Jump to content

Metal Gear Solid


Kamaitachi

Recommended Posts

Evo ga kao sto se i ochekivalo. Metal Gear Solid je pokupio SVE nagrade koje mogu da se pokupe, ukljucujuci najbolja igra, najbolja grafika, najbolja pricha, gameplay...... Sto je naranvo tachno iako je u 2008-oj izashlo brdo dobrih igara nijedna nemoze ni do kolena da dodje MGSu.

 

Ako ishta za sada mozda ne najbolja igra godine , nego mozda najbolja igra ikad napravljena. Pa evo gledajte nijedna igra nemoze da dodje blizu MGSu, kako tehnichki tako ni po kom bilo kom drugom aspektu igre. Mr.Kojima je prevazishao sebe ovom igrom, iako ishta treba da batali MGS serijal da ostane SAVRSHEN ko sto jeste, ionako neznam kako bi se onaj kraj mogao nastaviti a da nebude klishe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Replies 74
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • 2 weeks later...

Igra je odlicna, ali prica je zaista na momente nategnuta, pa Ocelot je 10 strana promenio, te ovo, te ono drugo, a ne posednut je, cek, u stvari nije vec je to hipnoza...

Sem toga, Kojima je opet morao da skoro savrsenu igru pokvari glupim humorom. Po 4ti put.

Edited by obJan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na to pitanje je nemoguce odgovoriti :).

Prvi deo je bio revolucija kada se pojavio i ova igra mi je najdraza u serijalu(remake na gamecube-u je podjednako dobar).

Drugi mi se nije toliko svideo(neubedljivi bosovi i radnja), ali Kojima je zaista eksperimentisao sa pricom i svaka mu cast za to.

Treci deo je imao gomilu sitnih mana, ali kraj igre je fenomenalan i sada se najezim kada se setim.

Cetvrti deo je igra godine i odlican zavrsetak price.

 

Bas mi zato i smetaju te sitne gluposti, jer je ovaj serijal nemoguce uporediti sa bilo cim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Twin Snakes je jedini MGS koji nisam igrao(evo pre neki dan sam svukao ACID i ACID2 sa neta), jel nikad nisam imao GC, mada sam pogledao sve animacije iz igre(si pogledao kojim slucajem onaj promotivni trailer od 30 minuta za TS?).

 

No ja sam veliki fan ove igre, josh od moje 9 ili 10-e godine kada sam prvi put preshao MGS1 . Sta ja znam ja tako mali se nisam u to vreme uziveo i odushevio jednom igrom, a tada sam kupovao na randu migre neznam sta su uopshte. A najacha je fora sto sam ja imao onaj back-cover tako da mi nikad nijeto predstavljalo problem oko piraterije. MGS 1 mi je najdraza od svih, kolko sam sati proveo igrajuci ovu igru je neizbrojivo a ono sto jeste je to da sam preshao igru 41 put. XD Sve u svemu meni najomiljenija igra i po mom nekoom skromnom misljenju njaoblja igra za PS1 ,a a odma ispod nje SH1 i FF7. Znash da je MGS dobio titulu najbolje priche u igri u 20-om veku?

 

Neznam sto je tebe MGS2 tolko neodushevio, ali znam kada sam ga ja preshao ono poslednjih sat dva igre sam bio kao ovo O.O, nemog uda verujem da shta se dogadja na mom ekranu. I tako me je razbila igra nikad jache, a pricha me j tak oodushevila tako se dogodio twist na kraju koji prosto nisam ochekivao itd. itd. nachi igra je fantastichan.

 

Ono sto je najveca mana MGS3-ke je sto nije revolucionaran kao MGS1 i MGS2, iako je uveo dost anovih stvari i skroz novo gerilsko ratovanje, dok se proshli delovi vishe oslanjali na stelt. Uglavnom onaj kraj i poslednja tucha sa the Boss-om je tka oemotivna i mozda najbolja tucha sa bilo kojim bossom u bilo kojoj igrici.Ali daleko da mozda sa spadne igra ispod odlichne.

 

Nego probaj i Portable Ops, nije losha igra mozda na drugom mestu kao najbolja do sada PSP igra(odam posle Crisis Corea). Sistem igre je skroz drukciji , vishe je ko neka taktichan igra(kao neki kross imzedju MGS3 i Acida), ali pricha je zanimljiva i pricha o stvaranju Foxhound jedinice i o Ocelotu itd. Vredi je odigrati.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Probao sam Portable Ops, fina je igra. ACID mi se nije svideo.

