Jump to content

Vaš pedal board


Abramelin

Recommended Posts

  • 3 weeks later...
ako imate mnogo para,bacajte ih na EQ-eve...npr-gitara,EQ,dist,EQ,chorus,EQ,sustain,EQ,reverb,EQ,wah,EQ,amp...imate toliko mnogo kombinacija da morate da zvuchite bolje nego Metallica

 

METALLICA JE SHIIITTT!

AKO SU TI ONI REPER, ONDA JE_I GA BRATE!!!!

icon8.gificon4.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kompresor na kraju lanca, i dilej između drajva i vaha??? :udri::udri::udri:

Zašto?

 

Compresor mi sluzi za solo, kao volume pedala i stoji na pocetku. Ako ga stavim na kraju nece da funkcionise jer ga ne vezem preko send-return.

A sto se tice Dileja neznam u cemu je fora? Bilo gde da ga stavim isto ce da radi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

sto se tice Dileja neznam u cemu je fora? Bilo gde da ga stavim isto ce da radi.

Veoma naprotiv. :mrgreen:

Razmisli malo. Seljački formulisano: dilej ti ponavlja ono što je ušlo u njega. Najčešće to bude nekoliko ponavljanja, svaki tiši od prethodnog. E ako to staviš pre distorzije, ponovljeni signal (budući da je tiši -jel?) će imati i manje drajva, a onaj sledeći još manje, jer drajv izobličava ono što uđe u njega, i nema pojma da li je to dilej ili si ti to tako odsvirao na suvo. Onaj neki kasniji eho, koji je skroz tih će već praktično izaći ne nekom jako blagom kranču ili čak klinu, a nivo mu se neće menjati. Kao da stišavaš pot na gitari...

Distorzija na promenu ulaznog nivoa reaguje smanjenjem izobličenja a ne smanjenjem nivoa. A dilej bi trebalo da se postepeno stišava.

Pravilno bi bilo dilej posle izobličavača, jer onda on daje prostor (pravi eho, ponavlja zvuk) već formulisanom zvuku, i ne utiče na gain, ili muljavost tona, samo daje dimenziju.

Muljavost nastaje usled sledećeg: Dilej pre drajva duplira signal, primer: sviraš neku skalu, odsvirao si E-F-G, i tom momentu dilej krene da ponavlja i ispod G ti se pojavi onaj E od dileja. Distorzija će to izobličiti kao da si oba tona ti odsvirao, i neće zvučati kao prostorni efekat, već kao prljavo sviranje, kao da ti je taj E slučajno okinut ponovo..

Ako ti ne čuješ ove razlike u zvuku, onda ili koristiš neko specifično podešavanje gde se to na primeti toliko, ili te generalno zabole, ono, imaš dilej, tu je da bi nešto kao muljao, ili nemaš sluha (u šta sumnjam).

Eksperiment u cilju shvatanja onoga što sam ti sad napisao i razike kad je dilej pre i posle izobličavača (drajvovi/distovi):

namesti neki poduži dilej tajm i poduži fidbek. Ono da ti lepo razgovetno polako ponavlja ton po nekoliko puta. Probaj na klinu neki kratak odsečan ton. Biće ono KLING-KLIng-Kling-kling-...(sve tiše, ali isti zvuk)

E sad probaj sa distom ali veži ga PRE dileja. Za isključenim dilejom će biti ŠDŽN. Uključi dilej. Biće ŠDŽN-ŠDžn-Šdžn-šdžn-...(sve tiše, isti zvuk)

E sad probaj isti dist ali veži taj dilej pre njega. Biće ŠDŽN-DŽK-KRK-KrING-kling. (svako ponavljanje sa manje drajva i približno istog nivoa)

Još ako se sa dileja čuje nekoliko istovremenih tonova preostalih od ranije, eto ti pravog malog haosa...

Compresor mi sluzi za solo, kao volume pedala i stoji na pocetku. Ako ga stavim na kraju nece da funkcionise jer ga ne vezem preko send-return.

