru sa cickom da se zalepe..

Ekser bre. Цоловњак jedan kroz integralca i nema da mrdne!

nema brale nista dok ne pritegnes maticu, onako da zaskripi. icon_smile.gif

 

sad ozbiljno: malo bi mi bilo frka sa ajvarusama, ali ako coveku radi, sto da ne. ima fora i sa "L" profilima da se zasrafe sa strane tako da ne mora da se busi pedala, ali o tom po tom...

Share this post


Link to post
Share on other sites

I prvi je u stvari plav, a ovo na slici je LTD (gistro limited edition) model jerbo su ga upravo u crno prefarbali (na zahtev musterija drn zvrc). Ima jos neke prednosti nad originalom. Moze kolko se secam da se nakaci 12 expression pedala a na original 'samo' 8. To sto je na slici samo jedna, ne mari. Moze i na ovaj drugi da se nakaci pitaj Boga kolko expression pedala, jedna mi je dovoljna cenim (ako je Petrucci-ju dosta jedna, vala i meni). Ne experimentisem ja zvukom ad-lib. Nego u rack-u sve isprogramiram i pritisnem jedno dugmence i ovaj ucita program za sve uredjaje u rack-u. Znaci, re-routuje signal komplet, ukljuci presetovane programe na svakom efektu koji ima MIDI (a svi ih imaju) i to je to. Moze da se nakaci i na amp switcher a to ce mi trebati. E sad, fora je sa ovim drugim (skupljim) da moze preko kompjutera da se edituje sve i bekapuje.

 

Oba rade u song-edit modu. Znaci ne zoves efekte po brojevima ili nekim imenima za svaki uredjaj ponaosob nego natempiras celu pesmu odjedared za sve uredjaje (delay, reverb, chorus i sta bilo). Kad sve to lepo usnimis, mozes manualno da menjas presete nogom a moze i on sam da ti menja ako si uprogramirao vremenske promene. Al onda moras da sviras ko na ploci, nema odstupanja, ovaj sam menja posle n sekundi program. Bude ti tonac, on stage. Kazem, glavna fora je sto upravlja svim uredjajima koje imas (MIDI).

 

Vidi deder tamo onaj drugi DVD Live In Budokan, John's World. Malo je razjasnio kako to radi.

Edited by Dersu Uzala

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo mog hand-made pedalboard-a, verovatno će mnogima biti smešno kako sam ja to napravio, a verujte i meni je samom sad kad pogledam, i mnoge stvari bih radio drugačije ali ipak mije to bio prvi put, tako da slobodno kritikujte i primam sve predloge i sugestije, na iskustvima se uči. Ono što mogu reći je da mi je znatno olakšao posao sviranja i držanja pedala na jednom mestu, pogotovu na svirkama. Evo par slika, izvinjavam se zbog lošijeg kvaliteta slika, slikao sam sa mobilnog pa nadam se da se otprilike vidi šta je rađeno:

 

user posted image

Ovde se vidi spreda sa leva na desno, wau wau fuzz, rocktron i ds1. Ovo desno gore je napajanje sa stabilizatorom. Kupio sam neko matoro napajanje od nekog lika preko oglasa, mada može da se nađe za jeftine pare adapter sa filterom napona što ću kasnije napisati. Radi se o dasci i to panel ploči, na koju sam stavio parče crnog itisona, da izgleda uredno i da se ne klizaju pedale.

 

user posted image

Evo ovde otpozadi, vide se dve nožice koje sam ušrafio u dasku i time i prišrafio i itison za dasku. Itison nisam hteo da lepim da bih posle mogao da ga iskoristim za drugu dasku, ako se ova polomi ili ako bude previše izbušena ili tako nešto. Napravio sam pedalboard pod uglom, zato što je lakše pritiskati pedale, a i kada se stavljau u dva nivoa lakše se dopre do onih u gornjem redu.

 

user posted image

Evo ovde se vidi sva bangavost mog rada, ali i praktičnost icon_smile.gif Naime, daska je katastrofalna, ali to se ni ne vidi sa gornje strane tako da nije ni bitno, može da bude u bilo kakvom stanju, ne mora ni nova. A ovo dole su plastične vezice. Odlučio sam se da vežem pedale sa njima jer je mnogo praktičnije. Ima da se nađu u svakoj prodavnici auto delova za oko 10din/kom, i na buvljaku 100din=50kom. Ove vezice su daleko najbolje u fiksiranju pedala za dasku, samo treba imati bušilicu i izbušiti rupe u ploči i provući vezice. Ne brinite za dužinu, nastavljaju se jedna na drugu. Jedini problem je što su za jednokratnu upotrebu - znači ako jednom vežete možete samo da ih isečete i stavite nove. Dobra strana je što nisu mnogo skupe a i ne oštećuju se pedale. Pedale su inače vrlo fiksirane i ne mrdaju uopšte kada su ovako vezane.

