Jump to content

Windows Vista


Nazzgul

Recommended Posts

O veliki Cynic-e nisam ja tako veliki ... i am but a puny creature ... and you are the grand master of the operative systems ... i bow to thee ...

 

Volim da isteram svoj stav do kraja: ljudi koji pljuju po Windowsu uglavnom to rade jer ne znaju da ga koriste. Inače, respect za Linux entuzijazam. Da si ga imao upola manje u pogledu Windows OS-a znao bi da rešiš svaki svoj problem.

 

I pogrešno si skapirao onu moju izjavu o poznavaocu operativnog sistema: hteo sam da kažem da ovde takvog nema (nego si se ti dao u recenziranje i Windows serije i Linux distroa sa visine).

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Replies 202
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ja nikada nisam ni rekao da sam "vrsni poznavaoc" windows-a ... jednostavno sam izneo svoje misljenje ... a onaj cleric je poceo da sa stvarima tipa linux se ne koristi, linux sranje itd ... koristio sam win koliko jesam ... bilo mi je ok, ali pad sistema u sred rada na racunaru me dovodi do ludila ... plus takvih zilion padova ... i tako sam ga skinuo sa mog kompjutera.

 

 

A vist-a mi nece raditi 100% ( 512 memorije ) ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Originala verzija Viste kosta oko 16 000 dinara.

Upiši tehnički fakultet i uzmi je za dž.

A vist-a mi nece raditi 100% ( 512 memorije ) ...

Radiće, 'ladno. Probao, nabacio komšiji jer sam dobio 20 aktivacionih ključeva pa ono...

Samo je ne treba opterećivati aktivnim aplikacijama koje "žderu" RAM, ali tebi to neće biti problem...

Takođe, Redmond kaže da joj treba 40 giga slobodno na sistemskom disku (pored instalacije koja zauzima 10...), kod mene šljaka fenomenalno i sa 17.

Ta "zahtevnost" je samo loženje prosečnih korisnika na zapadu.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma imao i Sp1 i 2 ... i 98 pre toga ... i 2000 ... nisam nista posebno ... npr, gledam glupavi film i samo mi se zamrzne ekran, pridjem pokusam da ga odmrznem ... ctrl/alt/delete kombinacija ... i taman kada pomislim da pritisnem fatalno dugme za restart dobijem lepi plavi ekran ...

 

Обзиром да је замрзавање у питању...

http://www.tac.ee/~prr/videoutils/divxaf.html

:):)

 

Иначе, инсталираћу Глисту чим променим процесор.

Share this post


Link to post
Share on other sites

koristiti niko ko nešto radi na kompjuteru (dizajn, programiranje, CAD) isto ko što sad niko ko radi nešto ne koristi XP teme.

 

WRONG! ja se bavim programiranjem (i to ne hobi, vec zivim od toga) i koristim teme (neke minimalistickog izgleda, naravno) umesto one "bulky" default teme (zaboravih joj ime), a ne mogu da smislim preistorijski izgled "classic" teme (a i podseca me suvise bolno na win98 i reinstalacije na svaka 2-3 meseca).

Anyhow, KDE ionako lepse izgleda, i da se bolje customizovati. WIn XP jos uvek koristim kao primarni os, ali ne zadugo...

Vistu cu staviti (kao drugi os( kad bude neophodna da bi se pokrenuli neki programi (tipa photoshop) i igre, a do tog ce proci jos najmanje godina dana... Prvo treba da izadje Service Pack na jesen, pa onda da to zazivi, pa tek onda ocekujem igre koje zahtevaju vistu (tacnije, dx 10)...

 

 

 

Vista ga u usta.

 

Kad uzmem novi komp (soon I hope 1.gif ) uzecu legalni XP Pro.

 

koje bacanje para... (u smislu, sta fali piratu?)

Edited by Demonic_Alliance

Share this post


Link to post
Share on other sites

ah ta Vista...

 

kuci je necu instalirati dok si ne nabavim novu makinu, a mozda ni tada. da bi softver bio kompatibilan sa Vistom mora biti kompatibilan sa .NET Framework 2.0 a takvih nije bas puno. mislim da ce masovna upotreba Viste u svijetu poceti tek za godinu/dvije (kod nas vjerovatno i kasnije), dok proizvodjaci kako softvera tako i hardvera prilagode svoje proizvode novoj tehnologiji. moje uzbudjenje oko Viste je naglo splasnulo jos kada su pri objavljivanju neke stare beta verzije najavili da novog i revolucionarnog file systema, koji je ujedno najavljivan kao okosnica ovog OS-a, nece biti.

zasad jos uvijek XP.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odakle ti to da će sav Vista software biti .NET?

To je kao kad bi imao OS čiji je sav software rađen u Javi.

Iako se bavim Javom, i glavne dev. alatke koje koristim (kako za Javu, tako i za PHP) su pisane u Javi, ježim se od takve pomisli...

 

Ako je to slučajno istina, a ne tvoj trip, mogu da kažem jedno: AJOJ!!! Sad kapiram zašto pričaju da je za "pun užitak" u Visti potrebno 4GB RAMa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Radiće, 'ladno. Probao, nabacio komšiji jer sam dobio 20 aktivacionih ključeva pa ono...

 

20 original aktivacionih ključeva? Ako su original šibni jedan, ba. ;)

 

Mada, ja sam našao način kako da se crackuje vista (validation iz RC1 i RC1 ključ) ali nije to to.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako je to slučajno istina, a ne tvoj trip, mogu da kažem jedno: AJOJ!!! Sad kapiram zašto pričaju da je za "pun užitak" u Visti potrebno 4GB RAMa.