Ovo mi škripi na više mesta.

Prvo, sudeći po ovoj šemi ti kompresor stavljaš NA KRAJU. Kao drugo kompresor se i ne stavlja u loop (Loop je ono FX send/return). U Loop idu modulacioni i prostorni efekti. I kao poslednje i ne najmanje bitno kompresor služi za izjednačavanje nivoa svega onoga pre njega. Može da pojača signal za solo, ali isto tako će da ti unakaradi dileje i reverbe koje staviš pre njega.

 

neki logičan redosled ovih pedala koje ti imaš bi bio ovaj:

Gitara->Wah->Overdive pedale->pedala koju koristiš za dizanje nivoa za solo, u ovom malo čunom slučaju je to kompresor, i na kraju svega toga dilej, pa u pojačalo. Ili bez dileja u pojačalo, a dilej u loop od pojačala.

 

Cheerz! :pivopije:

Share this post


Link to post
Share on other sites

E secracon svaka ti cast ja ga ne bih bolje objasnio ŠDŽN-ŠDžn-Šdžn-šdžn, i ŠDŽN-DŽK-KRK-KrING-kling ovo me je odusevilo.:) :) :)

 

 

Uzgred sve sto si rekao je vrlo tacno i ko se ne drzi pravila ima vrlo budjav zvuk na svirkama....

 

 

 

Video sam cara koji je na svirci postavio sve svoje pedale u obrnutom smeru jer mi je rekao da je LEVORUK pa mu lakse.:) hahahahaha....

Share this post


Link to post
Share on other sites

1.Ima tu logike, vidi se da se dosta razumes i to je ok.

2.Meni dilej ovako super radi, cak mnogo bolje nego na marshallu MGDFX100 (to mi je drugo pojacalo) kada ga vezem preko send returna i inputa... ali samo dilej.... nema razlike na marshallu. Probao bi to i sa bassmanom ali on nema send-return. :mrgreen:

3.Sto se tice kompresora, on na Bassmanu mora da stoji tu, jer samo na toj poziciji prima signal za volume(posto jeb. nije ta spava za solo) Na marshallu mi radi samo na send-return ali direktno preko inputa ne funckionise, probao sam cak i na jednom AVT-u i isti problem. Slazem se da kompresor nije pozeljna pedala za solo, zato ga i prodajem da bi uzeo ekvilajzer GE-7 koji ce da zavrsi tu pricu. Zato sam na mom predhodnom postu stavio "moja trenutna kombinacija" znaci da ce biti promena kada se skupi malo love.

4.Ja i nemam neko znanje oko pedalica, moj trip je kao kod Sajksa, Angusa, Blekmura, Kossova u ranijim danima, znaci direktno u pojacalo. Tako najvise volim.

5.Da imam Neku lampasku Marshall glavu tipa JCM800 ili JTM boleo bio me kurac za ove distorzije. Kupio bi samo Cry Baby sa volume pedalom i DD3.

Ali, posto otadzbina zove i para se dovoljno nije zaradilo onda mi je Bassman za neke male pare bio extra resenje, samo 200 evra u ok stanju. Znaci, 3 puta jeftinije od JCM800... koliko sam nailazio na oglasima.

Sa ovom kombinacijom distorzija na Bassmanu mogu da sviram sve od Stonsa pa do Iron Maidena. Jer kada mi radi samo overdrive tu je malo slabiji drajv a kada ukljucim i superoverdrive onda dobijam taj smekerski Dzn Dzn zvuk na foru Peavy 5150 :rockdevil:

 

Poslusacu druze tvoj savet, stavicu dilej na pocetku (jer ja gledam prvo od pojacala) Skoro sam i pazario DD3 i nesto sam se cackao oko njega, mislim da sam ga i stavljao u prvom planu, svasta sam probao, ili je to bio bivsi Digidiley... neznam ni sam.

