Jump to content

Stripovi


Recommended Posts

Helblejzere uzimaj obavezno! :bigblue:

 

Ja Watchmen jos nisam uzeo(mada sam citao),ali cu sigurno uzeti tvrdokoriceno izdanje jer ovaj strip to zasluzuje.

 

A nisam ni preuzeo karticu za popust kod Belog Puta,iako sam se prijavio za nju jos na sajmu knjiga. :haha:

Share this post


Link to post
Share on other sites

- Treba odmah napomenuti da će domaće izdanje ovog stripa biti u boji, imaće 64 strane (ne računajući korice) jer će se unutra naći osim epizode Strašan vic i epizoda Nedužni tip koju je Boland radio specijalno za ovo izdanje!

 

ne zna se cena još :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

I moj je život, nesumnjivo, obilježen nasiljem, ali među nama, srećom, postoji nepremostiva razlika! Ako se ja borim, ako ubijam, to je samo zato što mi to nalaže situacija u ovom prekrasnom, ali još uvijek divljem kraju! No, jednoga će dana, nadam se, pravedni zakoni i otvoreniji način razmišljanja izbrisati točke trvenja između stanovnika Darkwooda i bijelih osvajača...

 

Tako je Zagor opisao smisao postojanja japanskom princu Minamotu, protivniku u epizodi “Stižu samuraji”, obećavši da će baciti svoju sjekiru u najdublju rijeku kada dođe dan u kojem on više neće morati ubijati radi zaštite dobra. No, do danas to nije uspio učiniti. U njegovu svijetu jednostavne podjele između pravde i zla još uvijek postoje neprijatelji koje samo on može pobijediti.

 

Svi njegovi fanovi

U petak i subotu Zagor će biti u Zagrebu gdje će ga u povodu 50. rođendana predstavljati njegovi današnji autori: Moreno Burattini, Zagorov scenarist i glavni urednik, Graziano Romani, kantautor koji sklada pjesme inspirirane Zagorom, i Joevito Nuccio, Zagorov crtač.

 

Proslava rođendana

U knjižari Stripovi na kvadrat u Preradovićevoj 34, te u hotelu Laguna održat će se koncert i promocije nekoliko izdanja koje Ludens, hrvatski izdavač Zagora, predstavlja u povodu impresivne godišnjice stripa nastalog u malom formatu, u doba kad je zbog siromaštva nakon Drugoga svjetskog rata svaka boja u stripu predstavljala izdavački pothvat. - Čuvati svijet od zla ozbiljan je zadatak za tipa koji je 15. lipnja, sa svojih 50 godina postao vremešan, ali i dalje se vješto vere po stablima, njiše na lijanama, pliva rijekama, vesla kanuima, trči šumama i pritom se neustrašivo mlati s cijelim nizom zlikovaca, ne mareći je li riječ o nekom indijanskom plemenu, čudovištu ili čarobnjaku.

 

Splitska riva bila bi idealno mjesto za njegov kodeks zaštite slabijih, ali je, očito, Zagor naivno vjerovao da je mrak samo u tmini Darkwooda pa je povorku ponosa ostavio nevoljkoj zaštiti policije. - Svi su Zagorovi autori, ustvari, prvenstveno njegovi fanovi - ističe Bernard Radovčić, osnivač Ludensa, koji je i sam prvo postao ljubitelj Zagora, a potom, nakon što je završio ozbiljan fakultet - ETF, krenuo u veliku avanturu, izdavanje Zagora. Za ovu je prigodu dobio pomoć idealnog partnera, Damira Zovka, profesora muzičke kulture u osnovnoj školi koji se primio prevođenja i uređivanja knjige o Gallianu Ferriju, crtaču koji je kreirao lik Zagora. Zovko je zavolio samo jedan strip - Zagora, i o njemu zna sve.

 

Hrvatsko izdanje knjige bogatije je od talijanskog jer se u njemu nalazi i niz ilustracija koje talijanski izdavači nisu objavili. Ludens će obilježiti rođendan nacrtanog junaka izdavanjem specijalnog broja, spomenute knjige te Zagoronea, prvoga giganta u Zagorovoj povijesti, a četvrto izdanje koje će biti objavljeno jest prva knjiga iz novog serijala Biblioteka Zagor, što bi bilo respektabilno i za mnogo veće izdavače.