Ortak ima gamecube, tako da sam imao priliku da odigram TwinSnakes. Igra je odlicna, stari MGS + fore iz MGS2, jedini problem je sto su u originalu bolje odradjeni voice acting i bossovi.

MGS 2 me nije odusevio koliko ostali delovi, ali to je i dalje 9/10 igra za mene.

Malo smeta sto MGS3 radi u 30fps, pa nije toliko tecan kao ostale igre iz serijala, ali ambijent koji je potpuno drugaciji od ostalih igara je makar meni cini zanimljivijom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Recenzija MGSa.

 

 

-Da proslo je mnogo vremena od kada je izasao ovaj biser,remek-delo,oca svih drugih akcionih igara,obavezne lektre svakog igraca.....Dugo bih mogao ovako da ga hvalim,pa cu skratiti-u nedostatku boljeg izraza Metal Gear Solid je NAJBOLJA IGRA SVIH VREMENA NA PS1 PLATFORMI!!!!.Drugcije mogu da tvrde samo oni koji nisu igrali igru.Na raznim svetskim gamme stranicama MGS je izabran za najbolju akciju avanturu,ali je barem zamene nesto mnogo vise od toga.1998. situacija po pitanju kvaliteta igara za Play Station 1je bila prilicno traljava.Svega nekoliko naslova iz tih prvih godina PS1 je danas vredno paznje,jer su sve imale losu grafiku i igrivost(osim nekih)!No negde krajem godine u opstepoznatoj pred praznickom poplavi igara,Konami je objavio dve fantasticne igre jednu za drugom-jezivi horor Silent Hill i Metal Gear Solid..MGS je tada bio za tri duzine ispred svih u ovom zanru,apsolutno najbolje ostvarenje koje je tek tako palo sa neba(igra se pojavila prilicno iznenadno,bez mnogo najava) i ulepsalo nam svima zivote.Po prvi put to je bilo kompletno ostvarenje,pocevsi od sjajne grafike,zvuka,igrivosti pa do njegovog glavnog aduta price,koja je izuzetno uverljiva,razradjena i prepuna obrta kao u nekom dobroma akcionom filmu.Mislim da o nespornim kvalitetima ovog naslova netreba sta jos da kaze-dovoljno je da vas posetimo na potpuni haos u Japanu,pa i sire u vreme izlaska nastavka MGS2 i cinjenice su da su hiljade ljudi kupili PS2 samo zbog ove igre.Sada kada sam vam nadam se u potpunosti ubedio koliko je dobra ovo igra,mozemo da krenemo sa laganim opisivanjem same igre.Idemo polako,sve poredu,znaci prvo:

 

 

Prica:

 

Malo ostrvo kod Aljaske pod imenom Shadow Moses je vladi SAD-a sluzilo kao veliki magacin nuklearnog oruzija koji su obezbedjivale jedinice genetskih unapredjenih vojnika,vodjenih Fox-Houndom,elitnom specijalnom jedinicom koji su sacinjavali najveci svetski eksperti raznih specijalnosti.Revolver Ocelot,kao sto mu ime kaze izvanredan strelac sa Koltom.Psyho Mantis,poseduje sposobnosti telepatije i telekineze.Vulcan Raven-izuzetno snazan borac indiskog porekla-saman.Octopus-specijalista za prerusavanje i kradju indentiteta.Sniper Wolf-prelepa zena i odlican snajper.Gray Fox-poginuo da ili ne? u jednoj od operacija u Zanzibaru.SolidSnake-ili vi/ti.I Liquid Snake-clan koji je kasnije usao u tim.Ovu veselu grupicu je kroz mnoge operacije vodio pukovnik Cambell koji je zajedno sa Solid Snakeom posle operacije u Zanzibaru napustio Fox-Hound.Vodjeni Liquid Snakeom,preostali clanovi ove elitne jedinice su se okrenuli protiv vlade,zaposli Shadow Moses i prete da ako im se neispune uslovi,lansirati nuklearno oruzije.Pukovnik Cambell poziva jedinog preostalog clana Fox-Hounda koji nije izdao,Solid Snake-a.Njegov zadatak je da inflitira u otetu bazu,utvrdi da li su teroristi zaista u stanju da lansiraju nuklearnu bombu,i ukoliko jesu da ih spreci..