Ova tema zato i sluzi, da komentarisemo i ispravljamo jedni druge :pivopije:

 

Uzgred sve sto si rekao je vrlo tacno i ko se ne drzi pravila ima vrlo budjav zvuk na svirkama....

 

Mislis da je moj zvuk los? <_<:)

Edited by Shix

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pisao sam o tome još davnih dana, na nekoj drugoj temi, ali pošto se često ponavljaju pitanja oko toga, a i ova tema je uže vezana za problematiku, a i ja imam malo slobodnog vremena, postovaću ponovo neki teoretski ispravan, da ne kažem "školski" redosled efekata.

Da se odmah razjasnimo, za mene je POČETAK lanca ono gde je gitara, jer odatle kreće zvuk. Kraj lanca je zvučnik.

 

Signal sa magneta ide na Volume potenciometar i na ugrađeni EQ na samoj gitari. Ovo poslednje nekad i ne postoji, a u 99% slučajeva je to samo jedan TONE potenciometar. To su vam prva dva efekta. Za taj TONE potenciometar važe sva pravila koja ću posle natupiti oko ekvilajzera kad je vezan pre distorzije, tojest ranije nego gde je originalno zamišljen.

Posle gitare se najčešće ide u WAH ili COMPRESSOR. Wah manje više svi znaju šta radi (ne i kako, i izraz "notch filtar sa promenjlivom rezonantnom frekvencijom" bi samo zbunio mnoge, no kako god i to je naka vrsta EQ-a). Fazon je kompresor. On pegla signal, pa se u slučaju da je vezan posle vaha može desiti (ako je namešten na neko jače "peglanje") da vrati neke frekvencije koje je vah ukinuo, time smanjujući intenzitet vaha. Nivo signala u ovom slučaju ostaje tu gde ste ga na kompresoru namestili. Dakle Wah -> Kompresor je varijanta ako vam je bitnija kompresija od waha. Obrnuto je vah prirodniji, ali može da se oseti razlika u nivou kad se uključi. Dakle Comp. -> Wah je varijanta kada je wah bitniji.

U nekom umerenijem i češćem slučaju su ove razliuke zaista jedva primetne.

 

-Ajde da ovaj deo gde su kompresor i wah nazovemo "prvi blok" i damo funkciju "farbanje osove zvuka"

 

-Sledeći deo, "drugi blok" je onda "izobličenje". Tu su distorzije. Vratiću se još na ovo.

 

-"treći blok" bih ja nazvao "fino farbanje zvuka" Tu se stavljaju efekti koji će samo malo popraviti ili poboljšati, varirati dosadašnju sliku. Tu ide noise gate na primer, harmonizer, i EQ, bilo da je reč o EQ koji je samo za recimo solo ili EQ koji je non stop uključen. Teoretski mu je tu mesto, jer mu je smisao da još malo naminca zvuk koji je na izlasku iz "bloka 2" već praktično taj neki koji bi trebalo da bude. Ovo je samo ono malo šminke.

 

-"4 blok" - "modulacioni efekti" To su chorus, flanger, phaser, tremolo, itd...

-"5 blok" - prostorni efekti. To su dilej i reverb.

 

Neke od beskonačno varijacija, i neke činjenice:

 

-Permutovanje redosleda 4 i 5 bloka će većina ljudi jedva primetiti, ali IMA razlike. Samo oko redosleda dileja i reverba bih mogao da tupim do sutra, ali objektivno gledano to je baš tupljenje k..ca. Nekako je najprirodnije reverb na samom kraju.

-Često se EQ stavlja i u prvi blok. Ili to čak bude jedan dodatni EQ. To služi da promeni osnovne karakterisitke gitare. Primer: Ako napanjim srednje posle distorzije, pojačaću te srednje koje je ta distorzija proizvela. Ali ako napanjim srednje PRE distorzije dobiću sličnu frekventnu karakteristiku posle distorzije, samo će distorzija više da izobličava na tim napanjenim srednjim frekvencijama. Tako je moguće menjati karakter same distorzije. Ona varijanta na primer, uštekaš Les Paula u EQ na kojem malo smanjiš duboke i srednje baseve, dodaš nekog presence-a i tako se štekneš u drajv. Rezultat je Les Paul koji je dobio neke karakteristike Strata, ili obrnuto. Jeste davanje babi muda, i pravljenje dede od nje, ali je donekle korisno i nekad se to i radi.