Ma bre nije tačno, šta se primate :)

Ogromna većina win32 programa koji rade na XP-u, rade normalno i na Visti. Probleme prave samo neke budževine (koje se najčešće preterano oslanjaju na jednu verziju shella). Zezaju starije DirectX igre ali se to najčešće rešava pokretanjem u Windows XP SP2 compatibility modu.

Koliko sam primetio ništa od "ugrađenih" programa u Visti nije pisano u NET-u, u pitanju su najobičniji nativni programi. Priče da će Vista biti onaj nepostojeći Windows .NET je stara više godina i MS je od toga odustao otkad sebe. Inače bi se Vista dizala 15 minuta.

A to da Vista u out-of-box varijanti zauzima 400 MB je tačno, ali to je zato što su poubacivali gomilu nekih glupih servisa. Kad se ugasi Windows Defender, Security Centar, Volume Shadow Copy, Windows Search, SuperFetch i slično što radi u pozadini, sistem može da se svede maltene na nivo XP-a. Sad kad krenu da se pojavljuju vodiči za tweakovanje i butcherovanje sistema, biće isto ko sa XP-om svojevremeno, prvo su svi mislili da radi samo na Pentiumima 4, kad ono običan našminkani Windows 2000. Mislim, ako mi radi na virtuelnoj mašini sa 512 MB i emuliranom S3 Trio kartom, kakvih problema u radu može imati neki iole noviji kompjuter?

Edited by voodoo84

Share this post


Link to post
Share on other sites

@voodoo84: tako sam i mislio... Al' kako nisam preterano pratio "scenu" (tj. zainteresovaću se za Vistu tek kad bude bila neophodna).

 

A glede pljuvanja po Visti - kakva je-takva je, to je sledeća normalna iteracija Windows-a. Možda neće biti revolucija kao prelaz sa 98 na XP, ali nadam se da je naprednija (red bi bio). Ne vidim razlog za trenutnu oko instalacije Viste... Čekam da se pojave lepo ispiratisane verzije (a pre toga SP1), onda od tog napravim neki barebone edition od par stotina MB (kao što uradih sa XPom) i eto Viste spremne za moj comp :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imam je od maja, pre 2-3 godine sam imao i Longhorn, RTM (sada već finalnu) verziju koristim od novembra, i nemam nikakvih problema sa njom. Fina je, jeste da malčice previše ždere mašinu, ali ne mora baš da se koristi Ultimate verzija. :) Mašina je Sempron 2500+ dignut na 2100, 2x512Mb memorije, GeForce FX5600XT grafička.

 

Najveći problem mi predstavlja to što i dalje ništa od programa za puštanje videa (trenutno koristim KM Player) ne radi kako treba kada je uključen Aero - ne vidi se slika. Samo Windows Media Player pušta kako treba, a ne pada mi na pamet da tog monstruma koristim za svakodnevno gledanje filmova.

 

Veliki off-topic:

Videh one silne komentare u vezi sa Linuxom. Nikako, ali *nikako* mi nije jasno kako neko može da lupi glupost da je Linux 200 puta bolji od Windows-a. Imamo lep primer - čovek se bavi grafičkim dizajnom, i naravno da mu ne pada na pamet da radi u Linuxu, jer nema odgovarajući softver (i ja sam radio u GIMP-u za Windows kada sam pravio neki sajt - znači toliko ne mogu da uradim mnoge stvari koje želim, a koje u Photoshopu radim bukvalno za 3 minuta, da je to strašno). Za njega je Linux neinteresantan sistem. I baš ga boli kurac i za sigurnost i viruse i ne znam već kakve priče koje bi trebalo da navuku korisnike da ga koriste. Ako je makar malo oprezan, neće imati nikakvih problema ni sa Windowsom, a sve što mu treba će moći da uradi u njemu.

 

Pre 8 godina instalirao sam RedHat Linux, i lepo smo se družili (iako mi je glavni OS i dalje bio Windows). Onda mi je puk'o film slušajući komentare pojedinih debilčina zagriženih za Linux, koji su na bilo kakvo pitanje tipa "kako da ovo uradim u Windowsu", ili "zašto mi ovo ne radi pod Windowsom" umeli da odgovore samo sa "uzmi Linux" (kolega Cynic, :pivopije: za komentar), i još su pisali razne druge idiotske komentare u vezi sa tim kakvo je Windows sranje, kako je ovakav i onakav, za razliku od Linuxa koji jebe kevu (a pod kojim ni običan modem u to vreme nije hteo da mi proradi), i odlučio da batalim tu priču. Još da napomenem da je najveća količina pljuvačina dolazila od jebenih maloletnih geekova, koji su otkrili svog Boga, i istripovali se treba da sada svim ljudima na svetu, koji su u njihovim očima maloumi, prosipaju muda o tome koliko su glupi što ne koriste to čudo nad čudima. Samo očekujem da mi neko pokuca na vrata, i u stilu Jehovinih svedoka podeli neke divne i besplatne letke, i pokuša da me preobrati. Alo bre, probudite se iz tog sna o nekakvom idealnom operativnom sistemu, i shvatite da Linux nikada neće postati dovoljno popularan dok za njega ne krenu da se pišu ozbiljne aplikacije i (prvenstveno) igre, što se očito neće desiti u skorije vreme, kada već nije do sada. Ako se i desi da se pojavi Photoshop za Linux, njegova cena će sigurno biti na nivou cene istog za Windows, što znači da će korisnici iz Srbije ili trošiti velike pare na softver, ili koristiti ilegalan, što nikako nije u duhu te zajednice... isto važi i za igre.

 

I čemu uopšte pominjanje Linuxa na prvom mestu, kada je ovo tema vezana za Vistu?

 

[Edit] Uf, malo sam se ohladio, ali ću ipak ostaviti originalni off-topic. Jebeš ga, what's written is written. :)

Edited by profa

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...