 

Nacrtana akcijska priča

Iako su svjesni da je današnja publika ona koja ima najmanje 30 godina i da je teško boriti se s internetom, Radovčić i Zovko neupitno vjeruju u Zagora te se, zahvaljujući Ludensu, svaki mjesec na kioscima pojavi nova epizoda heroja u kostimu s orlom. Naklada je gotovo ista kao i na samom početku, oko osam tisuća. Razlika je samo u tome što je tada, 60-ih godina prošlog stoljeća, postojala šansa da se dopadne publici, a danas svi znaju da je Zagor osuđen na uspjeh, ali moraju računati samo na one koji će zbog sentimenta kupovati nacrtanu akcijsku priču.

 

Prije 50 godina, 15. lipnja 1961., izašao je prvi Zagor, strip koji su kreirali Sergio Bonelli kao izdavač i scenarist, te Gallieno Ferri, crtač koji je napuštao posao geometra te sve više crtao stripove, i to dotad za francusku izdavačku kuću Edit-Europ. Francuski je izdavač posustao i zbog neuspješnog poslovanja prestao postojati početkom 1961. nakon čega je Ferri tražio talijanskog izdavača i svoje radove dostavio Bonelliju. Ovaj je shvatio da je riječ o izuzetnom autoru i odlučio, jer nema mjesta u postojećim serijalima, zbog Ferrija pokrenuti novu seriju. Stvorili su Zagora, lik za koji nisu očekivali da će dugo opstati, ali prevarili su se u procjeni jer je talijanska publika u Zagoru otkrila idealnog junaka koji je samo naizgled smješten u žanr vesterna. Zagor je zapravo putnik kroz vrijeme i prostor pa je u svojim avanturama prošao gotovo cijelu Sjevernu Ameriku, Arktik, Grenland, Škotsku, Karibe i Afriku, pri čemu se borio s duhovima, čudovištima, likovima iz budućnosti i prošlosti, uvijek koristeći snagu mišića, kamenu sjekiru i mornarički kolt koji je nosio u futroli na lijevoj strani pojasa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Више информација...

 

Postoji samo jedna budućnost za ljudsku rasu, budućnost istrebljenja. Osuđeni na teskoban život duboko ispod tla, nijedan od Adamovih sinova ne može da se popne na površinu a da se ne suoči sa besom Trnovca.

 

Ova budućnost može biti promenjena putovanjem u prošlost. Jednom hronoagentu, mladoj ženi koja je odmalena vaspitavana u tom cilju, poverena je misija da spase čovečanstvo od tužne sudbine koja ga čeka. Njeno ime je Lika, i da bi to postigla, moraće da postane - Lilit, grabljivica.

 

Tim rečima počinje novi mini-serijal Luke Enoha, sada već proslavjenog autora mlade i poletne Gee. Ali Lilit nije Gea. Da je želeo da piše strip sa elementima humora, horora, ezoterije i društvene kritike, Enoh je prosto mogao da nastavi da radi na avanturama mlađahne Zaštitnice, ne bi bilo potrebe da okončava serijal, niko ga na to nije primorao. Ne – Enoh je završio Geu i započeo Lilit jer je želeo da priča potpuno drugačije priče.

 

Razlika koju će čitaoci odmah zapaziti jeste da humora i razigranosti u Lilit jednostavno nema. Glavna junakinja nije vesela klinka koja voli sve što vole mladi – Lika, devojka koja će postati Lilit, odrasla je u mračnoj i sterilnoj budućnosti u kojoj je čovečanstvo pred istrebljenjem: ona i ne zna šta vole mladi. Kao da to nije dovoljno, od malih nogu je obučavana da bude savršeno oružje, a zatim je bačena nazad kroz vreme, sama, napuštena od svih, da ispunjava misiju koja će možda spasti ljudsku rasu. Mračna situacija s kojom nema šale, likovi na ivici očaja kojima nije do smeha. Takođe, ni društvena kritika nije previše aktuelna, osim na najosnovnijem nivou – Lilit se ipak šeta kroz istoriju, periode kad aktuelne socijalne tenzije još uvek nisu postojale. Drugim rečima, svi oni kojima je Gea delovala neozbiljno zbog humora i živahne glavne junakinje, ili previše propovedački zbog tolerancije prema raznim marginalnim društvenim grupacijama – trebalo bi da obožavaju Lilit.