-Slično prethodnom, neki vole da im Wah radi posle distorzije, jer on kad je pre distorzije menja osnovnu fabru gitare, a kad se veže posle drajva bude mnogo radikalniji i sintetičkiji. Neko i to voli.

-volume pedala može u bloku jedan da ide, onda radi kao volume pot na džitri, dakle smanjivaće gain na distorziji. s tim što obavezno treba da je posle kompresora, a može i volume pedala u blok 3 da ide, onda će pri stišavanju biti kao da vas je tonac stišao, dakle gain se ne gubi. Prostrorni efekti ostaju da zvone u ovom slučaju. Neki pacijenti je vezuju na sam kraj, e u tom slučaju seče i dilej i reverb...

 

Distorzija:

Ako je reč o pedali onda je sve jasno. No problem nastaje kad se drajv dobija na pojačalu.

Naime onda ispada da nam je blok2 automatski stavljen kao poslednji, i ne možemo vezivati ni EQ za solo, ni modulacije ni dileje pre njega.

(Možemo ali to neće biti TAJ efekat)

Rešenje je FX send/return (loop). To je izlaz/ulaz između pretpojačala i snagaša.

Izobličenje pojačala nastaje u stepenu pretpojačala. Posle toga signal ide na snagaša, koji teoretski ništa ne farba više (teoretski, ali to je druga priča...).

Dakle radi se sledeće:

Sve ono što ide pre distorzije dakle "blok 1" po ovom mom debilnom obeležavanju, se veže pre pojačala. Pojačalo radi kao izobličavač, čiji je izlaz FX send. Tu se lepo nastavi ceo lanac kao da nem je pojačalo jedna veeeeeeeelika pedala i na kraju posle prostornih efekata se sve to vrati u FX return. Onaj potenciometar FX return level ili FX wet/dry ili ko zna kako ga sve nazivaju ako vam nije jasno, šta radi, dovoljno je da vam kažem da ga slobodno odvrnete skroz na WET stranu, i onda vam loop radi apsolutno po pedalskoj logici, dakle ceo signal prolazi kroz pedale, nema paralelnih varijanti (to je za neke rek varijante i neke kojekakve ređe slučajeve, nemam sad baš toliko vremena...).

 

-Preamp i speaker simulator na nekim modernijim spravama je sve u bloku 2. Tu im je mesto. Mada, ako se speaker simulator stavi na sam kraj, dobili smo autentičnije modeliranje neke live postavke. :)

 

Još jedna stvar, vrlo bitna: ŠTIMER IDE ODMAH DO GITARE!!! Ako se stavlja posle kojekakvih pedala može da "nahvata" neki dilej ili neku alikvotu i da se zbuni pa da na kraju završite u nekom alternativnom štimu... :mrgreen:

 

BTW, sve te stvari su napisane u većini onih džaba reklamnih knjižica. Ja sam osnove pokupio iz BOSS guitar effecs guidebook-ova koji (su) se džaba deli(li) u mitrosu (još tamo početkom devedesetih). Dobar deo je naravno praksa.

 

I naravno, sve je ovo jako subjektivno, i nije ništa zdravo za gotovo...

 

Cheerz! :pivopije:

 

Video sam cara koji je na svirci postavio sve svoje pedale u obrnutom smeru jer mi je rekao da je LEVORUK pa mu lakse.:) hahahahaha....

:mrgreen:

Meni su omiljeni oni koji vežu delay pre drajva, totalno smuljaju zvuk, i onda kažu da je to zato što pedala "nema true bypass", pa krenu da vijaju "neku američku, PRAVU dilej pedalu, a ne ovo japansko govno"...

