Jump to content

Decapitated


Anno Mundi !

Recommended Posts

Pa nema sanse da ziv covek onako pedala bubnjeve - ko da je hobotnica maltne :lol:

Ako sam dobro razumeo triger je papucica sa senzorom koja dodaje dodatni bas ili ritam sa procesora, slicno valjda kao dodatna bas pedala sem sto ide sa matrice ili gresim?

Triger ti je senzor koji se kači na bubanj i pretvara vibraciju sa bubnja u električni impuls koji dalje ide u modul i tu se generiše zvuk. Ne može triger da odsvira ništa što bubnjar nije odsvirao. Triger se uglavnom koristi na bas bubnju, 90% (ako ne i više) DM albuma koje si slušao imaju triger na bas bubnju, neki na celom kompletu. Služi da pojača bas bubanj, pošto je na tolikim brzinama nemoguće svirati toliko glasno, a čak i da jeste u većini slučajeva bas bubanj se ne bi probio kroz gitare, pošto je u niskim frekvencijama. Inače, za današnje standarde, Decapitated i nije mnogo brz bend, mislim da nisu išli iznad 220 bpm-a. Sve je to Vitek svirao. ;)

 

Edit: samo još da dodam da triger koliko pomaže, toliko i odmaže. Sa trigerom se čuje i najmanja greška u sviranju. Dakle, mač sa 2 oštrice.

Edited by Sisus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nema tu nikakve papučice kod trigera. Imaš triger, kabl, modul i ozvučenje. Jedina papučica je bas pedala. Postoje bas pedale na koje se može montirati triger, ali dobijaš isti efekat kao i sa trigerom koji ide direkt na bubanj. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Triger ti je u stvari mikrofon koji je ekstra osetljiv, i ima minimalni bleed (tj. kad pogledas snimljen signal u npr. Sound Forge-u, vidis samo udarce onog elementa koji si trigerovao, dok kod standardnog mikrofona ipak imas i taj bleed, tj. cujes "u daljini" i druge elemente bubnjarskog seta, bez obzira koliko je mikrofon blizu elementa koji usnimavas. Ta preciznost trigera omogucuje mnogo laksu manipulaciju snimljenim materijalom, i izmedju ostalog, editovanje gresaka u sviranju, jer je jasno sta je sta, dok kod standardnog usnimka to uopste nije tako jednostavno zbog raznih stvari ("jedenje faza" i sl, no da sada ne ulazim u pricu). To ovako "narodski" receno.

 

Mana je sto tom prilikom nemas zvuk "drveta" tj. samog bubnja kao prilikom standardnog snimanja, jer "lepis" semplove koje ti hoces (tj. triger samo snima sam udarac, ne i boju; nesto slicno midi kontroleru. Modul koji Sisus spominje sadrzi semplove koje okida udarac koji triger detektuje, pa tako neki bubnjari smanje osetljivost trigera da bi svaki udarac zvucao maximalno glasno - time dobiju napucanost, ali imaju NULA dinamike(0)).

To dakle cesto rezultuje da takvi snimci, tj. krajni rezultat posle mixa, zvuce napucano i udaracki, ali manje prirodno, manje zivo. Ovo sto Sisus kaze da se cuje svaka greska - to jeste tacno, ali samo uzivo, jer tada ne postoji editovanje "on the fly". Kao sto sam rekao, prilikom studijskog snimanja, kada trigerujes bubanj mnogo je lakse postici napucan zvuk (tj. mozes da editujes snimak do mile volje; nema uticaja sobe u kojoj snimas koja je cesto uzrok losih snimaka na "obican" nacin, itd.), ali ne mozes da postignes da sve to zvuci "zivo" kao sto mozes kad se snimi na klasican, oldskul nacin.

 

edit: samo da dodam da mnogi zloupotrebljavaju trigere na vec opisan nacin. Ali, to nije problem samih trigera vec ljudi, kao uostalom i svugde drugo.

Edited by Џ.P.K

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa triger koristi piezo, a mikrofon (koliko ja znam) ne, tako da nisu baš isti, ali što kažeš, narodski rečeno, tako je lakše objasniti.

 

Editovanje u studiju je nešto drugo, to nema veze sa samim trigerom, to se može i bez njih. I da, editovanja u ekstremnom metalu ima jako mnogo, pogotovo kvantizacije.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 3 months later...

po meni, bend ovogodisnjeg exita. najvise sam iscekavao njihov nastup i nisam se nimalo razocarao. usviranost na jako visokom nivou, brutalština. jebiga, mozda nekom lista nije bila bas najbolja jer ima dosta organic halucinosisa, ali meni bi bilo super sta god da su svirali. winds of creation nisam ocekivao!! :rockdevil:

uploadam ovih dana koji video, snimio sam celu svirku..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...