Jump to content

Stripovi


Recommended Posts

Novi izdavač se oglasio

 

Dragi prijatelji,

 

 

Pred vama je nova izdavačka kuća "Makondo", nastala iz uverenja da je u svetskoj reci stripova ostalo još grumenja zlata koje tek treba otkriti.

 

Dva važna cilja naše izdavačke kuće su da svako izdanje koje potekne iz kuhinje "Makonda" bude umetnički izuzetno vredno, a ujedno i visoko kvalitetno odštampano. Bićemo okrenuti najviše francusko-belgijskoj školi stripa, ali će iz pomenute kuhinje izaći mnogo interesantnih stvari sa različitih strana sveta...

 

Većinu naše produkcije predstavljaće dela devete umetnosti, a izdavaćemo i romane, ilustrovane crtežima domaćih autora i obogaćene posebnim tekstovima i esejima. I kada već govorimo o domaćim autorima, sa ponosom napominjemo da je logo "Makonda" delo Alekse Gajića, na kojem mu se ovom prilikom još jednom najiskrenije zahvaljujemo.

 

U ovom prvom pozdravu imamo za vas dve najave...

 

Prva strip biblioteka koju vam predstavljamo jeste biblioteka "Valkire", i u njoj prvi serijal - Marinijevi "Orlovi Rima". Ovaj serijal, kao što ćete u budućnosti uvideti, nije baš tipičan profil onoga čemu smo okrenuti i verovatno je nešto najkomercijalnije što ćemo ikada izdati, ali nam je jako drago što baš ovim delom započinjemo naš izdavački život jer je reč o sjajnom autoru, ambicioznom delu i izdanjima koja odlično izgledaju i za koja znamo da ćete ih rado imati u svojoj kolekciji. Iako ćemo uglavnom raditi integrale, "Orlovi Rima" su otvoren serijal koji dobro prolazi na evropskom tržištu tako da "Dargaud" nije ograničio broj albuma, a uz činjenicu da Marini jako studiozno prilazi izradi ove epske sage i radi jedan album svake dve godine, u ovom slučaju, odlučili smo se za izdavanje pojedinačnih albuma koje ćemo jednog dana objediniti u luksuznoj kutiji. Prva dva albuma izaći će u narednih mesec dana, a treći najkasnije za Sajam knjiga.

 

Druga najava se odnosi na romane, ali svakako da taj deo ne možemo nazvati nestripskim jer reč je o biblioteci pod nazivom "Liga izuzetnih džentlmena", u kojoj ćemo kroz dve edicije - "Horor klasici" i "Večni dečiji klasici", objaviti sva originalna dela koje je Alan Mur tako sjajno spojio u svom istoimenom remek delu. Prva knjiga u toj biblioteci biće "Čudan slučaj doktora Džekila i gospodina Hajda" Roberta Luisa Stivensona, za koju će ilustracije raditi Ivica Stevanović, a predgovor napisati Dejan Ognjanović.

Pored uvodne reči i ove dve najave, hteli bismo da napomenemo i jednu od novina koje će "Makondo" uvesti na naše tržište, a to su luksuzna kolekcionarska izdanja u (veoma) limitiranom tiražu, prava poslastica za najzagriženije kolekcionare, kakvi smo i mi sami. Prva dva izdanja u ovoj kategoriji biće prva dva naslova "Orlova Rima". Ova izdanja biće izdata u posebno dizajniranoj kutiji, luksuznom omotu i sa dodatnim stranama koje će sadržati nacrte i skice autora. Tiraž će biti samo 9 primeraka za svaki naslov, od čega će 4 biti urednička (2 za "Makondo", i po jedan za "Dargaud" i autora). Preostalih 5 primeraka biće pušteno u prodaju putem aukcije, i ova izdanja nikad neće biti doštampavana, što znači da će kupac ovog izdanja imati jedan od samo 5 primeraka koje je bilo moguće kupiti. Takođe, ovakva izdanja biće još vrednija iz razloga što neće biti štampana za svaki strip koji objavimo.

Za sve sugestije, utiske, primedbe i predloge možete nam se obratiti u svakom trenutku. Do skorog čitanja...

 

Iz zaliva magije...

Vaš "Makondo"

 

www.makondo.rs

[email protected]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos da su napisali kolko ce kostati obicno izdanje Orlova Rima.

 

P.S. Jel mi se cini ili ja nisam jedini koji poseuje Darkvudov forum? :haha:

 

Ima nas ko pljeve, valjda stripovi i metal idu zajedno :)

Inace, procitah sad skeniran prvi album ovog Makondo izdanja. Sta znam... Znam da nece kostati 700 dinara, sto je, realno, najveca cijena koju za ovako nesto treba dati. Nista spektakularno, niti kvalitetnije od boljih Bonelija, crtez dobar, prica nije rekla maltene nista na 48 strana. Skinuh i drugi, valjda se poboljsa nesto, pa da imam u vidu da pazarim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ENRIKO MARINI, „ORLOVI RIMA” knjige I i II

 

2s60o5i.jpg

 

20fepn8.jpg

 

 

Stari Rim je oduvek bio, i nesumnjivo će ostati, sjajna tema i velika inspiracija za mnoga čuvena epska dela. I kao što su ovu temu u svetu sedme umetnosti uspeli fantastično da ožive filmovi poput „Ben Hura“ i „Gladijatora“, a nedavno i serije „Rim“ i „Spartak“, Enriko Marini to isto uspeva u svetu devete umetnosti...