Ovde vi pocinjete igru sa ciljem da pre svega pronadjete i oslobodite sefa Darp-e(kompanija za proizvodnju oruzija)Donald Andersona i predsednika Arms Techa (takodje kompanija za proizvodnju oruzija) Kenettha Bakera.Medjutim,vremenom ce se ispostaviti da su stvari daleko komplikovanije od onoga sto vam je receno i da vam Cambell i ostale staresine nisu bas rekle istinu.Autor igre,gospodin Hideo Kojima,je uvideo da je osnovni problem u akcionim avanturama monotonost koja se neizbezno javlja vremenom,usled beskrajnog pucanja i pucanja,ponekog trazenja prekidaca i kluca i-niceg drugog.Zato je on u Metal Gear Solid inplantirao savrsenu pricu koja ce se od ove reopisane koja je prilicno jednostavna i ubicajna za igru ovog zanra,razviti u fantasticnu fabulu u filmskom stilu,ispunjen intrigama,razocarenjem i ljubavlju.Pored toga uobicajno trckaranje po nivou i besumicno ubijanje,stotine protivnika koji vam samo iskacu i iskacu,zamenjeno je sistemom takticnog igranja uz jako puno skrivanja sunjanja i malo otvorene borbe.No,o tome ce mo detaljnije pisati kasnije,a sada da se vratimo na pricu.Dakle mini-podmornicom ste se inflitirali na dok baze i sada je potrebno da pocnete saispunjavanjem zadataka.Kako budete odmicali u igru saznace te da Shadow Mosses nije samo obicno skladiste oruzija,vec poligon za razvoj Metal Geara,nuklearnog super oruzija koje Arms Tech i Darpa u tajnosti prave vec duze vreme.U pitanju je sistem koji moze da lansira nuklearnu bombu sa bilo kog mesta na zemlji,jer je upotpunosti mobilan.Ovo fatalno oruzije je na testovima pokazalo rezultate bolje od svih ocekivanja,trenutno je u rukama terorista,a sto je najgore spremno je za upotrebu.Na svom putu ce te upoznati Meryl,vojnika pocetnika,koji nije pristao da ucestvuje u pobuni pa ju je Fox-Hound zarobio.Izmedju nje i Snakea,koji na pocetku izgleda kao hladni,bezosecajni placenik ce vremenom izroditi nesto vise od pukog ortakluka,ali ja vam o tome vise nista necu reci da vam nebi kvario zadovoljstvo ako niste igrami Metal Gear Solid.Kompletna prica se odvija kroz mnogo animacija koje su dugacke i fenomenalno odradjene.MGS se,kao sto neko rece,gleda podjednak koliko se i igra,jer je ukupna duzina trajanja animacija ne mnogo manja od duzine samog igranja.Posle prelaska igre dobicete mogucnost da celu igru odgledate kao film po sistemu vezanih animacija i tekstualno prepricanih segmenata koji se konkretno igraju.O fabuli bih ja mogao jos ihahaj da vam pripovedam,ali ja to necu uciniti jer bih vam tako u potpunosti sva ona fenomenalna iznenadjenja koja vas teraju da u sebi (ekstremni slucajevi i naglas) zakljucujete da je ova igra tako "prokleto dobra,da od nje bolju niste igrali.".Zato predjimo na:

 

Gameplay:

 