 

A mi, što smo i Geu voleli?

 

Mi imamo priliku da gledamo vrhunskog pripovedača kako stvara novu mitologiju. Erudicija i temeljitost koji su odlikovali Enohov rad na ezoteriji u Gei ovde su prisutni u još većoj meri. Svaki period koji će naša junakinja hronoagent posećivati detaljno je istraživan kako bi istorijski bio što tačniji. Već ovaj broj, Znak Trnovca, u kome se Lika nalazi pred zidinama Troje, to pokazuje – Enoh uzima i likove iz Ilijade i Enejide, ali nam ih predstavlja kroz prizmu istorije ne zaboravljajući njihovu simboličku vrednost. Plus, moralne dileme u koje je Gea u kasnijim epizodama zašla ovde su prisutne od samog početka: da li cilj uvek opravdava sredstva? I koliko uopšte pojedinac može uticati na tok istorije? Promene koje Lika svojim misijama stvara moći ćete da pratite na kraju svakog broja, u rubrici Ukronija, u kojoj se bukvalno ispisuje nova istorija sveta.

 

Lilit je serijal koji u Italiji još traje, izlazi na šest meseci i do sada je izašlo šest brojeva. Darkwood će Lilit objavljivati dvomesečno dok ne sustignemo originalna izdanja, a nakon toga šestomesečno, kao i u Italiji, sve do kraja serijala.

 

Nepoznata mesta, nepoznato vreme i teške moralne dileme... pred hronoagentom Likom su teška vremena, bukvalno. Na nama je da je pratimo.

 

Privju pogledajte ovde:

 

http://www.darkwood.co.rs/assets/files/pdfdownloads/Lilit01.pdf

 

Cena je 300 dinara, a prva dva meseca u Darkwoodu važi standardni popust - 250 dinara.

 

Zahvaljujemo se svima koji su pomogli u izradi ovog izdanja.

 

LilitKorica01.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Инфо за Конана:

 

Ova knjiga obuhvata priče o Konanu iz Savage sword of Conan 1-7, plus Hirborijansko doba koje izlazilo u nastavcima u različitim brojevima iste edicije. Knjiga ima 375 strana, i formata je 340x240 (tzv "Tarzan" format).

 

Promotivni period u Srbiji traje od 20.6. do 20.7. i tada će knjiga koštati 1800 dinara, a od 20.7. do 20.8. će koštati 2300. Puna cena će biti 2800 dinara.

 

Svi koji žive van Srbije a žele da iskoriste ovaj promo period, mogu da uplate novac iz inostranstva (javiti se na info mail, [email protected]) i izaberu opciju da li žele da im pošaljemo poštom (u tom slucaju snose i poštanske troskove) u inostranstvo, možda na određenu adresu u Srbiji, ili žele da ih knjiga sačeka u Darkwoodu ako znaju da će dolaziti u nekom periodu od 3, maksimum 4 meseca u Beograd, pa da lično preuzmu.

 

Promotivni period u BiH, HR, CG traje mesec dana od momenta kada stripovi stignu u navedene države, tako da u tom slučaju ne treba voditi računa oko datuma pocetka promo perioda u Srbiji. U HR ćemo slati veoma malu količinu, jer tu već postoji domaći izdavač sa sličnim izdanjem, osim ako rezervacijama na naš mail ne bude vise zahteva.

 

U Sloveniji ce biti u prodaji već krajem sedmice, najkasnije početkom sledeće, ali najverovatnije po punoj ceni.

 

Ko još nije video, može da pogleda prvvju ovde:

 

http://www.darkwood.co.rs/assets/files/pdfdownloads/KonanKnjiga1.pdf

Share this post


Link to post
Share on other sites

Било је и време..одужише га.

 

Изгледа да ће у ОП ићи ово:

 

eq8p6x.jpg

To je ona naslovna na kojoj su OBRISALI nož u ruci

da Zagor ne bi propovedao Četništvo. Uporedite sa orginalom!

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...