Nadahnut likom germanskog princa koji postaje rimski vojskovođa, jedan od vodećih evropskih crtača upušta se u svoj prvi samostalni projekat u kome potpisuje i scenario i crtež. I stvara nešto zaista izuzetno.

U ovoj epskoj sagi, Marini će uspeti da među autentične istorijske ličnosti, događaje i lokacije, sjajno protka dramski tok koji će se baviti večnom temom prijateljstva, oslikanom kroz odnos dva glavna junaka – Marka Aurelija Falkona i Gaja Julija Arminija. Potonji je, kao što smo naveli na početku, poslužio kao inspiracija za ovo delo. Istorija nije uspela da zabeleži sve aspekte iz života Ermanamera, sina kneza Sigmara, koji kao dete biva poslat kao talac u Rim gde i dobija pomenuto rimsko ime. Zna se da je bio podvrgnut strogom rimskom obrazovanju i da je uspeo brzo da napreduje na vojnoj lestvici. Upravo ove praznine koje se javljaju u istorijskim spisima, Marini koristi kao sjajnu priliku da pored priče o prijateljstvu i svim preprekama na koje ono nailazi, tu doda i ostale velike teme kao što su ljubav, osveta, izdaja, rat, uostalom sve ono što jedna ovakva saga mora da sadrži... Istorijski tok događaja vodi ka velikom porazu Rimljana u Teutoburškoj šumi, ali kojim putevima će Marini voditi Arminija i Falkona do tog važnog trenutka u istoriji Starog Rima – ostaje nam da uživamo prateći ih tamo...

Što se tiče crteža, tu greške nije moglo biti. Marini je jedan od onih autora koji zaista izaziva nepodeljeno divljenje i kritike i čitalaca. Svi kadrovi albuma ovog serijala jesu mala remek dela. Svejedno da li je reč o prizorima bitaka, portretima, monumentalnim slikama Rima ili senzualnim aktovima ženskih tela, Marini je jednostavno maestralan, i crtački i na planu kolorisanja...

Zato izdavačka kuća „Makondo“sa neskrivenim ponosom predstavlja ovo delo kao prvi serijal u bibloteci „Valkire“, koja će inače objedinjavati naslove sa temama iz istorije, mitologije i epske fantastike.

Što se tiče tehničkih podataka, albumi su u tvrdom povezu sa mat plastifikacijom, na 60 strana, formata 240x320, papir je kunzdruk, čak i kvalitetniji od onog u originalnom izdanju.

Što se tiče cene, za kupovinu preko našeg sajta i u striparnicama “Darkvud” i “Alan Ford” ona će iznositi 1400 din po albumu. Cena u knjižarama biće 1550 din. Za sve vas specijalna promotivna cena iznosiće 1200 din, i ona će važiti na strip konferenciji u Kragujevcu, gde ćemo inače u petak, 29.06., od 20.05h imati promociju ovog serijala.

Izabrane table iz prva dva albuma pogledajte na www.makondo.rs

 

Vaš “Makondo”

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cim su najavili strip, skinuo sam sa stripzone i procitao sva tri dijela. Sjajan crtez, ali prica i vise nego "mlaka". Spanska serija sa perverzijama i nesto malo bitke. Ipak, kupio bih sigurno, da nije 1400 dinara, ovako sumnjam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znate već - 130 strana, c/b, 150x210 mm, papir 100 gramski beli, korice 300 gramski kunzdruk, plastificirane. Puna cena još uvek 300 dinara, a prva dva meseca u striparnici Darkwood - još uvek 250 dinara.

 

JULIA #21: SENZACIONALNO!

 

Julia%2021%20Naslovnica.jpg

 

Julia%2021%20Korice.jpg

 

Neko progoni Šonu Laslo, nekadašnju filmsku zvezdu koja je spala na niske grane. Poznata po glamuru i senzacijama, Laslova bi mogla da ponovo završi na naslovnim stranama novina – ovog puta kao leš. Na Juliji je da otkrije ko preti glumici i pokuša da spreči ubistvo... ma koliko god ono bilo „Senzacionalno!"

 

Privju:

 

http://www.darkwood.co.rs/assets/files/pdfdownloads/JuliJa%20021%20privju.pdf

 

 

 

JULIA #22: URLIK KOJI ČUTI

 

Julia%2022%20Naslovnica.jpg

 

Julia%2022%20Korice.jpg

 

 

Smrt skitnice znane kao Pesnik je naizgled nesrećni slučaj, jer ko bi uopšte poželeo zlo jednom beskučniku? Ali Pesnik nije jedini, i polako postaje jasno da je broj klošara Garden Sitija koji su nastradali u „nesrećama“ veliki... ali da li to ikoga sem Julije zanima? Ili je ona jedina koja čuje „Urlik koji ćuti“ beskućnika...?

 

Privju:

 

http://www.darkwood.co.rs/assets/files/pdfdownloads/JuliJa%20022%20privju.pdf

 

 

JULIA #22: ČASOVI NEIZVESNOSTI

 

Julia%2023%20Naslovnica.jpg

 

Julia%2023%20Korice.jpg

 

Čovek izlazi na sims desetog sprata zgrade i sprema se da skoči. Ali šta je moglo da ga nagna na takav potez? Koji su to gresi koji se mogu iskupiti jedino samoubistvom? I zašto ima pištolj u jakni? Julija mora sklopi slagalicu jednog nesrećnog života dok otkucavaju „Časovi neizvesnosti“...

 

Privju:

 

http://www.darkwood.co.rs/assets/files/pdfdownloads/JuliJa%20023%20Privju.pdf

 

Zahvaljujemo se svima koji su pomogli oko ovog izdanja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...