Na pocetku pri sebi imate samo terminalno odelo (koje vas stiti od ubistvene hladnoce na Aljasci),dvogled,pakla cigara i nista vise.Prvo sto trebate da uradite je da pronadjete priguseni SOCOM pistolj bez kog bas i nije pametno ulaziti u bilo kakav sukob,a ukoliko to bas morate(a jednom ce te najmanje morati) onda je najbolje iza ledja prisunjati se strazaru i ubitiga to jest polomiti mu vrat.Ukoliko to uradite dobro dobicete bonus health ili municiju.Kao sto podnaslov igre "Tactical Espionage Action" kaze akcenat je stavljen na tiho savladjivanje protivnika ili jos bolje njihovo izbegavanje.U tom cilju je napravljeno mnostvo komandi tipa-puzanje,tiho hodanje uz zid,necujno savladjivanje protivnika davljenjem,odvlacenja paznje cuvaru kucajuci od zid i bezanjem(oni ce doci da provere sta se culo).U tome ce vam znatno pomoci i veoma korisan radar koji se iskljucuje jedino kada ste otkriveni.Tada je najbolje da se negde privremeno sakrijete i bezbedno sacekate prestanak opasnosti.Za situacije u kojim se treba otvoreno boriti prisutan je veci broj bucnog nauruzanja.(FAMAS,razne bombe,cak i STINGER....),mogucnost goloruke borbe,kao i koriscenje terorista kao zivi zid (uhvatite ga sa ledja i vucete sa sobom ukoliko neko puca(a najverovatnije nece) ubice svog).AI strazara je na zavidnom nivou za ono vreme.Oni ce pratiti tragove ukoliko ih vide,i pokrivati jedan drugog i pucati prilicno dobro.Strazari se povremeno protezu,setkaju od dosade,zevaju pa cak i spavaju.Ono sto posebno cini igru fantasticnom je posebno mnogo detalja u prici,gameplay-ui grafici koju necete videti niujednoj drugoj igri.Jedan od dobrih nacina sakrivanje je kartonska kutija.Kada joj strazar pridje zacudjeno ce pitati:"Hmm...Who;s the box???",pogledati etiket kutije i ako je sve uredu,prosto proci ce pored vas.Teroristi osim toga sto spavaju idu i u WC,sto je odlicna prilika za njihovo savladjivanje(znam da je surovoubiti coveka dok pisa,ali je veoma delotvorno.)Jedna od boljih stosova autora gre je tuca protiv Psyho Mantisa,koji je u stanu da pomera predmete i cita vase misli.Pre same borbe on ce vam demonstrirati svoju moc telepatije tako sto ce vam procitati o vasoj proslosti-kakav ste igrac(u zavisnosti koliko ste se puta izlagali borbi ,reci ce vam da ste oprezan to jest heroican tip),ukoliko ste samouvereni(na osnovu broja sejvova)itd...Najbolji njegov dokaz telekinetickih sposobnosti(koji je rezervisano samo za dula shock vlasnike).Mantis ce od vas traziti da polako spustite kontroler na sto,koncentrisati se neko vreme i najaviti vam svojim mislima da ce svojim mislima da pomeri djojpad.Vi ste to ucinili kako je on rekao i gle-kontroler pocinje da se trese i-pomera(sto je normalna posledica vibracije ali to nije znao moj drug pa se jedan primio da Mantis stvarno iz igre pomera stvari).Kada sama borba pocne Psyho ce zaista citati unapred svaki vas potez,a kako bi ste ga prevrili potrebno je da kontroler iz porta 1 prebcite u port 2 i tako ga zbunite.Presekao sam se kada je u pola borbe na ekranu Tv-a postao crn.Normalno poislio sam da se Sony zaglavio,ali se odjednom na ekranu pojavio natpis HIDEO(po autoru Hideo Kojimi) i igra se nastavila uz Mantisov smeh.Cilj svega ovoga je da vas zbuni i maksimalno zabavi,to jest da vam igra nepostane dosadna.Takvih stosova zaista ima jos mnogo(npr.Snake od hladnoce dobija kijavicu i kija kao blesav,pa vam onda trebalek...) i bolje ih je neotkrivati ih vise kako bi vam bilo podjednako prijatno iznenadjenje kao sto je meni bilo.

 

Grafika,Zvuk i Muzika:

 

O grafici ne treba trositi reci,dovoljno je samo reci da je za ono vreme fenomenalna,a za danasnje standarde dovoljno.Pojedini enterijeri su detaljno napravljeni i izgledaju zaista sjajno.Kamera je filmski promenjljiva i najcesce zauzima pticiju prespektivu,ali se uvek situacija moze osmotriti kroz Snake-ove oci.Zvuk je ko sve ostalo odlican.Na dva diska koliko staje igra snimljeni su sati i sati odlicnog interpretiranog zvucnog materijala-govor likova.Muzika po dinamici varira po opasnim i mirnim situacijama,a nekoliko dominantinih melodija je uradjeno u stilu Lorene MekKent.Soundtrack iz igre se besplatno moze skinuti sa interneta.