 

user posted image

E ovaj kofer ste sigurno već viđali na buvljaku icon_mrgreen.gif To je kofer za alat koji ima iste dimenzije kao i pedalboard, i služi mi za nošenje pedalboard-a po svirkama.

 

user posted image

I evo kako sve to izgleda upakovano...Na samom vrhu ploče sam ušrafio jednu ručku uz pomoć koje izvlačim pedalboard iz kofera i to je to...

 

Još jedna važna stvar je napajanje, ovde sam stavio neko staro, mada ima da se kupi u radio klubu adapter od 1A snage sa filterom napona, koji fino obavlja posao. Samo morate da ga prespojite na sve pedale. Kupite tamo još par komada onih džekova za struju, i nabudžite sami koliko vam džekova treba umesto onog jednog tamo što stoji. Kapiram da svi znaju kako se to radi, ako neko ne zna neka pita.

 

Troškovi:

 

- 1 Panel-ploča - ne više od 100din, mada može i za džabe da se nađe na nekom stovarištu ili tako nešto

- 2 Šrafa - 10tak din

- Itison - ne više od 200din, našao sam na bulevaru u prodavnici tepiha blizu Đerma

- Kofer - 2000din na buvljaku kupljen, ima ga i po gradu možda i za manje pare.

- Napajanje - Adapter sa filterom napona, 9v, snage 1A - 800din ima u radio klubu Nikola Tesla da se kupi, možda i negde jeftinije.

- Džekovi za struju - oko 30tak din

- Vezice za pedale - 100din=50kom na buvljaku

___________________________________________________________________________

UKUPNI TROŠKOVI - Oko 3200din

___________________________________________________________________________

 

Alat:

 

- Bušilica

- Skalpel

- Šrafciger

- Metar

- Lemilica (za napajanje)

 

Najvažniji su kofer i ploča, to prvo treba kupiti a posle sve ostalo zbog mera. Naravno prvo što treba da utvrdite je koliko ćete imati pedala sada i u nekoj budućnsoti, tako da ostavite mesta za još ako vam zatreba. Meni je recimo ovo sasvim dovoljno, dok neko može da napravi i veći pedalboard, mada kapiram da ne bi izašao mnogo skuplje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sta zna covek sta je ispeglan napon, to su stvari za elektronicare icon_smile.gif

 

Baterije rulz.

Znam, zavrsio sam "Nikolu Teslu". icon_smile.gif

 

U prevodu: Teslachio sam.

Edited by Wlad

Share this post


Link to post
Share on other sites

I pojasni to 'snage 1A' icon_smile.gif...valjda 1w icon_smile.gif mada je to trulo

Haha uzas nije mislio na snagu od 1w, nego kolko moze transformator da da struje narodski receno, a to je 1A sto je sasvim solidno, jer distortion pedale trose oko 20mA, e sad neznam kolko trose wahovi i tako dalje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zanima me da li onakvih kofera ima u razlicitim oblicima i dimenzijama...?

Nekako mi ne deluje zgodno da se pedale redjaju u dva reda ...Barem ove sa papucicom , one koje imaju dugme samo mogu...

Edited by Bole

Share this post


Link to post
Share on other sites

Haha uzas nije mislio na snagu od 1w, nego kolko moze transformator da da struje narodski receno, a to je 1A sto je sasvim solidno, jer distortion pedale trose oko 20mA, e sad neznam kolko trose wahovi i tako dalje

Ma znam, ali ponekad te narodske stvari budu smesene kao sad. Da priznam, ja prvi ne znam nista specijalno o struji i tim stvarcicama, samo osnovno icon_smile.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ajde daj link, mail ili fon njegov, sem ako ne radi u konspiraciji ph34r.gif

 

 

Stani u red icon_smile.gif

Napajanje mi je pravio Sloba, lik koji drzi studio na Lionu.

Verovatno ga vecina ovde prisutnih poznaje.

tel: 064/142-80-20

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo da napišem par reči o napajanju da razjasnim ukoliko nekome nije jasno, a primam primedbe ukoliko nešto pogrešim.

