Jump to content

Vinyl Kult


Grobodan

Recommended Posts

  • 1 month later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 4 weeks later...

Свака част на овој лепоти ал мене занима јел ти преслушаваш те плоче ил их купујеш само да би ти красиле полице?? Оне нису баш препоручљиве за обртање у недоглед јербо игла немилосрдно струже пластику. Зато је диск јефтинији и неупоредиво практичнији.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala! Veruj mi da ih ni malo ne štedim:mhihi: Nisu ploče baš tako njanjave kao što se misli, npr ove što imam duže od pola godine ili čak godinu, sam sigurno preslušao barem dvadesetak puta i nisam primetio nikakvu razliku, nove naravno, a i ove polovne što sam uzimao takodje zvuče isto kao i kad sam ih uzeo, a uglavnom su u dosta dobrom stanju. Mislim da se ploče ipak prave da se slušaju, ali da, verovatno ako bi ih baš besomučno vrteo duži vremenski period, sigurno ih sjebavaš, i ako npr više puta zaredom vrtiš istu..

Ne vidim poentu da uzimaš nešto samo da bi čuvao i držao na polici, pa čak i ako se vremenom sjebucnu malo, jedino ako ne plivaš u parama pa lepo uzmeš duplikat;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

9 minutes ago, HUMAN said:

Ne vidim poentu da uzimaš nešto samo da bi čuvao i držao na polici,

Знам за случај где човек купи оригинални диск и стави га на полицу а онда тај исти албум слуша са резанца јер му је жао да раби оргинал :haha:. Тако да...има нас разних.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Možda grešim, ali mislim da su ploče postale pomodarstvo. Siguran sam da se, bar u metalu, ploče prodaju više nego diskovi. A niko ne može da me ubedi da je zvuk bolji nego sa diska. Ako ništa drugo, mene bi mrzelo da svaki čas okrećem stranu. Imam par komada, ali bih uvek pre uzeo disk.

Edited by Miilos
  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

1 hour ago, Сале said:

Знам за случај где човек купи оригинални диск и стави га на полицу а онда тај исти албум слуша са резанца јер му је жао да раби оргинал :haha:. Тако да...има нас разних.

Ubojiti laserski zraci🤣

Slažem se da su ploče postale trendi, ali izgleda ipak s razlogom, zvuk (naravno u zavisnosti od izdanja) zapravo jeste bolji u smislu da je topliji, dublji, bass-y da kažem, a pored toga dobiješ i veličansten omot koji možeš iskoristiti i kao dekoraciju:mhihi:

Meni je namera bila da prvenstveno nabavim desetak/petnaest omiljenih klasika koji mi jako znače, ali obzrom da sam porilično oduševljen ovim formatom, taj spisak se može i proširiti;) (jbg lepo su ljudi, baš ovde upozoravali da se radi o jebEnoj drozi)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ima li neko od vas da plejer neće da mu više čita neki original cd (pošto se često to pominje kao jedan od argumenata kontra diskova - da je zapis ograničenog trajanja za reprodukciju)? Ja nemam takvo iskustvo, a ćale npr ima neke diskove još od početka pojave tog formata nosača zvuka. I dalje rade kao i pre 30+ godina. Slažem se da vinili imaju svoju vrednost i izvesnu toplinu zvuka plus prosto veće dimenzije artworka al meni diskovi rade posao sa svih aspekata. Postoji izvesno uvreženo mišljenje da diskovi nekako asociraju na plastifikaciju i sintetiku zvuka, al meni ni taj "argument" baš ne pije vodu, zavisi sve od same produkcije i uređaja na kom se sluša muzika. Moram da priznam da ipak preferiram digipack nego jewel case diskove, nekako su mi lepši. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa mislim da je tu hint u imenu, book, fora je da ga listaš kao knjigu.

8 minutes ago, Grobodan said:

Ja sam izgrebao ITNE od koriscenja, jedini disk s kojim mi se to desilo. Moram novi pazariti jebat ga.

Ja sam prošle nedelje u kolima provalio da mi preskače Seasons na "Dead Skin Mask", ali ionako me smara ta pesma, tako da mi nije hitno :haha:

Share this post


Link to post
Share on other sites

9 minutes ago, kuruz said:


i ja sam tako mislio pre, dok nije počelo da me nervira to što buklet nije odvojen od pakovanja

True:haha:

Mislim da svaki format (i oblik) ima svoje prednosti i mane, možda se svako u odredjenom vremenu i nadje u nečemu. Sećam se kad se otvorio Mordor, željan konačno dostojnog metal šopa i originalnih diskova, Kozeljnik počne da mi priča o pločama, a ja ga gledam i pomislim, u kom veku živi ovaj lik:haha: Čak i oni puritanci koji pljuju mp3, rezance itd. nisu u pravu, pa kad bi tokom samo jedne god. npr preslušao toliki broj albuma i bendova uostalom!

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Diskove nikada nisam voleo, ali sam poslednjih par godina poceo da uvidjam da imaju odredjenih prednosti 🙂 Pre svega sada je posebno u metalu na delu losa praksa da se albumi na silu izdaju kao dupli, valjda da bi kupac mislio da dobija nesto ekstra za svoje pare. To potpuno ubija slusanje, jer je album neprirodno podeljen. Okretanje ploca ne treba da bude smorno, to je zamena teza. Kod dobrih albuma sve ima svoje, zasto je neka pesma poslednja na A strani i zasto upravo neka pesma otvara B stranu. Diskovi su sjebali stvar sa duzinom trajanja, pa su svi vestacki produzavali trajanje albuma. Napraviti dobar album duzi od 45 minuta je teze nego sto isprva deluje i caka nije samo u dodavanju pesama u beskraj.

Sto se tice kvaliteta tona, kada je rec o analognim snimcima, ploce su apsolutno bolji izbor, to se dosta jasno cuje. Kod digitalno snimljenih albuma, vec nije tolika razlika, ali je glavni problem u tome sto dobar deo novijih ploca zvuci primetno slabije od starih. Nesto je promenjeno u sistemu proizvodnje, oko mastera ili sta vec. Moj Master of Puppets vinil iz 1986. radi primetno bolje od one "osvezne" verzije od pre par godina. Svako kome sam pustio se slozio. Nove ploce su generalno tise od starih, ali nije samo to u pitanju. Recimo Bastards od Motorheada picture vinil bolje svira od istog albuma u normalnom pakovanju, mislim da je cak i izdavac isti. Skoro mi je ortak doneo da preslusamo treci Nightwish  na vinilu. Posle slusanja resim da malo isperem uši i pustim Idijote Gratis Hits live, skoro izašla ploča i Idijoti zvuče kao da mi je oprema propevala. Šire, jasnije, prirodnije. Kod vinila ima dosta do reza, do toga odakle su prebacivani snimci i verovatno još par faktora. Kod cd je mnogo manja mogućnost da kvalitet tona varira. Meni takođe svi originalni cd-i rade besprekorno, sem tamo gde se baš fizički vidi oštećenje.

  • Like 1
  • Upvote 2
  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...