Zakljucak:

 

Iz ovog hvalispeva valjda ste vec shvatili koliko je dobra Metal Gear Solid kvalitetna igra.On ima sve ono sto druge igre nemaju-neponovljiv gameplay,animacije,ljubavnu pricu i konacno uprkos velikoj kolicini nasilja-antiteroristicku poruku koja je iskazana na samom kraju igre.Ovakav stav deli i veliki deo MGS fanova i dobar deo populacije zemlje stoga to je ociti razlog da ako niste odmah kupite MGS.Hideo Kojimi hvala na ovom remek delu sa kojima sam proveo tone i tone sati igrajuci ovu igru ova igra ima ocenu -savrseno-100%!

 

Vazna stvar za sve one sa CD kopijom,igra ce od vas u jednom trenutku traziti da upisete frenkvenciju koja je zapisanana bocnom omotu diska..Ukoliko taj zadnji omot nemate(a verovatno ga nemate ako pposedujete piratsku kopiju),treba da znate da je pomenuta frenkvencija 140.15.Bez ovoga igru nemozete preci!

 

Obrade,Re-izdanja i nastavci i tracker:

Od obrada i Re-izdanja izasla sau dva naslova,Metal Gear Solid za PC i Metal Gear Solid:Twin Snake za GameCub koja je ista igra samo uvedena bolja grafika i dopunjene animacije.Od nastavaka tu su MGS:Ghost Bable(GBA),Metal Gear Solid 2:Sons of Libarty(PS2),Metal Gear Solid 2:Substance(PC,PS2,XBOX),Metal Gear Solid 3:Snake Eather(PS2),Metal Gear Solid 3:Subsistance(PC???,PS2,XBOX)Metal Gear Solid ACID 1&2 (PSP),Metal Gear Solid 4:Guns of the Patriot(PS3).Sto se tice trackera imate Kojimin Blog,u kome mozete videti diary of Kojima koji pise njihove dane radeci MGS4!Mi zelimo MGS4:)!

 

Edited by Lunar

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 4 years later...

3 godine kasnije.

 

Kojima mindfuckuje i troluje kao i pred svaki MGS. Nisam najsigurniji sta se dogadja na traileru, ne znam vise sta je Ground Zero, sta je Phantom Pain, sta je Project Ogre... sta se jebeno dogadja u ovom traileru? Sve u svemu kao i svaki MGS sigurno ce biti fenomenalna igra, i jedva se ceka.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 5 months later...

ku-xlarge.jpg

 

ku-xlarge.jpg

 

ku-xlarge.jpg

 

ku-xlarge.jpg

 

 

MGS V: Ground Forces is teaming up with Puma for a limited edition "Diamond Dogs" branded MGS V-themed jacket. The jacket is available for the PS3, PS4, and Xbox 360 versions of the game. The bundle is priced at 17,839 yen (US$172) and goes on sale when the game launches in Japan on March 20.

 

Shut-up-and-take-my-money.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 1 year later...

Ne znam, nisam je još igrao. Nećkam se da li da je uzmem za PS3. Video sam kako izgleda na PS4 i budženim PC-ijima, i nekako mi žao da izgubim taj eye candy koji ide sa grafikom.

 

Najviše se žale na priču i neslavan završetak serijala. Našao sam čak i snimak koji je izostavljen iz igre, jer Konami nije hteo da ga Kojima dovrši, može se pogledati putem Kotaku-a.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mora da se zajebavas? najprecenjeniji? pored Assassin's Creed, Call of Duty, Battlefield i slicnih blokbaster serijala sa koliko-toliko respektabilnom kilometrazom?

 

da su pojedini naslovi u MGS serijalu precenjeni, jesu. Guns of the Patriots je prvi medju njima, a sudeci po komentarima drustvo bi mu lako mogao praviti Phantom Pain. evidentno je da igra poseduje kvalitet i svezinu, ali dodaj tome popularnost prethodnih nastavaka, dugotrajnost fransize i posebno celu ovu sapunicu izmedju Kojima-e i Konami-ja i eto ti nezasluzene slave. samo je besmisleno tu slavu projektovati na kompletan serijal.

 

nego, jebes Metal Gear, jel' ti jos uvek aktivan onaj blog o pivu?

zagubih ga negde.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...