 

Napajanje za pedale mora biti u formi adaptera koji transformiše struju sa napona od 230V ( toliki je valjda napon mreže u Srbiji ) u napon potreban efektima. Obično pedale napaja struja malog napona i to sve novije pedale uglavnom 9V. Postoji i određen broj pedala ( uglavnom starijih modela) koji traže i drugi napon od recimo 18V, 12V itd.. mada su te pedale retkost danas. Za napajanje nije preproručljivo koristiti adaptere sa pijace jer oni ne peglaju napon. Pedale su osetljive ne varijacije napona iz običnih adaptera ( mada će raditi i sa običnim adapterom ) što se manifestuje kao zujanje i brujanje koje se meša sa signalom. Za napajanje pedala je potreban adapter sa filterom napona ( stabilizatorom ) koji ne pravi smetnje pedalama. Ovakav adapter ima da se nađe u radio klubu "Nikola Tesla" ( Timočka 18 ) i košta 800 dinara. Malo je veći od običnog adaptera, otprilike veličine kao i oni stari adapteri sa izmenljivim naponom što su imali da se kupe na pijaci i koristili se za Segu i ostale konzole. Ovaj adapter ima snagu od 1A ili 1000mA, što u princiu znači da je dovoljno snažan da izdrži mnogo malih potrošača. Pošto su uglavnom sve pedale mali potrošači, ovakav ispravljač je dovoljan za jedno desetak pedala bez ikakvih problema.

 

Kako modifikovati adapter kupljen u prodavnici:

Pošto adapter kupljen u prodavnici ima samo jedan džek koji je namenjen potrošaču, ( neki modeli imaju i "krstić" sa više različitih vrsta priključaka ) potrebno je razdvojiti taj kabl na više džekova. Ako na primer neko ima 5 pedala, treba da nabavi 5 džeksona ( ima da se kupe na pijacama ili u radio klubu na primer za po 20-30din/kom ). Potom treba odseći prvobitni džek i oljuštiti izolejšn tako da se vide dve žice. Jedna je plus a druga minus. Zatim na svih 5 džeksona takoše oljuštiti izolejšn i uplesti minuse sa minusovima a pluseve sa plusevima. Potom zalemiti to što je upleteno. Ako neko nema lemilicu, nije problem, samo neka dobro umota žice i oblepi ih izolir trakom. Posebno oblepiti minuse, pa pluseve, pa onda sve zajedno, pazeći da ne stoje minusi i plusevi zajedno. E sad da se ne bi desilo da spojite pogrešno minus za plus prvo proverite da li radi pre nego oblepite izolejšn trakom - dok su žice upletene ( i odvojene ) uključite adapter u struju i isprobajte ga na jednoj od pedala. Ne brinite - nećete uništiti pedalu, jer je napon od 9V koji dolazi kroz žice koje ste spojili veoma mali i nije opasan. Kada ste se uverili da sve radi onda sve lepo izolirajte trakom i vaše novo napajanje je spremno.

 

Još dve stvari -

1. Ukoliko neko ima pedalu koja radi samo na baterije, može je bez problema nabudžiti na struju putem adaptera, samo umesto džeksona treba da kupi priključak koji ima iste kontakte kao na bateriji od 9V - što će reći isti kao i što je u pedali. Iz njega vire dve žice, koje treba spojiti na adapter i samo priključiti sa istim takvim u pedali.

2. Ukoliko imate više pedala prilikom pravljenja zajedničkog napajanja za sve,pazite da vam kablovi koji idu iz džekova od adaptera budu dovoljno dugački da dopru do svih pedala ponaosob, jer lako može da se desi da se naprave suviše kratke grane koje ne mogu da stignu do svih pedala.

Edited by Ikhabot

Share this post


Link to post
Share on other sites

Postoji i određen broj pedala ( uglavnom starijih modela) koji traže i drugi napon od recimo 18V, 12V itd.. mada su te pedale retkost danas.

Jbg, moj Electro Harmonix Stereo PolyChorus trosi 24V (iako je pedala stara dve godine), te sa sobom nosim jebeni trafo treansformator tezak ko tuc (sa 220 na 12V) i to mi dodatno otezava zivot.

 

Super su ti tipovi za pravljenje pedalborada. Zaista... svako moze pronaci po neki savet. Meni, recimo, sinula ideja zbog etisona - super fazon. O koferu sam i ranije razmisljao - samo terba pronaci taj koji ce udomi desetak (i vise) pedala raznih velicina. A to je zajebano....

Edited by Abramelin

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...