Jump to content

Kuvanje


krezavy

Recommended Posts

na bascarsiji imas tonu muslimana, koje boli dupe za svinjetinu kad moraju da prodaju cevap. tacka, kraj price.

i tamo koliko ja znam, u originalnim cevabdzinicama (ashcinicama) - ide NE meso, nego jagnjeci sok. uz ostale sastojke.

 

e sad, za mene je to super autenticno i originalno i najbolje. ali naravno, zavisno od marketinga i love, sigurno da ce se na drugim mjestima praviti drugacije. takodje zavisi od procenta masnoce mesa itd.

onome ko je odrastao u Srbiji recimo, najbolji je leskovacki, a velika vecina Beogradjana se kune u Banjalucki cevap (ne znam dal jos postoje one trafike) - taj nije los, i meni se svidjao, ali uvijek naravno nesto fali..

i da, lepinja je veliki dio paketa.

10 u pola s lukom. NE senf, NE majonez. SAMO LUK I tacka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest TužneUši

...i tako dodjem ja u cevabdzinicu (banjalucki cevap u novom sadu) i zamolim ljubazno da mi stave samo malo luka na tanjr (nakon sto su me pitali sta cu od priloga...) i dobijem odgovor "prilozi samo u lepinju". a ja pitam kako to -

"tako."

 

malo se jos raspravljao, platio i izasao.

 

posle sam razmisljao o tome i posumnjao da je zbog toga sto kad dodju banjalucani kao ja recimo (a ima nas iz tih krajeva u ns) zale se kako je luk gadan, izlapeo i ukiseljen (ne znam kako to da objasnim ali luk brzo promijeni ukus kad se isijece i kad ti sokovi dodju u kontakt sa vazduhom) jer su ga isekli pre sto godina i onda samo stave par kolutova u lepinju (kao sto to rade u svim sugavim rostiljnicama ovdje) da se sto manje uopste i primjeti; a luk se uvijek sluzi svjeze sjecen (ne samo u bl nego svugdje)

 

inace rostilj u ns je sranje zivo, nigje dobrog rostilja (o pekarama da ne pricam...osim ako ne dodjes izmedju 5 i 6 ujutro jesces hladan burek), jedino sto valja u ns je indeks (i domaca vojvodjanska kuhinja ofc)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Погрешна тема. Има оно о ждрању тамо су препоруке.

 

Или сте можда почели да кувате? :twisted:

 

 

:haha::wub:

 

pita s mesom i krompirom. sutra. jedva cekam da se nakanim da je napravim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

eto ti ga i danas:

 

izdinstaš praziluk (seckan na kolutove) na ulju, dodaš mleveno meso, soli, bibera (pun k00rac bibera), i dinstaš dok meso ne bude gotovo. krompir oljuštiš i izrendaš, ili iseckaš na sitne kockice i dodaš u meso (meso skineš s vatre). smesu začiniš solju i biberom ako je potrebno, seckanim peršunovim listom, i napraviš pitu (možeš i da umotaš po 2-3 kore i napraviš je tako, ili da slažeš po 2-3 kore a fil između, kore vlažiš vodom i uljem). prečeš na jedno 200 stepeni, oko 30 minuta, pred kraj pečenja preliješ mešavinom light kisele pavlake i jogurta.

 

eto. 20 dinara. :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aham tako i mi pravimo, super je. Mama je pocela da pravi divnu pitu sa pecurkama, trazicu joj tacan recept ovih dana pa cu postovati. Te pite nikad dosta, ne mozes prestati da je jedes :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Јела сам јуче њемачке кнудлн и могу вам рећи да су супер сајд диш. Ко воли кувани кромпир и пасту, а не мрзи га/је да се зајебава, а притом жели да мало зачуди госте и натера их да се питају шта то заправо једу, одлична фора:

 

 

Изренда се кромпир па се са њим направи тесто (вода+нормално брашно, со). Однос кромпира и брашна треба да буде такав да тесто држи комадиће кромпира.

 

У мало поуљену претходно прокључалу воду смањену на тихи кључ спустите обликоване лоптице величине веће кугле сладоледа. Битно је да кључ не "дивља" да се кнедле не би распале.

 

 

Иде уз све врсте гулаша паприкаша и осталих сочних гурманлука. Ево слика:

 

 

 

knodle+and+pork.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites

to bi se kod nas u vojvodini zvalo gomboc, pod uslovom da se doda jaje u testo. stvarno, kako se održi konzistencija testa ako je testo bez jaja?

 

a sad malo drugačiji gomboc, zvani margo. pribavih ga juče u maxiju.

 

S5005306.jpg

 

tko ima recept, neću mu ništa nažao.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Zamrla nam tema nesto. Ja nikako da postujem recepte za torte i kolace koje sam dosad muckala...

 

Evo danas mi se jele domace kiflice pa sam mesila malo sa snajkom :D

19751_1371681410523_1186403970_31124933_7535572_n.jpg

Evo recepta: 7dl vode i mleka (mesavina pola pola), smlacite, tj zagrejete tek da bude mlako, ne previse toplo, dodate 2 kvasca i kasiku secera. Ostavite da stoji pet minuta.

Za to vreme pripremite kilogram brasna, 2 jaja, 2 dl ulja, kasiku masti i kasiku soli. Kad je odstojao kvasac sve ovo sipate u plasticnu posudu u kojoj cete mutiti testo. Mutite dok se masa skroz ne sjedini i ne odvaja lepo od cinije i varjace. Po potrebi dodavati jos brasna dok ne bude dovoljno suvo (ja sam dosta dodala, ubih se mesajuci, izasla mi dva zulja XD ako ste uvezbani sa tim dovoljno je mutiti deset petnaest minuta) Kad se lepo sjedini pokriti i ostaviti da odstoji petnaest minuta.

Rernu pre pecenja zagrejati na 250C.

Za to vreme spremite cime cete ih puniti. Mozete ih peci i prazne naravno. Ja sam kombinovala sir, salamu, kecap i origano. U nekoj sve, u nekoj ponesto od toga. I spremiti margarin za premazivanje testa. Umutiti pola margarina sa kasikom masti.

Kad je naraslo testo izvaditi ga na povrsinu za razvijanje, domesiti, podeliti na 6 dela, od svakog napraviti lopticu, stanjiti (ne previse, cisto izravnati lopticu da bude krug). Kad je stanjena premazati margarinom, zatim sledecu stanjiti staviti preko prethodne i premazati, trecu samo stanjiti i staviti na vrh. Zatim testo rastanjiti da se dobije krug otprilike debljine prsta, moze i tanje, kako vec volite. Zatim krug isecete na 4 dela, pa svaki deo na jos dva. Mazete sastojcima po zelji i uvijete kiflice. Redjate u pleh (oblozen papirom za pecenje). Premazete zumancetom, pospete solju, stavite susam ako ga volite, i na vrh stavite malo margarina da se otopi kad pocne pecenje.

Isto ponovite i sa preostale tri loptice.

Kada su sve kiflice umotane staviti u rernu i peci oko 20 minuta.

19751_1371681570527_1186403970_31124937_1654154_n.jpg

 

Mislim da sam dobro sve napisala ovako po secanju :)

  • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...