Jump to content

Stripovi


Recommended Posts

Ја сам на осмици тренутно, од тога првих 5 узео по изласку, па онда баш развукао са куповином.

Мени је ок, одудара од Бонелија. Још је Phoenix Press стрип објавио у Бонели формату, на много бољем папиру и отиску од Веселог. Милина.

 

Баци поглед на привју:

https://www.scribd.com/doc/218396428/Greystorm-1-Preview

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ел, јел број 12 (последњи) у колору? Нисам баш сигуран, али би последњи требало да буде колор?

Ваљда је и на већем броју страна.

Edited by Мајор Гашпар

Share this post


Link to post
Share on other sites

ide u stampu, ocekuje se za bg Sajam knjiga

 

2e4ah6p.jpg

 

01 Mis Fani\ Mesel

02 Habal\ Gorski

03 Gospodar Pelusidara 1\ Kerac, Sibin

04 Gospodar Pelusidara 2\ Kerac, Sibin

05 Nevesta kralja Bohuna\ Mesel

06 Opklada\ Gorski

07 Pegaz\ Kerac, Sibin

08 Maradin zapis\ Gorski

09 Reli u dzungli\ Marinko

10 Bez svedoka\ Mesel

11 Afrika Ekspres\ Gorski

12 Dan kad su ulovili Bodora\ Marinko

Share this post


Link to post
Share on other sites

naslovna_zanet.jpg

 

Поштовани читаоци,

ево нас у новој години, десетој од покретања «Златног доба». Стрип који објављујемо овом приликом - «Деца капетана Гранта» - премијерно је објављен 15. фебруара 1937. у 8. броју часописа «Забавник» и никад није репринтован до сада.

Овај стрип једно је од раних дела великог Ђуке Јанковића, који је свој потпис уредно исписао у дну сваке странице. И поред тога, у импресуму је као аутор наведен «Ј. Џорџ», што је највероватније била одлука уредништва које је процењивало да ће публика боље реаговати на стрип ако верује да је аутор инострани. Оваква пракса је била веома распрострањена током 1930-их и већина наших мајстора имала је псеудоним под којим су радили. Занимљиво је, такође, и то што је Ђука Јанковић у време објављивања «Деце капетана Гранта» био редован сарадник «Мике Миша», и у том листу је радио више наслова у наставцима. Ипак, овај стрип није серијализован на страницама «Мике Миша» попут осталих, већ је премијерно објављен у «Забавнику», листу који је у албумском облику репризирао најуспешније наслове из матичног «Мике Миша». Врло је вероватно да је Ђука Јанковић цео стрипа нацртао раније и предложио га за објављивање у «Мики Мишу» а да је уредништво онда проценило да је наслов атрактиван и да би могао да подигне рејтинг новопокренутог луксузног издања какав је «Забавник» у то време био.

Било како било, «Деца капетана Гранта» су једна од првих адаптација Жила Верна у стрипу, како у Србији тако и у Европи. Сам Жил Верн је у то време био изузезетно популаран писац за децу и омладину, и бројни аутори попут Ђорђа Лобачева и Себастијана Лехнера су у првим годинама развоја стрипа код нас посезали за сижеима из романа Жила Верна. Неке од тих адаптација, надамо се, бићемо у прилици да репризирамо управо на страницама «Златног доба». До следеће прилике,

срдачан поздрав,

 

Уредништво.

Share this post


Link to post
Share on other sites

medju-borovima-mala-korice.jpg?w=500

 

Za Međunarodni salon stripa u Beogradu stiže i, sedma po redu, stripčina iz naše istoimene edicije – Među borovima, 5 balada o zločinima. Autor je Erik Krik, jedan od najznačajnijih holandskih strip crtača i ilustratora, našoj publici dobro poznat po adaptaciji Lavkraftovih priča (S one strane i druge priče) koju smo objavili pre dve godine.

 

Već decenijama su balade o zločinima duboko ukorenjenje u američkoj izvornoj muzici. Tradicionalne pesme pripovedaju o, istinitim ili izmišljenim, zločinima i drugim strahovitim događajima. To su sirove priče prepune neuzvraćenih ljubavi, prevara i izdaja, života i smrti.

 

Grafički roman Među borovima je dosad objavljen u Holandiji, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji i Španiji. Za koji dan biće i u Srbiji, nešto pre švedskog i engleskog izdanja.

 

Pretplatnici mogu preuzeti svoj primerak na Salonu stripa, ostalima šaljemo u najkraćem mogućem roku.

 

 

U striparnicama i knjižarama od 10. oktobra.

 

Erik Krik

Među borovima, 5 balada o zločinima

prevela s holandskog Bojana Budimir

Edicija STRIPČINE, broj 7

134 strane, duoton, format B5, tvrdi povez

 

Ogledni odlomak ovde:

 

https://www.scribd.com/document/325403426/Erik-Krik-Me%C4%91u-borovima-5-balada-o-ubistvima-ogledni-odlomak

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...