 

:pivopije:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mislim da je ovde smislenije da pitam :zuba:

 

Sta da uradim, ili bolje receno koji fuzz ( ili drugi efekat ) da nabavim, da bih dobio "onaj" uzasni spaljeni zvuk ( aka zvuk koji cujes kada ostavis upaljena svetla u autu i otvoris vrata )

 

Kupi kola :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

zavisi kakav ti fuzz treba...

od fuzz pedlaa ja sviram Roger Mayer Mongoose fuzz i MXR Blue Box.

 

Mongoose je daleko bolji za klasicnu svirku - mozda najbolji dist/fuzz/drive koji sam ikada i probao - neverovatno chudo. gain i volume pot, ali kada na njih dodate i volume pot sa djitre, dobijate beskonacno mnogo nijansi kvalitetnog, punog, "drvenastog" zvuka od bluz i rok boja (Hendrix, Sonic Youth) do ultimativnog hevi gejna od par tona (tipa Electric Wizard, Sleep, Kyuss, Acid King...). i u najvecim beskonacnim sustejnovima dista boja gitare ostaje prepoznatljiva. obozavam ovu pedalu!!! doduse, i platio sam je 140 GBP. peva na solo tonovima i akordima savrseno.

 

MXR Blue BOx je fuzz sa 1 i 2 oktave dole. Odlican je za sviranje singl tonova, temica, nikako nije za akorde. Ima blend i volume kontrole, i uocljiv gubitak na volumenu zvuka. medjutim, jednostavnim modom se to moze srediti. odlicna pedala za pravljenje ultimativne buke, Atari sint brujanja i zvukova, i naravno lepo oktaviranih temica.

 

mada, neces se zajebati ako uzmes i nekog EH Muffa, Way Huge Swollen Pickle i jos gomilu drugih prstajucih vusprica...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Abramelin se vratio! :D

 

elem, sto se "skolske" postavke pedala tice, nekako je normalno da wah ide prvi (pre drajva) a dilej obicno poslednji od svega (eventualno reverb ako se ima, onda reverb posle njega)

 

medjutim, mogu se praviti i drugacije kombinacije.. drajv posle dileja je pre svega za neku nojzersku svirku (sonic youth npr.) jer ce dilej "ludeti" i na malom volumetu zbog drajva (pojacanog signala)

 

reverb se isto zanimljivo ponasa kada ima drajv posle njega..

 

zanimljivo je i staviti pitch shifter posle dileja, ako dilej ima vise ponavljanja, fora je da pitchuje samo signal koji se ponavlja.. mada je to samo eksperiment, meni uglanvom sve najlepse zvuci kada su dilej i reverb na kraju...

 

chorus, flanger i phaser su dosta proizvoljni gde se mogu smestiti u lancu.. stvar ukusa recimo. ako su posle drajva dosta ce "seci" ukupan signal (ono "cut through mix"), delikatnije zvuce pre drajva u svakom slucaju...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

lepo je to brat Buda objasnio. slazem se sa njim 100%. ;)

doduse, ja stavljam reverb pre delaya zato sto na dd 20 imam looper volim da semplujem reverbovan signal.

 

 

ja redjam efekte ovako...

 

vox snake charmer (tube compressor) - vox volume pedal - buda budwah - boss sd1 - mxr blue box - roger mayer mongoose fuzz - eh nano small stone - eh stereo polychorus - line 6 verbzilla - boss dd20 (giga delay) - alesis quadraverb 2 (ponekad, kad ga skinem sa mixete) + ponekad dodam ibanez ad9

 

istina, bilo bi super da imam Roger Linn Adrenalinn 3, a postoji i velika verovatnoca da mi drugar iz Makedonije donese Roland AP-7 Jet Phaser (kultnu spravicu staru 35 godina)...

Edited by Abramelin

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 months later...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...